Ο επιθετικός αναθεωρητισμός της Άγκυρας απαιτεί νέα εθνική στρατηγική

Ο επιθετικός αναθεωρητισμός της Άγκυρας απαιτεί νέα εθνική στρατηγική
Άρθρα   | 16/10/2019 | 08:46

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης / Πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Ανατολική Μεσόγειος και Μέση Ανατολή αποτελούν έναν ενιαίο γεωστρατηγικό χώρο, συχνά συνδεόμενο και με τα Βαλκάνια. Μέχρι πρόσφατα η Ανατολική Μεσόγειος ήταν το εμπορικό σταυροδρόμι, με σημαντική γεωστρατηγική σημασία, την τελευταία δεκαετία απέκτησε και υψηλή γεωοικονομική σημασία ‒δυτικό Περσικό το ονομάζουν κάποιοι‒ που περιέπλεξε πιο πολύ τα πράγματα.

Στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι νικήτριες δυνάμεις της Αντάντ ‒Γαλλία και Βρετανία‒ μοίρασαν την περιοχή δημιουργώντας κράτη-προτεκτοράτα, πούλησαν τους Άραβες συμμάχους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και άφησαν τους Κούρδους χωρίς κρατική οντότητα, αφού μοίρασαν τα εδάφη όπου ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στα κράτη που δημιούργησαν.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη δημιουργία του Ισραήλ, πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή αποκτούν οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ. Με την κατάρρευση της δεύτερης και την προσωρινή μονοκρατορία των ΗΠΑ έχουμε την εποχή της «Νέας Τάξης», που με περίσσια αλαζονεία διακηρύσσει η Ουάσιγκτον.

Την τελευταία δεκαετία η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε έναν πολυπολικό κόσμο με κυρίαρχο τον ρόλο της οικονομίας, της τεχνολογίας και του εμπορίου.

Σε περιφερειακό επίπεδο, το Ιράν, η Ρωσία και κυρίως η Τουρκία διεκδικούν να καλύψουν το κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ με την εθνική αναδίπλωση του Τραμπ, ενώ η Κίνα ‒είτε με το εμπόριο είτε με τις επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές στην ευρύτερη περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια και φυσικά με τον «δρόμο του μεταξιού»‒ διεκδικεί σημαντικό γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρόλο στην περιοχή.

Το Ισραήλ, για λόγους ασφαλείας, πέραν της ομπρέλας των ΗΠΑ, δημιουργεί και περιφερειακές συμμαχίες, με έμφαση στην ενέργεια.

Η ΕΕ, με ιστορικά ζωτικά συμφέροντα των χωρών της στην περιοχή, έχει έντονο οικονομικό ενδιαφέρον, όμως μερικά μέλη της, επειδή ανήκουν στην περιοχή, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν και θέματα ασφαλείας.

Η Τουρκία από τη μια πλευρά νιώθει ότι δεν χωράει στις συνθήκες του προηγούμενου αιώνα και επιδιώκει την αναθεώρησή τους ακόμη και με στρατιωτικές εισβολές, όπως στην Κύπρο και τη Συρία, και από την άλλη νιώθει ανασφάλεια από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η πρώτη εκδήλωση της αναθεωρητικής πολιτικής της μέσα από το δόγμα του νεοθωμανισμού απέτυχε και δημιούργησε περισσότερους εχθρούς, με βασικούς το Ισραήλ, αλλά και δύο ισχυρές μουσουλμανικές χώρες, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Ταυτόχρονα, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η γεωοικονομική αναβάθμισή της με τα σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και η περιφερειακή συμμαχία της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και της ΕΕ, πολλαπλασιάζουν την ανασφάλειά της και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις αναχαιτίσει.

Ο Τραμπ στο αμφίσημο γεωπολιτικό παιχνίδι του, με αιχμή τις εμπορικές συναλλαγές, αφήνει χώρο στη Ρωσία και την Τουρκία, ακόμη και στον διακηρυγμένο εχθρό του το Ιράν, πουλάει συμμάχους όπως οι Κούρδοι, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στη βουλιμία των Τούρκων, του Άσαντ και της Τεχεράνης. Με μόνο στόχο τη μη αποπομπή του από το αξίωμα του προέδρου και τις προεδρικές εκλογές του 2020, ενδιαφέρεται για προσωρινά οικονομικά οφέλη, που θα αντισταθμίσουν τις πολιτικές απώλειες που έχει ακόμη και στους ρεπουμπλικάνους.

Οι Κούρδοι ‒ιστορικός λαός‒ ποτέ δεν απέκτησαν κρατική οντότητα, χρησιμοποιήθηκαν σε θρησκευτικούς και κατακτητικούς πολέμους από τις ισχυρές αυτοκρατορίες της περιοχής και στις αρχές του 20ού αιώνα με τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις της εποχής, Γαλλία και Βρετανία.

Οι Κούρδοι χάνουν και πάλι την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή και να αποκτήσουν, έστω πρωτόλεια, κρατική οντότητα. Τα προηγούμενα χρόνια την έχασαν ακόμη μια φορά λόγω των εσωτερικών φατριών τους και συγκρούσεων στο ημιαυτόνομο Κουρδικό Ιράκ, όπου πάλι η Τουρκία, με αφορμή την προστασία τουρκικών ομάδων και της εθνικής της ασφάλειας, εισέβαλε στρατιωτικά και διέλυσε ουσιαστικά την κουρδική διοίκηση, γι’ αυτό και δεν ακούμε σήμερα τη φωνή τους στη σφαγή των αδελφών τους στη Συρία.

Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να υπογράφουν νέες στρατηγικές συνεργασίες με τη διοίκηση Τραμπ, είναι βέβαιο, όμως, ότι αυτές δεν προσφέρουν άμεση στήριξη στις δύο χώρες απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και την επαπειλούμενη στρατιωτική χρήση της.

Η Τουρκία είναι με το ένα πόδι έξω από το ΝΑΤΟ και μπορεί σύντομα να βγει και με το άλλο.

Νιώθει ότι μπορεί να σταθεί μόνη της στην περιοχή και δεν κινδυνεύει από τη Ρωσία, με την οποία συνδέεται πλέον στρατηγικά σε πολλούς και κρίσιμους τομείς για τις δύο χώρες.

Όσο για τα πυρηνικά, ξέρει ότι κανείς δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και φυσικά κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο με ρωσική τεχνολογία στα νότια, απέναντι από την Κύπρο, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και διακηρύσσει ότι αν δεν καταστρέψουν τα πυρηνικά οι χώρες που τα έχουν τότε δικαιούνται να αποκτήσουν όσοι μπορούν.

Οι δηλώσεις, δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, προχθές στου Μαξίμου, ότι το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται σε νομικές διαφορές μεταξύ των χωρών μελών του, δηλαδή της Ελλάδας και της Τουρκίας, ξεπερνούν και τον Τσάμπερλεϊν λίγο προτού η ναζιστική Γερμανία ξεκινήσει τον καταστροφικό πόλεμο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι άμεσος παραλήπτης αυτής της αμφισημίας των ΗΠΑ και γι’ αυτό κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στην Άγκυρα, για τη στρατιωτική εισβολή της στη Συρία ‒ για «λάθος της Τουρκίας» μιλούσε ο Έλληνας υπΕΞ μέχρι να βγει η ανακοίνωση της ΕΕ, που καταδίκαζε την εισβολή, και να ευθυγραμμιστεί.

Ανάλογα στην Κύπρο ‒και παρότι υπάρχει η καταδίκη της Άγκυρας από την ΕΕ για τις ανακοινώσεις με τις οποίες αμφισβητούσε την κυπριακή ΑΟΖ‒ άργησε να ζητήσει την καταδίκη της εισβολής του Γιαβούζ στο αδειοδοτημένο οικόπεδο 7, σε ΕΝΙ και TOTAL, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη και διαρροές για ενόχληση από τη Λευκωσία.

Ασφαλώς και δεν πρέπει να παρακολουθήσουμε την κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, όμως δεν πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον η διπλωματική ολιγωρία, γιατί δημιουργεί λάθος ερμηνείες στην Άγκυρα και στους συμμάχους μας, που θα τις βρούμε μπροστά μας.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν πρέπει να αποδεχτούν τον εκβιασμό της Άγκυρας για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου το διεθνές δίκαιο θα υποχωρήσει μπροστά στην προβολή ισχύος της Τουρκίας.

Η ενίσχυση των συμμαχιών με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, η ολοκλήρωση των περιφερειακών συμμαχιών μας, η ανάταξη της οικονομίας, η αναβάθμιση της αμυντικής ισχύος μας, και φυσικά η εθνική συνεννόηση και η κοινωνική συνοχή, είναι οι πέντε πυλώνες των βασικών επιλογών μας.

Στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, αν τους πιστέψουμε και τους κατακτήσουμε, μπορούμε από θέση ισχύος να λύσουμε και τα θέματά μας με την Τουρκία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18:0512/11

Πάνω από 390 εκατ. ευρώ η αξία των κατασχεμένων ναρκωτικών το 2018 Ελλάδα ,Κοινωνία

17:5612/11

Αντιδράσεις Δικηγόρων για τις ασφαλιστικές εισφορές Ελλάδα

17:4512/11

Καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων το 2020 Πολιτική

17:2712/11

Χανιά: Έφεση κατά αθωωτικής απόφασης για ανθρωποκτονία Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1012/11

«Ημέρα συναδέλφου» από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

17:0512/11

Θεσσαλονίκη: Μέχρι 280 έτη κάθειρξης σε διακινητές μεταναστών Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

17:0112/11

Εικόνες καταστροφής στο ΕΠΑΛ Ν. Μουδανιών (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Παιδεία

16:5512/11

Σεισμός τώρα στην Φλώρινα Ελλάδα ,Κοινωνία

16:3612/11

«Άδειαζαν» επιχειρήσεις και σπίτια στη Β. Ελλάδα Β.Ελλάδα

16:3112/11

Νέες άδειες λαϊκής έπειτα από 12 χρόνια! Επικαιρότητα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:2212/11

Μαχαίρωσαν αλλοδαπό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

16:1912/11

Θεσσαλονίκη: Έσπασαν μοτοσυκλέτες στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκη

16:1112/11

Βρέθηκε νεκρός άντρας στη λίμνη της Καστοριάς Ελλάδα ,Κοινωνία

16:0612/11

Eλληνο- σινική συνεργασία σε κλωστοϋφαντουργία και ένδυση Οικονομία

16:0612/11

Ταϊλάνδη: Πρώην αστυνομικός άρχισε να πυροβολεί σε δικαστήριο -Τρεις νεκροί Διεθνή

16:0112/11

Λοβέρδος για ποινική δίωξη: Αμετανόητοι σκευωροί – Θα τιμωρηθούν για τα κακουργήμ... Πολιτική

15:5612/11

Αegean: Δύο νέα δρομολόγια από Κύπρο Τουρισμός

15:5612/11

ΠΚΜ: Δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού για το διαβήτη Περιφέρειες

15:5112/11

Κ. Χατζηδάκης: Οι 7 άξονες της κυβέρνησης για την ανακύκλωση Πολιτική

15:4612/11

Π. Ψωμιάδης: Διόδια έξω από κάθε λογική Δήμοι

15:4112/11

Σύνοδος Πρυτάνεων: «Η βία σε οποιαδήποτε μορφή δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμια» Κοινωνία ,Παιδεία

15:3612/11

Β. Μεϊμαράκης: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε η Ευρώπη να επιδρά θετικά στη ζωή των συμ... Διεθνή ,ΕΕ

15:3112/11

Κέρκυρα: Βρέθηκε ανθρώπινος σκελετός θαμμένος σε χωράφι Ελλάδα ,Κοινωνία

15:2612/11

Υπ. Εργασίας: Ποσό 195 εκατ. ευρώ για την καταβολή του επιδόματος παιδιού Πολιτική

15:2612/11

Επίσημη πρώτη του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στην ΠΕΔ Β.Ελλάδα ,Παραπολιτικά ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

15:2112/11

Φωτιά στους Φούρνους Ικαρίας Ελλάδα ,Κοινωνία

15:1612/11

Α.Γεωργιάδης: Υπέρ του δημοσίου συμφέροντος η χθεσινή πολιτισμένη εικόνα στο Προεδρικό Πολιτική

15:1112/11

Αντιπαράθεση Κεραμέως – Φίλη για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ Βουλή ,Πολιτική

15:0712/11

Κτήμα Λαζαρίδη: Ομολογιακό δάνειο 10 εκατ. ευρώ Επιχειρήσεις

15:0412/11

Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» Ελλάδα

14:5412/11

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην «Εφοδιαστική Αλυσίδα & Logistics 2019» Επιχειρήσεις

14:5112/11

Ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis Πολιτική

14:4712/11

Θεσσαλονίκη: Νεαρή προσπάθησε να πέσει στο κενό Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:4512/11

Ολοκληρώθηκαν οι ψεκασμοί στο Σέιχ Σου Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:3812/11

Ν. Δένδιας: Να διδαχθούμε από την ύπαρξη και την πτώση του Τείχους του Βερολίνου Πολιτική

14:3012/11

Σ. Πέτσας: Τα πανεπιστήμια επιστρέφουν στους φοιτητές τους Πολιτική

14:2112/11

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια Ελλάδα

14:2112/11

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τους πεσόντες του Πυροσβεστικού Σώματος (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

14:2012/11

14 εκ. ευρώ στη μάχη με τα κουνούπια Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

14:1512/11

Ιερώνυμος: Η διάταξη για τη βλασφημία διαφυλάσσει το θρησκευτικό συναίσθημα Ελλάδα

14:0512/11

Επεισόδια στα δικαστήρια της Ευελπίδων – Απολογούνται μέλη της Επαναστατικής Αυτο... Ελλάδα

14:0012/11

Κ. Τσιάρας: Αποσύρεται η διάταξη για τη βλασφημία Πολιτική

13:5512/11

Διανομή προϊόντων σε δικαιούχους ΤΕΒΑ του Δήμου Ν. Προποντίδας Δήμοι

13:4812/11

Θεσσαλονίκη: 5 συλλήψεις για ναρκωτικά Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3712/11

Θεσσαλονίκη: Πορεία διαμαρτυρίας συνταξιούχων (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

13:3112/11

Ηλικιωμένος εξαπατούσε ηλικιωμένους Ελλάδα ,Κοινωνία

13:2312/11

Lidl: Καμπάνα από τον ΕΦΕΤ για προϊόν Ελλάδα ,Κοινωνία

12:5312/11

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κατέσχεσε 15 τόνους προϊόντων παρεμπορίου (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:3712/11

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Απολογούνται οι συλληφθέντες Ελλάδα ,Κοινωνία

12:1412/11

Νέα τροπολογία Κικίλια για τιμές φαρμάκων Ελλάδα ,Πολιτική ,Υγεία

12:0612/11

ΜLS: Επικράτησε σε διαγωνισμό του υπ. Παιδείας της Κύπρου Επιχειρήσεις

11:5712/11

ΙΕΛΚΑ: Το δημογραφικό και οι δαπάνες των Ελλήνων στα s/m’s Οικονομία

11:5712/11

Κίνα: Ψέκασε με δεκάδες παιδιά με υδροξείδιο του νατρίου Διεθνή

11:4812/11

ASTRA Airlines: Δύο οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

11:4012/11

Εργασίες από αύριο στην Παλαιά ΕΟ Θεσσαλονίκης-Κιλκίς Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

11:3212/11

Νέα Μουδανιά: Ιδρύεται Λαϊκό Πανεπιστήμιο Β.Ελλάδα ,Παιδεία

11:2312/11

Χιλιάδες παραβάσεις στο δρόμο την τελευταία εβδομάδα Ελλάδα ,Κοινωνία

11:1112/11

Η «Βικτώρια» θα μας «χτυπήσει» την πόρτα! Διάφορα ,Ελλάδα

11:0312/11

Στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Κινέζος Πρόεδρος Ελλάδα ,Πολιτική

10:5312/11

Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη για θέματα πολιτικής προστασίας με 38 δημάρχους Β.Ελλάδα ,Δήμοι

10:3712/11

Το απόγευμα η συνεδρίαση της προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο Ελλάδα ,Πολιτική

10:2412/11

Συνάντηση Μητσοτάκη-Κικίλια Ελλάδα ,Πολιτική

10:1312/11

Πυλαία: 2,4 εκ. ευρώ για διευθέτηση ρέματος Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

10:0012/11

Κερατέα: Θανατηφόρο τροχαίο Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4912/11

Βρούτσης: Διασφαλίζουμε τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας Ελλάδα ,Πολιτική

09:4012/11

Νέα Τένεδος: «Όχι» σε δομή φιλοξενίας προσφύγων Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3012/11

Χατζηδάκης: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον Ελλάδα ,Ενέργεια ,Περιβάλλον

09:2012/11

Χονγκ Κονγκ: Δεύτερη μέρα έντονων διαδηλώσεων Διεθνή

09:1212/11

Περιστέρι: Μια ακόμη διάρρηξη με αυτοκίνητο Ελλάδα ,Κοινωνία

09:0212/11

Θερμή χειραψία Άδωνι-Αλέξη (ΦΩΤΟ) Παραπολιτικά

08:5212/11

Ρωσία: Βίντεο με τον καθηγητή που πετά την ερωμένη του Διεθνή

08:3412/11

Συνεχίζονται οι εργασίες στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Καβάλας Β.Ελλάδα ,Περιφέρειες

08:2312/11

Αυστηρές ποινές σύμφωνα με το νέο ν/σ της Κυβέρνησης Ελλάδα ,Κοινωνία

08:1212/11

Λωρίδα της Γάζας: Ρουκέτες προς το Ισραήλ Διεθνή

08:0012/11

Π. Θεοδωρικάκος στο GrTimes: Το πρώτο εξάμηνο του 2020 το νομοσχέδιο για την ενίσχυση τ... SamTimes ,Σημαντικά

07:5212/11

Συνταξιούχοι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:4412/11

Αλλαγές στην κυκλοφορία λόγω Κινέζου Προέδρου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Πολιτική

07:3612/11

Μπαγκλαντές: 16 νεκροί από σύγκρουση τρένων Διεθνή

07:2812/11

Νέα αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια Ελλάδα ,Κοινωνία

07:2012/11

ΟΑΣΘ: Πάει για παράταση τριετίας η εκκαθάριση Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

07:0912/11

Μεταφορά μεταναστών-προσφύγων από Μυτιλήνη και Κω Ελλάδα ,Κοινωνία

07:0012/11

Ο καιρός για σήμερα Τρίτη Ελλάδα ,Κοινωνία

06:3012/11

Jonas Brothers: Βραβείο Διεθνής Καλλιτέχνης της Χρονιάς Διεθνή

06:0012/11

Έρευνα: Επαγγέλματα επιδεινώνουν την υγεία των γυναικών Υγεία

05:0012/11

Συνέδριο: Ανάληψη δράσεων στον τομέα του κρέατος Αγροτικά ,Ελλάδα

05:0012/11

Βουλγαρία: Αύξηση υιοθεσιών αδέσποτων ζώων Διεθνή

04:3012/11

Θεσσαλονίκη: Η σελίδα του Οργανισμού Τουρισμού και στα Ισπανικά Θεσσαλονίκη ,Τουρισμός

04:0012/11

Επετειακή εκδήλωση: 10 χρόνια «ΥΔΡΑΜΑ» Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

03:3012/11

Θεάτρο Αυλαία: «Α Dark Cabaret» με τη Ν.Λοτσάρη Πολιτισμός ,Χωρίς κατηγορία

03:0012/11

H διαχρονική γοητεία του ζιβάγκο Lifestyle

02:3012/11

Έτσι δεν θα κολλήσουμε γρίπη Υγεία

02:0012/11

Είναι σωστό να μαλώνω τον σκύλο για τα λάθη του; Διάφορα

01:3012/11

60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» απένειμε η Ο. Κεφαλογιάννη Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ