Το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών

Το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών

Της Ελίζας Βόζεμπεργκ,

Ευρωβουλευτού της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιας 

Ο χαρακτηρισμός κάθε επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης ως κρίσιμης, προφανώς ακούγεται κοινότοπος και στερεοτυπικός.

Όμως για τις προσεχείς ευρωεκλογές, είναι ο ηπιότερος χαρακτηρισμός, προκειμένου να αναδειχθεί το πραγματικό τους διακύβευμα.

Γιατί ποτέ άλλοτε από τον Ιούνιο του 1979, όταν οι ευρωπαίοι πολίτες εξέλεξαν για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είχε αμφισβητηθεί τόσο έντονα το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Για πρώτη φορά κρίνεται εάν στην Ευρώπη θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στη βάση των κοινών μας αξιών και του κράτους δικαίου ή εάν θα υψώσουμε τείχη, επιστρέφοντας σε εποχές, που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Είναι αλήθεια ότι σοβαρά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το Brexit, η οικονομική κρίση και η κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου, τροφοδότησαν τον εθνολαϊκισμό, καθιστώντας τους πολίτες πιο επιρρεπείς στον πολιτικό λόγο των άκρων.

Η εποχή που ακραία, ξενοφοβικά και λαϊκιστικά κόμματα αποτελούσαν μικρές μειοψηφίες και μάλιστα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, δυστυχώς ήδη φαντάζει μακρινή.

Η δημοκρατική Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, βλέποντας φαντάσματα του παρελθόντος να βγαίνουν στην επιφάνεια, όταν ακραία και ξενοφοβικά κόμματα είτε κυβερνούν διαθέτοντας πλειοψηφία είτε συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Όσοι μάλιστα αποδίδουν το φαινόμενο αποκλειστικά στην οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση πλανώνται, καθώς ακραία κόμματα καταγράφουν υψηλά ποσοστά ακόμη και σε χώρες, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, όπως για παράδειγμα στα κράτη της Σκανδιναβίας.

Η ΕΕ φέρει ευθύνη για αστοχίες στη διαχείριση του προσφυγικού, για την πολιτική σκληρής λιτότητας εις βάρος των χωρών του Νότου και για την εξασθένηση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Όμως ευθύνη φέρουν και οι εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες ορμώμενες από λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας πιστώνονται οι ίδιες κάθε φιλολαϊκό μέτρο που λαμβάνουν, ενώ χρεώνουν στις Βρυξέλλες κάθε δυσάρεστη απόφαση, την οποία καλούνται να υλοποιήσουν.

Η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι δύσκολη, με μεγάλο στοίχημα την περιχαράκωση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και τη διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη αρχών και αξιών, με θεσμική εμβάθυνση, προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη και κοινή στρατηγική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Θα ήθελα ακόμη να τονίσω ότι εξίσου μεγάλος είναι και ο φόβος πρώτο κόμμα να αναδειχθεί η αποχή, η οποία πλήττει τα παραδοσιακά κόμματα και ευνοεί τα ακραία, καθώς οι ψηφοφόροι τους προσέρχονται μαζικά στις κάλπες προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους.

Ας αναλογιστούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, ποια θα είναι η τύχη της πατρίδας μας σε περίπτωση επικράτησης των ακραίων φωνών του ευρωαρνητισμού, με δεδομένο ότι είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σε κακή οικονομική κατάσταση και με ανοικτά τόσα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top