Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Άρθρα   | 19/05/2020 | 21:00

Ανδρέας Τσιφτσιάν – Οικονομολόγος

Δυστυχώς, τέτοιες θηριωδίες θυμόμαστε με μία εθιμοτυπική, επετειακή διάθεση μια μέρα του χρόνου. Όμως αυτή η σκιά ακολουθεί τις γενιές των γενοκτονημέων κάθε μέρα. Μας ακολουθεί ακόμα κι αν δεν την θυμόμαστε διότι καθόρισε τόσο την προσωπική όσο και την συλλογική μας ιστορία.

Η Γενοκτονία εκατομμυρίων ανθρώπων έγινε με «προσωπική» εξόντωση και όχι σπάνια εμπεριείχε το στοιχείο της απόλαυσης και διασκέδασης. Ήταν η πυρκαγιά ενός δάσους που όμως το κάθε δέντρο κάηκε ξεχωριστά, όχι με μία δάδα, αλλά με τόσες όσες και τα δέντρα. Η φόνευση γινόταν ποικιλοτρόπως αν και ο πιο διαδεδομένος ήταν ο αποκεφαλισμός με χατζάρια όπου συνήθως τα κεφάλια παλουκώνονταν μετέπειτα σε δημόσια θέα. Τα ακέφαλα σώματα έμεναν άταφα για να σαπίσουν επίσης σε δημόσια θέα ως ψυχολογική τρομοκρατία, η οποία και θα βοηθούσε στον βίαιο εξισλαμισμό αργότερα.

Υπήρχαν όμως και κρεμάλες ή θανάτωση με αργό τρόπο όπως η διακόρευση των μυών της κοιλιάς όπου ο θάνατος επέρχονταν σιγά-σιγά μετά από μέρες αφού τα κρεμάμενα έντερα τελικά σάπιζαν. Οι γυναίκες θανατώνονταν μετά από βιασμό, ο οποίος συνέβαινε και μπροστά στα μάτια των ανδρών και παιδιών τους. Υπάρχουν ζωντανές μαρτυρίες και για νεκρόφιλη επαφή μετά την θανάτωση, ενώ άλλες όμορφες Ελληνίδες κατέληγαν ατιμασμένες σε σκλαβοπάζαρα. Ζωντανή μαρτυρία κάνει επίσης λόγο για γυναίκα που το μισό σώμα της χώθηκε με το κεφάλι σε αναμμένο φούρνο ψωμιού ενώ βιάζονταν ταυτόχρονα. Διάκριση σε ηλικίες δεν γινόταν. Μάνες με αγέννητα βρέφη ξεκοιλιάζονταν και τα μωρούδια κρέμονταν από τις κοιλιές για πιο αποτελεσματικό εκφοβισμό των γκιαούρηδων.

Τα Αμελέ Ταμπούρ ήταν τα πρώτα οργανωμένα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της ιστορίας. Σε αυτά γινόταν καταναγκαστικά έργα από σκλάβους Έλληνες που δούλευαν στην ανοικοδόμηση του «μοντέρνου τουρκικού κράτους». Οι περισσότεροι πέθαναν από τις αρρώστιες και κακουχίες, στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, σε παραπήγματα «φούρνους», λιώνοντας από την δίψα.

Οι «λευκές πορείες θανάτου» ήταν επίσης μία πρακτική εξόντωσης. Σε αυτές υποχρεώνονταν χωριά ολόκληρα σε πορείες μέχρι θανάτου, χωρίς νερό ή φαγητό. Πολλές φορές με «πετάλωμα» όπου οι πατούσες καρφώνονταν με καρφιά για να είναι πιο αστείο το κέφι για τους Νεότουρκους καβαλάρηδες που συνόδευαν την πεζοπορία. Όσοι έπεφταν αφήνονταν επί τόπου άταφοι. Άλλη συγκεκριμένη ζωντανή μαρτυρία σε «λευκή πορεία» κάνει λόγο για ένα βυζανιάρικο που ρουφούσε το βυζί της νεκρής μάνας του.

Οι εκκλησίες καταστράφηκαν και συλήθηκαν. Χρησιμοποιήθηκαν αργότερα ως στάβλοι όπου στο Άγιο Βήμα αφόδευαν αγελάδες (ως τέτοιοι παραμένουν μέχρι και σήμερα). Οι τάφοι σκάβονταν και τα κόκαλα σκορπίζονταν. Οι περιουσίες εκλάπησαν και τα σπίτια των Ποντίων νοικοκυραίων άρπαξαν κλέφτες και μιάσματα όπου «είχε κολλήσει το ρούχο με το δέρμα τους» από την απλυσιά και την λίγδα, όπως γράφει η Διδώ Σωτηρίου στα «Ματωμένα Χώματα».

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στοίχησε χιλιάδες ψυχές του Ποντιακού Λαού. Όσοι δεν φονεύθηκαν ή πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς, εξισλαμίστηκαν βίαια. Έτσι έληξε η πολιτισμική παρουσία 100 και πλέον γενεών στην γενέτειρα γη του Πόντου. Ήταν, μαζί με την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, μία κατακλυσμιαία καταστροφή μέχρι τότε άνευ ιστορικού προηγουμένου φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, που κατέκαψε την Κιβωτό του ελληνικού πολιτισμού στην Μικρασία.

Η Γενοκτονία ήταν μία οργανωμένη πολιτική πράξη με συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο. Ήταν προϋπόθεση για τον μετασχηματισμό της αυτοκρατορικής δύναμης σε «μοντέρνο» εθνικό κράτος. Οι Τούρκοι εκκαθάρισαν στο εσωτερικό τους κάθε χριστιανικό και μη μουσουλμανικό στοιχείο ώστε να αποκτήσουν «εθνική καθαρότητα» στο νέο έθνος-κράτος που έπρεπε να αντικαταστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ενώ στο ελληνικό παράδειγμα «το ελληνικό έθνος υπερέβαινε αρχικά τα γεωγραφικά όρια του ελληνικού κράτους και είχε συνεχή ιστορική παρουσία σε Μικρασία, Καύκασο, Κριμαία, Βαλκάνια, Αλεξάνδρεια, Μέση Ανατολή κοκ και τελικά συνέπεσε με το (μικρότερο) κράτος διότι υπέστη εξωτερική συρρίκνωση λόγω εκτοπίσεων και διώξεων…» (Π. Κονδύλης), οι Τούρκοι ακολούθησαν διαφορετική και αμφίδρομη στρατηγική. Το έθνος τους συνυπήρχε με άλλα εντός της αυτοκρατορικής επικράτειας κι έπρεπε έτσι να εξαφανίσουν τους αλλόφυλους-αλλόθρησκους για να επιτύχουν ταύτιση ορίων των δύο εννοιών, έθνους και κράτους.

Πάνω σε αυτήν την φασιστική ιδεολογία οικοδομήθηκε το «μοντέρνο» τουρκικό κράτος. Είναι αυτή τελικά που του έδωσε εθνική υπόσταση. Αυτόν τον χαρακτήρα δεν απώλεσε μέχρι και σήμερα η καθόλα ιμπεριαλιστική πολιτική και πρακτική της Τουρκίας με όλους τους γείτονες της.

Ως γνωστόν, το τουρκικό επίσημο κράτος αρνείται την Γενοκτονία και πηγαίνει βεβαίως ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας το αφήγημα των «γενοκτονημέων Τούρκων από Αρμένιους και Πόντιους φονιάδες». Αυτή είναι μία διαρκής χλεύη στους νεκρούς. Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας όμως, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων των Πόντου, είναι πολιτική και ηθική υποχρέωση της νέας γενιάς της Τουρκίας πού, είτε της αρέσει είτε όχι, είναι αντιμέτωπη με τη ιστορία της.

Η Αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι για εμάς πρωτίστως ένα ηθικό ζήτημα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν αποτελεί μελανό κομμάτι της τουρκικής ιστορίας μόνο, αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας γενικότερα. Δεν επιχειρούμε εδώ μια δήθεν αναγνώριση μιας Γενοκτονίας προς ικανοποίηση ενός εθνικού εγωισμού ή καπρίτσιου. Είναι η έμφυτη αγωνία του ανθρώπου να θέλει να ζει με ειρήνη.

Αναγνώριση της Γενοκτονίας σημαίνει την ηθική δέσμευση ότι τέτοιου είδους κτηνωδίες δεν θα ξανασυμβούν στο μέλλον. Όταν ο εγκληματίας δεν παραδεχθεί το έγκλημα που διέπραξε, τότε θα το ξανακάνει. Η ομολογία του παρελθόντος είναι η κατοχύρωσή μας για το αύριο. Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι, ότι η ανθρωπότητα μαθαίνει από τα λάθη της, αναγνωρίζοντάς τα.

Σε αυτόν το δρόμο της διαρκούς προσβολής των νεκρών μας οι υποστηρικτικές παρόλες στον φασισμό δεν ακούγονται δυστυχώς μόνο από την πλευρά της Τουρκίας. Η ιδεολογία της πολιτικής ορθότητας, η κοσμοθεωρία του εθνομηδενισμού, η στρατηγική του κατευνασμού στην επιθετικότητα και προκλητικότητα, η λογική της «συνεκμετάλλευσης» και της διαπραγμάτευσης εθνικών συμφερόντων, οι υποχωρητικές πολιτικές καζάν-καζάν, απαιτούν στρογγυλοποιήσεις και εξωραϊσμούς ακόμη και των πιο ειδεχθών εγκλημάτων σε βάρος του Λαού μας.

Σε όλους όμως τους «φίληδες», «μπουτάρηδες» και λοιπούς ξεδιάντροπους υβριστές που είτε «χέστηκαν» (sic) είτε προσπαθούν να απαξιώσουν πονηρά την συζήτηση λέγοντας ότι αυτή είναι «υπό ιστορική διερεύνηση» θα υπενθυμίζουμε πάντα:

Όποιος διαστρεβλώνει ή υποβαθμίζει την αλήθεια υποστηρίζει τον φασισμό του τουρκικού βαθέως κράτους.
Όποιος μειώνει την σημασία μιας Γενοκτονίας δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν θα τον ενοχλούσε να ξανά συμβεί και στο μέλλον. Σκοτώνει τους νεκρούς μία δεύτερη φορά.
Όποιος σιωπά, υποθάλπει τον φονιά.
Όποιος αρνείται, είναι συνένοχος.

Το γνωρίζουμε ίσως οι περισσότεροι από την εμπειρία της ζωής μας. Όσοι προειδοποιούν τάχατες για την έλευση του τέρατος είναι οι ίδιοι το τέρας για το οποίο δήθεν φαίνεται να αγωνιούν. Ο νεοφασισμός δεν θα έρθει ως φασισμός. Θα έρθει και πάλι ως λύκος, αυτή την φορά με την προβιά του «αντιφασισμού» και άρμα την βλακεία.

Επιμύθιο: «Όποιος αναγνωρίσει την Γενοκτονία ξύνει στον τάφο του Μουσταφά Κεμάλ και, αν αμαυριστεί ή αμφισβητηθεί ο Κεμάλ τότε

ΠΟΙΟΣ ή TI είναι η Τουρκία;» (Johannes Lepsius).

Ein Volk, ein Führer. Περί αυτού πρόκειται.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14:0528/05

MEGA BROKERS: Το μεγαλύτερο γραφείο Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

14:0028/05

Σχολείο βγαλμένο από παραμύθι το 6ο νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Κοινωνία

13:5028/05

Συνεργασία Ε.Ε.Α. με την Περιφέρεια Αττικής Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Περιφέρειες

13:4528/05

Έκλεψαν όπλο αστυνομικού μέσα από περιπολικό! Ελλάδα ,Κοινωνία

13:4128/05

Διώξεις για 8 αδικήματα στους δύο αντιεξουσιαστές Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3028/05

Θεοχάρης για σχέδιο στήριξης και εσωτερικό Τουρισμό (VIDEO) Ελλάδα ,Πολιτική ,Τουρισμός

13:2928/05

Χαφτάρ: «Σήκωσε» την ελληνική σημαία (ΦΩΤΟ) Διεθνή ,Ελλάδα

13:2528/05

Ηχηρή παραίτηση του Α’Αντιπρόεδρου του ΕΕΘ, Γιώργου Ηλιάδη Θεσσαλονίκη ,Οικονομία ,Σημαντικά

13:2128/05

Τουρκία: Προσευχή στην Αγία Σοφία ανήμερα της επετείου της Άλωσης Διεθνή

13:1528/05

Μετέτρεψαν το σπίτι τους σε εργαστήρι καλλιέργειας κάνναβης (ΒΙΝΤΕΟ) Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

13:0528/05

Μητσοτάκης: Με σύνεση η διαχείριση του πακέτου της Κομισιόν ΕΕ ,Ελλάδα ,Πολιτική

13:0028/05

Πακιστανοί απήγαγαν ομοεθνή τους και ζητούσαν λύτρα Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:5028/05

Στοίχημα: Ντέρμπι στην Γερμανία και γκολ στο Τουρκμενιστάν Αθλητισμός

12:4628/05

Ένταση στο υπ. Εργασίας από εργαζόμενους του επισιτισμού Ελλάδα ,Κοινωνία

12:4528/05

e-ΕΦΚΑ: Τι ισχύει για τις ασφαλιστικές εισφορές Απριλίου Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

12:3628/05

Θεσ/νίκη: Ολοκληρώθηκε η πορεία εργαζομένων στον τουρισμό (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:3028/05

Γεωργιάδης: Τι ανέφερε για την πρόταση ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ ,Ελλάδα ,Πολιτική

12:2928/05

Διακοπές νερού στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:2828/05

Το «πράσινο» χάλι στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ (video) Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

12:1528/05

Στην Ξάνθη η Κ. Σακελλαροπούλου με τον Θ. Καράογλου (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Πολιτική

12:0028/05

ΑΠΘ: Έρευνα για παρουσία του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:5928/05

Θεσ/νίκη: Διαμαρτυρία εργαζομένων σε τουρισμό & επισιτισμό (ΦΩΤΟ+VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:4728/05

ΑΛΟΥΜΥΛ: Δωρεά για την Παραλία το decking Woodee Επιχειρήσεις

11:4628/05

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν δικαιούστε να μας κάνετε μαθήματα Βαλκάνια ,Ελλάδα ,Πολιτική

11:4528/05

ΥΠΑΑΤ: Καθορίστηκαν οι όροι για εξαγωγή ακτινιδίων στην Ταϊλάνδη Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

11:3028/05

Στους δρόμους αύριο οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

11:3028/05

Κορωνοϊός: Εστάλη δείγμα για το 3χρονο από το camp Διαβατών Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:2728/05

Κορωνοϊός: Στους 174 οι νεκροί στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:1528/05

ΗΠΑ: Δεύτερη νύκτα ταραχών στη Μινεάπολη (VIDEO) Διεθνή

11:1028/05

Σ. Αναστασιάδης: Ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα Ελλάδα ,Πολιτική

11:0028/05

Μαχαίρωσαν νεαρό σε προαύλιο σχολείου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4528/05

Δ. Σταμάτης στο GRTimes.gr: Δεν γνωρίζω τους λόγους της επίθεσης Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:4528/05

Καβάλα: Είχε… μίνι χασισοφυτεία στην αυλή της Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

10:3928/05

Θεσ/νίκη: Συγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Δικαστήρια (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

10:3028/05

Αποστολάκης: Επιμένω σε ισοπέδωση αν ανέβουν Τούρκοι σε βραχονησίδα Διεθνή ,Ελλάδα

10:1528/05

Ξέφυγε… η Άγκυρα- Κατηγορεί την Ελλάδα για βαρβαρότητα! Βαλκάνια ,Ελλάδα ,Πολιτική

10:0028/05

Εισβολή με ΙΧ σε φαρμακευτική στην Παιανία Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4528/05

Παπαγεωργίου: Ένας χρόνος προσφοράς για την Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:3028/05

Πέτσας: Το πακέτο στήριξης δεν συνδέεται με μνημονιακές υποχρεώσεις Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

09:1528/05

Κιλκίς: 32χρονος νεκρός σε τροχαίο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

09:0028/05

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του καναδικού ελικοπτέρου Διεθνή ,Ελλάδα

08:4528/05

Η σύζυγος του Δ. Σταμάτη για την απόπειρα επίθεσης στο σπίτι τους Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

08:3028/05

Έκρηξη στη ζήτηση ποδηλάτων λόγω κορωνοϊού Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

08:1528/05

Σταϊκούρας: Φιλόδοξο το σχέδιο ανάκαμψης- 32 δισ. για την Ελλάδα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:0028/05

Θερμό καλοκαίρι για τα ελληνοτουρκικά Διεθνή ,Πολιτική ,Σημαντικά

07:5028/05

Με θερμομέτρηση και κανόνες άνοιξε το Καυτανζόγλειο (ΦΩΤΟ+VIDEO) Αθλητισμός ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

07:4028/05

Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3028/05

Εγνατία Οδός Α.Ε.: Κατακυρώνονται τρία έργα 48,6 εκατ. ευρώ Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

07:2028/05

Διακοπές ρεύματος στη Χαλκιδική Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

07:1028/05

Διακοπές νερού στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:0028/05

Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα Ελλάδα ,Σημαντικά

00:0028/05

Τροπολογία: Μειώνεται στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση Βουλή ,Επιχειρήσεις ,Σημαντικά

23:5927/05

Μέρκελ: Αναγκαία στενότερη συνεργασία στην Ευρώπη λόγω κορωνοϊού Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

23:5527/05

Ξεπέρασαν τους 350.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5027/05

ΚΙΝΑΛ: Ζητά ρυθμίσεις για περιφερειακά κανάλια Media ,Πολιτική

23:4527/05

Κιλκίς: Μπλόκο σε παράνομη μεταφορά αλλοδαπών Ελλάδα ,Κοινωνία

23:4027/05

Ακυρώνεται η εκτόξευση δύο αστροναυτών στο διάστημα – Δείτε live Διεθνή ,Τεχνολογία

23:4027/05

Φεύγουν από τη Ρωσία με ιδιωτικά τζετ λόγω κορωνοϊού! Διεθνή

23:3027/05

Δανία: Ρομπότ στη μάχη της διάγνωσης του Covid-19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2427/05

Σ. Αναστασιάδης: Ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα Βουλή ,Θεσσαλονίκη

23:2027/05

Γερμανία: Αύξηση εγκλημάτων με ακροδεξιό υπόβαθρο ΕΕ

23:1527/05

Χαρδαλιάς: Ένας κύκλος έκλεισε Κοινωνία ,Πολιτική

23:1027/05

ΠΟΥ: Αναζητά πόρους μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων! Διεθνή ,Υγεία

23:0627/05

Χαλκιδική: Δύσκολη η επόμενη μέρα για ξενοδοχεία κι επιχειρήσεις Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός

23:0027/05

Γερμανία: άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας προς ΕΕ Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5027/05

Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης Ζωής Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

22:4027/05

Ευρ. Κοινοβούλιο: «Θετικό» στην πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης ΕΕ ,Ειδήσεις

22:3027/05

Β. Παλαιοδήμος: Δεν τηρείται η νομοθεσία για το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς Κοινωνία

22:2027/05

ΙΣΑ: Οδηγίες για τα κλιματιστικά, ελέω κορωνοϊού Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

22:1027/05

Λ. Χρυσοστόμου: Επιστροφή στην εσωστρέφεια του τουρισμού (ΗΧΗΤΙΚΟ) Τουρισμός

22:0027/05

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση Κομισιόν: Επιπόλαιοι πανηγυρισμοί Οικονομία ,Πολιτική

21:5027/05

Σταϊκούρας: Φιλόδοξη η πρόταση της Κομισιόν Οικονομία

21:4027/05

Κ. Μητσοτάκης: Τι είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης Κορωνοϊός ,Οικονομία

21:3027/05

Φωτιά σε εξωτερικό χώρο εργοστασίου στην Κηφισιά Ελλάδα ,Κοινωνία

21:2127/05

Υπ. Εργασίας: Διευκρινίσεις για άδεια ειδικού σκοπού Κοινωνία ,Κορωνοϊός

21:1527/05

Συγκλονίζει ο σύζυγος της γυναίκας που σκοτώθηκε από κεραυνό Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

21:1027/05

Χατζηδάκης για τη σύνθεση της Επιτροπής «Φύση 2000» Επιχειρήσεις ,Πολιτική

21:0127/05

Έγκλημα στη Σητεία: Ισόβια στο συζυγοκτόνο Ελλάδα ,Κοινωνία

20:5027/05

Κ. Μητσοτάκης: Συνάντηση με την «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» Θεσσαλονίκη

20:4027/05

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο Κοινωνία ,Πολιτική

20:3027/05

Πράσινο Ταμείο: Ανάσα για τις λιγνιτικές πόλεις Δήμοι ,Περιβάλλον

20:2027/05

Συμμαχία ΠΚΜ και δήμων ενάντια στα κουνούπια Δήμοι ,Περιφέρειες ,Υγεία

20:1027/05

Παίζουν με τη μνήμη μας; Άρθρα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ