Εποχές μειωμένων ευρωπαϊκών προσδοκιών;

Εποχές μειωμένων ευρωπαϊκών προσδοκιών;

του Νίκου Ανδρουλάκη,

Ευρωβουλευτή, Μέλους της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι ευρωεκλογές του Μαΐου σε αντίθεση με αυτές των προηγούμενων πενταετιών έχουν ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα. Είναι εκλογές σύγκρουσης με τους εχθρούς του ευρωπαϊκού πνεύματος και ήθους, σύγκρουσης με την Ακροδεξιά. Αλλά αν πει κανείς μόνο κάτι τέτοιο και μείνει σ’ αυτό, τότε δεν λέει ουσιαστικά τίποτα περισσότερο από το προφανές. Χρειάζεται να δούμε πως φτάσαμε έως εδώ και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη οι σοσιαλδημοκράτες, οι πράσινοι, οι φιλελεύθεροι αλλά και η πλευρά της δημοκρατικής ριζοσπαστικής Αριστεράς να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αντιμετωπιστούν οι αντιδημοκρατικές επιλογές. Αλλά ζητούμενο είναι και η αφήγηση που θα έχουν.  Σήμερα οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται και αδιαφορούν από τα όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αισθάνονται πώς όλα όσα συμβαίνουν εκεί δεν τους αφορούν. Οι πολιτικές και οι οικονομικές ελίτ δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς ισχυρίζονται τα γαλλικά κίτρινα γιλέκα σήμερα, οι αγανακτισμένοι παλαιότερα, αλλά και όσοι έφεραν τους Σαλβίνι, Όρμπαν, Κατσίνσκι στην εξουσία.

Σήμερα όσο περισσότερο φαίνεται ότι οι συστημικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις δεν έχουν απαντήσεις στα μείζονα θέματα της παγκοσμιοποίησης και της μετανάστευσης, όσο αυτές σέρνονται μονομερώς στην ατζέντα είτε των «ταυτοτικών» είτε των εθνικιστικών  πολιτικών, τόσο και δεν θα πείθουν κανένα ότι ενδιαφέρονται για τη μεσαία τάξη και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Αυτό όμως που κάνει μεγαλύτερη την ανασφάλεια των πολιτών, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος τροφοδότης των εχθρών της δημοκρατίας, είναι η αίσθηση απουσίας λογοδοσίας και οι μειωμένες προσδοκίες από την πολιτική των συστημικών κομμάτων.  

Όσον αφορά την αίσθηση απουσίας λογοδοσίας πρέπει να τονίσουμε ότι έχει βάση, αλλά βεβαίως αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι το έλλειμα δημοκρατίας στην ΕΕ είναι πολύ μικρότερο απ’ αυτό σε πολλές άλλες χώρες και περιοχές. Από την άλλη όμως η σημερινή διακυβερνητική προσέγγιση των προβλημάτων φαίνεται να απαντά ακόμη σε ζητήματα κεντρικών πολιτικών, δεν απαντά όμως στα θέματα που αφορούν το ποιος και πως αποφασίζει για τη χάραξη δημόσιων πολιτικών που αφορούν την καθημερινότητα.

Όσον δε αφορά τις μειωμένες προσδοκίες το πρόβλημα είναι ακόμη πιο βαθύ. Όσο μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις εγγυόνταν την ανοδική κινητικότητα των χαμηλών, των μεσαίων και των εισοδηματικά υψηλότερων ομάδων ο εθνολαϊκισμός δεν έβρισκε έδαφος να πατήσει. Σήμερα όμως που φαίνεται η ανοδική κινητικότητα να γίνεται μακρινό όνειρο, το οποίο αντικαθίσταται από τον εφιάλτη της ανασφάλειας, τόσο πιο πολύ η απειλή των εχθρών της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πνεύματος δυναμώνει. Οι προτάσεις για ενιαίο προϋπολογισμό στην ευρωζώνη, για ευρωστρατό είναι πολύ σημαντικές, ακόμα και αν πραγματοποιηθούν, δεν αρκούν από μόνες τους να αλλάξουν ριζικά το κλίμα.

Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να προβληματιστούν σοβαρά για την έλλειψη ουσιαστικών δημοκρατικών αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών προτάσεων στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, τόσο αυτές θα απομονώνονται από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας που είναι απογοητευμένα από τον τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης. Αν στις ευρωεκλογές ενισχυθούν οι δυνάμεις και τα άτομα που στηρίζουν τις λελογισμένες προσδοκίες των πολιτών θα έχει δοθεί μια σοβαρή απάντηση στην Ακροδεξιά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top