Η κρίση επιβάλει, το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την μικρομεσαία επιχείρηση

Η κρίση επιβάλει, το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την μικρομεσαία επιχείρηση

Γραφεί ο Κωνσταντίνος Σ. Μαργαρίτης, Δημοσιογράφος

Η νόσος Covid-19 άφησε έντονο το αποτύπωμα της στην κοινωνία. Άλλαξε ο τρόπος ζωής των πολιτών, οι επιχειρήσεις αναζητούν χρηματοδότηση και ο τουρισμός κινείται σε «τεντωμένο σχοινί».

Όλοι ευελπιστούν σε σύγχρονες και ευέλικτες μορφές management για να απορροφηθούν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και να δοθούν ταχύτατα στην μικρομεσαία επιχείρηση. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε εκ μέρους του EK, η πλειοψηφία των πολιτών (58%) έχει αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες από την αρχή της κρίσης.

Τα στοιχεία που συνελέγησαν στα τέλη Απριλίου 2020 δείχνουν πως σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) θέλουν η ΕΕ να έχει ισχυρότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ταυτόχρονα, σχεδόν έξι στους δέκα δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από την αλληλεγγύη που επέδειξαν τα κράτη- μέλη μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και 74% των ερωτηθέντων έχουν ακούσει για τα μέτρα ή τις δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημίας, μόνο το 42% δηλώνει ικανοποιημένο με τις πρωτοβουλίες αυτές μέχρι στιγμής.

Η ΕΕ πρέπει να βελτιώσει τα κοινά εργαλεία της για την αντιμετώπιση κρίσεων σαν του COVID-19.

Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (69%) συμφωνούν ότι «η ΕΕ θα πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πανδημία του κορονοϊού», ενώ λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) διαφωνεί με αυτή τη θέση. Οι πολίτες δηλώνουν περισσότερο υπέρ της προσέγγισης αυτής στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στην Τσεχία και στη Σουηδία.

Όσον αφορά την πανδημία, οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να επικεντρωθεί πρωτίστως στη διασφάλιση επάρκειας ιατροφαρμακευτικών προμηθειών για όλα τα κράτη μέλη της, στην διοχέτευση πόρων για την έρευνα ώστε να βρεθεί εμβόλιο, στην απευθείας οικονομική στήριξη των κρατών μελών, καθώς και στη βελτίωση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ τους.

Κάλεσμα για αναβίωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εν μέσω κρίσης.

Το ισχυρό κάλεσμα για αύξηση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ και για μια πιο αποτελεσματικά συντονισμένη αντίδραση από την ΕΕ συμβαδίζει με την απογοήτευση που εκφράζει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων όσον αφορά την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού: το 57% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με την τρέχουσα κατάσταση, συμπεριλαμβανομένου ενός 22% που δηλώνει «καθόλου ικανοποιημένο». Μόλις ένας στους τρεις πολίτες (34%) δηλώνει ικανοποιημένος, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ιρλανδία, στη Δανία, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία. Οι συμμετέχοντες από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα είναι μεταξύ των πλέον απογοητευμένων, ακολουθούμενοι από αυτούς από την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Σουηδία.

Έξι στους δέκα πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (58%) δήλωσε ότι έχει αντιμετωπίσει οικονομικές δυσκολίες στην καθημερινή ζωή από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Τέτοιου είδους προβλήματα συμπεριλαμβάνουν την απώλεια εισοδήματος (30%), την ανεργία ή την εκ περιτροπής εργασία (23%), τη χρήση αποταμιεύσεων νωρίτερα από το προγραμματισμένο (21%), τις δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου, λογαριασμών ή δόσεων δανείων (14%), καθώς και τη δυσκολία εξασφάλισης κανονικών και καλής ποιότητας γευμάτων (9%). Ένας στους δέκα είπε ότι χρειάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια μελών της οικογένειας ή φίλων για οικονομική ενίσχυση, ενώ το 3% βρίσκεται αντιμέτωπο με την προοπτική της χρεοκοπίας.

Με βάση τα στοιχεία αυτής της έρευνας οφείλουν να κινηθούν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ. Απαιτείται εγρήγορση και αταλάντευτη προσήλωση στο στόχο. Οι τράπεζες καλούνται να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή και όχι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, όπως κάνουν μέχρι τώρα.

Η καγκελάριος κα. Μέρκελ προωθεί το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Μακρόν. Ακόμα και οι στενότεροι σύμμαχοί της έμειναν έκπληκτοι. Το Βερολίνο πάντα ήταν αντίθετο στην ιδέα να διανέμονται χρήματα από ένα τέτοιο ταμείο υπό τη μορφή μη επιστρέψιμων επιχορηγήσεων, αντί δανείων. Για τη Γερμανία, κάτι τέτοιο θα σήμαινε υπερβολικά μεγάλες δημοσιονομικές μεταφορές από τα πιο εύπορα προς τα πιο φτωχά κράτη της ΕΕ .
Η Ευρωζώνη και ολόκληρη η «Ευρωπαϊκή ιδέα» θα μπορούσαν να καταρρεύσουν εάν η ΕΕ δεν κατάφερνε να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα μπορούσε να εκδώσει κοινό χρέος και να χρηματοδοτήσει τα κράτη-μέλη σύμφωνα με τις ανάγκες τους, αντί για το μέγεθος της οικονομίας τους.

Το μεγάλο βήμα έγινε, απαιτείται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία!!! Η Ελλάδα έχει να επωφεληθεί πάρα πολλά από την ενεργοποίηση αυτού του ταμείου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top