Το στοίχημα για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, ενόσω συνεχίζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας

Το στοίχημα για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, ενόσω συνεχίζονται οι επιπτώσεις της πανδημίας

Του Ηλία Χατζηχριστοδούλου, προέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενόσω συνεχίζονται οι οδυνηρές και δυσβάστακτες συνέπειες της πανδημίας, είναι διπλό:

Πρώτον: Η εξασφάλιση της επιβίωσής τους.

Δεύτερον: Η διαμόρφωση της κατάλληλης οικονομικής πολιτικής, ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή μετάβασή τους στη νέα οικονομική εποχή της

Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Σχετικά με το πρώτο, αυτό δεν μπορεί να κερδηθεί, παρά μόνο με τη συνέχιση της κρατικής αρωγής, για όσο καιρό διαρκέσει η καταστροφική πανδημία.

Όσον αφορά δε στο δεύτερο, θα πρέπει να τονιστεί, ότι η απώλειά του θα εξαφανίσει κάθε όφελος που θα προκύψει από την επιτυχή έκβαση του πρώτου στοιχήματος, γεγονός που καθιστά αδήριτη την ανάγκη επιτυχίας του.

Και εξηγούμαι: H κρατική αρωγή προς τις ελληνικές επιχειρήσεις θα αποδειχθεί μάταιη και χωρίς ουσιαστικό όφελος, εάν δεν επιτύχουμε ως χώρα την ασφαλή και βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας μας στην εποχή Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Κάτι τέτοιο θα είναι τραγικό, πρώτον διότι στο τέλος της περιπέτειας θα μας έχει απομείνει η τεράστια ύφεση και το πελώριο έλλειμμα, που μόνο για το 2020, άγγιξαν, αμφότερα τα μεγέθη, το 10% επί του ΑΕΠ.

Και δεύτερον και σπουδαιότερο, θα έχουν κατασπαταληθεί πολύτιμοι οικονομικοί πόροι και ταυτοχρόνως θα έχει απαξιωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, χωρίς το δυναμισμό του οποίου είναι αδύνατη κάθε προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης.

Για να διαψευσθεί κάθε παρόμοιο δυσάρεστο ενδεχόμενο έχουμε να προτείνουμε τα εξής:

1. Χρηματοδότηση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

2. Απαλοιφή των ιδιωτικών χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, στο πλαίσιο της συγχώρεσης χρέους (debt forgiving), όπως πρότεινε και ο Μάριο Ντράγκι.

3. Θέσπιση φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων, υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που επιθυμούν να συγχωνευθούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στο διεθνή ανταγωνισμό, απαλλαγμένες από τα βάρη των μνημονίων και της πανδημίας.

4. Τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με βασικό κριτήριο την αποδοτικότητα του business plan και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

5. Στήριξη των επιχειρήσεων που παράγουν εξαγώγιμα προϊόντα και προϊόντα που μας απαλλάσσουν από περιττές εισαγωγές.

Ελπίζουμε ότι η σύντομη έξοδος μας από τον κλοιό της πανδημίας και η ουσιαστική αξιοποίηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, θα φέρουν το επιθυμητό για την ελληνική οικονομία αποτέλεσμα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ