Γ. Καραγιαννίδης: Στους 1.000 κορυφαίους στους Η/Υ

Γ. Καραγιαννίδης: Στους 1.000 κορυφαίους στους Η/Υ

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

Τεχνητή νοημοσύνη, αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, μηχανική μάθηση, διαδίκτυο των πραγμάτων. Δεκαετίες τώρα η επιστήμη των υπολογιστών και της ηλεκτρονικής έχει εξελιχθεί, με εμάς θεατές ή απλά καταναλωτές των προϊόντων.

Χωρίς να μπαίνουμε -συνήθως- στη διαδικασία να κατανοήσουμε όλους εκείνους τους αλγορίθμους που χρησιμοποιούνται, περνάμε από την «παραγωγή» στη χρήση. Από το δυαδικό σύστημα, με τη χρήση των συμβόλων 0 και 1, δίνοντας εντολές στον υπολογιστή, έχουμε μεταβεί σε ένα -ακατανόητο πολλές φορές για τον μέσο άνθρωπο- τεχνολογικό σύμπαν που διαρκώς επεκτείνεται χωρίς να προβλέπουμε την επόμενη μέρα.

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο καθημερινά ερευνούν και μελετούν το επόμενο βήμα, με σκοπό τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα. Εδώ και 6 χρόνια το Guide2Research ανακοινώνει τους κορυφαίους 1000 επιστήμονες στον κόσμο στην επιστήμη των Υπολογιστών και της Ηλεκτρονικής (Computer Science and Electronics). Για το 2020, στη λίστα περιλαμβάνεται και ο Γεώργιος Καραγιαννίδης, Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέχοντας την 628 θέση, με σκορ Google H-index: 75.

Ο κ. Καραγιαννίδης δραστηριοποιείται κυρίως στα ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και στις εφαρμογές των τηλεπικοινωνιών στη Βιοϊατρική. Όσον αφορά στον πρώτο τομέα, ο ίδιος μαζί με την ερευνητική του ομάδα τα τελευταία 15 χρόνια εστιάζει και συμμετέχει στα πρότυπα του 4G και 4G Plus και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι από τους πρώτους που συμμετέχουν σε όλα τα φόρουμ για το 5G. H ερευνητική τους δραστηριότητα στην βιοϊατρική εστιάζει στα κοχλιακά εμφυτεύματα τα οποία είναι συσκευές που χρησιμοποιούν άνθρωποι, και κυρίως παιδιά, με βαριά έως πολύ βαριά έλλειψη ακοής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «για πρώτη φορά εμείς προτείναμε κοχλιακό εμφύτευμα της επόμενης γενιάς το οποίο δεν θα χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες αλλά θα χρησιμοποιεί φως. Τι φως; Φως το οποίο θα εκπέμπει ένα led της εξωτερικής συσκευής. Αυτό θα περνάει το δέρμα προς την εσωτερική συσκευή που θα είναι εμφυτευμένη με χειρουργική επέμβαση στο δέρμα και θα επικοινωνεί με το τμήμα της συσκευής που βρίσκεται κάτω από το αυτό. Όταν μιλάμε για led αναφερόμαστε ακριβώς στον ίδιο τρόπο επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε το τηλεκοντρόλ για να ανοίξουμε και να κλείσουμε την τηλεόραση. Είναι ακριβώς ο ίδιος τρόπος επικοινωνίας. Όταν λέμε φως δεν είναι απαραίτητο να είναι ορατό φως, μπορεί να είναι μη ορατό φως όπως είναι το υπέρυθρο».

Αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το μεγαλύτερο κέντρο εμφύτευσης κοχλιακών εμφυτευμάτων και βρίσκεται στο Παπαγεωργίου με διευθυντή τον Κωνσταντίνο Μάρκου, με τον οποίο έχει άμεση συνεργασία η ερευνητική ομάδα του κ. Καραγιαννίδη. Η συγκεκριμένη έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει σχετικά με τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχει ολοκληρωθεί, και σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται και η αντίστοιχη προσομοίωση. Το μόνο που μένει είναι «να βρούμε χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτύξουμε το πρότυπο στο δικό μας εργαστήριο και στη συνέχεια να το εφαρμόσουμε και σε ασθενείς», δηλώνει ο κ. Καραγιαννίδης.

Η κυριαρχία του 5G

Έντονη συζήτηση επικρατεί τον τελευταίο καιρό για τη μετάβαση των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων στη γενιά του 5G, αφήνοντας πίσω το 4G. Συζήτηση που, όπως τονίζει και ο καθηγητής, μας ταξιδεύει δέκα χρόνια πίσω όταν συζητούσαμε για τη μετάβαση από το 3G στο 4G.

“Οι χώρες που θα μείνουν ουραγοί στο 5G θα μείνουν ουραγοί και στην ανάπτυξη της κοινωνίας τους και της οικονομίας τους. Όλες οι υπηρεσίες στο μέλλον, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα που περιλαμβάνουν το λεγόμενο internet of things, που θα έχουν σημαντικές εφαρμογές σε βασικούς κλάδους όπως είναι η γεωργία, η βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν φύγουν από την πλατφόρμα 4G και πάνε στην πλατφόρμα του 5G. Ακόμα και η αναδιοργάνωση του κράτους και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών οι οποίες θα βοηθήσουν τον πολίτη δεν θα είναι συνετές. Όσο συντομότερα το συνειδητοποιήσει η πολιτική ηγεσία τόσο καλύτερα. Νομίζω το έχουν συνειδητοποιήσει, ειδικά το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής», δηλώνει σχετικά με το θέμα.

Διάκριση παγκοσμίου βεληνεκούς

Η διάκριση του κ. Καραγιαννίδη αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι η Ελλάδα, και η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι παρατηρητής των εξελίξεων. Η συγκεκριμένη διάκριση μεταφράζεται ως ένα συνολικό έργο της ερευνητικής ομάδας το οποίο επηρεάζει την επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως. Ουσιαστικά, τα αποτελέσματα των ερευνών χρησιμοποιούνται ως «εγχειρίδιο» για ξένους επιστήμονες σε όλο το κόσμο.

Διάκριση που ενισχύει την εξωστρέφεια της χώρας. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν υπόδειγμα όσον αφορά και την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και την έρευνα» σχολιάζει ο ίδιος σχετικά με το θέμα.

«Θεωρούμε ότι η γνώση πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους. Γι’ αυτό τον λόγο όταν έχουμε κάποιο αποτέλεσμα το δημοσιεύουμε κατευθείαν στο ίντερνετ. Δεν περιμένουμε να το στείλουμε σε περιοδικό ώστε να δημοσιευθεί. Είμαστε πανεπιστήμιο, δεν είμαστε εταιρεία. Πανεπιστήμιο σημαίνει δημιουργία νέας γνώσης και μετάδοση της γνώσης αυτής στην υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε πάρει αυτές τις διακρίσεις» καταλήγει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ