Η οπτική ενός Έλληνα σχετικά με το Brexit

Η οπτική ενός Έλληνα σχετικά με το Brexit

Γεώργιος Ε. Πέσσιος

Co-Director @ Brexit Decoded

*To άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.brexitdecoded.com

Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε την Δημοκρατία και κάπου στην πορεία έχασε τον δρόμο προς αυτήν.

Είναι άραγε το Ηνωμένο Βασίλειο η χώρα που θα εγκαταλείψει πλήρως την Δημοκρατία προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην εντολή της πλειοψηφίας των πολιτών για Brexit και τις πιέσεις για το αντίθετο;

Ας δούμε λοιπόν τί συνέβη πριν από 4 περίπου χρόνια στην Ελλάδα.

Στις 28 Ιουνίου του 2015 ο Ελληνικός λαός κλήθηκε να συμμετέχει σε ένα δημοψήφισμα το οποίο και διεξήχθη μια εβδομάδα μόλις αργότερα στις 5 Ιουλίου. Το ερώτημα που τέθηκε από την κυβέρνηση που προσέφυγε στις κάλπες ζητώντας την άποψη του λαού, ήταν αν θα έπρεπε να γίνει δεκτό η όχι το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, δηλ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο προτάθηκε στις 25 Ιουνίου στην Ελλάδα και αφορούσε στους όρους στήριξης της Ελλάδας για να σωθεί από την χρεωκοπία.

Δεν εμβαθύνω στο οικονομοτεχνικό κομμάτι της συμφωνίας γιατί μπορεί κανείς να βρει τις πληροφορίες στο διαδίκτυο και σκοπός μου δεν είναι αυτό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος λοιπόν, ήταν η απόρριψη του σχεδίου της συμφωνίας με ποσοστό 61,3% επί του συνολικού ποσοστού των συμμετεχόντων το οποίο άγγιξε το 62,5%.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ αγνόησε το αποτέλεσμα και κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές στις 13 Ιουλίου 2015.

Παράδοξο και όχι αποδεκτό ή μια κίνηση προς το συμφέρον του λαού; Δεν το κρίνω, το αφήνω σ’ εσάς. Είναι όμως ηλίου φαεινότερο ότι η Δημοκρατία δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα στην χώρα που γεννήθηκε. Επαναλαμβάνω, ότι δεν κρίνω αν αυτό σημαίνει ότι οι μετέπειτα εξελίξεις απέβησαν προς όφελος της Ελλάδας ή το αντίθετο.

Η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο ελαφρώς διαφοροποιημένη. Σίγουρα το περίφημο Brexit είναι γνωστό και λίγο- πολύ μας έχει προβληματίσει όλους.

Στις 23 Ιουνίου λοιπόν του 2016, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από την ημέρα ανακοίνωσης του Ελληνικού δημοψηφίσματος, πραγματοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοψήφισμα με ένα πιο απλό και ξεκάθαρο ερώτημα. Να παραμείνει ή όχι η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γιατί πιο ξεκάθαρο; Η απόρριψη της συμφωνίας με τους θεσμούς στο ελληνικό δημοψήφισμα θα είχε σαν αποτέλεσμα την έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι το οποίο σχολιάστηκε έντονα αφού θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ξεκάθαρο το ερώτημα που τέθηκε και στο οποίο κλήθηκε να πάρει θέση ο Ελληνικός λαός.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, 51,89% επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 48,11% λέει όχι. Το συνολικό ποσοστό όσων προσήλθαν στις κάλπες ήταν 72,21%.

Η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ της παραμονής και της εξόδου κυμαίνεται μόλις στο 3,78%. Μικρή προφανώς. Αλλά δεν είναι αυτές οι λεπτομέρειες που κάνουν την Δημοκρατία ελκυστική;

Και κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο. Θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν, μια μερίδα των πολιτών θεωρεί ότι εξαπατήθηκε γιατί δεν γνώριζε τις συνέπειες που θα είχε η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά υπάρχει και το κομμάτι που παραμένει σταθερό στην άποψη του, την οποία εξέφρασε με την ψήφο του στο δημοψήφισμα.

Σήμερα, δυόμιση χρόνια μετά, ένας «πόλεμος» σε σχέση με το Brexit μαίνεται στα κοινωνικά δίκτυα. Αρκετοί πολίτες έχουν την άποψη ότι πρέπει να γίνει ένα νέο δημοψήφισμα, ενόσω η κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη με λίγο – πολύ ουτοπικές προτάσεις.

Οι αντιδράσεις διαφορετικές σε σχέση με τον πολιτικό χειρισμό των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων στις δύο χώρες. Φυσικά οι διαφορετικές κουλτούρες παίζουν και αυτές τον δικό τους ρόλο.

Όμως το ερώτημα είναι το εξής: Αν η Βρετανική κυβέρνηση ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως συνέβη στην Ελλάδα ή αν η Βρετανική κυβέρνηση προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από αυτό της προηγούμενης φοράς, με παρόμοιο ποσοστό διαφοράς, θα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο η χώρα που θα σκοτώσει την Δημοκρατία ή όχι;

Και μην πει κανείς ότι τα δημοψηφίσματα έχουν απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δημοκρατίας.

Η συμβουλή μου λοιπόν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι απλή. Διδαχθείτε από την Ελλάδα και εκτιμήστε πραγματικά την Δημοκρατία. Μην τη νοθεύετε και κυρίως μην την εγκαταλείπετε εξαιτίας ενός «στενού» αποτελέσματος ή λόγω των διαμαρτυριών των ηττημένων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top