Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται σε σημείο αναφοράς του διεθνούς ψηφιακού χάρτη

Η Θεσσαλονίκη μετεξελίσσεται σε σημείο αναφοράς του διεθνούς ψηφιακού χάρτη

Του Κώστα Ιακώβου, Εντεταλμένου Αιρετού Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Θεσσαλονίκης

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο του τεχνολογικού ενδιαφέροντος. Την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer και την Παρασκευή, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco. Επιπλέον, η διεξαγωγή για πρώτη φορά της έκθεσης Beyond 4.0 και το 8ο Technology Forum συνέθεσαν το τοπίο των ψηφιακών εκδηλώσεων των προηγούμενων ημερών.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μείζονος σημασίας γεγονότα, τα οποία δείχνουν ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολυεθνικών εταιριών που πρωταγωνιστούν στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα πεδίο, η αξία του οποίου αναδείχθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, με την ένταξη δεκάδων ψηφιακών εφαρμογών στην καθημερινότητα μας.

Ωστόσο, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή με την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων καταδεικνύει και την προοπτική που υπάρχει για μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης, σε κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού της Ν.Α. Ευρώπης.

Άλλωστε, την σημασία που έχει για την πόλη mας αυτή η εξέλιξη επισημαίνει συχνά και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος πρωτοστάτησε στην μετατροπή του κτιρίου των πρώην δημοτικών σφαγείων σε μια σύγχρονη ψηφιακή δομή.

Επιπλέον, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που επενδύουν στη Θεσσαλονίκη εμπιστεύονται το ανθρώπινο της κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί και την προστιθέμενη αξία έναντι των όμορων χωρών. Έτσι, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, συνεπάγεται ανάπτυξη για την πόλη Μας, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης και απασχόλησης.

Στο εξής δηλαδή όσοι σπουδάζουν εδώ, δεν θα χρειάζεται να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό αλλά θα εργάζονται στον τόπο τους, καθώς θα υπάρχουν οι ευκαιρίες απασχόλησης που θα παρέχουν όσοι επενδύουν στην περιοχή. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται την σταδιακή μετατροπή του brain drain σε brain gain, μετά από πολλά χρόνια.

Έτσι, χτίζουμε ένα Μέλλον Καλύτερο για Εμάς και τις Επόμενες Γενιές, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη Μας σε σημείο αναφοράς του διεθνούς ψηφιακού χάρτη.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ