Ο ΟΗΕ θα αναρτήσει την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Ελλάδα;

Ο ΟΗΕ θα αναρτήσει την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η Ελλάδα;

του Γιάννη Μαγκριώτη, πρώην Υπουργού Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ

Δυστυχώς, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, απορρίπτοντας το ελληνικό αίτημα.

Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, για τον καθορισμό των ορίων της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, αποκτά την τυπική νομιμότητα που ήθελε ο Ερντογάν για να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα, με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

Η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης για την ακύρωση του μνημονίου απέτυχε, η δεύτερη για την κατάληψη της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, δεν φαίνεται να περπατάει, ειδικά μετά την σύνοδο του Βερολίνου, με τον αποκλεισμό της χώρας μας.

Και τώρα, όλοι περιμένουν την Άγκυρα, τις επόμενες ημέρες, να προχωρήσει στις παράνομες γεωτρήσεις, γεγονός, που αν η ελληνική κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που έχει δεσμευτεί, θα πρέπει να αποτρέψει.

Δηλαδή, ένα βήμα μπροστά για θερμό επεισόδιο και ότι μπορεί να φέρει αυτό.

Δυστυχώς, ο χρόνος εξαντλείται και η χώρα μας χάνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει διπλωματικά και αποτελεσματικά την Τουρκική αναθεωρητική στρατηγική, που οδηγεί σε απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Μόνο με την ανακήρυξη της δικής μας ΑΟΖ στην ίδια περιοχή και την υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο, όπως το ζητάει από το 2007 η Κύπρος, θα κατοχυρώσει τα δικά μας δικαιώματα, θα εξουδετερώσει τα τετελεσμένα που δημιουργεί το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης και θα δημιουργήσει στέρεο έδαφος για την ουσιαστική αντιμετώπισή της.

Μόνο έτσι η χώρα μας στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας σε φίλους και αντιπάλους και μπορεί να πετύχει την ενεργό υποστήριξή των πρώτων και την αποθάρρυνση των δεύτερων.

Μόνο έτσι δημιουργεί και τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, για την προσφυγή στην Χάγη, διαφορετικά μόνο χαμένοι θα είμαστε.

Δυστυχώς, αυτά που εξελίσσονται, μπορεί να έχουν ανάλογο μόνο στο τραγικό 1974, με την εισβολή στην Κύπρο των Τούρκων και την κατοχή μέχρι σήμερα του 40% των εδαφών της.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top