Ο ρόλος της σπειρουλίνας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο ρόλος της σπειρουλίνας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Health-Fitness, Άρθρα   | 04/01/2021 | 15:15

Του Δρ Ηλία Ε. Μαζοκοπάκη

Πως μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός;

Ο νέος κορωνοϊός-2019, γνωστός και ως SARS-CoV-2, αν και προέρχεται πιθανώς από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, το βήχα, τον σίελο ή τη ρινική κοιλότητα. Στα κύρια συμπτώματα της νόσου που αυτός προκαλεί, γνωστή και ως COVID-19, περιλαμβάνονται ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, οι αρθραλγίες, οι μυαλγίες, η καταβολή και η δυσκολία στην αναπνοή. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Εντούτοις, άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανόν να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, όπως π.χ. σοβαρή πνευμονία, και κατά συνέπεια να απαιτηθεί η νοσηλεία αυτών σε νοσοκομείο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και στο χρόνο επώασης, δηλαδή πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων λοίμωξης, καθώς και την απουσία διαθέσιμου εμβολίου, είναι σημαντικός ο περιορισμός ή τουλάχιστον η επιβράδυνση εξάπλωσής του, εφαρμόζοντας τα προληπτικά μέτρα διασποράς της νόσου που ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει,1 προκειμένου οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της νέας πρόκλησης δημόσιας υγείας.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος παίζει και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κ.λπ. Η λήψη, επίσης, πρωτεϊνούχων τροφών (όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα) θεωρείται λίαν απαραίτητη.2

Η σπειρουλίνα και η δράση της στον κορωνοϊό

Σε ένα πρόσφατο επιστημονικό άρθρο,3 δημοσιευμένο σε έγκριτο ξενόγλωσσο ιατρικό περιοδικό, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο ρόλος της σπειρουλίνας (spirulina) στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από κορωνοϊό και γρίπη. H χρωστική ουσία φυκοκυανοχολεΐνη (phycocyanobilin / PCB) που μόνο η σπειρουλίνα περιέχει, αναστέλλει το πολύπλοκο ενζυμικό σύμπλοκο NADPH-οξειδάση, γνωστό και ως οξειδάση της “αναπνευστικής έκρηξης” (respiratory burst) ή “οξειδωτικής έκρηξης” (oxidative burst), υπεύθυνο για την πρόκληση οξειδωτικού στρες (δηλαδή την αύξηση παραγωγής δραστικών μορφών οξυγόνου / ROS) από τον ιό στα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα, καθώς επίσης και στα φαγοκύτταρα που προσελκύονται στο παρέγχυμα των πνευμόνων. Με την αναστολή της NADPH-οξειδάσης διατηρείται η ικανότητα σηματοδότησης του TLR7 υποδοχέα που βρίσκεται στη μεμβράνη των μολυσμένων κυττάρων για την παραγωγή ιντερφερόνης τύπου 1 και αντιϊικών αντισωμάτων, σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού μας. Εξάλλου, η αντιϊική δράση της σπειρουλίνας έναντι άλλων RNA ιών, όπως π.χ. ιός HIV/AIDS, αποδιδόμενη σε διάφορα άλλα συστατικά της (όπως π.χ. στον θειικό πολυσακχαρίτη σπειρουλάνη-ασβέστιο), είναι ήδη γνωστή στην ιατρική βιβλιογραφία.  Γνωρίζουμε ότι η σπειρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό πολυκυτταρικό, σπειροειδούς σχήματος, υδρόβιο φύκος, που ανήκει στα κυανοβακτήρια, τις αρχαιότερες μορφές ζωής. Τα κυανοβακτήρια αποτελούν βρώσιμους κυανοπράσινους νηματώδεις φωτοσυνθετικούς προκαρυωτικούς (χωρίς δηλαδή σχηματισμένο πυρήνα) μικροοργανισμούς. Το χαρακτηριστικό κυανοπράσινο χρώμα τους οφείλεται στις περιεχόμενες φυσικές χρωστικές και πιο συγκεκριμένα στη φυκοκυανίνη (υπεύθυνη για το μπλε χρώμα) και τη χλωροφύλλη (πράσινο χρώμα), που είναι υπεύθυνες για τη φωτοσυνθετική τους δραστηριότητα. Η σπειρουλίνα αναπτύσσεται σε φυσικές λίμνες που περιέχουν νερό υψηλής αλκαλικότητας ή καλλιεργείται εμπορικά σε ανοιχτές υπαίθριες λίμνες ή σε δεξαμενές με τη μορφή θερμοκηπίου, παρουσία αλκαλικών διαλυμάτων ορισμένων ανόργανων αλάτων για την παροχή άνθρακα, αζώτου, φωσφόρου, θείου, καλίου, καθώς και ορισμένων ιχνοστοιχείων, υπό ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού, pH, ανάδευσης και παροχής CO2. Η αύξησή της παραγωγής της ευνοείται σε υψηλές τιμές θερμοκρασίας και σε αλκαλικό pH (μέχρι 11).

Η σημερινή παραγωγή σπειρουλίνας παγκοσμίως ξεπερνά τους 3.000 τόνους. Δυστυχώς μόνο τo 1% της παγκόσμιας παραγωγής καλλιεργείται σε κλειστές δεξαμενές με τη μορφή θερμοκηπίου, ενώ το υπόλοιπο 99% παράγεται εκτιθέμενο πιθανώς στη δράση βλαπτικών για την υγεία εξωγενών παραγόντων (σκόνη, έντομα, βαρέα μέταλλα, κ.λπ.). Υπενθυμίζω ότι η σπειρουλίνα είναι τρόφιμο πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (55-70%) και σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κ.ά.). Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 5-10% του ξηρού βάρους της και περιλαμβάνουν κυρίως πολυσακχαρίτες οι οποίοι αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό. H σπειρουλίνα δεν περιέχει χοληστερόλη. Τα παραπάνω καθιστούν αυτήν πλήρη τροφή4 και όχι απλά ένα διατροφικό συμπλήρωμα ή μια υπερτροφή, ενώ οι περιγραφόμενες στην ιατρική βιβλιογραφία αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, υπολιπιδαιμικές, αντιυπερτασικές, αντιδιαβητικές, αιμοποιητικές, αντικαρκινικές, αντιασθματικές, αντιμικροβιακές, αντιϊικές, κ.λπ. ιδιότητες της, αιτιολογούν τη χρήση της στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών.

Η ποιότητα της σπειρουλίνας

Βασισμένος στην πολυετή κλινική μου εμπειρία και σε σχετικές δημοσιευμένες μελέτες μου,5,6 στις οποίες χρησιμοποίησα σπειρουλίνα αρίστης ποιότητας ελληνικής παραγωγής, θα ήθελα να επισημάνω στους καταναλωτές ότι όλα τα σκευάσματα σπειρουλίνας (ταμπλέτες, σκόνη) που κυκλοφορούν στα φαρμακεία ή κάποιοι ανεύθυνοι προωθούν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, δεν είναι ποιοτικά ίδια και εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά. Και αυτό γιατί οι συνθήκες καλλιέργειας σπειρουλίνας δεν είναι οι ίδιες (π.χ. η καλλιέργεια σε ανοιχτές υπαίθριες λίμνες έχει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από εξωγενείς παράγοντες), δεν εφαρμόζονται από όλους τους παραγωγούς οι προβλεπόμενοι ποιοτικοί έλεγχοι (π.χ. μικροβιακής καθαρότητας και παρουσίας βαρέων μετάλλων) στα διάφορα στάδια παραγωγής της, γίνονται νοθείες, κ.ά. Γι’ αυτό και η σπειρουλίνα που πρόκειται να καταναλώσουμε πρέπει να έχει καλλιεργηθεί σε καθαρές δεξαμενές, χωρίς λιπάσματα ή εντομοκτόνα, να είναι 100% φυσικό προϊόν, να μην περιέχει έκδοχα, μη γενετικώς τροποποιημένη, χωρίς πρόσθετα συντηρητικά και χρωστικές, και οπωσδήποτε να είναι πιστοποιημένη, να μην χαρακτηρίζεται ως βιολογική, καθόσον δεν υπάρχει βιολογική σπιρουλίνα και ο χαρακτηρισμός της ως βιολογική αποσκοπεί μόνο στην εκμετάλευση των καταναλωτών με αποκλειστικό σκοπό την πώληση και μόνο.

Προτεινόμενη δοσολογία

Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει αρχικά τα 3 γραμμάρια σε σκόνη και στη συνέχεια, μετά από 7-10 ημέρες, εφόσον δεν εκδηλωθούν κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα (σπάνια), αυτή μπορεί να αυξηθεί προοδευτικά φτάνοντας μέχρι την προτεινόμενη από τους ερευνητές, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δοσολογία των 15 γραμμαρίων ημερησίως. Υπενθυμίζω ότι η σπειρουλίνα μπορεί να προκαλέσει πολύ σπάνια αλλεργία, ενώ τα άτομα με φαινυλκετονουρία και αυτοάνοσα νοσήματα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση της.

Σε άτομα με διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας συστήνεται η λήψη σπειρουλίνας χωρίς ιώδιο, κατά προτίμηση σε φακελάκια σκόνης των 3 γραμμαρίων (της προτεινόμενης μέσης ημερήσιας δοσολογίας), καθόσον δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα και δεν είναι οξειδωμένα από το φως και τον αέρα, σε σχέση με αυτές που κυκλοφορούν στην αγορά σε μεγαλύτερες συσκευασίες ή σε χύμα μορφή.

Επισημαίνω, τέλος ότι η σπειρουλίνα, ως η πλουσιότερη διατροφική πηγή πρωτεΐνης, αποτελεί στην πρόκληση του κορωνοϊού, μια από τις πιο κατάλληλες εναλλακτικές του κρέατος κ.λπ. πρωτεϊνούχων τροφίμων επιλογές για τους νηστεύοντες την παρούσα κατανυκτική περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής.

Βιβλιογραφία

1. https://eody.gov.gr/

2. Jin YH, et al. A rapid advice guideline for the diagnosis and treatment of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) infected pneumonia (standard version). Military Medical Research 2020;7(1):4.

3. McCarty MF, DiNicolantonio JJ. Nutraceuticals have potential for boosting the type 1 interferon response to RNA viruses including influenza and coronavirus. Progress in Cardiovascular Diseases 2020 (online February 12).

4. Αρκετοί βιβλικοί ερμηνευτές υποστηρίζουν ότι το θεόσταλτο Μάννα που έθρεψε τους Ισραηλίτες επί σαράντα έτη στην άγονη έρημο, μετά την έξοδο τους από τη σκλαβιά των Αιγυπτίων, ήταν πιθανώς μία μορφή αποξηραμένης σπειρουλίνας.

5. Mazokopakis EE, et al. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study. Annals of Gastroenterology 2014;27(4):387-394.

6. Mazokopakis EE, et al. The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. Journal of the Science of Food and Agriculture 2014;94(3):432-437.

*Ο Αντιπλοίαρχος (ΥΙ) Ηλίας Μαζοκοπάκης Π.Ν. είναι Στρατιωτικός Ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού, Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

00:0520/01

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στην Ουάσιγκτον Διεθνή

00:0020/01

Κύπρος: Επιπλέον 565 χιλ. δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech εξασφάλισε μέσω ΕΕ Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5519/01

Ο Τζο Μπάιντεν ορκίζεται αύριο 46ος πρόεδρος Διεθνή

23:5419/01

Ιταλία: Η Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε Διεθνή

23:5019/01

Μπορέλ για σύλληψη Ναβάλνι: Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν είναι η μοναδική δυνατή απάντηση Διεθνή

23:4919/01

Ιστιοπλοϊκά Σωματεία ζητάνε την παραίτηση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αθλητισμός

23:4519/01

Πρωτοβουλία Εστίασης: Κάντε το υπουργικό συμβούλιο σε εξωτερικό χώρο Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

23:4119/01

Ιταλία: 603 θάνατοι και 10.497 νέα κρούσματα – Ακόμη δύο γιατροί απεβίωσαν Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4019/01

Πορτογαλία-covid-19: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων για δεύτερη συνεχή ημέρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:3219/01

Tουρκία: Δύο εκρήξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου (VIDEO) Διεθνή

23:3019/01

Φον Ντερ Λάιεν: Στόχος να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας έως το καλοκαίρι ΕΕ ,Κορωνοϊός

23:2819/01

Η αποχαιρετιστήρια ομιλία Τραμπ: «Το κίνημά μας μόλις ξεκίνησε» Διεθνή

23:2019/01

Μαρόκο: Εντοπίστηκε κρούσμα παραλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:1519/01

Μπάιντεν: Πρότεινε διεμφυλική καθηγήτρια παιδιατρικής να αναλάβει υφυπουργός Υγείας Διεθνή

23:1219/01

Κλείνει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας λόγω κρουσμάτων COVID Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

23:1019/01

Σουηδία: 9.779 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0219/01

Θεσ/νίκη: Συγκρούστηκε λεωφορείο του ΟΑΣΘ με ΙΧ Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

23:0219/01

Με δάκρυα στα μάτια, ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ουάσινγκτον Διεθνή

23:0019/01

Στάση εργασίας αύριο των ηλεκτροδηγών του τραμ Κοινωνία

22:5719/01

Τρεις συλλήψεις για τα επεισόδια στο κέντρο της Πάτρας Κοινωνία

22:5519/01

ΗΠΑ: Φόρος τιμής από τον Μπάιντεν στους 400.000 νεκρούς της πανδημίας Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5019/01

Ισπανία-Φιλομένα: Ζώνες καταστροφής η Μαδρίτη και άλλες πληγείσες περιοχές Διεθνή

22:4219/01

ΕΣΕΕ: Webinar για το λιανεμπόριο με τη συμμετοχή Αδ. Γεωργιάδη Επιχειρήσεις ,Πολιτική

22:4019/01

Κορωνοϊός: Ξεκινούν μαζικοί εμβολιασμοί στη Σερβία Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3519/01

ΗΠΑ-Covid-19: Ξεπέρασαν τους 400.000 οι θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:3019/01

Κίνα: Πάνω από 100 κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:2519/01

Ακσόι: Επίθεση στον Ν. Δένδια – «Θλιβερές» οι δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα Διεθνή

22:2219/01

Κλήρωση Τζόκερ 19/1/21: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί Αθλητισμός

22:2019/01

Ν. Αφρική: Η μετάλλαξη του κορωνοϊού διπλάσια πιο μεταδοτικό, όχι πιο θανατηφόρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:1919/01

Σύψας: Τελευταία θα ανοίξει η εστίαση – Οι μήνες που θα κρίνουν την απόφαση Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:1519/01

Σιμόπουλος: Εάν δεν βελτιωθεί το οδικό δίκτυο προς το Φίλυρο θα θρηνήσουμε θύματα… Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

22:1019/01

Κορωνοϊός-Ρωσία: 21.734 νέα κρούσματα και 586 νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:0919/01

Κυρ. Μητσοτάκης: Όλα προχωρούν με βάση το σχεδιασμό αλλά δεν δικαιολογείται εφησυχασμός Κορωνοϊός ,Πολιτική ,Σημαντικά

22:0519/01

Σ. Λιβανός: Αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ Πολιτική

22:0019/01

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως τις 14 Φεβρουαρίου Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:5519/01

Πτώμα σε βαλίτσα στα Βίλια: Νέες πληροφορίες για την 38χρονη Κινέζα Κοινωνία

21:5019/01

Αιθιοπία: Πάνω από 350 νέα κρούσματα Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:4519/01

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισλανδίας Πολιτική

21:4019/01

Επίσημη επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Φλώρου στην Αίγυπτο Διεθνή ,Ελλάδα

21:3519/01

Επίσκεψη Ζωής Ράπτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας Πολιτική ,Υγεία

21:3019/01

Αφγανιστάν: Είκοσι νεκροί σε επιθέσεις των Ταλιμπάν στον βορρά Διεθνή

21:2519/01

Πλακιωτάκης: Αλλάζει τα δεδομένα στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών το ν/σ-τομή για τη ... Πολιτική

21:2019/01

Τηγανητά φαγητά: Αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού Υγεία

21:1719/01

Μήνυμα Ναβάλνι από τη φυλακή: Η εξουσία «φοβάται εκείνους που αγωνίζονται» Διεθνή

21:1519/01

Στα 17,8 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα του Προϋπολογισμού το 2020 Οικονομία

21:1019/01

Ιταλίδα 108 ετών εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:0519/01

Υπουργείο Παιδείας: Δεκατέσσερα ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ Κόμματα ,Παιδεία

21:0219/01

Αγρίνιο: Προφυλακιστέοι οι τρεις άνδρες για τη ληστεία ηλικιωμένου ζευγαριού Κοινωνία

21:0019/01

Σε αυτοαπομόνωση τίθεται ο Βρετανός υπουργός Υγείας Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:5519/01

Τι απάντησαν Παναγιωτόπουλος – Στεφανής για ζητήματα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με α... Βουλή ,Πολιτική

20:5119/01

Σταϊκούρας: Mείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ Οικονομία ,Πολιτική

20:5019/01

ΠΑΜΑΚ: Δώρισε αναπηρικό αμαξίδιο από πλαστικά καπάκια Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:4519/01

Η πανδημία έφερε στο φως τις αδυναμίες του ΠΟΥ Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:4019/01

Παλαιστίνη – Κορωνοϊός: Παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες δόσεις εμβολίου Sputnik-V Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

20:3519/01

Κ. Χατζηδάκης: Ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή πάνε χέρι-χέρι Πολιτική

20:3019/01

Σχοινάς: Το τέλος της πανδημίας είναι ορατό αν και δεν έχει φτάσει ακόμη Κορωνοϊός ,Πολιτική

20:2519/01

Ρωσία: Ο Πούτιν βούτηξε στα παγωμένα νερά για τα Θεοφάνεια Διεθνή

20:2419/01

Γιαννάκος: Έχουν βρει τρόπο οι ιδιωτικές κλινικές να ξεφεύγουν της διατίμησης των τεστ; Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

20:2019/01

Παραλειπόμενα από ορκωμοσίες Αμερικανών προέδρων Διεθνή

20:1819/01

Πράσινο φως αλλά με αυστηρά μέτρα για τα χιονοδρομικά ζητά ο Δήμαρχος Έδεσσας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

20:1519/01

Βρετανία-Covid-19: Νέο ρεκόρ με 1.610 ημερήσιους θανάτους Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:1019/01

Διαδοχικές συναντήσεις Κ. Ζέρβα με Κ. Σκρέκα και Μ. Βορίδη στην Αθήνα Δήμοι ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

20:0719/01

Πάνω από 100 καταγγελίες σε βάρος καθηγητή του ΑΠΘ για σεξουαλικές παρενοχλήσεις Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:0519/01

Δένδιας: Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων οπουδήποτε Πολιτική

20:0019/01

Ηλιόπουλος: Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης, τα λουκέτα σύντομα θα είνα... Κορωνοϊός ,Πολιτική

19:5019/01

Πλειάδα επιστημόνων του ΑΠΘ στους κορυφαίους παγκοσμίως Θεσσαλονίκη ,Παιδεία

19:4519/01

Αυγενάκης για Μπεκατώρου: Με εντολή του πρωθυπουργού θα πάμε μέχρι τέλους Αθλητισμός ,Πολιτική

19:4519/01

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στο έλεος της κακοκαιρίας χιλιάδες πρόσφυγες σε Λέσβο και Χίο Κόμματα ,Πολιτική

19:4019/01

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κ. Μανδαλιανός Δήμοι ,Κορωνοϊός

19:3919/01

Κορωνοϊός: Δυο νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα Ελλάδα ,Κορωνοϊός

19:3019/01

«Έφυγε» η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου Lifestyle

19:2519/01

Έγκλημα στην Κρήτη: Εντοπίστηκε ο Νορβηγός σύντροφος της 54χρονης Κοινωνία

19:2119/01

Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι αστυνομικοί – Το 70% είναι επιφυλακτικό Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

19:2019/01

Ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σε σπρέι έδειξε ασφάλεια και ανοσολογική απόκριση Κορωνοϊός

19:1619/01

Η ΚΟ της ΝΔ «πέρασε» την αθλητική μεταρρύθμιση Βουλή ,Κόμματα ,Πολιτική

19:1019/01

Κλειστά σχολεία στη Δυτική Μακεδονία, λόγω ισχυρού ψύχους Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Παιδεία

19:0019/01

Βραζιλία-covid-19: Σχεδόν 24.000 κρούσματα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:5319/01

Με 150 υδατοδρόμια η Ελλάδα αποκτά το Νο 1 ευρωπαϊκό δίκτυο Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

18:5019/01

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Μόσχα δεν θα λάβει υπ’ όψιν τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών Διεθνή

18:4519/01

Στο ΠΑΓΝΗ γυναίκα που προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι της Κοινωνία

18:4019/01

Επίσκεψη της Κεραμέως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:3419/01

Δ. Κογκίδου: Άλλες 10 καταγγελίες άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

18:3019/01

Αχτσιόγλου: Ρύθμιση οφειλών με κούρεμα, όχι μόνο δόσεις Κορωνοϊός ,Οικονομία ,Πολιτική

18:2519/01

Πλακιωτάκης: Αλλάζει τα δεδομένα το νομοσχέδιο – τομή για τη Νησιωτική Πολιτική Κοινωνία ,Πολιτική

18:2019/01

Εστίαση: «Επανεκκίνηση μόνο με εσωτερικούς χώρους και ασφάλεια» Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

18:1019/01

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ υιοθέτησε την πρότασή μας για επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη Κόμματα ,Πολιτική

18:0019/01

Ασημακοπούλου: Ένα ακόμη εργαλείο για να επιβάλλει η ΕE στην Τουρκία τη συμμόρφωση με τ... Διεθνή ,Πολιτική

17:5019/01

Ελπιδοφόρος: Η Δικαιοσύνη απαιτεί σκληρή δουλειά Διεθνή ,Κοινωνία

17:4919/01

Χάρτης κορωνοϊού: Παραμένει στο κόκκινο η Αττική, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:4019/01

Γεραπετρίτης: Σε πολύ καλύτερη θέση η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη Κορωνοϊός ,Πολιτική

17:3619/01

Κορωνοϊός: 566 νέα κρούσματα, 30 νεκροί και 320 διασωληνωμένοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:3019/01

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά Διεθνή ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

17:2019/01

Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους εργαζόμενους του Βυζαντινού Μουσείου Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

17:1819/01

Κινέζοι γιατροί παραδέχονται ότι έλεγαν ψέματα για τον κορωνοϊό Διεθνή ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

17:1019/01

Καπιτώλιο: Συνελήφθη ο κιθαρίστας Iced Earth Διεθνή

17:0519/01

ΕΝΙΘ: «Διαλυμένη» η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Υγεία

17:0019/01

Τσίπρας: Προκλητική πριμοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων έναντι των ΑΕΙ Κόμματα ,Παιδεία ,Πολιτική

16:5019/01

Κορωνοϊός: Πόσα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός

16:4019/01

Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: 462.060 ευρώ για αναβάθμιση των παιδικών σταθμών Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

16:3019/01

Αναστέλλεται η χρηματοδότηση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας με απόφαση Αυγενάκη Αθλητισμός ,Πολιτική

16:2019/01

Διοίκηση Δ. Θεσ/νίκης: Μηδενική ανοχή στην κακοποίηση γυναικών Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

16:1019/01

Δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκη ,Υγεία

16:0019/01

Γερμανία: Υπάλληλοι απειλήθηκαν με απόλυση σε περίπτωση που εμβολιαστούν! Διεθνή ,Κορωνοϊός

16:0019/01

Με το 1.93 της Γουέστ Χαμ και ρίσκο στη Μπουντεσλίγκα Αθλητισμός

15:5819/01

ΠΑΜΘ: Ενίσχυση 57 επενδύσεων σε Ροδόπη και Ξάνθη Β.Ελλάδα ,Οικονομία ,Περιφέρειες

15:5019/01

Χωρίς κόσμο και υπό πρωτοφανή μέτρα η ορκωμοσία Μπάιντεν Διεθνή

15:4019/01

ΕΕΑ: Με ευθύνη υπ. Οικονομικών χιλιάδες επαγγελματίες εκτός Επιστρεπτέας 5 Επιχειρήσεις

15:3019/01

Πάτρα: Δύο προσαγωγές σε πορεία συμπαράστασης στον Δ. Κουφοντίνα Κοινωνία

15:2019/01

Θεοχάρης: Οι πυλώνες για την επανεκκίνηση του Τουρισμού Ελλάδα ,Τουρισμός

15:1019/01

Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής του ΑΠΘ περί σεξουαλικής παρενόχλησης Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

15:0119/01

Κοζάνη: Ανοιξε η συζήτηση για την λειτουργία ΧΥΤΑΜ αμιάντου στο Ζιδάνι Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Ενέργεια

15:0019/01

Το «αντίο» της Μελάνια Τραμπ: «H βία δεν είναι ποτέ λύση» Διεθνή

14:5419/01

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι ανήλικοι κατηγορούμενοι Κοινωνία

14:5019/01

Θεσσαλονίκη: Rapid tests για τους δημότες της Καλαμαριάς Δήμοι

14:4019/01

Η ΑΕΚ… Λονδίνου και ο Big Sam Αθλητισμός

14:3019/01

Η Disneyland στο Παρίσι αναβάλλει την επαναλειτουργία της λόγω της πανδημίας Διεθνή ,Κορωνοϊός

14:2019/01

«ΔιαβάΖΟΥΜΕ»: Διαδικτυακές δράσεις με αφιέρωμα στη λογοτεχνία Περιφέρειες ,Πολιτισμός

14:1019/01

POLE | HOLE | BALL του Νίκου Παπαδόπουλου Κοινωνία ,Πολιτισμός

14:0019/01

Τραμπ: Εγκαταλείπει με τη δημοτικότητά του ιστορικά χαμηλή Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:5919/01

Ιnterlife: Πρεμιέρα της μετοχής στο ΧΑΑ στις 26/1 Επιχειρήσεις

13:5919/01

Ασημακοπούλου: Η ΕΕ μπορεί να «σηκώσει» την αναστολή της τελωνειακής ένωσης με Τουρκία ... Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Πολιτική

13:4519/01

Θεσ/νίκη: Με εντατικούς ρυθμούς η τοποθέτηση υπόγειων κάδων Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

13:3719/01

Πρόεδρος ΣΕΓΕ για σεξουαλική παρενόχληση: Θα καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3619/01

Kourtidis Group: Νέα εποχή για την παραλία Οφρυνίου με τουριστική καμπάνια και επενδύσεις Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

13:3019/01

Κυριακίδου: Ο κορωνοϊός απαιτεί παγκόσμιες λύσεις Διεθνή ,Κορωνοϊός

13:1519/01

DNV GL και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ενώνουν τις δυνάμεις τους στη θαλάσσια διάσωση Ελλάδα

13:1119/01

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα η αλλαγή της απλής αναλογικής Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Πολιτική

13:0019/01

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Κατακόρυφη πτώση τιμών διανομής κατά 45% στη Θεσσαλονίκη Ενέργεια

12:4519/01

Το Ισραήλ κοινοποιεί στην Pfizer δεδομένα για την πορεία της πανδημίας Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:4519/01

Γερμανία: Σήμερα οι αποφάσεις για αυστηρότερα μέτρα Διεθνή ,Κορωνοϊός

12:4019/01

Μετρό: Κλείνει ο σταθμός Πανεπιστήμιο Κοινωνία

12:3019/01

Δένδιας: Τα χωρικά ύδατα είναι θέμα κυριαρχίας, δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση Πολιτική

12:1519/01

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Κεραμέως για σχολεία και ανώτατη εκπαίδευση Παιδεία

12:0719/01

Εξαδάκτυλος: Δεν είναι δεδομένα τα βήματα εμπρός Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:0419/01

Δένδιας για επέκταση αιγιαλίτιδας: Η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας Πολιτική

12:0019/01

Έρευνα ΓΣΕΕ: 6/10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν μείωση εισοδημάτων Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

11:5919/01

Λεοντιάδης: «Βουτιά» τζίρου 85% για τα ταξί της Θεσσαλονίκης (ΗΧΗΤΙΚΟ) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

11:4719/01

Μαύρη Σοκολάτα: Γλυκός πειρασμός με σημαντικά οφέλη Health-Fitness ,Διάφορα

11:4619/01

ΕΕΘ: Tεστ covid αύριο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

11:4519/01

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Τελευταία ημέρα αιτήσεων Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

11:3019/01

Σέρρες: Αρνήθηκαν να κάνουν rapid-test και συνελήφθησαν Κοινωνία

11:3019/01

Σ. Μισέλ: Απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ η επιτάχυνση των εμβολιασμών Διεθνή ,Κορωνοϊός

11:1919/01

Παπαϊωάννου: Είμαστε εδώ για καταγγελίες-Να μη φοβηθεί κανείς (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:1519/01

Σερβία: Διευθυντής δραματικής σχολής κατηγορείται για 8 βιασμούς φοιτητριών Διεθνή

11:0319/01

Θεσσαλονίκη: Ουρές και σήμερα έξω από αλυσίδες καταστημάτων (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:0019/01

Δένδιας: Να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας η Τουρκία Πολιτική

10:5319/01

Νεκρός εργαζόμενος σε αγρόκτημα στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκη

10:4519/01

Ευκαιρία να διορθώσει το λάθος του Αθλητισμός

10:3019/01

Στον ανακριτή οι ανήλικοι για τον ξυλοδαρμό σταθμάρχη Κοινωνία

10:1519/01

Χανιά: Έφερε 14 κακώσεις στο σώμα της η 54χρονη Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ