Οικονομία και μετα-κορωνοϊού εποχή

Οικονομία και μετα-κορωνοϊού εποχή

Της Ιρένε Βήττα – Βαβούσκου, Ιδρύτρια και πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων για τον Νομό Θεσσαλονίκης, Επιχειρηματίας

Άγχος, φόβο και έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο covid-19 στο πέρασμα του, κλονίζοντας τους ισχυρότερους θεσμούς της νέας ελληνικής πραγματικότητας. Θεσμοί όπως η εργασία, η οικονομία, η εκπαίδευση αλλά ακόμα και η οικογένεια χρειάστηκε να αναπροσδιοριστούν, λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα κοινωνικά δεδομένα. Ένας αγώνας δρόμου για όλους, με ταραγμένες τις κοινωνικές δομές και με το ρολόι να μετρά αντίστροφα, έχοντας αναρίθμητα θύματα σε όλη την πορεία.

Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, χάθηκαν θέσεις εργασίας, μα πάνω απ’ όλα χάθηκε για πολλούς η αξιοπρέπεια. Μέσα σε μία διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, γεμάτη από μέτρα προστασίας και αγώνα για άμεση προσαρμογή στα νέα δεδομένα· εγκλωβιστήκαμε. Χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Πλημμυρισμένοι από fake news. Χωρίς να είμαστε σε θέση, να αποφασίζουμε για τους εαυτούς μας.

Νιώσαμε μικροί και ανίσχυροι.

Επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να κρατηθούν ζωντανές με την λιγοστή κρατική ενίσχυση και έβαλαν λουκέτο.  Πολλές οικογένειες μάτωσαν οικονομικά και αναγκάστηκαν να ζήσουν για πολλούς μήνες με το επίδομα της αναστολής εργασίας. Περιόρισαν τις ανάγκες τους στα απαραίτητα και ξεκίνησαν να μετρούν τις μέρες, για να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

Ο τουρισμός και η εστίαση, με άλλα λόγια η βαριά βιομηχανία της χώρας, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων. Τεράστιες είναι οι απώλειες των κλάδων, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καλούνται να επιβιώσουν με ελάχιστα έσοδα και με τις προγνώσεις για το μέλλον να είναι μάλλον δυσοίωνες. Ύφεση, λουκέτα και ανεργία είναι ότι μπορεί να περιμένει κανείς για τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την στήριξη της οικονομίας.

Ζεστό, νέο χρήμα πρέπει να μπει στα ταμεία των επιχειρήσεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και να γίνει πετυχημένη η επανεκκίνηση της αγοράς. Έτσι μόνο θα ξεκινήσουν και πάλι τα σκουριασμένα, εδώ και μήνες, γρανάζια της μηχανής της οικονομίας να γυρνάνε. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού, που καλύπτοντας τις ανάγκες των τουριστών για καλοκαιρινές διακοπές, θα καθορίσουν το τελικό ύψος της ύφεσης για φέτος, εξυπηρετώντας τον σκοπό για νέο χρήμα.

Η κρίση που προκάλεσε ο covid-19, δεν είναι η πρώτη στην χώρα. Ήρθε ακριβώς, όταν όλοι νομίσαμε, ότι τα δύσκολα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης είχαν περάσει και εξαφάνισε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Νιώσαμε όλοι την απελπισία βαθιά μέσα μας, μην έχοντας τη δυνατότητα μιας ήρεμης καθημερινότητας.

Αυτό που προέχει, είναι, να καταφέρουμε, να βγούμε στην άλλη μεριά του τούνελ, χωρίς να κοιτάμε πίσω. Πρέπει να εστιάσουμε μόνο, στο πως θα παραμείνει ζωντανός ο ιστός της οικονομίας. Μόνο έτσι μπορούμε, να έχουμε το πολυπόθητο καλύτερο αύριο για μας και τις οικογένειές μας.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ