Εργαλειακή χρησιμοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Tags#: ΣΥΡΙΖΑ

Εργαλειακή χρησιμοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Του Δημήτρη Δημητριάδη, μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Την Παρασκευή το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου η Βουλή της ΠΓΔΜ έκανε το τελευταίο αποφασιστικό βήμα για να κλείσει το θέμα που ταλαιπωρούσε για 30 σχεδόν χρόνια τις χώρες μας. Με 81 ψήφους εγκρίθηκαν οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και ο συνοδευτικός εφαρμοστικός νόμος.
Αυτές αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας, από Δημοκρατία της Μακεδονίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το προοίμιο του συντάγματος, τη μέριμνα της πολιτείας για τη διασπορά, όπου υιοθετείται η διατύπωση του ελληνικού Συντάγματος, και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των γειτονικών χωρών. Έτσι ολοκληρώνεται η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα.
Η εξέλιξη αυτή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από θεσμικούς και πολιτικούς παράγοντες στη Ευρώπη και την Αμερική. Αυτό που τονίζονταν ιδιαίτερα ήταν ότι έτσι κλείνει μία πηγή αναταραχών και προβλημάτων από αυτές που ακολούθησαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Η ευτυχής συγκυρία στην διακυβέρνηση της ΠΓΔΜ να βρίσκεται ο Ζάεφ και η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης Τσίπρα να επιλύσει τη μακροχρόνια διαφορά με όφελος και για τα δύο μέρη, οδήγησε στο ευτυχές αυτό αποτέλεσμα. Λύση που δεν δημιουργεί αίσθημα ταπείνωσης σε κανένα λαό, απαραίτητη προϋπόθεση για σχέση καλής γειτονίας , για την ανάπτυξη των δύο χωρών. Η γειτονική χώρα θα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, ο αλυτρωτισμός εξαλείφεται από το σύνταγμα, τα σύνορα θεωρούνται απαραβίαστα, η ιστορία της Μακεδονίας είναι η ελληνική.
Η κατάληξη αυτή δίνει τέλος και σε άλλο ένα παρακολούθημα αυτής της διένεξης. Κανείς στο εξωτερικό όλα αυτά τα χρόνια δεν κατανοούσε τις ελληνικές αντιρρήσεις για το όνομα, τους φόβους από τον αλυτρωτισμό της γείτονος , ούτε πολιτικοί παράγοντες ούτε ακαδημαϊκοί άνδρες και γυναίκες, ούτε προοδευτικοί πολίτες.
«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», «ούτε Μακεδονία, ούτε παράγωγα» κτλ ήταν συνθήματα που υπονόμευαν την αξιοπιστία της χώρας, εμπόδιζαν τη ομαλοποίηση σε αυτήν τη περιοχή των Βαλκανίων και σπαταλούσαν κρίσιμο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας .
Ερωτήματα προκαλεί η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τη στάση του Ποταμιού, απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Από το 2008 στο Βουκουρέστι, και τη στάση του Κώστα Καραμανλή απέναντι στο αίτημα της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με το συνταγματικό του όνομα καθιερώθηκε ως εθνική θέση η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (erga omnes).
Η συμφωνία των Πρεσπών καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τη θέση αυτή. Οι κατηγορίες για δήθεν «παραχώρηση της εθνότητας και της γλώσσας» δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε «μακεδονική εθνότητα» αλλά σε «υπηκοότητα μακεδονική /πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» με τη επιπλέον διασαφήνιση ότι ο όρος δεν οδηγεί σε προσδιορισμό εθνότητας. Η «μακεδονική γλώσσα «καταχωρημένη στις επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ από το 1977, διευκρινίζεται ότι ανήκει στη οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.
Τί είναι αυτό όμως που οδήγησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κόμματα που μέχρι χθες υποστήριζαν την λεγόμενη εθνική γραμμή, να απορρίπτουν τη συμφωνία? Κατά τη άποψή μου πρόκειται για καθαρή εργαλειακή χρησιμοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ποντάροντας στο συναίσθημα των κατοίκων της Μακεδονίας κυρίως, οξύνοντας παλαιά φοβικά σύνδρομα προσπαθούν, αφού όλες οι προηγούμενες απόπειρες απότυχαν, να κλείσουν τη «αριστερή παρένθεση» της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ή να τους ενδιαφέρει αν έτσι ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς.
Η τεράστια βαρύτητα της συμφωνίας των Πρεσπών και οι επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται τις τελευταίες μέρες. Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της ψήφισης της στην ελληνική Βουλή, η στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντί της αναδιατάσει την πολιτική γεωγραφία του τόπου. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αίρουν την εμπιστοσύνη τους από τη κυβέρνηση, όχι όμως όλοι , βουλευτές άλλων κομμάτων εγκαταλείπουν τα κόμματα με τα οποία εκλέχτηκαν, κοινοβουλευτικές ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν την τυπική κατοχύρωσή τους εντός Βουλής.
Παράλληλα πρακτικές απαράδεκτες εκβιασμών , απειλών και εκφοβισμών συμβαίνουν μαζί με πρωτοφανείς παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας(Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών).
Η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει τη συμφωνία κλείνοντας μία ιστορική διαφωνία δεκαετιών και ανοίγοντας έναν νέο δρόμο συνεργασίας και συνανάπτυξης, φιλίας και ειρήνης στη ευαίσθητη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης.
Η ώρα της ευθύνης όλων έχει φτάσει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top