Αυθαίρετα κτίσματα και Ψηφιακή Ταυτότητα Κτηρίου

Αυθαίρετα κτίσματα και Ψηφιακή Ταυτότητα Κτηρίου

Πέτρος Παπαναούμ

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι περάσαμε σε μια νέα εποχή. Η Κυβέρνηση επέδειξε σπάνια αυστηρότητα και δε δέχτηκε το αίτημα επαγγελματιών και πολιτών για παράταση της προθεσμίας τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά την 30η Σεπτεμβρίου. Στους πολίτες αυτό προκάλεσε σύγχυση και ο σκοπός του άρθρου είναι να αποσαφηνίσουμε την παρούσα κατάσταση.

του Πέτρου Παπαναούμ, MScΔιπλ. Μηχανολόγου Μηχανικού – Τεχνικού Συμβούλου

Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον δυο περιπτώσεις:

  • Αυθαιρεσίες των Κατηγοριών 1 έως 4 του Ν.4495/17: Μπορούν να τακτοποιηθούν και μετά την 30η Σεπτεμβρίου, με προσαυξημένο πρόστιμο κατά 20% για το πρώτο έτος και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο έτος έως και το 2026, και
  • Αυθαιρεσίες της Κατηγορίας 5: Δεν μπορούν πλέον να τακτοποιηθούν.

Αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ των κατηγοριών αυθαιρέτων, γεννά μια νέα λογική στην αντιμετώπιση των τακτοποιήσεων. Πλέον πρέπει να προηγείται έλεγχος από τον μηχανικό ώστε να διαπιστωθεί η κατηγορία της αυθαιρεσίας και αν αυτή δεν είναι η «5», τότε μπορεί να προχωρήσει η τακτοποίηση του ακινήτου.

Τι γίνεται όμως αν ανήκει στην κατηγορία 5;

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι σοβαρά. Δεδομένου ότι δεν μπορεί πλέον να τακτοποιηθεί, ένα τέτοιο ακίνητο θα φέρει ένα «βάρος» το οποίο το καθιστά τουλάχιστον προβληματικό ως προς τις δικαιοπραξίες (μεταβίβαση, ανακαίνιση κλπ), κάτι που μειώνει δραματικά και την αξία του.

Η μόνη δυνατότητα για τη νομιμοποίηση ενός τέτοιου ακινήτου, είναι η οικοδομική άδεια νομιμοποίησης, μια διαδικασία όμως που απαιτεί τη συνδρομή πολλών προϋποθέσεων που να καθιστούν το σύνολο του κτιρίου σύννομο με τους όρους δόμησης της περιοχής.

Το πώς αντιμετωπίζει το κράτος ένα τέτοιο ακίνητο, είναι μια συζήτηση με πολλές προεκτάσεις αλλά και κενά που ελπίζουμε να αποσαφηνιστούν πολύ σύντομα από το ΥΠΕΝ. Θεωρητικά τα αυθαίρετα τμήματα θεωρούνται καταρχήν κατεδαφιστέα. Μέχρι τότε όμως, η δήλωση και η διατήρησή τους κρύβουν πρόστιμα από την Πολεοδομία σε περίπτωση που εντοπιστούν.

Εύλογα λοιπόν ένας ιδιοκτήτης θα αναρωτιέται, πώς η Πολεοδομία θα τα εντοπίσει αν δεν γίνει κάποια καταγγελία. Εδώ λοιπόν έρχεται ο ρόλος της Ταυτότητας Κτηρίου που δεν αφορά μόνο τα αυθαίρετα, αλλά όλα τα ακίνητα.

 Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου είναι μια διαδικασία αποτύπωσης και ψηφιακής καταχώρησης όλων των ακινήτων όλων των χρήσεων. Είναι ένα «όπλο» για την σταδιακή ψηφιακή μετάβαση που πρόκειται να αποτελέσει βάση για το επερχόμενο Περιουσιολόγιο όσον αφορά την ακίνητη περιουσία.

Με την ενεργοποίησή της, η ταυτότητα κτηρίου είναι υποχρεωτική ώστε να γίνεται μια σειρά από πράξεις με το δημόσιο και όχι μόνο, όπως:

  • Συμβόλαια αγοραπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς κ.λπ.
  • Μισθωτήρια συμβόλαια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων
  • ΟικοδομικέςΆδειες εργασιών ανακαίνισης, προσθήκης, αλλαγής χρήσης κ.λπ.
  • Επιδοτούμενα προγράμματα (Εξοικονομώ, ΕΣΠΑ κ.λπ.)
  • Άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Δανειακές συμβάσεις με τράπεζες
  • Συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας κ.λπ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε δικαιοπραξία, να καλέσουν ιδιώτη μηχανικό ώστε να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις, σχέδια, να υποβάλλει έναν πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο και τελικά να εκδώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου. Όλα τα στοιχεία θα είναι πλέον ψηφιακά καταχωρημένα στο ηλεκτρονικό αρχείο της Πολεοδομίας και γενικότερα του κράτους.

Η ενεργοποίηση της ταυτότητας κτηρίου αναμένεται να γίνει από την 1/1/2021, ενώ στο μεσοδιάστημα  έως και την 31/12/2020 , σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΝ, οι παραπάνω δικαιοπραξίες θα γίνονται με τη Βεβαίωση Μηχανικού.

Διανύουμε μια εποχή που όλα ψηφιοποιούνται και ελέγχονται, και τα ακίνητα δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. Ελέγξτε τα ακίνητά σας ώστε να κατοχυρώστε τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας σας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top