Κλέφτες υπεράνω υποψίας

Editorial   | 07/02/2019 | 17:34

Της Δημοσιογράφου, Μαρίας Σαμολαδά

 

Η παρακάτω αληθινή ιστορία απαιτεί την προσοχή όλων των οδηγών αυτοκινήτων και όλων των πολιτών.

Στην ουσία της, όμως, πρέπει να αναδείξει το σοβαρό πρόβλημα της ελλιπούς αστυνόμευσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ζήτημα εξαιρετικά επίκαιρο μετά και την κινηματογραφική διάρρηξη στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου Δέλτα.

Η ώρα είναι 11 το πρωί της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου 2019, στην οδό Μοναστηρίου κοντά στο κέντρο της πόλης και λίγα μέτρα μόνο από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Μία περιοχή, η οποία έχει αλλάξει και έχει γίνει αυτό που λέμε «πολυπολιτισμική», καθώς στα πεζοδρόμια της συναντάς όλες τις φυλές του Ισραήλ, με βασικές χώρες καταγωγής των «θαμώνων» να είναι από το Πακιστάν, το Ιράκ, την Αλβανία, την Αφρική κλπ.

Αυτό όμως, από μόνο του, δημιουργεί απλά εντυπώσεις, καθώς οι επίδοξοι διαρρήκτες, κλέφτες και ληστές είναι συνήθως άτομα υπεράνω υποψίας.

Έτσι, λοιπόν, ένας καλοντυμένος νεαρός ανοιχτόχρωμος άντρας, ηλικίας περίπου 35 ετών, με μουσάκι και γυαλιά οράσεως, φορώντας το μαύρο μπουφάν του, σκούφο και ακουστικά, έχοντας το ακριβό σακίδιο του στην πλάτη και το «χιαστί» επώνυμο δερμάτινο τσαντάκι του μπροστά περασμένο, υποδύεται τον αμέριμνο πολίτη που περιμένει στην άκρη του πεζοδρομίου.

Ο σκοπός του όμως είναι άλλος… «ανώτερος»…

Καθώς και ο ίδιος είναι «υπεράνω» υποψίας…

Καθώς ο ίδιος δεν είναι ούτε ρακένδυτος ούτε έγχρωμος….

Υποδυόμενος, λοιπόν, τον αμέριμνο, στέκεται στην άκρη του πεζοδρομίου και μόλις εντοπίσει το ιδανικό «θύμα» – οδηγό, πλησιάζει το όχημα που προσπαθεί να  σταθμεύσει και με μια αστραπιαία κίνηση τραβάει το χερούλι της πίσω πόρτας από την πλευρά του συνοδηγού, τόσο όσο αρκεί για να μείνει ανοιχτή η πόρτα και τελικά ξεκλείδωτο το αυτοκίνητο.

Ο επίδοξος και επαγγελματίας δράστης, κάνει αυτή τη «μαγική» κίνηση τη στιγμή που ο οδηγός ανοίγει τη δική του πόρτα, προκειμένου, τόσο η βαβούρα της πόλης και του κυκλοφοριακού όσο και το ταυτόχρονο άνοιγμα, να μην προδώσουν τους σκοπούς του, που δεν είναι άλλοι από το να απομακρυνθεί ανυποψίαστος ο οδηγός με την βεβαιότητα ότι ασφάλισε την περιουσία του. Όταν όμως επιστρέψει να διαπιστώσει ότι έχουν αφαιρεθεί αντικείμενα ή έγγραφα, ενώ δεν αποκλείεται να έχει κάνει φτερά και ολόκληρο το αυτοκίνητό.

Αυτός ο άνδρας, είναι ίσως μόνο ένας από τους πολλούς «επαγγελματίες» της μικρο-εγκληματικότητας, δημιουργώντας στους πολίτες το αίσθημα της ανασφάλειας και του «βιασμού» ακόμη και μέρα – μεσημέρι, ακόμη και λίγα μέτρα μακριά από το Αστυνομικό Μέγαρο. Γιατί αν δεν είναι «βιασμός» μία διάρρηξη στον προσωπικό σου χώρο, τότε τι είναι;

ΥΓ1: Η ανάγκη ή η «αρρώστια» ενός ανθρώπου είναι πολύ πιθανόν να τον οδηγήσει σε πράξεις ανομίας ή παραλογισμού. Στην πραγματικότητα όμως, άνθρωποι που υποφέρουν από οικονομική δυσπραγία δεν γίνονται «εγκληματίες».

ΥΓ2: Η ιστορία μας διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, για να μην πω καχύποπτοι…απέναντι στο κάθε τι. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να περπατάς και να γυρίζεις το κεφάλι σου κάθε τόσο πίσω κοιτώντας αν σε ακολουθεί κάποιος επίδοξος ληστής. Αλλά, πώς αλλιώς θα προστατευτούμε; Η εποχή της «ανεμελιάς», που αφήναμε πόρτες και παράθυρα ανοιχτά, έχουν περάσει από τότε που σταμάτησε να μεταδίδεται «το μικρό σπίτι στο λιβάδι».

ΥΓ3: Την ίδια στιγμή δήμαρχοι, όπως της Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αλλά και ο Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, είναι στα «κάγκελα». Οι περιοχές τους έχουν σοβαρό πρόβλημα στην αστυνόμευση με συνέπεια την έξαρση της εγκληματικότητας ή παραβατικότητας ή όποια ταμπέλα θέλει κάποιος να βάλει στην κατάσταση που επικρατεί. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σημερινό, όπου το κτίριο των Δημοτικών Υπηρεσιών του Δήμου Δέλτα στη Σίνδο παραβιάστηκε τα ξημερώματα από διαρρήκτες.

ΥΓ4: Να μην αναφερθώ σε δημάρχους που τους έχουν «ξηλώσει» ολόκληρα λειτουργικά κτίρια και οι οποίοι «θάβουν» το θέμα, αφενός για να μην χαλάσουν τις δημόσιες σχέσεις τους και αφετέρου για να μην παραδεχτούν την ανικανότητά τους. Και όταν λέω «τους έχουν ξηλώσει ολόκληρα κτίρια», το εννοώ, καθώς οι δράστες έχουν αφαιρέσει από τις μονάδες των κλιματιστικών που ήταν τοποθετημένες στην οροφή του κτιρίου, μέχρι και υπολογιστές και μικρόφωνα από αίθουσες συνεδριάσεων.

ΥΓ5: Να έχετε υπόψη σας ότι και οι αστυνομικοί έχουν την ίδια αγωνία με εμάς, τους πολίτες. Δεν τους ενδιαφέρει μόνο η δική τους άθλια καθημερινότητα με τις αμέτρητες ελλείψεις και τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Αναγνωρίζουν ότι στο πρόσωπό τους οι πολίτες βλέπουν την ελληνική αστυνομία και αυτό που τους βαραίνει περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να συνδράμουν όπως έχουν εκπαιδευτεί και όπως είναι «ορκισμένοι» στην υπηρεσία του πολίτη, στην προστασία του πολίτη.

ΥΓ6: Από την μέρα που είχε ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση των αστυνομικών τμημάτων, οι ίδιοι οι αστυνομικοί είχαν επισημάνει τις δυσκολίες και τη δυσλειτουργικότητα του σχεδιασμού, τονίζοντας ταυτόχρονα τις υπάρχουσες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή, όπως περιπολικά… η σημερινή κατάσταση αποτελεί μέρος της αγνόησης εκείνων των επισημάνσεων.

ΥΓ7: Τραγικότερο όλων είναι ότι, η ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μετά από διεκδικήσεις τεκμηριωμένες, κατάφερε και έπεισε το Αρχηγείο να μεταφέρει περιπολικά από περιοχές που έχουν περισσότερα του ενός σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης που δεν έχουν ΚΑΝΕΝΑ, όπως είναι κατά διαστήματα το Τμήμα του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης! Αυτό ήταν η αφορμή να αντιδράσει εσωτερικά ο συνδικαλισμός των Αθηνών, απέναντι σε μια τέτοια «επιτυχία». Κύριοι, μην ξεχνάτε ότι η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και εξαιτίας του κακού ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος…

ΥΓ8: Μην βρίζετε και φωνάζετε όταν αργεί να έρθει η αστυνομία… δεν έχει περιπολικά, δεν έχει μηχανές, δεν έχει αστυνομικούς (έχει αλλά τους έχει να φυλάνε τα ντουβάρια στα σπίτια των υπουργών και στα γήπεδα των επιχειρηματιών)

ΥΓ9: Καλύτερα καχύποπτος, παρά κλεμμένος…

ΥΓ10: Μην έρθετε σε αντιπαράθεση με έναν επίδοξο ληστή… δεν ξέρετε τι μπορεί να κρατάει στο χέρι του (όπλο, μαχαίρι, σύριγγα…). Να θυμάστε ότι εκείνος δεν έχει κάτι να χάσει… και έτσι είναι ικανός για όλα. Και επίσης, αν μπορούσε να επικοινωνήσει με τη λογική, δεν θα ήταν ληστής…

ΥΓ11: Μην ξεχνάτε ότι η μικρο – εγκληματικότητα δεν εμφανίζει στα χαρτιά και στους αριθμούς αύξηση, γιατί στην πλειοψηφία τους τα θύματα αποφεύγουν να μπουν στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία της καταγγελίας που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η μόνη περίπτωση που καταγγέλλονται τα περιστατικά στην αστυνομία είναι επίσης για γραφειοκρατικούς λόγους, όταν δηλαδή έχουν αφαιρεθεί επίσημα έγγραφα και απαιτείται επανέκδοση, όπως η ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης… κατά τα άλλα, δεν υπάρχει εγκληματικότητα, γιατί δεν καταγράφεται…

ΥΓ12: Συνιστώ επιφυλακτικότητα έως και καχυποψία με τους… υπεράνω υποψίας (γενικώς)!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

11:2221/04

Σρι Λάνκα: Πάνω από 150 νεκροί από τις εκρήξεις Διεθνή ,Σημαντικά

11:1021/04

Ξυλόκαστρο: Τρεις νεκροί πεζοπόροι στο φαράγγι του Αγίου Λουκά Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

11:0021/04

Το διαφημιστικό σποτ του Ποταμιού για τις Ευρωεκλογές (VIDEO) Κόμματα ,Πολιτική

10:5021/04

Γεωργιάδης: Οι εθνικές εκλογές πρέπει να γίνουν άμεσα εάν η διαφορά στις ευρωεκλογές εί... Κόμματα ,Πολιτική

10:4021/04

Γεννηματά: Δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες στην Ελλάδα Κόμματα ,Πολιτική

10:3021/04

Λαφαζάνης: Βατερλό για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι ευρωεκλογές Κόμματα ,Πολιτική

10:3021/04

Θεσσαλονίκη: Υψώθηκε σημαία του ΠΑΟΚ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκη

10:2021/04

Το 50% των απορριμμάτων των ελληνικών θαλασσών είναι κουτιά αλουμινίου, πλαστικά μπουκά... Περιβάλλον

10:1521/04

Το δ.σ. της Ενεργειακής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ενέργεια

10:1021/04

Σρι Λάνκα: Στους 52 οι νεκροί από τις εκρήξεις Διεθνή

10:0021/04

Εισβολή Ρουβίκωνα σε κατάστημα ρούχων Ελλάδα ,Κοινωνία

09:5021/04

Κύπρος: Ένα θρίλερ διαδραματίζεται αναζητώντας τη μικρή Σιέρα Διεθνή

09:4021/04

Αυστραλία: Άνδρας παρασύρθηκε από τα κύματα – Νεκροί δύο διασώστες που πήγαν να τ... Διεθνή

09:3021/04

Προεδρικές εκλογές σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία Διεθνή ,Σημαντικά

09:2021/04

Φωτιά σε ΙΧ τα ξημερώματα έξω από την Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

09:1021/04

Γεροβασίλη: Κρίσιμη η ψήφος και αναγκαία η συμμετοχή στις ευρωεκλογές Κόμματα ,Πολιτική

09:0021/04

Τζιτζικώστας: Οι συμπολίτες μας να ακούσουν το σημαντικό έργο που έγινε στην Κ. Μακεδονία Περιφέρειες

08:5021/04

Θεσσαλονίκη: Μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Θεσσαλονίκη

08:4021/04

Εξάρχεια: Πεδίο μάχης για ακόμη ένα βράδυ Ελλάδα ,Κοινωνία

08:3021/04

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα ενόψει Πάσχα Ελλάδα ,Κοινωνία

08:2021/04

Σρι Λάνκα: Πολλαπλές εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία – Δεκάδες νεκροί (VIDEO) Διεθνή

08:1521/04

Ξυλόκαστρο: Νεκρό ένα άτομο στο φαράγγι του Αγίου Λουκά Ελλάδα ,Κοινωνία

08:0021/04

Καιρός: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις Ελλάδα ,Περιβάλλον

07:4221/04

ΕΕ: Τα Στρουμφ στη μάχη για τον γαλάζιο πλανήτη Περιβάλλον

07:4021/04

Ε. Χατζηγεωργίου στο GrTimes: Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός φίλος, όπως είναι και ως πρωθ... SamTimes ,Σημαντικά

07:3021/04

«Δείξτε το μωρό»: Γιατί οι Βρετανοί είναι έξαλλοι με τον πρίγκιπα Χάρι και την Μέγκαν Μ... Διεθνή

07:0021/04

Αυτό είναι το πλεονέκτημα υγείας των vegan Διάφορα

06:3021/04

Σκύλο ή γάτα; Τι προτιμούν οι Έλληνες Διάφορα

06:0021/04

Να γιατί πρέπει να τρώμε αμύγδαλα καθημερινά Διάφορα

05:3021/04

O Γρηγόρης Αρναούτογλου απάντησε στον Τζίμι Φάλον: «Τι λες για ούζα;» Media

05:0021/04

Συναγερμός από δερματολόγους: Προσοχή στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών χαμηλού κόστους Διάφορα

04:3021/04

Γεννήθηκε για να σώσει τον αδερφό της – Η συμβολή της κλινικής γενετικής Υγεία

04:0021/04

Τι αποκαλύπτει η Σάσα Σταμάτη για το άγχος της Lifestyle

03:3021/04

Οι Νεοζηλανδοί αγρότες μαζεύουν μήλα με τη χρήση ρομπότ Διεθνή

03:0021/04

Με νέα επιδημία χολέρας κινδυνεύει η Υεμένη Υγεία

02:3021/04

Η Adele παίρνει διαζύγιο Lifestyle

02:0021/04

Συλλαλητήριο για τις αυξήσεις στο σουβλάκι! Κοινωνία

01:3021/04

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του 4ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου Δήμοι ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

01:0021/04

Οι Νοτιοκορεάτες κατέρριψαν το ρεκόρ του YouTube Lifestyle

00:3021/04

Γερνάει επικίνδυνα η Ιαπωνία Διεθνή

00:0021/04

Tagesspiegel: Υπό την απειλή του φαινομένου του ντόμινο, στο θέμα των αποζημιώσεων Διεθνή

23:5020/04

Λονδίνο: Για έκτη μέρα οι οικολόγοι κατέκλυσαν τους δρόμους Διεθνή

23:4020/04

Απεβίωσε ο επιχειρηματίας Μηνάς Εφραίμογλου Ελλάδα ,Κοινωνία

23:3020/04

Λόττο: Χωρίς «μεγάλους» νικητές η αποψινή κλήρωση Κοινωνία

23:2020/04

Γερμανία: Γεννητούρια στο ζωολογικό κήπο του Βούπερταλ (ΦΩΤΟ) Διεθνή

23:0520/04

Πυροβόλησαν εξ επαφής σκυλί και το άφησαν να αιμορραγεί μέχρι να πεθάνει Ελλάδα ,Κοινωνία

22:5120/04

Σήκωσε το κύπελλο ο ΠΑΟΚ στο Βόλεϊ (VIDEO) Αθλητισμός

22:4420/04

Η κρισιμότητα των ευρωεκλογών κι η Νέα Ευρώπη Άποψη ,Άρθρα

22:2920/04

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο: Ενδείξεις για περισσότερα πτώματα στο φρεάτιο Διεθνή ,Σημαντικά

22:1520/04

Η νέα διοίκηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας Ελλάδα

22:0520/04

Μητσοτάκης: Από Κουρουμπλή, Κουντουρά και Κόκκαλη ένας Τζουμάκας δρόμος Κόμματα ,Πολιτική

21:5120/04

Πασχάλη Τουντούρη ψηφίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης! Παραπολιτικά

21:4720/04

EΛΓΕΚΑ: Αύξηση πωλήσεων αλλά και ζημίες το 2018 Επιχειρήσεις

21:3720/04

Ξυλόκαστρο: Επιχείρηση αναζήτησης πεζοπόρων Ελλάδα ,Κοινωνία

21:2520/04

Αφγανιστάν: Επίθεση στο υπουργείο Επικοινωνιών – Επτά νεκροί Διεθνή

21:1020/04

Δένδιας: Υπαρκτός ο κίνδυνος ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη Κόμματα ,Πολιτική

20:5020/04

Ρεκόρ ταξιδιών στο εξωτερικό το 2018 για τους Έλληνες Ελλάδα

20:4220/04

Τσίπρας: ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζητάνε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ για συγκυβερνήσουν με τον Μαρινάκη (VI... Κόμματα ,Πολιτική ,Σημαντικά

20:3020/04

ΚΚΕ – Γιαννιτσά: Επίθεση σε μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ Κόμματα ,Πολιτική

20:2020/04

Σύριγγα μέσα σε εκδοτικό μηχάνημα εισιτηρίων του ΟΑΣΘ! (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη

20:1020/04

Θεσσαλονίκη: Μεταφέρθηκε για τις 4 Μαΐου ο Περίπατος των Ευχών Θεσσαλονίκη

20:0920/04

Πάτρα: Με… διαμαρτυρία περιμένουν τον Τσίπρα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

20:0020/04

Θεσσαλονίκη: Ο Α. Γεωργιάδης κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

19:5020/04

Γιαννούλης: Προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με τα χρηματοδοτικά εργαλεία ... Περιφέρειες

19:4020/04

Θρίλερ στην Κύπρο: Καθώς αναζητούσαν την 6χρονη, εντόπισαν και δεύτερη σορό Διεθνή

19:3020/04

Νέος Κόσμος: Ληστές χτυπούσαν επί ώρες ηλικιωμένη διότι δεν έβρισκαν χρήματα Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

19:2020/04

Παρεμβάσεις δικηγόρων για τις συλλήψεις Λυκουρέζου – Παναγόπουλου Ελλάδα ,Κοινωνία

19:1020/04

Σγουρίδης: Οι αποκαλύψεις Καμμένου για τις βίζες δείχνουν ότι η Αριστερά χάνει το ηθικό... Κόμματα ,Πολιτική

19:0020/04

Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρωτιά στις 26 Μαΐου Κόμματα ,Πολιτική

18:5020/04

Γενιά Δημιουργίας: Εγκαίνια και Αγιασμός στο εκλογικό κέντρο της παράταξης (ΦΩΤΟ) Τοπική Αυτοδιοίκηση

18:4020/04

Tο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ Κόμματα ,Πολιτική

18:3020/04

Αίγυπτος: Δημοψήφισμα για 25 συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Διεθνή

18:2020/04

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών Ελλάδα ,Κοινωνία

18:1020/04

Διακοπτό – Καλάβρυτα: Δείτε το μέγεθος της καταστροφής στο σημείο της κατολίσθησης Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0020/04

Γαλλία: Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τα «κίτρινα γιλέκα» Διεθνή

17:5020/04

Αρχαιολόγος για τον κεραυνό στην Ακρόπολη: Μακάρι να αντιδρούσαμε όπως οι Γάλλοι στη No... Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

17:4020/04

Νεκρή 69χρονη σε τροχαίο – Οδηγός την παρέσυρε και την εγκατέλειψε Ελλάδα ,Κοινωνία

17:3020/04

Ζαρωτιάδης: Οι δικές μας δημόσιες σχέσεις δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται αλλά κατακτιού... Τοπική Αυτοδιοίκηση