Η επαναφορά του γαλλικού πινέλου στον καμβά της Μεσογείου

Η επαναφορά του γαλλικού πινέλου στον καμβά της Μεσογείου

Του Δημήτρη Καραγεωργίου

Ίσως ο Ιωάννης Κωλέττης να ήταν μια αναμερισμένη προσωπικότητα στο πολιτικό τοπίο του 19ου αιώνα, αλλά όσα ενστερνιζόταν εκείνος και οι υποστηρικτές του κόμματος του για τη γαλλική ισχύ υλοποιήθηκαν στο μακρινό για αυτούς μέλλον.

Η επιβεβαίωση και η ενσάρκωση των πεποιθήσεων τους σχετικά με την ιδεατή εικόνα της Γαλλίας εξανάγκασε τον δεσμοφύλακα του χρόνου να διαγράψει το όνομα του γαλλόφιλου ηγέτη από τη λίστα των σπιλωμένων πολιτικών και να το μεταφέρει σε μια ειδική κατηγορία αποκλειστικά για τον ίδιο.

Αναμφίβολα, όμως, ο πατέρας της «Μεγάλης Ιδέας» δεν θα αποκαλούσε την ελληνογαλλική σύμβαση ως ιστορικό ορόσημο, καθώς θα είχε επίγνωση ότι σε βάθος χρόνου οποιαδήποτε συμφωνία ενδέχεται να καταλήξει ετεροβαρής λόγω των αστάθμητων τροχοπεδών που μπορεί να επιφέρει η διάταξη των υπερδυνάμεων τα προσεχή χρόνια.

Για αυτό και δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι κάθε διπλωματική κίνηση που γίνεται στο χάρτη, δεν εξυπηρετεί ένα, αλλά άθροισμα συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή. Στη προκειμένη περίπτωση η αποχώρηση της Μέρκελ απ’ την σκακιέρα σηματοδότησε το πράσινο φως για τον πολυπόθητο εξοπλισμό της χώρας μας με υπερσύγχρονους στρατιωτικούς πόρους που υποτίθεται ότι θα χαλιναγωγούσαν την έπαρση της γειτονικής «ύαινας» στο θέμα επαναδιευκρίνησης των υδάτινων συνόρων. Ποιος «καλός Σαμαρείτης», όμως θα φρόντιζε για την θωράκιση της Ελλάδας τη στιγμή που θα μάτωνε από την άσκηση πίεσης του αντίπαλου κράτους;

Βλέπετε, η καταπάτηση του σύμφωνου A.UK.US. λειτούργησε ως από μηχανής θεός για Ελλάδα και Γαλλία, αφού με αυτήν την συγκυρία η μεν ελληνική πλευρά φάνηκε να απαλλάσσεται από εξοντωτικές πελαγοδρομίες, όσον αφορά την ανάθεση ναυπήγησης των φρεγατών, ενώ η γαλλική έπρεπε αμελλητί να διαχειριστεί τις κολοσσιαίες απώλειες της πολεμικής της βιομηχανίας υστέρα από την αναπάντεχη ακύρωση της αυστραλιανής κυβέρνησης περί αγοράς των πυρηνικών υποβρυχίων.

Κατόπιν, λοιπόν, όλων αυτών των τεκταινόμενων και των συμπαρομαρτούντων τους θα ήταν προτιμητέο να μην εκθειάζουμε τα γεγενημένα, αλλά να εστιάζουμε την προσοχή μας στην διατήρηση της ψυχραιμίας και της μετριοπάθειας, ούτως ώστε να μην μπορεί να επικρατήσει η κομπορρημοσύνη του έθνους έναντι του ρεαλισμού. Ούτε οι πανηγυρισμοί σε σημείο «ultra quam oportet» ωφελούν στην αντικειμενική θεώρηση των καταιγιστικών εξελίξεων, ούτε και τα ιστορικά βουητά συνεισφέρουν στην πραγματιστική αποκρυπτογράφηση των σημείων της θυελλώδης περιόδου που διανύουμε σε παγκόσμια κλίμακα.

Σιωπηρά, αλλά μεθοδικά χωρίς τυμπανοκρουσίες ας σαλπάρουμε με τη δικιά μας πυξίδας αναζητώντας τις δικές μας ισορροπίες ασφάλειας στο ασταθές οικονομικά, γεωπολιτικά και ενεργειακά περιβάλλον των τελευταίων δεκαετιών.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top