ΔΕΔΑ- Τσάκας: Aνάπτυξη δικτύων με μέτοχο την Italgas

ΔΕΔΑ- Τσάκας: Aνάπτυξη δικτύων με μέτοχο την Italgas

Στη νέα εποχή ανάπτυξης που ξεκινάει για τη ΔΕΔΑ με μέτοχο τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Italgas, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Τσάκας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του,  στο διεθνές συνέδριο 2o Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

Με μέτοχο την Italgas, έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Ευρώπη με πλούσια τεχνογνωσία και ιστορία άνω των 100 χρόνων, η ΔΕΔΑ αποκτά έναν εξαιρετικά ισχυρό σύμμαχο που διασφαλίζει την ομαλή υλοποίηση των έργων και δίνει ώθηση στηνπεραιτέρω ανάπτυξη των δικτύων. Με τις νέες επενδύσεις, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσάκας, λαμβάνοντας μέρος στη συζήτηση με θέμα την πράσινη μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δεν θα πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην υλοποίηση των έργων φυσικού αερίου στη χώρα μας. «Δεν θα πρέπει η διεθνής αρνητική συγκυρία να μας κάνει να υποχωρήσουμε», τόνισε ο κ. Τσάκας και πρόσθεσε: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να ενισχύσει τα έργα φυσικού αερίου, καθώς πρόκειται για υποδομές που θα μας οδηγήσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που υλοποιείται, μεταπολεμικά, στη χώρα μας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θωρακίζοντας δεκάδες πόλεις, από τον ακριτικό Έβρο μέχρι και τον Πύργο, με ισχυρές και καινοτόμες υποδομές.Τα δίκτυα της ΔΕΔΑ είναι νέας γενιάς, ψηφιακά και ευέλικτα, έτοιμα τεχνολογικά να μεταφέρουν πράσινα αέρια καύσιμα, όπως είναι το τοπικά παραγόμενο βιομεθάνιο και το υδρογόνο, ενισχύοντας τις προσπάθειες γιατην ενεργειακή αυτονομία της χώρας».

Η ΔΕΔΑ έχει, ήδη, καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στη χώρα μας, η οποία προκρίνει τη διάρθρωση της αγοράς με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι η τιμή του βιομεθανίου θα είναι χαμηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η ΔΕΔΑ έχει, εδώ και μήνες, αιτηθεί πρώτη στη ΡΑΕ καιμέχρι σήμερα αναμένει την απόφασή της την έκδοση άδειας διαχειριστή βιομεθανίου για την υλοποίηση,στη Μακεδονία,των πρώτων πιλοτικών έργων διανομής βιομεθανίου στη χώραμας.

 «Το βιομεθάνιο θα παράγεται τοπικά, από υπολείμματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού τομέα, συνιστώντας μια εγχώρια πηγή ενέργειας που θα συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ελλάδας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, αλλά και στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση που θα αποφέρει μεγάλα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικάοφέλη για τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί στοίχημα η ένταξη, προς χρηματοδότηση, στο Ταμείο Ανάκαμψης των έργων αυτών της εταιρείας καθώς θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια νέα, πράσινη εποχή και, ταυτόχρονα, θα συνεισφέρουν στην προσπάθεια για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε αυτή την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση που βιώνουμε», τόνισε ο κ. Τσάκας.

Το επόμενο φιλόδοξο project της ΔΕΔΑ είναι το «Χωριό Υδρογόνου», ένα έργο το οποίο θα υλοποιηθεί επίσης στη Μακεδονία και αφορά στην παραγωγή υδρογόνου και τη διανομή του για την κάλυψη των θερμικών και ηλεκτρικών αναγκών ενός οικισμού.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top