Αστρονόμοι ίσως ανακάλυψαν τον πρώτο πλανήτη εκτός του γαλαξία μας

Αστρονόμοι ίσως ανακάλυψαν τον πρώτο πλανήτη εκτός του γαλαξία μας

Αστρονόμοι έχουν βρει ενδείξεις ότι ίσως ανακάλυψαν τον πρώτο πλανήτη στα χρονικά της αστρονομίας που εντοπίζεται εκτός του γαλαξία μας.

Σχεδόν 5.000 «εξωπλανήτες» έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, αλλά όλοι αυτοί έχουν εντοπιστεί εντός του γαλαξία που βρίσκεται και η γη. Ο εν λόγω πλανήτης που ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο ακτίνων X «Chandra» της NASA βρίσκεται στον γαλαξία Messier 51. Πρόκειται για μια απόσταση της τάξης των 28 εκατομμυρίων ετών.

Τα μέλη της ομάδας χρησιμοποίησαν τη μέθοδο με ακτίνες Χ για να ανιχνεύσουν τον υποψήφιο εξωπλανήτη σε ένα δυαδικό σύστημα που ονομάζεται M51-ULS-1.

«Η μέθοδος που αναπτύξαμε και χρησιμοποιήσαμε είναι η μόνη επί του παρόντος εφαρμόσιμη μέθοδος για την ανακάλυψη πλανητικών συστημάτων σε άλλους γαλαξίες», είπε η καθηγήτρια Ροζάν Ντι Στέφανο, από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ.

Η Ντι Στέφανο πρόσθεσε ότι οι τεχνικές εύρεσης εξωπλανητών στον γαλαξία μας δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι τώρα με επιτυχία όταν έχουμε να κάνουμε με την παρατήρηση άλλων γαλαξιών. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι μεγάλες αποστάσεις μειώνουν την ποσότητα του φωτός που φτάνει στο τηλεσκόπιο και σημαίνει ότι πολλά αντικείμενα συνωστίζονται σε ένα μικρό χώρο (όπως φαίνεται από τη γη), καθιστώντας δύσκολη την ανάλυση μεμονωμένων αστεριών.

Σε κάθε περίπτωση, οι αστρονόμοι παραδέχονται πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να επαληθευτεί η ερμηνεία τους, ότι δηλαδή εντόπισαν πλανήτη εκτός του γαλαξία μας.

«Γνωρίζουμε ότι κάνουμε έναν συναρπαστικό και τολμηρό ισχυρισμό, επομένως αναμένουμε ότι οι άλλοι αστρονόμοι θα τον εξετάσουν πολύ προσεκτικά», δήλωσε η συν-συγγραφέας της έρευνας, Τζούλια Μπεντσον από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ.

Πηγή: bestnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top