“e-Commerce: Η ‘εκδίκηση’ της Περιφέρειας στο Λιανεμπόριο”

“e-Commerce: Η ‘εκδίκηση’ της Περιφέρειας στο Λιανεμπόριο”

του Θανάση Καμέα, CEO και Founder της Plushost

«Τις τελευταίες δεκαετίες το Λιανεμπόριο στην ελληνική Περιφέρεια βίωσε βαθιά – και μάλλον άδικα – το καταναλωτικό ‘σύνδρομο’ του μητροπολιτικού κέντρου με τους καταναλωτές ανά την επικράτεια να συρρέουν στην πρωτεύουσα και να προτιμούν τα μεγάλα αστικά κέντρα για τις αγορές τους απαξιώνοντας και μη στηρίζοντας τα τοπικά καταστήματα σε επίπεδο κωμόπολης, κοινότητας ή και συνοικίας.

Το trend των μεγάλων malls στα αστικά κέντρα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθιέρωσε το μοντέλο μιας κυρίαρχης ‘κεντρικής αγοράς’ στο Λιανεμπόριο με τους καταναλωτές της Περιφέρειας να προτιμούν να ταξιδεύουν για τις αγορές τους παρά να ψωνίσουν στην πόλη τους. Το φαινόμενο αυτό, δικαιολογημένο έως έναν βαθμό αφενός λόγω της φυσιογνωμίας και των ελλείψεων της αγοράς της ελληνικής επαρχίας και αφετέρου εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, φαίνεται ότι αρχίζει να ανατρέπεται με την επέλαση του Ηλεκτρονικού Εμπορίου που από τη φύση του καταργεί σύνορα και αποστάσεις.

Ωστόσο η Περιφέρεια παίρνει την εκδίκησή της στο ‘τερέν’ του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και για έναν ακόμη πιο σημαντικό λόγο: Πουθενά στον κόσμο στο ‘πακέτο’ των προϋποθέσεων για να ανοίξει και να διατηρήσει ένας επιχειρηματίας ένα πετυχημένο και κερδοφόρο e-shop δεν συγκαταλέγεται η αναγκαία συνθήκη της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού καταστήματος στη μητρόπολη. Πουθενά η βιωσιμότητα ενός e-shop δεν συνδέθηκε ευθέως με την έδρα του. Αντιθέτως, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός e-shop διαδραματίζει ο φιλικός σχεδιασμός του site, η συμβατότητά του με φορητές συσκευές, η αποτελεσματική παρουσίαση των προϊόντων, η εξασφάλιση της βέλτιστης εμπειρίας του καταναλωτή, η δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων εργαλείων πρόληψης της εγκατάλειψης καλαθιού, η διαφανής διαδικασία πληρωμής, το audit επισκεψιμότητας κ.ά. Όλα όσα πρέπει να κάνει οποιοδήποτε e-shop στον κόσμο ανεξάρτητα από το που έχει την έδρα του.

Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο λοιπόν, ανήκει στους λίγους, τους ελάχιστους επιχειρηματικούς κλάδους της Αγοράς όπου παίκτες και πρωταγωνιστές έχουν το ‘διαβατήριο’ να εγκαταστήσουν την έδρα τους οπουδήποτε και φυσικά το ‘ελευθέρας’ να αλιεύουν πελάτες χωρίς τη δέσμευση της εντοπιότητας. Αυτό θα ήταν αδύνατο αν αναλογιστεί κανείς ότι το βάθος των τοπικών αγορών θέτει όρια στις επιχειρήσεις με φυσικά καταστήματα, κάτι που ένας e-commerce επιχειρηματίας δεν αντιμετωπίζει ακόμα και αν είναι εγκατεστημένος στην… Ψέριμο. Αυτό αποδεικνύεται όλο και περισσότερο και στην ελληνική αγορά από το γεγονός ότι πολλά κορυφαία και μάλιστα βραβευμένα e-Commerce models της χώρας, εδρεύουν στην Περιφέρεια και όχι στα τυπικά μεγάλα αστικά κέντρα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης. Όμως οι καταναλωτές εκτός του κλεινού άστεος αποτελούν μια νέα δύναμη και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bari Focus δύο στις τρεις αγορές online γίνονται από αγοραστές με έδρα την ελληνική Περιφέρεια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ένα e-shop με έδρα την Περιφέρεια έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που βρίσκεται στο κέντρο: Εμπίπτει στο ίδιο φορολογικό καθεστώς, έχει το ίδιο απαιτητικούς πελάτες, τις ίδιες ανάγκες σε τεχνική υποστήριξη, υπηρεσίες marketing κ.ά. H μόνη προϋπόθεση που τίθεται βεβαίως είναι να μην υφίσταται θέμα logistics (αποθήκη) και να λειτουργεί σωστά το last mile χωρίς να συνιστά η τοπικότητα, εμπόδιο για τη λειτουργία του e-shop.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Η λειτουργία ενός e-shop στην Περιφέρεια έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και φυσικά κάποιες γκρίζες περιοχές που τείνουν να εξαλειφθούν, όσο ωριμάζει το e-Commerce.

Είναι προφανές ότι ένα e-shop με έδρα την Περιφέρεια έχει σαφέστατα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη (προσωπικό, ενοίκιο γραφείων ή εγκαταστάσεων), με αποτέλεσμα να μπορεί να βελτιώσει το λειτουργικό του κόστος άρα και το Μ.Π.Κ. Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι μπορεί να ικανοποιήσει καλύτερα και ταχύτερα τις απαιτήσεις των πελατών που βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιφέρεια ή περιοχή και είναι προφανές ότι θα το προτιμήσουν από ένα e-shop της πρωτεύουσας. Πολύ πετυχημένα μοντέλα περιφερειακών ή τοπικών e-shops είναι αυτά που εδρεύουν εντός των εγκαταστάσεων στις οποίες παράγονται προϊόντα σε βιομηχανικές ζώνες ή αγροτικές περιοχές (βιομηχανίες, οινοποιεία, τυροκομεία).

Στην ιστορία όμως υπάρχουν και δράκοι, γκρίζες ζώνες και μειονεκτήματα που είτε τείνουν να εξαλειφθούν, είτε αποτελούν ακόμη μια …λάθος perception που δυστυχώς είναι ακόμη reality: Ο τοίχος, σίγουρα σαθρός, που ορθώνεται στην προσπάθεια ενός e-shop της Περιφέρειας να εξελιχθεί και αναπτυχθεί είναι η νοοτροπία και η αντίληψη – αναμφίβολα λανθασμένη – ότι δήθεν οι σοβαρές και μεγάλες εταιρείες βρίσκονται στο κέντρο. Πρόκειται αναμφίβολα για παρωχημένο perception στις ώριμες αγορές του εξωτερικού με συγκεκριμένα παραδείγματα να διαψεύδουν αυτήν την πλάνη καθώς αποδεικνύουν ότι το μέγεθος, η αξιοπιστία και η φήμη μιας βιομηχανίας, μιας εταιρείας και φυσικά ενός e-shop δεν εξαρτώνται από την έδρα τους αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες. Μια άλλη παράμετρος που εξασθενίζει όσο αναπτύσσεται το e-Commerce είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο last mile (επιλογή μεταφορικής /courier) αλλά και επιλογής συνεργατών όπως προμηθευτές, προσωπικό και φυσικά αγορά υλικών και εξοπλισμού. Πάντα όμως όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο απέχει η συγκεκριμένη περιφέρεια από τα στάνταρς του κέντρου. Η πίεση, πάντως, που δέχονται οι εταιρείες ταχυμεταφορών και τα ηλεκτρονικά καταστήματα, από δυσαρεστημένους καταναλωτές που δεν είναι πλέον πρόθυμοι να συγχωρήσουν μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών τους, θέτει προ των ευθυνών τους τόσο τα e-shops του κέντρου όσο και αυτά της Περιφέρειας.

Κανείς δεν εξαιρείται από αυτό, κανείς δεν παίρνει «συγχωροχάρτι». Ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο που καλούνται να υπερβούν τα e-shop της περιφέρειας, είναι η ποιότητα του Ψηφιακού δικτύου παρόχων με την προβληματική σταθερότητα / ποιότητα μεγέθους ταχυτήτων σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Εδώ η συμβολή της Πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου είναι πολύ σημαντική και φυσικά η έλευση του 5G καθοριστική. Μια λάθος αντίληψη συνιστά και η υποχρέωση του ιδιοκτήτη του e-shop να μετακινείται στο κέντρο για business meetings. Και πάλι εξαρτάται με το business, το industry και φυσικά την εποχή. Στην περίοδο της πανδημίας εξάλλου τα meetings γίνονται ψηφιακά. Ο τοπικισμός που θολώνει το βλέμμα και την κρίση περί της καλύτερης επιλογής συνεργάτη (ο ‘ξάδερφος κάνει site) ή “εγώ θα πάω στην Αθήνα” που είναι οι μεγάλες εταιρείες) με κίνδυνο για την αποτελεσματικότητα της επένδυσης (αρχικής και υποστήριξης). Ελλοχεύει ο κίνδυνος, είτε από τις πεπερασμένες γνώσεις του πρώτου είτε από την αναντιστοιχία μεγέθους πελάτη-προμηθευτή στην αθηναϊκή αγορά.

Η συνταγή της επιτυχίας

Η συντριπτική πλειονότητα των e-shop δεν είναι κολοσσοί, αλλά μικρά συνοικιακά καταστήματα. Άνοιξαν τα ‘φτερά’ τους στο Διαδίκτυο έχοντας μόνο μια αποθήκη και έναν υπολογιστή με σύνδεση στο internet.

Ξεκίνησαν με έναν μικρό σπόρο που φύτεψαν στην απέραντη και εύφορη Γη του Διαδικτύου για να δρέπουν σήμερα τους καρπούς τους χάρις στις τεχνικές που χρησιμοποίησαν και στην προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις της αγοράς.

Αν διαθέτετε μια επιχείρηση, μικρή, μεσαία, ή μεγάλη (σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας), ή απλά μια επιχειρηματική ιδέα, μπορείτε να φυτέψετε και εσείς τον σπόρο σας. Απαιτείται όμως στρατηγικό όραμα, διάθεση για δουλειά και να ακολουθήσετε τα εξής πολύ σημαντικά βήματα:

Σχεδιάστε την στρατηγική σας.

Ένα e-shop δεν διαφέρει πολύ από μια «φυσική» επιχείρηση. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε απαραίτητα πριν ξοδέψετε το πρώτο σας ευρώ, είναι να καταστρώσετε τη στρατηγική σας. Σκεφτείτε τι ακριβώς θα πουλάτε, ποιοι είναι οι ανταγωνιστές σας και πώς θα διαφοροποιηθείτε από αυτούς, πώς θα οργανώσετε την αποθήκη σας, πώς θα στέλνετε τα προϊόντα σας στους πελάτες σας, πώς θα διαφημιστείτε κ.ά.

Κάντε έρευνα αγοράς

Μιλήστε με τους δυνητικούς online πελάτες σας, ρωτήστε όσους περισσότερους μπορείτε για όσο το δυνατό πιο εξαντλητικές λεπτομέρειες. Ζητήστε τη τους, εξετάστε σε βάθος τις ανάγκες τους. Η επικοινωνία με τους πελάτες πρέπει να γίνει μέρος της επιχειρηματικής σας κουλτούρας.

Επιλέξτε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Για ευκολία, θα τους διαχωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες: Συνδρομητικές υπηρεσίες, έτοιμα e-shop και προσαρμοσμένα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Οι συνδρομητικές υπηρεσίες αποτελούν μια γρήγορη, εύκολη και ασφαλή λύση για να έχετε ένα αξιοπρεπές e-shop με αρκετές δυνατότητες.

Τα έτοιμα ηλεκτρονικά καταστήματα μπορούν να παραμετροποιηθούν ως ένα σημείο από κάποιον web developer. Μπορούν να στηθούν μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, με αμφιλεγόμενη, ωστόσο, αισθητική και λειτουργικότητα και χαμηλό επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων. Η κορυφαία λύση Ηλεκτρονικού Εμπορίου βεβαίως αποτελεί ένα προσαρμοσμένο (custom) κατάστημα, το οποίο ωστόσο θα μπορεί να υποστηρίζει και έτοιμες εφαρμογές υψηλού επιπέδου (ERP, CRM, ηλεκτρονικός έλεγχος αποθήκης κ.ά). Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της επιλογής είναι ότι δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις δυνατότητες εξέλιξης του e-shop.

Στη συνέχεια, μαζί με τον συνεργάτη σας, σχεδιάστε τη δομή του ηλεκτρονικού σας καταστήματος, βρείτε ή δημιουργήστε φωτογραφίες των προϊόντων σας, συντάξτε αναλυτικές περιγραφές των προϊόντων σας, ψυχογραφήστε τον καταναλωτή σας, ενημερώστε τους πελάτες σας ότι μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα σας online, δημιουργήστε διαφημίσεις σε μηχανές αναζήτησης, αναζητήστε δίκτυα affiliate και μηχανές σύγκρισης τιμών, φροντίστε για τον σωστό έλεγχο του αποθέματος, ενημερώνετε τακτικά το site σας, διαβάστε με ευλάβεια τα στατιστικά και προσφέρετε εξυπηρέτηση πελατών υψηλού επιπέδου. Φυσικά όλα αυτά αφορούν απλοποιημένες γενικές οδηγίες για να μπείτε στον κόσμο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Πίσω από αυτές υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη και το αποτέλεσμα που θα παράξετε είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τον συνεργάτη που τελικά θα επιλέξετε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20:5501/03

Έλληνας από την Κίνα: Πετάξαμε τις μάσκες – Τέλος τα μέτρα στην χώρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:5001/03

Αυγενάκης: Η αθλητική οικογένεια δεν ζει πια στις μαύρες εποχές, αλλά στις φωτεινές Αθλητισμός ,Πολιτική

20:4801/03

Σε συζήτηση για την καινοτομία θα μετέχει αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης Πολιτική

20:4001/03

Διελκυστίνδα δημάρχων και ΔΕΘ για την Έκθεση Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

20:4001/03

Βρετανία: Έκκληση νοσοκομειακών γιατρών για περισσότερες κλίνες ΜΕΘ Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:3601/03

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ποιοι διατηρούνται, ποιοι αποστρατεύονται Ελλάδα ,Σημαντικά

20:3501/03

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη για μία συνολική, πολιτική λύση Πολιτική

20:3001/03

FDA: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Janssen Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:2501/03

ΑΑΔΕ: Εκτός λειτουργίας το Taxisnet στις 6 και 7 Μαρτίου Κοινωνία ,Φορολογία

20:2001/03

Ήπειρος: Πόσα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός

20:1501/03

Κ. Χατζηδάκης: Ευκαιρία για εργαζομένους και επιχειρήσεις η τηλε-εργασία, αν ρυθμιστεί ... Πολιτική

20:1501/03

Λείπει σήμερα από το Ράδιο Αρβύλα ο Στάθης Παναγιωτόπουλος – Τι του συνέβη Media

20:1301/03

Σέρρες: Χάος με τις αποζημιώσεις των αγροτών – Στα 70 cm ακόμη το νερό (ΦΩΤΟ) Αγροτική Οικονομία ,Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

20:1001/03

Βόζεμπεργκ: O Κουφοντίνας απαιτεί από την Πολιτεία να παρανομήσει προς χάριν του Πολιτική

20:0001/03

Δήλωση Καλαφάτη για την εκδημία του Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

19:5001/03

Γεννηματά: Η κυβέρνηση να επιτάξει κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα Κορωνοϊός ,Πολιτική

19:4601/03

Σύγκλητος ΑΠΘ: Ζητεί τον τερματισμό της κατάληψης στο κτίριο διοίκησης Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

19:4001/03

Σκυλακάκης: Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με κριτήριο τη μείωση τζίρου Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Πολιτική

19:3501/03

«Κορονογεύμα» σε εστιατόριο στην Γλυφάδα – Πρόστιμα σε 16 άτομα Κοινωνία ,Κορωνοϊός

19:3001/03

ΗΠΑ: Αύριο οι πρώτες παραλαβές του εμβολίου Johnson & Johnson Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:2001/03

Κυριακίδου: Οι παραδόσεις εμβολίων θα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:1601/03

Έκθεση «ΕΡΓΑΝΗ»: Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα είναι το λιανικό εμπόριο Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

19:1501/03

Συναγερμός στο υπουργείο Υγείας – Αναφορές για ύποπτο αντικείμενο Ελλάδα

19:1001/03

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ βάζει στο πολιτικό ζύγι την ανθρώπινη ζωή Πολιτική

19:0001/03

ΚΕΔΗΘ: Πρόσκληση συμμετοχής στο «Be Active – Shape Europe» Δήμοι ,ΕΕ

18:5001/03

Τζεντιλόνι: Θετική πρωτοβουλία το διαβατήριο εμβολιασμού Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:4701/03

Θεοδωρίδου: Αναμένεται ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου στον Ιούνιο Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:4501/03

Συγκέντρωση για τον Δ. Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας Κοινωνία

18:4001/03

«All-in» στον άσο της Έβερτον, με τη γνωστή «συνταγή» η Ρεάλ Αθλητισμός

18:3001/03

Ηράκλειο: Συνελήφθη ιερέας με 38άρι περίστροφο! Κοινωνία

18:2501/03

Επιστολή του Δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου στον Μ. Βορίδη – Τι ζητάει Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

18:2001/03

Κάλεσμα προέδρου ΚΕΔΕ σε νέους/νέες: Να συμμετέχετε στα κοινά Δήμοι

18:1901/03

Θεσσαλονίκη: Νέα συγκέντρωση και πορεία για τον Δ. Κουφοντίνα (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

18:1501/03

Πυροσβεστική: Δεν έγινε κανένα κορωνοπάρτι στο Αρχηγείο Κοινωνία ,Κορωνοϊός

18:1001/03

Ε.Α.Υ.ΘΕΣ.: Πληθαίνουν οι επιθέσεις κατά αστυνομικών Κοινωνία

18:0001/03

Δείτε LIVE την ενημέρωση για τους εμβολιασμούς Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:5601/03

Στα χέρια του Εισαγγελέα η αναφορά Αυγενάκη για τη ΓΣ και τις αρχαιρεσίες στην ΕΟΧΑ Αθλητισμός ,Ελλάδα

17:5501/03

Χρηστίδης για Κουφοντίνα: Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε Πολιτική

17:5001/03

Συνάντηση Καράογλου με εκπροσώπους Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Κοινωνία

17:4601/03

Χάρτης κορωνοϊού: Στο «κόκκινο» η Αττική Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

17:4501/03

Σύσκεψη εργασίας για την επίλυση του κτηριακού ζητήματος των δικαστηρίων Θεσσαλονίκης Β.Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

17:4001/03

Υπό κατάληψη το κτίριο της Πρυτανείας του ΔΠΘ Β.Ελλάδα ,Παιδεία

17:3901/03

Κορωνοϊός: 1.176 κρούσματα σήμερα, 406 διασωληνωμένοι Ελλάδα

17:3001/03

Θετική στον κορωνοϊό η Σμαράγδα Καρύδη Lifestyle ,Κορωνοϊός

17:2901/03

Αλαλούμ με τα νέα μέτρα στους Ευζώνους: Ουρές 7 χλμ. – Φεύγουν για… Προμαχώ... Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

17:2001/03

«Κορωνοπάρτι» στην Πυροσβεστική: Έρευνα θα διατάξει ο Χαρδαλιάς Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:1001/03

«Απέραντη» χωματερή στη Δυτική Θεσσαλονίκη – «Παγίδες» για οδηγούς (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

17:0001/03

Ιαπωνικό καλωσόρισμα της Ρόμα σε ΠΑΟΚ Αθλητισμός

16:5001/03

ΑΠΘ: Στο «Fibre in the sky» εντάσσεται ο Αστρονομικός Σταθμός Χολομώντα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Παιδεία

16:4001/03

Επιστολή 41 δικαστικών κατά της Ένωσης Δικαστών-Εισαγγελέων για Κουφοντίνα Ελλάδα

16:3101/03

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος Ελλάδα ,Οικονομία

16:3001/03

Συγχαρητήριο tweet του Κ. Μητσοτάκη για την Άννα Διαμαντοπούλου Πολιτική

16:2001/03

Πάνω από 4.000 rapid test το Σαββατοκύριακο – Πόσα ήταν θετικά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:1201/03

Νικήτη: Ένας δημοτικός σύμβουλος και δύο τοπικοί προσήχθησαν στα επεισόδια για τους αμμ... Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

16:1001/03

Σε ΦΕΚ η παράταση εκπτώσεων μέχρι τέλη Μάρτη Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

16:0101/03

Δωρεάν συμμετοχή στην transport logistic 2021 Επιχειρήσεις

16:0001/03

ΕΔΑ Αττικής: Προσφέρει πρόσβαση στα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου Ενέργεια

15:5001/03

Δ. Κορδελιού-Ευόσμου: Διενέργεια rapid tests σε πάνω από 480 άτομα Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:4001/03

Λέσβος: Επίθεση μεταναστών σε αστυνομικούς στο Καρά Τεπέ Ελλάδα

15:3201/03

Δήμαρχος Ορεστιάδας: Ικανοποιητική η απόφαση για μη επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Ελλάδα

15:2901/03

Εντοπίστηκαν ανθρώπινα οστά στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

15:2301/03

Cisco: Η Ελλάδα στην ταχύτητα 5G Επιχειρήσεις ,Παιδεία ,Τεχνολογία

15:2001/03

Στοίχημα: Με το combo της Έβερτον και ισπανικά γκολ στο 2.27 Αθλητισμός

15:1301/03

Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά κρίθηκε ο Σαρκοζί Διεθνή ,Σημαντικά

15:1001/03

Πελώνη: Ο Κουφοντίνας ζητά προνομιακή μεταχείριση εκτός της έννομης τάξης Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:0001/03

Πανδημία και πιστοποιητικό εμβολιασμού στην τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σουηδό... Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:5901/03

Ποδήλατο για GHANGE στην αστική κινητικότητα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Παιδεία

14:5201/03

Τσαϊρίδης: Δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:5001/03

Σίνδος: Μέρα παρά μέρα και μία διάρρηξη καταγγέλλει ο Σύλλογος Κατ/ρχών Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Ελλάδα

14:4001/03

Βορίδης για Κουφοντίνα: Αν θέλει να σέβεται τους νόμους ας τους ακολουθήσει Ελλάδα ,Πολιτική

14:3301/03

Μενδώνη: Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή Πολιτική

14:2901/03

Θεσ/νίκη: Ολοκληρώνονται οι έλεγχοι για τις παράνομες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο ... Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:2401/03

Στεργίου: Με τον επιλεκτικό ανθρωπισμό ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:2401/03

Μητσοτάκης: Η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:2001/03

Ποιότητα Ισχύος και Εξοικονόμηση Ενέργειας Άποψη ,Άρθρα ,Ενέργεια

14:1301/03

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων στο ΑΠΘ (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:1001/03

Χατζηδάκης: Ώς τις 10 Μαρτίου η e-πλατφόρμα για την προσωρινή σύνταξη Οικονομία ,Πολιτική

14:0001/03

Νικήτη: Ένταση μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών (VIDEO) Δήμοι

13:4601/03

Χ. Κυπριανίδης: Επ’ αόριστον η κατάληψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

13:4501/03

Ιπποκράτειο: Επαναλειτουργούν από σήμερα τα απογευματινά ιατρεία Θεσσαλονίκη

13:3301/03

Διακοπές νερού στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3001/03

Electra Equipment: Μεγάλος διαγωνισμός αξίας 10.000€ για επίπλωση επαγγελματικού χώρου Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

13:2301/03

Βουλγαρίδου: Έβλεπα την αγωνία στα μάτια των γιατρών (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:2301/03

ΟΟΣΑ: Απέσυρε την υποψηφιότητά της η Άννα Διαμαντοπούλου Πολιτική

13:1501/03

Νέο κατάστημα Lidl στο Κερατσίνι Κοινωνία

13:1001/03

Κούγιας: Καταθέτει μηνύσεις και αγωγές κατά πάντων Κοινωνία ,Σημαντικά

13:0001/03

Θ. Φωτίου: Να επιληφθεί η Δικαιοσύνη για τους εκτός λίστας εμβολιασμούς (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:5501/03

Αρ. Πελώνη: Από την πρώτη στιγμή προτάξαμε την προάσπιση της δημόσιας υγείας Θέματα GR Times ,Πολιτική

12:5101/03

Καστελόριζο: Covid free, με τήρηση των μέτρων – Τι λέει ο δήμαρχος στο GRTimes Δήμοι ,Ελλάδα ,Επιστήμη

12:4501/03

Φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού το Μάρτιο Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:3001/03

Δείτε LIVE την ενημέρωση από την Αρ. Πελώνη Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:2201/03

Υπό κατάληψη το ΕΚΘ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:1501/03

Στοίχημα. Αγγλικό ποντάρισμα στο 2.75 Αθλητισμός

12:0001/03

Συνελήφθη ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας στην Κηφισιά Ελλάδα

11:4901/03

Μανδαλιανός: Απαλλαγή τελών για τραπεζοκαθίσματα (ΗΧΗΤΙΚΟ) Δήμοι ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

11:4501/03

Από σήμερα οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και στην Α’ τάξη δημοτικού Κοινωνία ,Παιδεία

11:4401/03

ΕΕG: Άδειες για τα έργα των 600 εκ. σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη Ενέργεια ,Επιχειρήσεις ,Τεχνολογία

11:3501/03

Μασούτης: Χρυσό βραβείο στα E-volution awards Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

11:2901/03

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Κιλκισίου Εμμανουήλ Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

11:2301/03

Θεσσαλονίκη: Από τις 6/3 το ‘Mykonos’ σαλπάρει για το Βόρειο Αιγαίο Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:1501/03

Πρόστιμα και ποινές μαμούθ με on line ελέγχους από σήμερα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

11:0701/03

Εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έκλεισαν τον δρόμο (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:0501/03

Ορεστιάδα: Μαζικές παραιτήσεις κοινοταρχών για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Ελλάδα

11:0501/03

Θεσσαλονίκη: Στα δικαστήρια ο Κ. Τσιάρας Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:0101/03

Tσαβλής: Δεν μετάνιωσα που κάλεσα συγγενείς, σώσαμε τα εμβόλια Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

10:4501/03

Κόβονται από σήμερα και μέχρι νεωτέρας τα σχολικά γεύματα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Παιδεία

10:4001/03

Η Eurobank στηρίζει τον ξενοδοχειακό κλάδο με 750 εκ. ευρώ Επιχειρήσεις ,Τουρισμός

10:3901/03

Χαμός με Πέλκα στην Τουρκία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Αθλητισμός

10:3001/03

Δικηγόροι: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο Μαξίμου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:2201/03

Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων Αθλητισμός

10:1901/03

Άρης: Με… φόντο το κύπελλο και τον Ολυμπιακό Αθλητισμός

10:1501/03

Λιανεμπόριο: Σε λειτουργία το 13032 αν και δεν μπορεί ακόμα να χρησιμοποιείται Κορωνοϊός

10:0001/03

Κορωνοϊός: Μεταφέρουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία non covid περιστατικά Κοινωνία ,Κορωνοϊός

09:4501/03

ΠΟΕΔΗΝ-Ναύπακτος: Βλάβη σε ψυγείο κατέστρεψε εμβόλια Κορωνοϊός ,Σημαντικά

09:3001/03

Αρσάκειο: Ξεκινάει σήμερα η έρευνα για τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1501/03

Συνελήφθη στέλεχος κυκλώματος ναρκωτικών – Κατασχέθηκαν πάνω από 50 κιλά ηρωίνης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:0001/03

Βδομάδα πληρωμών ξεκινά σήμερα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

08:4501/03

Παυλάκης-Κορωνοϊός: Κίνδυνος για «τσουνάμι» αν ανοίξουν σχολεία Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:3001/03

Γώγος: Ενδεχόμενο παράτασης lockdown Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1801/03

Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής: Με νόμιμες διαδικασίες η μεταγωγή του Κουφοντίνα Κοινωνία ,Σημαντικά

08:1501/03

Αττική: Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ – Το σχέδιο του ΕΣΥ Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:0001/03

Υγιεινά τρόφιμα που σας φτιάχνουν τη διάθεση! Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

07:4501/03

Το ΑΠΘ με το BIOMAC ανοίγει δρόμους στην «πράσινη» Χημεία Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Παιδεία

07:3401/03

Στις φλόγες «παραδόθηκε» κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας Κοινωνία

07:3001/03

Στέλλιος Μπουτάρης: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2021 Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

07:1501/03

Αλλαγές από σήμερα στις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

07:1201/03

Αθήνα: Πέταξαν μολότοφ σε εν κινήσει περιπολικό Κοινωνία

07:0501/03

ΠΚΜ: Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου εκτελούνται εργασίες σήμερα Β.Ελλάδα ,Κοινωνία ,Περιφέρειες

07:0001/03

Ο καιρός για σήμερα, Δευτέρα Ελλάδα ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ