«Παράθυρο» ευκαιρίας για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

«Παράθυρο» ευκαιρίας για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις

Η πολυπόθητη αναβάθμιση του αξιόχρεου των ελληνικών ομολόγων από τον πρώτο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης (Fitch, Moody’s, S&P) είναι πλέον γεγονός. Η Standard & Poor’s (S&P) έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας βάζοντας ουσιαστικά ακόμη μια -επίσημη- «σφραγίδα» που πιστοποιεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τα καλά νέα ήρθαν στη… σκιά των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ και σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία -που αντιμετωπίζει τον ένα «πονοκέφαλο» μετά τον άλλο-, αλλά και για τη χώρα που συζητά αυτές τις μέρες τον νέο Προϋπολογισμό στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Είναι ο πρώτος -μετά από 13 χρόνια- Προϋπολογισμός ο οποίος γράφεται με τις… πλάτες της επενδυτικής βαθμίδας η οποία αφορά ολόκληρη την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Για «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας» μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Και δεν έχει άδικο, καθώς αυτό το «παράθυρο» μπορεί να ανοίξει… διάπλατα την πόρτα στην έλευση επενδυτών συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση του ΑΕΠ και των εισοδημάτων.

Μετά από πολλά χρόνια το ελληνικό χρέος παύει πλέον να θεωρείται «σκουπίδι» και η χώρα μας μπαίνει και με τη… βούλα στα… ραντάρ των επενδυτών. Οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές μπορούν να τοποθετούν… άφοβα τα χρήματά τους στα ελληνικά ομόλογα τα οποία γίνονται πλέον ελκυστικά ώστε να μπουν ξανά στα χαρτοφυλάκια μεγάλων συνταξιοδοτικών ταμείων ή αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αν μάλιστα την 1η Δεκεμβρίου έρθει η αναβάθμιση και από τον οίκο Fitch (σ.σ. η οποία -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θεωρείται δεδομένη) αυτό θα σημάνει μεγαλύτερη εισροή χρημάτων στα ελληνικά ομόλογα και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισχυροποίηση της οικονομίας και της αγοράς.

Όμως, η επιστροφή της χώρας στο… κλαμπ των χωρών της Ευρωζώνης που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις δεν σημαίνει επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος. Το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα συνδυάζει τις λελογισμένες παροχές με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τα αναπτυξιακά έργα είναι μονόδρομος ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα σε εποχές που η Ελλάδα θεωρούνταν το «κακό παιδί», ο παρίας της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη τη λαϊκή εντολή να «τρέξει», να προχωρήσει σε τομές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζητά μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε ένας από τους παράγοντες που βάρυνε στη θετική αξιολόγηση της S&P ήταν η καθαρή εντολή που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Μια εντολή ευρείας πλειοψηφίας η οποία της επιτρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η Παιδεία, η οικονομία, η γραφειοκρατία κ.α.

«Αναμένουμε ότι οι πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τους μεγάλους πόρους από την ΕΕ, θα στηρίξουν μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2023-2026 και θα εμπεδώσουν τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους», σημειώνει άλλωστε στην έκθεσή του ο οίκος S&P «δείχνοντας» τον δρόμο στον οποίο πρέπει να βαδίσει η χώρα.

Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις υλοποιώντας το προεκλογικό της σύνθημα «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά» για μια «παραγωγική, κοινωνική, πράσινη και ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα». Παρότι και αυτός ο χειμώνας που έχει μπροστά της θα είναι δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της αυξανόμενης έντασης στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση καλείται να «εξαργυρώσει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εύσημα που απολαμβάνει η ίδια και η οικονομία από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους και να επιταχύνει τις διαδικασίες οι οποίες θα διαμορφώσουν ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα, χωρίς, βέβαια να βάζει σε δεύτερη μοίρα τα «αγκάθια» της ακρίβειας, και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Μένει να δούμε αν το μήνυμα ελήφθη. Ήδη, πάντως, τα πρώτα νομοσχέδια έχουν πάρει τον δρόμο τους…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μητσοτάκης για ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας: Μία ακόμη επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

Χατζηδάκης για την αναβάθμιση της οικονομίας S&P: «Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας»

Standard & Poor’s: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία

Χ. Θεοχάρης: Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι προϋπολογισμός σταθερότητας, στήριξης των εισοδημάτων και δικαιοσύνης

ΥΠΟΙΚ: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024: Ανάπτυξη 3%, ανεργία 10,6% και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ οι βασικές προβλέψεις

Xατζηδάκης για προϋπολογισμό: Θα εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας και το 2024

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top