Μετά την ήττα Τραμπ. Ο Κόσμος, η Ε.Ε., η Ελλάδα : Τί αναμένεται, τί μπορούμε

Μετά την ήττα Τραμπ. Ο Κόσμος, η Ε.Ε., η Ελλάδα : Τί αναμένεται, τί μπορούμε
Άρθρα   | 19/11/2020 | 15:45

του Ελευθερίου Τζιόλα

Τοπίο αντινομιών και προκλήσεων.

Με το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών ένα επιφώνημα ανακούφισης βγήκε σχεδόν απ΄ όλο τον Πλανήτη.

Ο Τραμπ, ασφαλώς, και θα αργήσει να χωνέψει την ήττα.

Έτσι γίνεται με τύπους σαν τον ίδιο. Η νίκη είναι κι αυτή …ιδιοκτησία τους. Υπερόπτες μέσα στην αμορφωσιά τους, παντοδύναμοι μέσα στην αναποτελεσματικότητά τους, πανέξυπνοι μέσα στη ρηχότητα τους, μεγιστάνες μέσα στη νομιμοποιημένη ασυδοσία τους.

Ο Κόσμος της ελπίδας, της αναζήτησης, της δημιουργίας μοιάζει σαν έτοιμος για κάτι καινούργιο. Έχει μπουχτίσει απ΄το φτηνό και το ιλουστρασιόν που πλασάρεται σαν νέο. Από το φθαρμένο και το ελάχιστο που υποδύονται το ζωτικό.
Ενώ γογγύζει, αναζητά και ελπίζει.
Ενώ μοχθεί, δεν έχει ικανοποίηση, ούτε το αύριο του λέει κάτι μέσα του και στ΄όνειρό του.
Οι ανισότητες βάθυναν και έλαβαν μορφές ακραίες και κοινωνικά και γεωγραφικά.
Ο πλούτος δεν έδειξε να κλονίζεται σοβαρά, σωρευμένος στις μητροπόλεις και σε μια κλειστή, στενή, στενόμυαλη και στενόκαρδη, ολίγιστη μειοψηφία, μικρότερη από το παγκόσμιο 1%.
Τα έθνη επέστρεψαν, ωστόσο τα τραύματά τους, ιδιαίτερα στα περιφερειακά, είναι φανερά και ένα σχέδιο δι-εθνικό (δια των εθνών και μέσω τα έθνη) καθίσταται επείγον.
Ο θρησκευτικός φανατισμός συνυφασμένος με την πνευματική εξαθλίωση και τον πολιτισμικό διχασμό εισβάλει κομίζοντας θάνατο και την αναχρονιστική βαρβαρότητα.
Οι κοινωνίες μοιάζουν με συμπιεσμένα, συσπειρωμένα ελατήρια που είναι έτοιμα να εκτιναχθούν ή για καλό, ή για κακό. Εδώ, το Όραμα και το Σχέδιο είναι οι καταλύτες και η πυξίδα.
Η ψηφιακή εποχή έφερε άλλες ταχύτητες κι άλλες διαδικασίες παντού. Ταυτόχρονα γιγαντώνοντας την ιδιωτική εξουσία και τον έλεγχο, αλλά και τις δυνατότητες μεγάλων αλλαγών.
Η πανδημία χειροτέρεψε τα πράγματα. Συμπίεσε ανθρώπους και οικονομίες, ακύρωσε προοπτικές. Σε περιπτώσεις έφερε καταρρεύσεις και νέα περιβάλλοντα, δίπλα σ΄ έναν ανείπωτο ανθρώπινο πόνο.
Το σκηνικό όμως, τα καθοριστικά του στοιχεία δομών και σχέσεων διατηρούνται.
Ο ΄΄αντισυστημικός΄΄ Τραμπ απέτυχε κι εδώ. Οι ΗΠΑ δεν πήγαν πολύ καλύτερα οικονομικά. Κανένας από τους »πολέμους» του (με Κίνα, με Ευρώπη, με Καναδά) δεν απέδωσε θετικά εν σχέση με τους διακηρυγμένους στόχους. Αλλά, και στους άλλους τομείς τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Δε αποτελούν θετικό απολογισμό για τις ΗΠΑ : η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, το ξήλωμα της συμφωνίας Ομπάμα με το Ιράν, ο αυτοπεριορισμός και η μονομέρεια από τον ΠΟΕ, η επιλεκτική υπέρ της Τουρκίας απόσυρση από τη Μεσόγειο και η προδοσία των Κούρδων.

Νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική

Αναζητείται, πλέον, ένας νέος ανοδικός και ποιοτικός κύκλος.
Υπάρχουν ασφαλώς οι γεωοικονομικές ζώνες σε Ασία, Ευρώπη, Αμερική. Ζώνες με εσωτερική συνάρθρωση, με κύκλους και σφαίρες επιρροής και τα κυρίαρχα έθνη-κράτη, με υπαρκτή ισχύ, μέσα στη διεθνή πολυπολικότητα, ισχύ (ΗΠΑ, Κίνα, Ε.Ε.-Γερμανία & Γαλλία, Ρωσία, περιφερειακοί πόλοι, αναδυόμενες δυνάμεις).
Μια νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική θα μπορούσε να στηρίζεται σε εξής έξι (6) πυλώνες :
– Α. Ισορροπία με τη Ρωσία,
– Β. Ανάσχεση του ισλαμικού φονταμενταλισμού και της τρομοκρατίας του,
– Γ. Αποφασιστική αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού (Τουρκία, Κίνα),
– Δ. Αντιμετώπιση του ανερχόμενου ανταγωνισμού της Κίνας,
– Ε. Ε.Ε. : πολιτική και στρατιωτική Δύναμη, οικονομική Δύναμη με άρση του ρήγματος Βορρά-Νότου.
– Στ. Επιβίωση- βιωσιμότητα του Πλανήτη (Κλιματική αλλαγή, ύφεση στους εξοπλισμούς και αποκλεισμό των πυρηγικών).

Μπάιντεν : προσδοκίες

Ο Μπάιντεν δεν είναι Σάντερς.
H ατζέντα του δεν ήταν το New Green Deal του Σάντερς και η ενότητα στη βάση δεν είχε το περιεχόμενο και τη σύνθεση του Κινήματος της Βάσης (our revolution) του Σάντερς.
Ούτε μπορεί να πεις ότι είναι ένας ηγέτης χαρισματικός. Περισσότερο γιαυτό – κι ίσως και άλλα- είναι η ευφυής αντιπρόεδρος Χάρρις.
Ωστόσο, ένας ρεαλιστής, ένας δημοκρατικά συνεπής, ένας γνώστης θα μπορούσε να δει, να αναλύσει, να αποφασίσει, να το κάνει.
Ο Μπάιντεν μπορεί. Δεν είναι δα, ούτε και επιζητείται, και η μεγάλη Ανατροπή. Τη στροφή ζητούν σχεδόν όλοι. Τη στροφή, ως φάση έναρξης μιας βαθύτερης διαδικασίας Αλλαγής, αναμένουν και οι πλέον φιλόδοξοι. Προσδοκώντας ένα ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον όπου σε ορισμένο βαθμό τον τόνο μπορούν να δώσουν οι ΗΠΑ, και όπου οι πρωτοβουλίες τους μπορούν να είναι πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές.
Τα σημαντικότερα, τα ουσιαστικότερα , – της Αλλαγής το περιεχόμενο -, είναι υπόθεση των κοινωνιών και των δημιουργικών τους δυνάμεων. Το Όραμα και το Σχέδιο είναι οι καταλύτες και η πυξίδα.

Ιστορική αναγκαιότητα για την Ελλάδα : Όραμα και Σχέδιο

Σε μια τέτοια αφετηρία, πρέπει να δούμε και την Ελλάδα και το ρόλο της.
Θα μπει στο νέο σκηνικό σαν μια μικρή κι αδύναμη χώρα ή σαν μια δύναμη με Όραμα, Σχέδιο και Αξιώσεις ; Με την τρέχουσα καθ΄όλη την τελευταία 12ετία πολιτική της αδύναμης, εκλιπαρούσας, περιθωριακής δύναμης; Ή, θα διαμορφώσει και θα προβάλει για τον εαυτό της και την περιοχή της -τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη-, ένα Όραμα κι ένα Σχέδιο χτίζοντας, παράλληλα και σε συνάρτηση με αυτά, τις συμμαχίες της, καθιστώντας τον εαυτό της ασφαλή για τη ίδια και απαραίτητο για τους συμμάχους της, πυλώνα ισχύος, προόδου και σταθερότητας σε όλη την περιοχή (από τον Εύξεινο Πόντο, ως την Κεντρική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και όλη τη Μεσόγειο).
Μια σοβαρότερη, γενικότερη παρατήρηση είναι αναγκαία. Ο Κόσμος δεν έχει βρει ακόμα τη νέα του ισορροπία του, μετά τη λήξη του διπολισμού και του μεταπολεμικού «ψυχρού πολέμου», μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Αυτό που συμβαίνει και θα κλιμακωθεί είναι το ξεπάγωμα όλων των εθνικών – εθνοτικών ζητημάτων με την ταυτόχρονη αναβίωση αυτοκρατορικών συνδρόμων. Αυτά οδηγούν και θα οδηγήσουν σε σοβαρές περιφερειακές αναμετρήσεις. Ενόσω η εμπλοκή των ισχυρών διεθνών παικτών θα είναι αβέβαιη ή μεσοβέζικη (εκτιμώντας ότι έτσι καλύτερα υπηρετούν τα συμφέροντα τους) οι συγκρούσεις αυτές θα εξελίσσονται. Η παγκοσμιοποίηση έχει δώσει μεν ένα νέο πλαίσιο αλλά τα ρήγματα της μπορούν και να πολλαπλασιασθούν

Η περιοχή μας βρίσκεται και πάλι, λόγω αυτού του «ξεπαγώματος», στην πρώτη φάση αυτής της κρίσιμης ιστορικής περιόδου. Αναλυτές αντιλαμβόνονται αυτή την εξέλιξη, αυτό το ‘’ξεπάγωμα’’, ως επιστροφή στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Τουρκία εισέρχεται επιθετικά σ’ αυτό το σκηνικό ως πρώην «αυτοκρατορική» δύναμη και μέσω της νέο-οθωμανικής/αναθεωρητικής της στρατηγικής. Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται γεωγραφικά – γεωπολιτικά μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στο κέντρο των αναστατώσεων της Μεσογείου. Και η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που μπορεί –με κατάλληλες μάλιστα συμμαχίες- να της αμφισβητήσει τη θέση και το ρόλο τον οποίο μέσω της αναθεωρητικής της στρατηγικής στοχεύει να πραγματοιποίησει.

Η Ελλάδα οφείλει να συγκροτήσει Όραμα και Σχέδιο. Μόνον όταν είχε ένα τέτοιο Όραμα κι ένα αντίστοιχο Σχέδιο, τιμώντας τις ρίζες της, πιστεύοντας στις δυνάμεις της, τοποθετημένη στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με αμφίδρομη αμοιβαιότητα και στήριξη Ελλάδας-συμμάχων και συμμάχων- Ελλάδας μεγαλούργησε. Αυτή είναι η περίπτωση και από εκεί μπορούν να αντληθούν διδάγματα, της εποχής 1911 -1920 του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η συνολική επαναδιατύπωση του Οράματος του Έθνους με το ιστορικό του βάθος σε όλη την περιοχή είναι απολύτως αναγκαία. Το Ελληνικό Έθνος (και ο Ελληνισμός) διεκδικούν και θα διεκδικούν σταθερά, με πρωτοβουλίες πολιτισμού και κάθε φύσεως θετικές συνεργασίες, τη θέση του και το ρόλο του που τα δημιουργήματα του, η διαδρομή του, η Ιστορία πιστοποιούν και αποτυπώνουν.

Η Ελλάδα :

– 1o. Αμυντικά ενισχύεται και Τίποτα δεν παραχωρεί. Ενώ το Αμυντικό της τόξο οφείλει να γίνει Ενιαίο με την Κύπρο ορίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τον Ελληνικό ζωτικό χώρο. .

– 2o. Εθνικά διεκδικεί την τήρηση και το σεβασμό σε όλα όσα οι Συνθήκες έχουν αποδώσει στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό και έχουν καταπατηθεί. Η επαναπροβολή όλων αυτών των θετικών κατακτήσεων στις Συνθήκες για την Ελλάδα αποτελεί πρώτιστη εθνική προτεραιότητα.

– 3o. Πολιτισμικά, η Ελλάδα, διεκδικεί τις δημιουργικές της εστίες, τα επιτεύγματά τους, τη συνέχιση και την ανανέωσή τους σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με προτεραιότητα την Κωνσταντινούπολη, τον Εύξεινο Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή.

Στην Ευρώπη, με την Μ. Βρετανία σε εσωτερική αναδίπλωση μετά το Brexit,η μόνη ισχυρή δύνμαη που έχει λάβει, όπως τα πράγματα δείχνουν αποφαστική θέση υπέρ των Ευρωπαϊκών αξιών και ενός Ευρωπαϊκού Χώρου με δικαιώματα και ρόλο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή είναι η Γαλλία. Μέγα ερωτηματικό εν όψει των θεαματικών αναστατώσεων είναι αν η Γερμανία, που μέχρι τώρα δείχνει να ακολουθεί την ιστορική της τροχία του Α΄& Β΄Π.Πολέμου ως κεντρική δύναμη, διαχωρισμένη και σε αντιπαλότητα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο και τις ουσία Ευρωπαϊκές Δυνάμεις. Η μετακίνηση της Γερμανίας στο πλευρό των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων για την υπεράσπιση των ενιαίων ευρωπαϊκών αξιών και του ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου, για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια μπορεί να αποτελέσει μείζον γεγονός καθορισμού των νέων δεδομένων και επικαθορισμού της νεάς ιστορικής περιόδου από την Ευρώπη.

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει αποφάσεις και θέση. Συντάσσεται με τις Δυνάμεις εκείνες και χτίζει μαζί τους προνομιακές (αμυντικές, παραγωγικές, οικονομικές) σχέσεις, που εκτιμούν ότι το πρόβλημα της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί ακόμα και μέχρι τον επαναορισμό των εσωτερικών της συνόρων. Η Γαλλία μεταξύ αυτών είναι μια από τις πιο σημαντικές, καθώς και το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ειδικές οικονομικές σχέσεις με συμφωνία, εκτοπίζοντας την Τουρκία από τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις (αντικαθιστώντας -την με το Ισραήλ και την Αίγυπτο).

Μαζί οι Δυνάμεις αυτές, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί, μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά για την απόκρουση της επιθετικής Τουρκικής αναθεωρητικής γραμμής, για την επίλυση του νέου Ανατολικού ζητήματος με τη δημιουργία Κουρδικού κράτους, ενιαίου κράτους της Συρίας, ενιαίου ομοσπονδιακού Κυπριακού κράτους και απόδοση όλων των ελευθεριών στις εθνότητες εντός της Τουρκίας, με τήρηση όλων των υποχρεώσεών της απέναντι στους Ελληνικούς πληθυσμούς και στις κάθε φύσεως Ελληνικές περιουσίες και δημιουργήματα εντός της Τουρκίας, με αποχώρηση από παντού των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων (Κύπρο, Συρία, Ιράκ, Αρμενία-ΝαγκόρνοΚαραμπάχ, Λιβύη), με διάλυση του μισθοφορικού ΄΄παραστρατού΄΄ των 15.000 τζιχαντιστών, φανατικών ισλαμιστών του Ερντογάν.

Η Ελλάδα σχεδιάζει και εφαρμόζει -στην πράξη κι όχι όπως το συνηθισμένο ευχολόγιο -ένα πρόγραμμα πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, οικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στην ψηφιακή εποχή και την παραγωγικότητα και κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ένα αρθρωμένο Σχέδιο που να διαπερνά όλους τους τομείς, με προτεραιότητα την ανάπτυξη της περιφέρειας και την μετακίνηση εκτός Αθηνών σημαντικών κέντρων απόφασης και μονάδων συντονισμού.

Η Ελλάδα πρέπει να δει τη νέα αυτή περίοδο, μετά την εκλογή Μπάιντεν, ως έναν νέο κύκλο και του δικού της ιστορικού βίου. Να αξιοποιήσει, βέβαια, με κάθε τρόπο το γεγονός αυτό, καθώς και την γνώση και τη θετική προδιάθεση του νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, και να χρησιμοποιήσει με τόλμη τη θέση της και τις τελευταίες μεγάλες παραχωρήσεις της προς τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ώστε να κερδίσει την αμυντική υποστήριξη- δέσμευσή τους απέναντι στην Τουρκική απειλή.

Όραμα και Σχέδιο με την εγγύηση Ηγεσία αντίστοιχου ύψους και ποιότητας.
Αυτό είναι με δύο λόγια το κεντρικό ζήτημα της Πατρίδας και του Ελληνισμού.

Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2020

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17:5023/11

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 49χρονου για εκκρεμή διωκτικά έγγραφα Θεσσαλονίκη

17:4023/11

ΣΥΡΙΖΑ: Ζούμε την επίταξη του δημοσίου προς όφελος ιδιωτών Πολιτική

17:3023/11

ΠΟΦΕΕ: Είμαστε οι νοσηλευτές της οικονομίας- Πεθαίνουν συνάδελφοι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

17:2023/11

Έρευνα για τις νεκρές πτεροφάλαινες Διεθνή

17:1023/11

Γιαμαρέλλου: Συνεχίζω και κοινωνώ κανονικά Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

17:0023/11

Παρέμβαση δημάρχου Θέρμης στη ΔΕΔΔΗΕ Δήμοι

16:5023/11

Λαμπρούλης: Να απαλλαγώ από αντιπρόεδρος της Βουλής και να συνδράμω ως γιατρός Βουλή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

16:4023/11

Ν. Κεραμέως: Ο πρωθυπουργός και οι ειδικοί θα αποφασίσουν για τα σχολεία Ελλάδα ,Παιδεία ,Πολιτική

16:3523/11

Κορωνοϊός: Σε προληπτική καραντίνα Θεοχάρης – Κόνσολας Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:3423/11

Πράσινο φως για τους διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ Επιχειρήσεις

16:3023/11

Δωρεά υπερηχοκαρδιογράφου από την ΕΚΕ στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:2523/11

Θεσσαλονίκη: «Βροχή» τα πρόστιμα σε λαϊκές αγορές για μη χρήση μάσκας Β.Ελλάδα ,Κορωνοϊός

16:2023/11

Λάρισα: Συνελήφθη 33χρονος για πορνογραφία ανηλίκου Ελλάδα ,Κοινωνία

16:1023/11

Η Lidl Ελλάς κάνει και φέτος τις γιορτές ξεχωριστές Επιχειρήσεις

16:0723/11

Θεσσαλονίκη: Εφημερία με γεμάτες ΜΕΘ – Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας (VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

16:0423/11

Επίσκεψη Κοντοζαμάνη στη νέα ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:0423/11

Πολυτεχνείο: Εισαγγελική έρευνα για τις εκδηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα25 Πολιτική ,Σημαντικά

16:0023/11

Απεργία στα ΜΜΜ: Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ την Πέμπτη Κοινωνία

16:0023/11

Enterprise Greece: Έως 30/11 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα εξωστρέφειας Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Τεχνολογία

15:5023/11

Θεσ/νίκη: Έκλεψαν κινητό από 28χρονο στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκη

15:4623/11

Νέα Μαγνησία: Λήξη συναγερμού στην Πυροσβεστική Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:4023/11

Παρέμβαση Τζόνσον στις συνομιλίες για το Brexit Διεθνή

15:3723/11

Γ.Γ Υπηρεσιών Υγείας: Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια βελτίωσης Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

15:3023/11

Στοίχημα: Κρίσταλ Πάλας με κάλυψη και γκολ στο 1.87 Αθλητισμός

15:2623/11

ΟΑΣΘ: Πρώτο θύμα του covid, 62χρονος υπάλληλος Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:2023/11

Bloomberg: Ο Άντονι Μπλίνκεν θα είναι ο ΥΠΕΞ της κυβέρνησης Μπάιντεν Οικονομία

15:1223/11

Πρόσθετα δρομολόγια για ’57’ – Υπηρεσιακό Παπανικολάου Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:1023/11

Έλαβε νέα προθεσμία για να απολογηθεί ο Σύρος τζιχαντιστής Ελλάδα

15:0323/11

EMA: Πότε θα αδειοδοτηθούν τα πρώτα εμβόλια Κορωνοϊός ,Σημαντικά

15:0023/11

ΕΑΕ: Να αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος των τεστ COVID-19 των καρκινοπαθών Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

14:5323/11

Θεσ/νίκη: Πρόστιμα 70.000 ευρώ για μη τήρηση μέτρων από τη δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

14:5023/11

Θεσσαλονίκη: Επικοινωνία της ΠτΔ με διοικητές νοσοκομείων Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:4623/11

Θεσσαλονίκη: Στα… χαρτιά η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

14:4023/11

Ρόδος: Ένας νεκρός σε ναυάγιο ταχύπλοου που μετέφερε αλλοδαπούς Ελλάδα ,Κοινωνία

14:3023/11

Κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Το τελικό ξεκαθάρισμα» του Γιάννη Μπελενιώτη Κοινωνία ,Πολιτισμός

14:2323/11

Τραγωδία στην Καλλικράτεια: Νεκρός 29χρονος σε τροχαίο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

14:2023/11

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενισχύει το ΕΣΥ Ελλάδα ,Πολιτική ,Υγεία

14:1523/11

Σαρρής: Ο covid δεν επηρέασε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ΕΔ (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

14:1023/11

Έφυγε από τη ζωή ο εθελοντής διασώστης Σάκης Σωτηράκης Κοινωνία

14:0823/11

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα απολύτως νόμιμα σωματεία στο μητρώο της ΓΓΑ Αθλητισμός ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

14:0323/11

Αίτημα να μην επιστραφούν οι Επιστρεπτέες 4&5 Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

14:0023/11

ΣΥΡΙΖΑ: Η χώρα μετρά 100 νεκρούς τη μέρα και ο κ. Γεωργιάδης πανηγυρίζει Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:5123/11

Μέρισμα 42,1 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο από την ΕΕΣΥΠ Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

13:4523/11

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Κίσσαβο (ΦΩΤΟ) Ελλάδα

13:4023/11

Σιούλης: Περιμένουμε μεγάλο αριθμό θανάτων τις επόμενες μέρες (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3023/11

Ο… πελάτης ήταν αστυνομικός- Στη «φάκα» διακινητής ναρκωτικών Κοινωνία

13:2123/11

Πέτσας: Η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

13:1723/11

Πέτσας: Κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ στην Aegean Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:1423/11

Πέτσας-Κορωνοϊός: Μόνο 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:1223/11

Συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:0823/11

Koντοζαμάνης: Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

13:0623/11

Πέτσας: Αυξημένοι θάνατοι και διασωληνωμένοι τις επόμενες ημέρες Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

13:0023/11

Με τα τρίποντα στη Βιτόρια Αθλητισμός

12:5923/11

Μπιτζάνη: Οι κλίνες ΜΕΘ που αδειάζουν γεμίζουν αμέσως (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:4523/11

Νέοι κορωνοϊοί σε νυχτερίδες φυλαγμένες σε καταψύκτες εργαστηρίων Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

12:4123/11

Στεφανής: Εντός της εβδομάδας έτοιμη η κινητή μονάδα στο 424 ΓΣΝΕ (VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

12:3223/11

Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση στο Πανόραμα Θεσσαλονίκη

12:3223/11

ΣΕΠΕΕ: Οι μεγάλοι της ένδυσης το 2019- πρώτη η ΒSB Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

12:3023/11

LIVE η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στ. Πέτσα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:2423/11

EEΘ: Ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμούς- επιχειρηματικότητας Θεσσαλονίκη ,Οικονομία ,Παιδεία

12:1523/11

Κορωνοϊός: Οι 11 περιοχές που θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid tests του ΕΟΔΥ Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:1423/11

ΣΒΕ: Κατάρτιση εργαζομένων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

12:0523/11

Ε.Ο Θεσ/νίκης-Σερρών: Το ατύχημα έφερε διακοπή κυκλοφορίας και εκτροπές Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

12:0123/11

Σαρηγιάννης: Τον Ιανουάριο το 3ο κύμα της πανδημίας (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:0023/11

Μάνη: Κάηκε ζωντανή, ενώ προσπαθούσε να κάψει χόρτα Ελλάδα ,Κοινωνία

12:0023/11

«Όρθιος, σε δημόσια θέα» της Χρύσας Παπαδοπούλου Πολιτισμός

11:5223/11

Ακάρ: Η Ελλάδα παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Διεθνή ,Ελλάδα ,Κοινωνία

11:4523/11

Θρήνος στις Σέρρες για τον θάνατο 25χρονου από κορωνοϊό Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:4323/11

Θεσ/νίκη: Στο 424 ΓΣΝΕ ο Υφ. Άμυνας- Επιθεώρηση στην κινητή μονάδα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

11:3023/11

Τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται η ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων Ελλάδα ,Κοινωνία

11:1523/11

Ηράκλειο: Πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα σκυλί Ελλάδα ,Κοινωνία

11:0023/11

Χανιά: Εντοπίστηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη Ελλάδα

10:5623/11

Ιερώνυμος: Παραμένει σε σταθερή κατάσταση στον «Ευαγγελισμό» Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:4923/11

Κορωνοϊός: Παίρνει εξιτήριο ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:4523/11

Ο ΠΟΥ συνεχίζει την έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3023/11

Αστυνομική επιχείρηση σε κτίριο της Ζαΐμη στα Εξάρχεια Ελλάδα ,Κοινωνία

10:2423/11

Κορωνοϊός: 1.004 ασθενείς κατέληξαν τον Νοέμβριο Ελλάδα ,Κορωνοϊός

10:2323/11

Γεωργιάδης: Δύσκολα θα ανοίξει η εστίαση- Μας κυβερνά ο ιός Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:1523/11

Κορωνοϊός-Γερμανία: Στα 10.864 τα νέα κρούσματα – 90 θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Χωρίς κατηγορία

10:0723/11

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο μετά τον κόμβο Πυλαίας-Πανοράματος Θεσσαλονίκη

10:0023/11

Interview: Το 64,2% θα κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

09:5123/11

Εξετράπη φορτηγό που μετέφερε ζώα στην Ε.Ο Θεσσαλονίκης-Σερρών Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

09:4523/11

Σοκ στη Μάνη: Σκότωσε τη 44χρονη σύζυγό του μπροστά στα παιδιά τους Ελλάδα

09:3023/11

Σύψας: Ξεχνάμε οριστικά το 30 Νοεμβρίου για άρση lockdown (VIDEO) Ελλάδα ,Κορωνοϊός

09:2123/11

Κορωνοϊός: Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Οξφόρδης Διεθνή ,Κοινωνία ,Υγεία

09:1523/11

Οικονομία: Σήμερα η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης Ελλάδα ,Οικονομία

09:0023/11

Τουχτίδης: Το 50% των διασωληνωμένων δεν επιβιώνει Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:4523/11

Παγώνη: Απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

08:3023/11

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Από σήμερα οι πληρωμές Οικονομία ,Πολιτική

08:1523/11

Θεσ/νίκη: Ανάληψη ευθύνης για εμπρηστική επίθεση σε IX στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκη

08:0023/11

Ανησυχεί η Μέρκελ για την παροχή εμβολίου στις φτωχότερες χώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

07:4523/11

«Αgora East»: Με την «Ergon» για ψώνια με θέα στα ηλιοβασιλέματα του Θερμαϊκού Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

07:3123/11

Πολύωρη διακοπή ρεύματος στις Συκιές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3023/11

Πιερία: «Φρένο» στην έκτακτη ενίσχυση των τουριστικών λεωφορείων Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

07:1523/11

Διατροφή και παιδί: Μερικές ιδέες για υγιεινά πρωινά στο σπίτι Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

07:0523/11

Εργασίες συντήρησης στην 17η Επαρχιακή Οδό Σοχού-Πολυδενδρίου-Ασκού Κοινωνία ,Περιφέρειες

07:0323/11

Ανακατασκευή οδοστρώματος στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανίων Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Περιφέρειες

07:0123/11

Την Πέμπτη έτοιμο το κινητό νοσοκομείο στο 424 ΓΣΝΕ (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

07:0023/11

Ο καιρός σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου Κοινωνία ,Σημαντικά

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ