Κάλπες ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας κέρδισε, για το κόμμα θα δείξει

Κάλπες ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας κέρδισε, για το κόμμα θα δείξει

του Θεόδωρου Α. Παπαδόπουλου

Η εσωκομματική διαδικασία στον ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλαπλή στόχευση και αυτό φάνηκε από το άγχος των στελεχών του, να φέρουν όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους στα εκλογικά κέντρα.

Γιατί δεν έχει καμία λογική να κατεβαίνει ο πήχης του εκλογικού δικαιώματος στα 15 έτη όταν στο τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης αυτά τα παιδιά δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Επίσης προκαλεί σχόλια το δικαίωμα να εγγραφούν και να ψηφίσουν υποστηρικτές του κόμματος από το εξωτερικό άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ταχθεί κατά της ψήφου των Ελλήνων του  εξωτερικού.

Σήμερα, μετά το τέλος της διαδικασίας επίσης πολλαπλά είναι τα συμπεράσματα τόσο για το εσωτερικό τοπίο που πλέον συγκροτείται, όσο και για το εξωτερικό σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει έστω και με έμμεσο τρόπο τη στροφή προς το κέντρο που απεύχονταν πολλοί σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα από τις εποχές του 3% και έτρεφαν μέσα τους την πίστη ότι ο κόσμος έχει στραφεί προς τα αριστερά και δεν χρειάζεται αυτοί να γίνουν κάτι άλλο. Σήμερα λοιπόν που η «τάση» Τσίπρα έχει σαρώσει τόσο στην εκλογή της νέου Πολιτικού Συμβουλίου, όσο και σε σχέση με τις εγγραφές μελών αλλάζουν όλα όπως άλλωστε έσπευσε να δηλώσει ο ίδιος ο Τσίπρας αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Θα το δείξει ο χρόνος και σίγουρα ο χρόνος θα δείξει τι είδους κόμμα θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πια ένα άλλο κόμμα». Όμως αφού δεν ξέρουμε τι κόμμα είναι πια ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορούμε να καταλάβουμε ότι πλέον στην γωνία έχουν βρεθεί τα στελέχη της «Ομπρέλας» καθώς δεν έχουν πλέον την δυναμική που μέχρι το Σάββατο είχαν εντός του κόμματος.

Τώρα αν δούμε στην πρώτη ευκαιρία τον Αλέξη Τσίπρα να μετουσιώνει την ενίσχυση του αρχηγικού του προφίλ την οποία πέτυχε από την εσωκομματική κάλπη, με τον «αποκεφαλισμό» κάποιου από τους διαφωνούντες, θα είναι μάλλον ένα ακόμα ένα στοιχείο που θα «ξεπατικώσει» από το προφίλ του Ανδρέα Παπανδρέου από τον οποίο ό,τι μπορεί ενσωματώνει. Άλλωστε έχουμε ήδη δει το «καληνύχτα κ. Μητσοτάκη» στην Βουλή και άλλα με τελευταία τη διαμάχη με τον Μητσοτάκη και πάλι στην βουλή σε σχέση με την διγλωσσία Τσίπρα έναντι των ΗΠΑ.

Πάντως αν για το εσωτερικό ο Τσίπρας έγινε ο απόλυτος ηγέτης αυτό δεν σημαίνει ότι ενίσχυσε και τόσο το προφίλ του κόμματος του και την εκλογική του δυναμική. Όπως ήταν αναμενόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πλησίασε καν τα αντίστοιχα επιτεύγματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο συμμετοχής σε εσωκομματικές διαδικασίες και παράλληλα έδειξε ότι τρέχει πίσω από τα μοντέλα των ανταγωνιστών του για την λειτουργία του κόμματος του, το οποίο παρεμπιπτόντως πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα αρχηγικό όπως αυτά που κατήγγειλε τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να διακατέχεται από το άγχος να γίνει «ΠΑΣΟΚ» στην θέση του ΠΑΣΟΚ μην τυχόν και μπορέσει ο Ανδρουλάκης να πετύχει την αναγέννηση του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν και σήμερα ρίχνουν κλεφτές ματιές στον ήλιο τον πράσινο με τον οποίο έχουν συνδέσει τα καλύτερα τους χρόνια…

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top