ΙΝΕΒ + ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ: Η σπιρουλίνα θρέφει τη γαριδοκαλλιέργεια

ΙΝΕΒ + ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ: Η σπιρουλίνα θρέφει τη γαριδοκαλλιέργεια

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Και σπιρουλίνα και γαρίδα των ελληνικών θαλασσών, ένας multi συνδυασμός σε μία πολύ-τροφική υδατοκαλλιέργεια που θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγής, στις ίδιες εγκαταστάσεις, δύο προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας και με μεγάλη ζήτηση στις αγορές.

Εάν το εγχείρημα του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ( ΙΝΕΒ) του ΕΚΕΤΑ και, της γνωστής εταιρείας παραγωγής βιολογικής σπιρουλίνας στη Νιγρίτα Σερρών ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ, δώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε θα έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά, πολλαπλά σημαντικά αποτελέσματα, όπως εξήγησαν στο GRTimes.gr οι δύο βασικοί συντελεστές του έργου, ο δρ. Νότης Αργυρίου, αναπλ. διευθυντής του ΙΝΕΒ και, ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Ζουλουμίδης, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ.

Πρώτα απ’ όλα, επιστήμονες και επιχείρηση θα έχουν καταφέρει, να παράγουν γόνο και να αναπτύξουν σε ελεγχόμενες συνθήκες καλλιέργειας τη γαρίδα των ελληνικών θαλασσών (Melicertuskerathurus). Επιτυγχάνοντας την παραγωγή γαρίδας, θα ανοίξουν το δρόμο στον εμπλουτισμό της Μεσογείου με το είδος , επιδίωξη πρωταρχική αφού η υπεραλίευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς της γαρίδας στις θάλασσές μας.

Από την άλλη πλευρά, την επιχειρηματική, η ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ, θα αξιοποιεί παραγωγικά, μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, τις εγκαταστάσεις της για την παραγωγή γαρίδας, σε μία περίοδο που λόγω καιρικών συνθηκών δεν παράγει σπιρουλίνα σαν διατροφικό συμπλήρωμα καθώς είναι χαμηλής απόδοσης. Πέρα από αυτό, θα χρησιμοποιεί και τα υπολείμματα σπιρουλίνας και αλάτων, από τις δεξαμενές της, σαν τροφή για τις γαρίδες, καλύπτοντας ίσως και το 25% των ποσοτήτων που θα χρειάζονται σε αυτό το διάστημα των 4-5 μηνών, διάστημα που επαρκεί για να αναπτυχθούν τόσο όσο να διατεθούν στο εμπόριο.

ΙΝΕΒ και ΑΛΓΗ ΑΕΓΕ, αποφάσισαν να βάλουν σε εφαρμογή αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του έργου BLUE BOOST που υλοποιεί το ΕΒΕΘ σε συνεργασία με εταίρους άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, καθώς , όπως εξηγεί ο κ. Αργυρίου, ακολουθεί απόλυτα τη λογική της κυκλικής βιο-οικονομίας, με τον  συγκεκριμένο τρόπο εκτροφής να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύοντας συνεχώς τα οφέλη του.

αναγνωστης-αργυριου

«Τα πρώτα αποτελέσματα του έργου είναι ενθαρρυντικά, ειδικά στα πρώιμα αναπτυξιακά στάδια της γαρίδας και δείχνουν ένα νέο δρόμο στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας. Τα αποτελέσματα αυτά, σε συνδυασμό με τη μελέτη της γενετικής ποικιλομορφίας με τεχνολογίες γονιδιωματικής που για πρώτη φορά εφαρμόζονται παγκοσμίως για τα είδη γαρίδας των Ελληνικών θαλασσών από τους  επιστήμονες του ΙΝΕΒ, θα δώσουν πολλές απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, θέτοντας τη βάση για την ανάπτυξης της εκτροφής γαρίδας στην Ελλάδα», τονίζει ο ερευνητής συμπληρώνοντας ότι μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί οι συνθήκες βέλτιστης διατροφής και εγκλιματισμού των γαρίδων στις δεξαμενές, με το επόμενο στάδιο να αφορά την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των ζώων.

Τεράστια η ζήτηση στην αγορά

Από την πλευρά του επιχειρηματία ο κ. Ζουλουμίδης, βλέπει τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται με την επιτυχία του συγκεκριμένου έργου καθώς, όπως τονίζει, η Ευρώπη δεν παράγει αλλά  δεν εισάγει πλέον γόνο γαρίδας, αφού έχει αποκλεισθεί η εισαγωγή της ταϋλανδέζικης ‘vannamei’ λόγω παθογόνων, ενώ έχει σταματήσει τις εξαγωγές και αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στο αντικείμενο.

δεξαμενη-σπιρουλινα-ζουλουμίδης

«Η ζήτηση στην αγορά για γαρίδα και μάλιστα της ποιότητας των ελληνικών θαλασσών, είναι τεράστια. Μάλιστα η ελληνική γαρίδα έχει τριπλάσια τιμή από τις άλλες που διατίθενται στο εμπόριο και η ανάπτυξη της γαριδοκαλλιέργειας μπορεί να αποδειχθεί θησαυρός για τη χώρα μας», υπογραμμίζει ο κ. Ζουλουμίδης προσθέτοντας:

«Η ΑΛΓΗ, στη Νιγρίτα, διαθέτει 13 μεγάλες δεξαμενές εντός θερμοκηπίων, όπως και τροφή από υπολείμματα σπιρουλίνας, πόρους δηλαδή που μπορεί να αξιοποιήσει για την εκτροφή γαρίδας στη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Με τον τρόπο αυτό, θα επιτύχουμε μείωση του κόστους της επιχείρησης, καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεών μας και, πιθανώς, την είσοδό μας σε ένα ακόμη παραγωγικό αντικείμενο».

Τόσο ο κ. Αργυρίου, όσο και ο κ. Ζουλουμίδης, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο project, αφού το Blue Boost, είναι ένα πρόγραμμα μικρού προϋπολογισμού και διάρκειας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top