Του Χρόνη Μακρίδη
Στελέχους ΚΙΝΑΛ
Στις 26 Μαίου έχουμε τις πιό κρίσιμες Ευρωεκλογές απο την ίδρυση της Ε.Ε. Είναι γνωστό ότι κυρίως οι δημοτικές εκλογές και οι περιφερειακές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών. Εξηγείται με την αρχή της εγγύτητας των θεσμών με τους πολίτες. Πρέπει όμως, ειδικά στη χώρα μας, να έχουμε καταλάβει ότι καθοριστικό ρόλο παίζουν στην ίδια την ζωή μας οι συσχετισμοί και κατ’επέκταση οι αποφάσεις που παίρνονται στα όργανα των Βρυξελλών.
Ζήσαμε και ζούμε τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Κομισιόν, του Εurogroup,του Ευρωκοινοβουλίου. Πρέπει όσο υπάρχει ακόμη χρόνος να κατανοήσουμε και να αντιπροτείνουμε στο τι φταίει και οι πολίτες της ΕΕ είναι θυμωμένοι με την λειτουργία της και στρέφονται πρός ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα και μορφώματα.Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί υπάρχει το χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά με τις χώρες του Νότου και τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπισθεί.Πως εννοούμε την δημοκρατική λειτουργία και λογοδοσία των θεσμικών οργάνων έναντι της εξουσίας των διορισμένων γραφειοκρατών. Μα πιό πολύ πρέπει να εξηγήσουμε τι Ευρώπη θέλουμε.
Λέμε, οι προοδευτικοί πολίτες, ότι θέλουμε να φθάσουμε σε μια Ευρώπη ολοκληρωμένη, Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, με ενιαία λειτουργία, με σεβασμό στην ιστορία,τον πολιτισμό.Που θα έχει δίκαιη ανάπτυξη και ίσες ευκαιρίες. Που θα ενσαρκώνει την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.Με αλλαγή του κέντρου αποφάσεων από τα διορισμένα όργανα στο εκλεγμένο Ευρωκοινοβούλιο.
Πως όμως θα φθάσουμε σε αυτό έναντι των πολιτικών των αντιευρωπαιστών,των ακροδεξιών που θέλουν την διάλυση της Ε.Ε και την επαναφορά στα κλειστά έθνη-κράτη; Έναντι των συντηρητικών που έχουν ως πολιτική τους την στασιμότητα και την κυριαρχία των αγορών και των τραπεζών;Έναντι των “αριστερών”που έχουν λόγο καταγγελτικό χωρίς όμως πρόταση για την επόμενη ημέρα ;Την ίδια ώρα που ο εθνικολαικισμός ανεβαίνει και στρώνει το χαλί στην ακροδεξιά;
Κατά την γνώμη μου, πριν δράσουμε, πρώτα πρέπει να παραδεχθούμε ότι με ευθύνη των ηγεσιών ευνουχίσθηκαν οι πολιτικές των σοσιαλιστών-δημοκρατών και ενσωματώθηκαν στις νεοφιλελεύθερες με αποτέλεσμα την κυριαρχία των τραπεζών και τα συμφέροντα των πολυεθνικών.Επιβλήθηκαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς να δημιουργηθούν τα απαραίτητα αντίβαρα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Χωρίς να ληφθεί υπόψη η Δ΄ βιομηχανική επανάσταση και οι επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών.
Με θολή, μεσοβέζικη, θέση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού την στιγμή που οι ακροδεξιές ηγεσίες εκμεταλλεύονται την επιδείνωση των αισθημάτων ανασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών.Την στιγμή που ήδη συντελείται έκρηξη του δημογραφικού στην Αφρική, που χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις εκεί ,δεν είναι δυνατόν να σταματήσουν τα κύματα μετανάστευσης. Όταν δεν καταδικάζουμε τους πολέμους που γίνονται για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των δικτύων της ενέργειας και το εμπόριο όπλων που δημιουργούν τα προσφυγικά ρεύματα.Όταν υποχωρούμε στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Όταν δεν υπερασπιζόμαστε σθεναρά τις διαχρονικές ευρωπαικές αξίες,το κράτος δικαίου,την αλληλεγγύη στους αδύνατους.
Πρέπει να εξηγήσουμε και να τονίσουμε ότι χωρίς ενιαίο τραπεζικό και φορολογικό χώρο δεν μπορεί να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη των χωρών της Ε.Ε.Θα διευρύνονται οι ανισότητες και θα απομακρύνονται κοινωνικές πολιτικές.Θα ισχυροποιείται το διευθυντήριο.
Ακόμη να κάνουμε γνωστό ότι μόνο η εμβάθυνση της δημοκρατικής διαδικασίας και της διαφάνειας στις αποφάσεις μπορεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών την ανάγκη περαιτέρω ομοσπονδοποίησης της Ε.Ε.
Ακόμη να κάνουμε γνωστό ότι μόνο η εμβάθυνση της δημοκρατικής διαδικασίας και της διαφάνειας στις αποφάσεις μπορεί να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των ευρωπαίων πολιτών την ανάγκη περαιτέρω ομοσπονδοποίησης της Ε.Ε.
Καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της ανάγκης για την ύπαρξη του ενιαίου χώρου έχουν οι πολιτικές ασφάλειας και κοινής αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής.Η προστασία των συνόρων και των συμφερόντων όλων των κρατών μελών θα δυνάμωνε το αίσθημα της κοινής ευρωπαικής προστασίας και έμμεσα των ίδιων των θεσμών της ΕΕ.Έτσι θα μπορούμε να πούμε αξίζει να το προσπαθήσουμε και να εμπνεύσουμε τους νέους να μπουν μπροστά.
Για την πατρίδα μας- βλέποντας το δάσος και όχι το δέντρο-έχει αποδειχθεί η χρησιμότητα της συμμετοχής στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Θέλουμε η Ελλάδα να ξαναγίνει ένας ισχυρός παράγοντας που επηρεάζει στις εξελίξεις στην ΕΕ.Αυτό προυποθέτει ισχυρή αμυντικά και οικονομικά Ελλάδα.Π ρουποθέτει αξιοπρέπεια και ηθική ανάταξη.Προυποθέτει την ήττα του εθνικολαικισμού,του μίσους και της περιχαράκωσης. Προυποθέτει νίκη των προοδευτικών δυνάμεων για μιά ανοιχτή ευρωπαική κοινωνία.
*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes