Ελληνισμός και νεοφιλελευθερισμός-Ταξικός και εθνικός αγώνας.

Ελληνισμός και νεοφιλελευθερισμός-Ταξικός και εθνικός αγώνας.
Άποψη, Άρθρα   | 12/02/2020 | 18:10

Γράφει ο Ανδρέας Τσιφτσιάν

Ο ελληνικός πολιτισμός, ή αλλιώς «ελληνισμός», θέτει στο κέντρο της φιλοσοφίας του τον άνθρωπο και την κοινωνία, την διαδραστική σχέση ανάμεσά τους σε ένα σύμπλεγμα αξιών μεταξύ πολιτείας και πολίτη. Στην αθηναϊκή Δημοκρατία το αγαθό είναι η «ηθική του συστήματος».

Από την άλλη μεριά, στον αντίποδα αυτής της θεώρησης σήμερα, βρίσκεται η έννοια του νεοφιλελευθερισμού της παγκοσμιοποίησης. Εδώ τα κεντρικά στοιχεία είναι το προϊόν και η κατανάλωσή του και η διαδραστική σχέση μεταξύ αγοράς και αγοραστή. Στην παγκοσμιοποιημένη «Δημοκρατία» το αγαθό είναι η «αποτελεσματικότητα του συστήματος».

Αυτό που προσπαθεί να επιβάλει ο νεοφιλελευθερισμός της παγκοσμιοποίησης είναι η μετάβαση στο μεταμοντέρνο ή υπερεθνικό κράτος, την μετάβαση από την ηγεμονία της πολιτικής στην ηγεμονία της οικονομίας, με άλλα λόγια την «ιδιώτευση της κοινωνίας» σε ένα κράτος πολυμετοχική ΑΕ, όπου ο εθνικός χαρακτήρας του θα έχει πια μόνο συμβολική σημασία.

Δεν μπορεί διαφορετικά να είναι αποτελεσματικό, παρά μόνο ομοιογενειοποιόντας την ζήτηση, δημιουργώντας κοινά καταναλωτικά πρότυπα σε μία όλο και πιο διευρυνόμενη αγορά, την παγκόσμια. Για να το επιτύχει αυτό, πρέπει να χειραγωγήσει τον άνθρωπο, να «προγραμματίσει» τον εγκέφαλο του έτσι, ώστε να τον μετατρέψει από αυτόβουλο ον σε καταναλωτικό ζώον.

Εν μέσω αυτού του μετασχηματισμού οδεύουμε στο πλαίσιο μιας “hard rock” παγκοσμιοποίησης. Καταργείται η πολιτική σε όφελος της οικονομίας. Το κριτήριο δεν είναι πια πολιτικό/κοινωνικό αλλά αμιγώς οικονομιστικό/ωφελιμιστικό. Παρατηρούμε αντιστροφή του στρατηγικού αξιώματος, του πολιτικού αφηγήματος: Ο σκοπός της πολιτικής δεν οφείλει να υπηρετεί πια την κοινωνία αλλά την οικονομία (Κοντογιώργης).

Εφόσον όμως το κριτήριο είναι «οικονομικό», τότε όχι ο κυρίαρχος Λαός, αλλά οι αγορές, οι τράπεζες , η οικονομική ελίτ, μια φατρία επιλέκτων θα αποφασίζει ως «εξειδικευμένη αριστοκρατία», ως ο «ειδήμων», που «γνωρίζει καλύτερα». Ό,τι θεωρείται πρόσχωμα (βλ. π.χ. αφύπνιση ταξικής ή/και εθνικής συνείδησης), θα εκτελείται.

Στην μεταμοντέρνα «πολιτεία» λοιπόν, όχι η κοινωνία αλλά η οικονομία ορίζει τον σκοπό της πολιτικής. Η έννοια της «ανάπτυξης» αντικαθιστά την έννοια της «ευημερίας». Καταλαβαίνετε τώρα πως αυτοί που μιλούν για «δίκαιη ανάπτυξη» δεν είναι κάνουν τίποτε άλλο παρά έναν αισχρό συμβιβασμό εξωραϊσμού και αλλοίωσης των εννοιών. «Ψυχραιμία»… είναι τώρα η νέα λέξη της μόδας στις τουρκικές προκλήσεις.

Για να ελέγξουν τους ανθρώπους, αλλάζουν τις έννοιες των λέξεων που αυτοί χρησιμοποιούν.

Δυο κοκόρια στο ίδιο κοτέτσι λοιπόν. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι οι σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο βασικών ιδεών, του Ελληνισμού και της παγκοσμιοποίησης, είναι εχθρικές μεταξύ τους. Για να επιβιώσει η μία πρέπει να εξαφανιστεί η άλλη.

Αυτό ζούμε σήμερα!

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που θεωρώ ότι ο ταξικός αγώνας είναι ο εθνικός αγώνας. Δεν μπορεί να εννοηθεί το ένα χωρίς το άλλο. Και οι δύο μορφές αγώνα, έχουν τον ίδιο εχθρό.

Γράφει ο ποιητής σε δυο αράδες αυτά που ο «αναλυτής» θα χρειαζόταν βιβλίο ολόκληρο να πει:

(…)Σώπα, ὅπου νἄναι θὰ σημάνουν οἱ καμπάνες.
Αὐτὸ τὸ χῶμα εἶναι δικό τους καὶ δικό μας.
Κάτου ἀπ᾿ τὸ χῶμα, μὲς στὰ σταυρωμένα χέρια τους
κρατᾶνε τῆς καμπάνας τὸ σκοινὶ – περμένουνε τὴν ὥρα, δὲν κοιμοῦνται,
περμένουν νὰ σημάνουν τὴν ἀνάσταση. Τοῦτο τὸ χῶμα
εἶναι δικό τους καὶ δικό μας – δὲ μπορεῖ κανεὶς νὰ μᾶς τὸ πάρει (…)

Εδώ ο ποιητής περιγράφει μία ανατριχιαστική εικόνα:

Ενα σκοινί! Το ένα άκρο του κρέμεται από μια καμπάνα σ’έναν γεροπλάτανο και το άλλο άκρο του μπαίνει μέσα στο χώμα, στους τάφους των νεκρών, όπου το βαστούν οι πεθαμένοι σφιχτά μες στα σταυρωμένα χέρια τους. Κι όταν ξυπνήσουν, τότε θα τραβηχτεί το σκοινί, σημάδι ότι σηκώνουνται και τότε θα ηχήσει η καμπάνα, ότι έφτασε η ώρα της ανάστασης. Ποια είναι η ανάσταση; Η ταξική αφύπνιση του Λαού, το όρθωμα, το σήκωμα από τα δεσμά των καταπιεστών του. Ποιοι είναι οι νεκροί; Οι πρόγονοι, η ιστορία μας, η εθνική αυτογνωσία του Λαού. Δεν θα μπορούσε να τα συνδέσει καλύτερα κανείς:

Ταξική και εθνική συνείδηση είναι έννοιες ομοούσιες και αδιαίρετες.

Ο Παναγιώτης Κονδύλης έγραψε πριν 25 τόσα χρόνια: «Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα όχι μόνο ως Λαός αλλά και ως Έθνος». Όλη η αλήθεια συμπυκνωμένη σε μία πρόταση λακωνικής σοφίας. Το ένα πρόβλημα δημιουργείται και απορρέει από το άλλο σε ένα διεθνές ιμπεριαλιστικό περιβάλλον στην διεθνή «ταξική» πυραμίδα των λαών-εθνών, όπου το κάθε κράτος έχει την θέση του μέσα σ’αυτήν.

Οι εθνομηδενιστές αρνούνται να παραδεχτούν ότι αυτή η ταξική πυραμίδα δεν υπάρχει μόνο για τα μέλη, τα άτομα μιας κοινωνίας, αλλά και για τα έθνη-κράτη στον διεθνή επιμερισμό εργασίας και κατανομής του παγκόσμιου πλούτου. Όταν κύριοι πολεμάτε (υποτίθεται) τον νεοφιλελευθερισμό της παγκοσμιοποίησης, δεν μπορείτε να μην υπερασπίζεστε αυτό που αυτός πολεμάει! Υπάρχει η αλληλουχία. Υπάρχει δηλαδή πάντα μία κερκόπορτα που ανοίγει πριν πέσει η πόλη. Όταν το έθνος πέσει, πέφτει κι ο Λαός του. Πρώτα θα χτυπήσουν το ένα και μετά θα χτυπήσουν το άλλο.

Αυτό ζούμε σήμερα!

Ως Λαός ζήσαμε εθνικές ήττες και νίκες. Κερδίσαμε μάχες και πολέμους και χάσαμε μάχες και πολέμους.

Ποτέ όμως δεν χάσαμε μάχη χωρίς να πολεμήσουμε.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, χάνουμε χωρίς να πολεμήσουμε. Πίνουμε το μεθυστικό κρασί της μαλθακοαδράνειας, απολαμβάνουμε την ξεγνοιασιά της δειλίας, την «ασφάλεια» της ανευθυνότητας. Αυτό με ντροπιάζει. Παραδίδουμε οικειοθελώς την ψυχή μας.

Και πάντα με ένα επιχείρημα: Για το καλό μας!
Είναι πρωτοφανές το πως «πωλούν» την καταστροφή:
«Επιλέξτε το κακό για να μην έρθει το χειρότερο». Το κακό… ως λύτρωση!

Όποιος χτυπά τον Λαό, χτυπά το Έθνος. Δεν με πίστευαν τότε οι μνημονιακοί και δεξιοί φίλοι μου. Αντιδρούσαν σε κάθε τι που είχε την λέξη «ταξικό».

Όποιος χτυπά το Έθνος, χτυπά τον Λαό. Δεν με πίστευαν τότε οι αντιμνημονιακοί και αριστεροί φίλοι μου. Αντιδρούσαν σε κάθε τι το «εθνικό».

Κοινωνική ταξική συνείδηση δεν μπορεί να υπάρξει σε περιβάλλον ανελευθερίας. Η ποιότητα της ελευθερίας όμως ορίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας. Δημοκρατία είναι εξ ορισμού ελευθερία. Η εθνική ελευθερία όμως είναι η απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την ύπαρξη της ατομικής, πολιτικής και κοινωνικής ελευθερίας, οι οποίες και συνιστούν τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας. Η εθνική ελευθερία λοιπόν, είναι η πρωτογενής ελευθερία όλων των άλλων μορφών ελευθερίας. Διότι όταν η πατρίδα σου είναι υπόδουλη και σκλαβωμένη, τότε δεν μπορεί να υπάρξει καμία από τις άλλες τρεις.

Δεν μπορείς λοιπόν να λες ότι είσαι δημοκράτης όταν δεν είσαι πατριώτης.

Το έθνος πάλι, ως κοινωνιολογική, οντολογική, ιδεαλιστική έννοια, ως διαισθητική αυτογνωσία, είναι ακριβώς αυτό: H συλλογική συνείδηση της κοινωνίας. Είναι συνειδησιακή έννοια λοιπόν, όχι αιματολογική (όπως πρεσβεύει ο φασισμός), είναι το κοινό σημείο αναφοράς όλων μας. Αλλά αν στην κοινωνία δεν υπάρχει συλλογική συνείδηση, τότε δεν μπορεί να υπάρξει και κοινωνική συνοχή. Αυτή όμως με την σειρά της είναι προϋπόθεση της ταξικής πάλης ενάντια στην οικονομική και πολιτική ολιγαρχία (η οποία ειδικά στο ελληνικό παράδειγμα είναι ξενοκινούμενη). Χωρίς συλλογική κοινωνική συνείδηση δεν υπάρχει λαϊκή κυριαρχία.

Δεν μπορείς λοιπόν να λες ότι είσαι πατριώτης όταν δεν είσαι δημοκράτης.

Όταν ήμουν στην Γερμανία (σε ένα πολύ φιλελεύθερο πανεπιστήμιο) προσπαθούσαν να μας πείσουν να είμαστε αδιάφοροι στα εθνικά μας θέματα. Όποιος τολμούσε να μιλάει με «εθνικά κριτήρια» στηλιτευόταν ως «εθνολαϊκιστής». Εξουδετερωνόταν αμέσως ως ντεμοντέ για να μην πω «επικίνδυνος».

Παρατηρούσα όμως κάτι άλλο που μου προξενούσε αλγεινή εντύπωση: Όσο έκαναν αυτό, άλλο τόσο γινόταν αυτοί πιο εθνικιστές, πιο μερκαντιλιστές, πιο αδιάλλακτοι με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα! Προσπαθούσαν να επιβάλουν μία λογική του «παγκόσμιου πολίτη» στους άλλους, εφόσον έκαναν τα πάντα για να περιχαράξουν πρώτα τα συμφέροντα του Γερμανού πολίτη στον κόσμο. Ε και τότε κατάλαβα…

Τελικά ναι, επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά το γεγονός ότι ο ταξικός και ο εθνικός αγώνας είναι ενιαίες και αδιαίρετες έννοιες στο ιστορικό γίγνεσθαι. Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι η άνοδος του εθνομηδενισμού ως πρόσταγμα της παγκοσμιοποίησης, τον οποίον και χρησιμοποιεί ως εργαλείο επιβουλής της, συμπίπτει (και) χρονικά με την σημερινή ταξική αφασία;

Επιμύθιο: Δημήτρης Γληνός, Κονστάντζο Πρέβε, Φράνς Φανόν, Μίκης Θεοδωράκης. Εκεί παραπέμπω.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

01:0021/02

Ποια ζώδια θα περάσουν δύσκολα αυτή την περίοδο Διάφορα

00:3021/02

Στην Αμβέρσα το 36ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μόδας Διεθνή

23:5920/02

Π.Κ.Μ.: Εργασίες συντήρησης στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας Β.Ελλάδα ,Διάφορα

23:5020/02

Γκρέτα: Που ξόδεψε τα χρήματα του Εναλλακτικού Βραβείου Νόμπελ Διεθνή ,Περιβάλλον

23:4020/02

Γεωργιάδης: Αναμένουμε καλά νέα για ναυπηγεία Ελευσίνας Οικονομία ,Πολιτική

23:3020/02

Το Ιράκ κλείνει τα σύνορα του λόγω κοροναϊού Διεθνή ,Υγεία

23:2020/02

Ομόνοια: Φαντασμαγορικές δοκιμές για το συντριβάνι Ελλάδα

23:0520/02

Εννιάχρονο αγόρι κλαίει σπαρακτικά λόγω bullying στο σχολείο(ΒΙΝΤΕΟ) Διεθνή ,Κοινωνία

22:5520/02

Ταλιμπάν: Έτοιμοι να υπογράψουν συμφωνία με ΗΠΑ Διεθνή

22:4520/02

Πορτογαλία: Νομιμοποίηση της ευθανασίας Διεθνή

22:3520/02

Έκτακτη συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ Διεθνή

22:2520/02

Ναύπακτος: Σύγκρουση ΙΧ με νταλίκα Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1520/02

Επίθεση σε οπαδούς του Ολυμπιακού Ελλάδα ,Κοινωνία

22:0420/02

Μηταράκης: Τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν όλο το προσφυγικό της Ευρώπης Πολιτική

21:5420/02

Εξαπάτηση από δήθεν επενδυτές με έδρα το Λονδίνο Ελλάδα ,Κοινωνία

21:4220/02

Ισπανία:Ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων σεξουαλικής βιας Διεθνή

21:3220/02

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απολογίες για τα κονδύλια που ξεπουλήθηκαν Πολιτική

21:2120/02

ΠτΔ: Ανάγκη να αγωνιζόμαστε για ελευθερία και δημοκρατία Πολιτική

21:1020/02

Δέχεται να καταθέσει υπό προϋποθέσεις ο «Σαράφης» Ελλάδα ,Πολιτική

21:0020/02

Θεσ/νικη: Παρέμβαση στο γραφείο του Δ. Κούβελα Κοινωνία ,Πολιτική ,Σημαντικά

20:5020/02

Βορίδης: Μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς Πολιτική

20:4020/02

Ελληνοτουρκικά: Ολοκλήρωση συζητήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Πολιτική

20:3020/02

Έφυγε από τη ζωή ο λυράρης Χρ. Τσενεκίδης Θεσσαλονίκη

20:2020/02

Κοροναϊός: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό Διεθνή ,Υγεία

20:1020/02

Αστυνομικοί σε κύκλωμα έκδοσης πλαστών εγγράφων Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0020/02

Κοτζιάς για Τσαβούσογλου: Είναι αναιδής στο τετράγωνο Πολιτική

19:5020/02

Μόσχα: Κατηγορεί την Άγκυρα ότι συνδράμει τους τρομοκράτες Διεθνή

19:4020/02

Ελληνογερμανικές συναντήσεις στη Θεσ/νικη για διαχείριση αποριμμάτων Ελλάδα ,Περιβάλλον

19:2020/02

Ακρόπολη: Σε τέσσερις μήνες ο νέος ανελκυστήρας Κοινωνία

19:1020/02

Πέτσας για Τσίπρα: Ξεπέρασε και τον εαυτό του Πολιτική

19:0020/02

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση «vegan» ακτιβιστών για την Τσικνοπέμπτη Θεσσαλονίκη

18:5020/02

ΠαΜακ: Φοιτητές θα ενημερώσουν πάνω από 1.000 μαθητές Λυκείου Θεσσαλονίκη

18:4020/02

Μπογδάνος: Οι επιθέσεις στην Ορθοδοξία αυξάνονται Πολιτική

18:3020/02

Λονδίνο: Επίθεση με μαχαίρι σε τζαμί – Ένας τραυματίας Διεθνή

18:2020/02

ΥΠΕΝ: Aπλούστευση αδειοδότησης των ΑΠΕ Ελλάδα ,Περιβάλλον

18:1020/02

Δένδιας: Η επιδίωξη κομματικού οφέλους δε δικαιολογεί τα πάντα Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

18:0220/02

Η «Σουρωτή» συνδέθηκε με το δίκτυο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Επιχειρήσεις

18:0020/02

Επιστολή παλιννοστούντων στην κυβέρνηση για το «Ρώσος» προς τον Ιβάν Σαββίδη Ελλάδα

17:5020/02

Υπογειοποίηση σκουπιδιών και νέοι κάδοι στο δ. Καλαμαριάς Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

17:4020/02

Πότε θα βγουν στη δημοσιότητα οι ηχογραφήσεις Βαρουφάκη Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

17:3020/02

Πως γιόρτασε η Αθήνα την Τσικνοπέμπτη Ελλάδα ,Κοινωνία

17:2020/02

Τσίπρας για Τσαβούσογλου: Προσβολή ή παράσημο; Διεθνή ,Ελλάδα ,Κόμματα

17:1520/02

Πόλος αναψυχής και πάλι το άλσος Λουτρών Θέρμης Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

17:1320/02

H HATTA ανοίγει την αγορά του ελληνικού τουρισμού Τουρισμός

17:1020/02

Μητσοτάκης: Διεκδικούμε έμπρακτη αλληλεγγύη για το προσφυγικό Διεθνή ,Πολιτική

17:0020/02

Η απλή λογική ζητείται στα διεθνή θέματα Άρθρα

16:5720/02

H Tρ. Πειραιώς υποστηρίζει διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου Αγροτική Οικονομία

16:5020/02

Ένταση και επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ Ελλάδα ,Κοινωνία

16:4020/02

Βρούτσης: Ενισχύεται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης Πολιτική

16:3020/02

Στον Άρειο Πάγο η προανακριτική της Novartis για προστασία των «Σαράφη» – «Κελέση» Ελλάδα ,Πολιτική

16:2820/02

«Άναψε» το γλέντι στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

16:2020/02

Κ. Κόλλιας: Έξι προτάσεις για το ασφαλιστικό Ελλάδα ,Οικονομία

16:1220/02

Κυκλοφοριακά προβλήματα στην Κατεχάκη λόγω τροχαίου Ελλάδα ,Κοινωνία

16:1020/02

Συνάντηση Λ. Μενδώνη με τον Αιγύπτιο υπ. Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Διεθνή ,Πολιτισμός

16:0020/02

Συνάντηση του αρχιεπισκόπου με την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ Ελλάδα

15:5420/02

ΔΕΘ: Kόσμημα, ψωμί και γλυκίσματα των αισθήσεων Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

15:5020/02

Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Δεν κάνουμε συμβιβασμούς Πολιτική

15:4020/02

Επτά θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα από την γρίπη Ελλάδα ,Κοινωνία ,Υγεία

15:3120/02

Ποιοτικό ψωμί, το 83% των καταναλωτών βρίσκει στο φούρνο Θεσσαλονίκη ,Οικονομία ,Σημαντικά

15:3020/02

ΣΕΒ: Το 50% των εσόδων της μεσαίας τάξης πάει στην εφορία Οικονομία

15:2020/02

Ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στη συνάντηση Ζέρβα με Δήμαρχο Καλαμάτας Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

15:1020/02

Τι λείπει από Ολυμπιακό και Άρσεναλ και ένας συμπαθής… Αδόλφος Αθλητισμός

15:0220/02

Θεσ/νίκη: Μαθητές επινόησαν εφαρμογή που εντοπίζει τη θαλάσσια μόλυνση Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

15:0020/02

Αναβλήθηκε για 2η φορά η δίκη Ψωμιάδη για την επίθεση στον Μπουτάρη Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:5320/02

Αγνοείται η τύχη 12χρονης προσφυγοπούλας Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:5020/02

Στοίχημα: Αντέχει ο Ολυμπιακός, γκολ στο ΓΣΠ! Αθλητισμός

14:4020/02

Καναδάς: Τροχαίο με 200 οχήματα στο Μόντρεαλ(ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) Διεθνή

14:3020/02

Κρήτη: Επιστολή Κουράκη στον πρωθυπουργό Ελλάδα ,Περιφέρειες ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

14:2920/02

Θεσ/νικη: 83χρονος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση 15χρονης Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:2720/02

Εφαρμογές για κινητά σώζουν καρδιοπαθείς Θέματα GR Times ,Υγεία

14:2020/02

Τζιτζικώστας: «Καμπανάκι» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ ΕΕ ,Ελλάδα ,Περιφέρειες

14:1020/02

Νιγηρία: Πάνω από 100 νεκροί λόγω πυρετού Λάσα Διεθνή ,Υγεία

14:0320/02

Έπεσε κομμάτι από το ταβάνι στην Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

14:0020/02

Θεσ/νίκη: Έκλεβαν από χρήματα μέχρι ρόδες! Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:5020/02

Θερμοί εναγκαλισμοί Καλαφάτη – Νεοφύτου στη Βουλή Παραπολιτικά

13:4020/02

Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα γέννησης Ελλάδα ,Κοινωνία ,Χωρίς κατηγορία

13:3720/02

Βίντεο από την διάσωση της λύκαινας στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

13:3120/02

Κλειστό λόγω ψώρας σχολείο και στο Δήμο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Παιδεία ,Σημαντικά

13:3020/02

Σ. Αναστασιάδης: Το ΑΠΘ προάγει την ελληνική γλώσσα (ΒΙΝΤΕΟ) Βουλή ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:2020/02

Μ. Βορίδης: Βάζει τέλος στο αλαλούμ των βοσκοτόπων Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

12:5720/02

Τσικνοπέμπτη: Μία… Ψησταριά το κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:5020/02

Σε επίπεδα ρεκόρ η έλλειψη ταλέντου παγκοσμίως! Διεθνή ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

12:4020/02

Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση 4,1 δις στις ξένες επενδύσεις Ελλάδα ,Οικονομία

12:3020/02

ΟΠΕΚΑ: Τελευταία εργάσιμη του μήνα η καταβολή επιδομάτων Ελλάδα ,Κοινωνία

12:2220/02

Κινητοποιήσεις άρχισαν οι διανομείς των ΕΛΤΑ Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:2020/02

Ενισχύεται το Μητρώο Δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

12:1020/02

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα να μάθει να μοιράζεται στην αν. Μεσόγειο Διεθνή

12:0020/02

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 στο Αιγαίο Ελλάδα

11:5020/02

Ηράκλειο: Έντονο ενδιαφέρον Σαββίδη για το Capsis Ελλάδα

11:4420/02

Πρόωρος… τελικός για το κύπελλο Ελλάδος! Αθλητισμός

11:4020/02

Καινοτόμο πρόγραμμα οικολογικού τουρισμού Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Τουρισμός

11:3720/02

Μύθος η μεγάλη ζήτηση για αγορά ακινήτων, το 68% δεν ενδιαφέρεται Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

11:3020/02

Θεσ/νίκη: Έκρυβε λαθραία τσιγάρα σε κυλικείο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:2020/02

Υπ. Πολιτισμού: Σύσκεψη για τα πνευματικά δικαιώματα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτισμός

11:1020/02

Γερμανικό περιοδικό εμφανίζει το ναυάγιο της Ζακύνθου στην…Τουρκία! Ελλάδα

11:0020/02

Στο στόχαστρο τσαντάκηδων τρεις γυναίκες Ελλάδα ,Κοινωνία

10:5020/02

Αστυνομική επιχείρηση στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4020/02

Στο Βερολίνο Μηταράκης-Κουμουτσάκος Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

10:3020/02

Σέρρες: Στη «φάκα» σπείρα που διέπραττε διαρρήξεις οχημάτων Ελλάδα ,Κοινωνία

10:2020/02

Πάνω από 300 μετανάστες στα ελληνικά νησιά σε ένα 24ωρο Ελλάδα

10:0920/02

Διακοπή νερού στο Πανόραμα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:0020/02

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης Ελλάδα ,Πολιτική

09:5020/02

Φωτιάδης: Υπόμνημα 13 σημείων για το ασφαλιστικό Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

09:4020/02

Diamond Express: Μολύνθηκαν άλλα 4 άτομα από τον κοροναϊό Διεθνή ,Υγεία

09:3320/02

Γερμανία: 9 οι νεκροί στο μακελειό της Έσσης (BINTEO) Διεθνή ,ΕΕ

09:2720/02

ACT: Είσαι νέος; Έχει ιδέα; Μπες στο διαγωνισμό Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

09:2020/02

Mastercard: Το πρώτο ευρωπαϊκό κέντρο διαδικτυακής ασφάλειας Διεθνή ,Οικονομία

09:1120/02

Μην παρκάρετε δίπλα σε πολυτελή οχήματα γιατί τα καίμε! Ελλάδα ,Κοινωνία

08:5120/02

Θεσ/νίκη: Ημερίδα για τον καρκίνο παχέος εντέρου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Υγεία

08:4420/02

Ταχύτερες πληρωμές σε παραγωγούς«πράσινης» ενέργειας Επιχειρήσεις ,Οικονομία ,Περιβάλλον

08:3120/02

Θεσ/νίκη: Τσικνο-συναυλία σήμερα με Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Πολιτισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ