Η στοχευμένη ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος: Σκέψεις για την επόμενη ημέρα

Η στοχευμένη ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος: Σκέψεις για την επόμενη ημέρα

γράφει ο Νίκος Χ. Παγώνης, Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ.

 

Αν και κάθε “ανασχηματισμός” αποτελεί πάντα θέμα συζήτησης, πριν γίνει, με πληροφορίες και εικασίες και αφού ανακοινωθεί, με δημοσιογραφικές πολιτικές αναλύσεις, οι πρόσφατες βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα δεν είχαν το χαρακτήρα ανασχηματισμού.

Ο Πρωθυπουργός, έχοντας την πλήρη γνώση για τα πεπραγμένα του ενός χρόνου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και το όραμα για την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου, αναγνώρισε τις περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος, στις οποίες θα ενισχυθεί η κυβερνητική πρωτοβουλία το επόμενο χρονικό διάστημα. Η μεγάλη επιτυχία της εξασφάλισης επιπλέον κοινοτικών πόρων για την ανάκαμψη της οικονομίας από τις επιπτώσεις του COVID-19 δεν μετέβαλλε αλλά ενίσχυσε τους τομείς προτεραιότητας της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός έκρινε απαραίτητη τη στοχευμένη ενίσχυση του ήδη επιτυχημένου κυβερνητικού σχήματος.

Συγκεκριμένα οι τομείς που ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ενισχύσει δίνουν το στίγμα των μελλοντικών κατευθύνσεων και τομέων στους οποίους θα ενσκύψει η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μια βαθιά συμβολική αξία. Αναλυτικά:

Υπουργείο Οικονομικών: Η αναβάθμιση του μέχρι πρότινος Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη σε Αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική είναι η αναγκαία κίνηση για τη σωστή διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον COVID-19. Η μεγάλη εθνική επιτυχία της εξασφάλισης των κονδυλίων ύψους 72 δισ. € που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να εξέλθει από την ύφεση που η πανδημία προκάλεσε, θα συνοδευτεί από τη χρηστή και βέλτιστη διαχείριση ενός κεντρικού σχεδιασμού, για να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Η αναβάθμιση του μέχρι τότε Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κινείται στην κατευθυντήρια γραμμή της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, που από την πρώτη στιγμή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν μια από τις βασικές επιδιώξεις. Η έναρξη των εργασιών στο πολυσυζητημένο project του Ελληνικού και η επισημοποίηση μιας σειράς άλλων ιδιωτικών επενδύσεων από ελληνικά και διεθνή κεφάλαια, δείχνουν το δρόμο που η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, στην αναζήτηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας σε όλα τα σημεία της χώρας.

Υπουργείο Υγείας: Το κατεξοχήν Υπουργείο κομβικής σημασίας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του 1ου κύματος της πανδημίας του COVID-19 ενισχύθηκε με την κ. Ζωή Ράπτη ως Υφυπουργό, που ανέλαβε την αρμοδιότητα της Ψυχικής Υγείας. Η Πολιτεία αναγνωρίζει έτσι για πρώτη φορά έμπρακτα τη σημασία της ψυχικής υγείας του πληθυσμού. Με την κίνηση αυτή, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ιστορική, καταργείται μια για πάντα το στίγμα που συνοδεύει τις ψυχικές νόσους στην ελληνική κοινωνία, ενώ στο πρακτικό κομμάτι, όλες οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας μπορούν να συντονίζονται καλύτερα και αποτελεσματικότερα.

Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας: Η τοποθέτηση του κ. Νίκου Ταγαρά στη θέση του Υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος όχι μόνο δείχνει την ευαισθησία της Κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά για το πιο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα στην παγκόσμια ατζέντα αυτή τη στιγμή. Οι προκλήσεις που η κλιματική αλλαγή έχει φέρει και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για ολόκληρο τον πλανήτη, απαιτούν δράση από κάθε χώρα και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Τέλος, η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την κοινωνική ασφάλιση. Τοποθετώντας ένα γνώστη του ασφαλιστικού συστήματος και των δυνατοτήτων του ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμπειρότατου υπουργού κ. Γιάννη Βρούτση, ο Πρωθυπουργός δείχνει ότι εμπιστεύεται για άλλη μια φορά ανθρώπους με τεχνοκρατική γνώση, που θα προετοιμάσουν την επόμενη ημέρα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα.

Η διαδικασία στοχευμένης ενίσχυσης του κυβερνητικού σχήματος είναι ίσως νέα και πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Η λήψη ανατροφοδότησης (feedback) και η διενέργεια βελτιωτικών κινήσεων (optimization) για την καλύτερη απόδοση των διοικητικών δομών με εκ νέου κατανομή πόρων, είναι μια από τις πρωταρχικές αρχές της επιστήμης της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της επιστήμης της Δημόσιας Διοίκησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως έμπειρος manager, αξιολόγησε το υλικό που διαθέτει και έλαβε υπόψη του τους πόρους που τίθενται στη διάθεσή του από τις επιτυχημένες διαπραγματεύσεις του Ιουλίου. Παίρνοντας γρήγορες και ορθές αποφάσεις, δεν “ανακάτεψε την τράπουλα” κατά την προσφιλή έκφραση των δημοσιογράφων. Αντί για αυτό, πρόσθεσε κι άλλα “χαρτιά” στο τραπέζι…

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ