Του Εμμανουήλ Ι. Ιωαννίδη, Υπ. Βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης

Mε αφορμή την Ημέρα Εορτασμού της Μητέρας την Κυριακή που μας πέρασε θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία σήμερα στις γυναίκες, στις Υπέροχες Γυναίκες που πρωταγωνιστούν στη ζωή μας και στους πολλαπλούς ρόλους που έχουν αναλάβει και διεκπεραιώνουν – κατά κοινή ομολογία- με επιτυχία.

Εξάλλου δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ στον σημαντικό τους ρόλο, καθώς και στον δικό μου αγώνα -για την είσοδό μου αρχικά στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και σήμερα πλέον στον χώρο της εθνικής πολιτικής σκηνής- σημαντικός αρωγός είναι η μητέρα μου που με μύησε στην πολιτική και μου μετέδωσε τις αξίες της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Είμαι βέβαιος ότι -όλοι όσοι με γνωρίζετε αυτά τα 20 χρόνια δραστηριοποίησης στον δήμο μας – ξέρετε πολύ καλά ότι είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν τόσο όλους τους συνδημότες μου γενικά όσο και τις γυναίκες ειδικότερα, με βασικό γνώμονα την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φίλων στην πράξη.

Είναι μείζονος σημασίας να αναγνωρίσουμε όλοι μας ότι οι γυναίκες σήμερα είναι ενεργά μέλη στον επαγγελματικό στίβο διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι μείζονος σημασίας να ακούσουμε τη φωνή τους και να μοιραστούμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Στο πλαίσιο αυτό, όλα αυτά τα χρόνια της δραστηριοποίησής μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, έχω συμμετάσχει πολλές φορές σε ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις με γυναίκες. Γνωρίζω, λοιπόν, καλά ότι σαφώς υπάρχουν αρκετά ακόμη να γίνουν στην πορεία προς την ισοτιμία και την ισότητα των φύλων.

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας η βία εναντίον των γυναικών δυστυχώς σημείωσε θεαματική έξαρση και για αυτόν τον λόγο η παράταξή μας θεσμοθέτησε σημαντικά προγράμματα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, όπως

δομές υποστήριξης και Συμβουλευτικά Κέντρα κακοποιημένων γυναικών αλλά
και την εφαρμογή του panic button, ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέμηση περιστατικών έμφυλης βίας.
Επιπλέον, για τις εργαζόμενες γυναίκες μείζονος σημασίας θέματα είναι τόσο η φύλαξη και φροντίδα των παιδιών όσο και η μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος σε βάρος τους.

Για τη φροντίδα των παιδιών θεσμοθετήθηκαν νέα προγράμματα σύμφωνα με τα οποία

αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς»,
συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών,
διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30,
θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις,
αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
Όπως, ήδη αναφέρθηκε, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την αμοιβή στον χώρο της εργασίας, για αυτό , λοιπόν, προς αυτήν την κατεύθυνση η παράταξή μου

θα μειώσει το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών από το 10% που είναι σήμερα στο 5% έως το 2027 και κάτω από το 3% έως το 2030, καθώς όλοι μας και εγώ προσωπικά πιστεύουμε στην ισότητα των φύλων, στη δυναμική και τις ικανότητες των γυναικών και επομένως στην ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας.
Και βέβαια δεν ξεχνάμε τις γυναίκες επιστήμονες και για αυτό δημιουργήθηκε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο

το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες» με στόχο την υποστήριξη και προώθηση θεμάτων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των γυναικών στη χώρα μας.
Εξάλλου, άρωμα γυναίκας υπάρχει και στο γραφείο μου, όπου οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στην προσπάθειά μου για την είσοδό μου στην εθνική πολιτική σκηνή αλλά και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της παράταξής μας, όπου, όπως ίσως γνωρίζετε, επικεφαλής είναι μια γυναίκα ( η κα. Αγαπηδάκη), τις μισές θέσεις καταλαμβάνουν γυναίκες καταξιωμένες στον χώρο τους και με έντονη κοινωνική προσφορά και στις έξι πρώτες, επίσης, εκλόγιμες θέσεις, τις τρεις τις καταλαμβάνουν γυναίκες.

Η αρχή, λοιπόν, για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών για ΟΛΟΥΣ έγινε! Είναι στο χέρι όλων μας να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια!

Με εκτίμηση,

Εμμανουήλ Ι. Ιωαννίδης
Υπ. Βουλευτής ΝΔ
Α’ Θεσσαλονίκης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top