Η Γαλλική προεδρία έχει στόχο την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Η Γαλλική προεδρία έχει στόχο την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη, Δημοσιογράφου

Με υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες ξεκίνησε το εξάμηνο της Γαλλικής προεδρίας του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νόσος covid-19 άφησε πολλές εκκρεμότητες και καλείται ο πρόεδρος κ. Μακρόν να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει, σε μεγάλο βαθμό, τις απαιτήσεις των πολιτών της ΕΕ.

Ο Γάλλος πρέσβης στην Ελλάδα Patrick Maisonnave σε συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ ,τον ΥΠΕΞ κ. Νίκο Δένδια και τον ΑΝΥΠΕΞ κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τόνισε ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης και των όσων έχουν προταθεί ή πρόκειται να προταθούν από τη γαλλική προεδρία.

«Αναφερθήκαμε πράγματι σε πολλά θέματα για τα οποία δεν θα επεκταθώ, συμπεριελήφθησαν ωστόσο σε αυτά οι κρίσεις, μιας και υπάρχουν πολιτικές κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως στην Ουκρανία ή στα Βαλκάνια. Ακόμη, εκτίμησα δεόντως τα όσα είπε ο κ. Δένδιας αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική, μιας και στην ήπειρο αυτή συγκεντρώνονται πολυάριθμα διακυβεύματα για μας τους Ευρωπαίους,» συμπλήρωσε ο κ. Maisonnave.

«Μιλήσαμε φυσικά για τις προκλήσεις του μεταναστευτικού, ενός φαινομένου που απασχολεί έντονα την Ελλάδα αλλά όχι μόνον αυτή, είδαμε άλλωστε το καλοκαίρι τα όσα έγιναν στα σύνορα της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Συζητήσαμε ακόμη για τις ιδέες της Γαλλίας, που αρχίζουν να διαδίδονται στην Ευρώπη, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του χώρου Schengen. Είναι κάτι στο οποίο αποδίδουμε μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι ο χώρος Schengen αποτελεί μείζον επίτευγμα για την Ευρώπη. Έχει σημασία να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα αναπροσαρμόσουμε πολιτικά τη λειτουργία του χώρου Schengen, όπως και τη διαχείριση του κοινού μας νομίσματος, του ευρώ,» κατέληξε ο Γάλλος πρέσβης.

Στην τοποθέτηση του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Γαλλία εκφράζει την επιτομή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όπως αυτή προβλέπεται στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Στη συζήτηση με τους Πρέσβεις της Ε.Ε. αναφέρθηκα, είπε ο κ. Δένδιας, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, στα προβλήματα των Βαλκανίων, αλλά ιδίως στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής, η οποία έχει περάσει πλέον σε ένα άλλο επίπεδο, σε ένα επίπεδο ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επίσης, έδωσα έμφαση στα ανοίγματα που κάνει η Ελλάδα στην εξωτερική πολιτική, την οποία ακολουθεί κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τα ταξίδια μου τόσο στη Αφρική, όσο και σε διάφορες άλλες χώρες, επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην τοποθέτηση του είπε, ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στις πρωτοβουλίες της
γαλλικής προεδρίας για πιο ενωμένη Ευρώπη. Μία από τις μεγάλες πολιτικές ατζέντες είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. «Η Γαλλία είναι μία από τις χώρες που βρίσκονται στην καρδιά των ευρωπαϊκών εξελίξεων και στηρίζουν την ΕΕ με πολιτικές πρωτοβουλίες,» επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για την Ελλάδα, «η Γαλλική προεδρία είναι μία προεδρία μεγάλων τομών για την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε:

«πιστεύουμε ότι η στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης, η πράσινη μετάβαση, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και βέβαια η υιοθέτηση του συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αποτελούν τις γαλλικές προτεραιότητες, είναι η καρδιά των θεμάτων που απασχολούν το ευρωπαϊκό μέλλον.» «Στη μέχρι τώρα συνεργασία μας αλλά και σ’ αυτήν που θα έχουμε το ερχόμενο εξάμηνο με τη γαλλική προεδρία είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούμε πάρα πολύ κοντά, αφού στηρίζουμε τις γαλλικές προτάσεις, στο να καταλήξουμε σε συμφωνίες,» επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η Ευρώπη έχει χάσει, κάπως, το βηματισμό της και αναζητά το όραμα και την προοπτική του μέλλοντος. Η Γαλλία καλείται να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης και αλληλεγγύης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αδημονούν για περισσότερη Ευρώπη, για μία Ευρώπη ισχυρότερη στον κόσμο, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ανθεκτική.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις του αρθρογράφου είναι προσωπικές και δεν απηχούν τις απόψεις του GRTimes

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top