Η Πανούκλα, ο Βοκκάκιος και ο νέος Κορωνοϊός

Η Πανούκλα, ο Βοκκάκιος και ο νέος Κορωνοϊός

Το «Δεκαήμερον», το εμπνευσμένο λογοτεχνικό έργο του Βοκκάκιου, το οποίο κυκλοφόρησε τον 1352, τότε που η Μαύρη πανούκλα* θέριζε ανελέητα, ίσως κρύβει την συνταγή για να βγούμε αλώβητοι μέσα από τους περίεργους καιρούς που ζούμε, με την εμφάνιση του νέου κορωνοστεφή ιού.

 

 

Της Γεωργίας – Γοργώ Αλεξίου, Λογοτέχνις, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.)

 

Πρόκειται για μια συλλογή από 100 διηγήματα, τα οποία δένονται αριστοτεχνικά με ένα ακόμη, το εκατοστό πρώτο, που αποτελεί το προοίμιο, στο οποίο εξιστορεί τις συνέπειες της πανώλης στην Ευρώπη το 1348. Στις ιστορίες, που αφηγούνται δήθεν μια ομάδα ατόμων κατά την διάρκεια δέκα ημερών την περίοδο της πανούκλας, παρουσιάζεται με κωμικό τρόπο η ζωή στην Ιταλία τον καιρό που γράφεται το «Δεκαήμερον», και καυτηριάζονται οι πρακτικές των αριστοκρατών, του κλήρου, των εμπόρων, αλλά και των κοινών θνητών. Ομοιάζουν με τα σημερινά ανέκδοτα, που κάποιοι, μάλιστα, έχουν τον τρόπο να τα διηγούνται στην παρέα και να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια. Ο συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε εκείνον τον καιρό στην Ευρώπη μέσα από εικόνες απόλυτης φρίκης.

«Η φτώχεια ή κάποια αόριστη απαντοχή κρατούσε τους περισσότερους στα σπίτια τους. Δεν ξεμάκραιναν καθόλου από την γειτονιά και κάθε μέρα έπεφταν άρρωστοι κατά χιλιάδες. Δίχως καμία βοήθεια, δίχως καμιάς λογής εξυπηρέτηση, πέθαιναν ανελέητα. Μερικοί ξεψυχούσαν, νύχτα μέρα μες στον δρόμο και πολλοί άλλοι αν και πέθαιναν στο σπίτι τους, ανάγγελλαν στους γείτονες τον θάνατο τους με την μπόχα που ανέδιναν οι αποσυντεθειμένες σάρκες τους. Η πόλη ξεχειλίζει από τούτα τα πτώματα και από τα πτώματα άλλων που πέθαιναν παντού…»

Αυτή η μακάβρια εισαγωγή είναι το προανάκρουσμα για ένα βιβλίο που εξυμνεί την ζωή, την χαρά και τον έρωτα. Εφτά νέες κοπέλες και τρεις νέοι άντρες συναντιούνται σε μια εκκλησία στην Φλωρεντία, αποφασισμένοι να πάρουν άμεσα μέτρα ώστε να ξεφύγουν από τον μαύρο θάνατο. Πηγαίνουν, λοιπόν, σε ένα εξοχικό σπίτι, μακριά από τον πόνο και την φρίκη που επικρατεί γύρω τους και κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, βυθισμένοι μέσα στο πράσινο, περνάνε τις μέρες τους τραγουδώντας, χορεύοντας και εξιστορώντας ιστορίες κωμικές, ερωτικές, τραγικές κλπ.

Ο Βοκκάκιος είναι κατανοητός και ξεκάθαρος. Οι χαρακτήρες του δεν βασανίζονται από θρησκευτικές και ηθικές αναστολές και ενδοιασμούς. Ζωγράφοι και έμποροι, καλόγριες και παπάδες, όλοι τους όμοιοι, με τις συνήθειές τους, με τα πάθη τους, με τις ερωτικές επιθυμίες, με τις αστοχίες τους… Σε μία από της ιστορίες, μια νεαρή μοναχή πιάνεται επ’ αυτοφώρω με τον εραστή της και την νύχτα η ηγουμένη την καλεί ώστε να την επιπλήξει. Η μοναχή τότε παρατηρεί πως η ηγουμένη, στο κεφάλι της, δεν φοράει το ειδικό καπέλο αλλά το παντελόνι του εραστή της. Μόλις αντιλήφθηκε την γκάφα που έκανε, αισθάνθηκε ντροπή, «άλλαξε τόνο και τελειώνοντας εντελώς διαφορετικά απ’ ότι είχε αρχίσει, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατον να αντισταθεί κανείς στα κεντρίσματα της σάρκας και πως τέλος πάντων όπως και στο παρελθόν μπορούσαν, όποτε είχαν την ευκαιρία να γεύονται διακριτικά τις ηδονές του έρωτα. Όταν η ηγουμένη άφησε ελεύθερη την νεαρή καλόγρια, ξαναγύρισε η ίδια να κοιμηθεί με τον παπά της… Και οι καλόγριες που δεν είχαν εραστή βολεύτηκαν όπως όπως μεταξύ τους, στα κρυφά».

Σε άλλη ιστορία, μία συντροφιά τριών αντρών πείθει τον φίλο τους, τον Καλαντρίνο (ο οποίος παρεμπιπτόντως είχε κληρονομήσει διακόσιες ασημένιες λίρες) πως είναι έγκυος. Εκείνος πανικοβάλλεται και ρίχνει το φταίξιμο στην σύζυγό του, καθώς η ίδια επιθυμεί κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης να βρίσκεται από πάνω. Τότε οι φίλοι του φωνάζουν έναν γιατρό (που ήταν και αυτός μέσα στο κόλπο) και ο Καλαντρίνο του δίνει όλα του τα χρήματα ώστε να τον βοηθήσει να ρίξει το παιδί. «Οϊμέ, γιατρέ μου, εμπρός για την αγάπη του Θεού. Έχω διακόσιες λίρες και θα ήθελα να αγοράσω μ’ αυτές ένα κτηματάκι. Κι ολόκληρο το ποσό αν χρειαστεί πάρ’ το, φτάνει να μην έχω γεννητούρια. Πως θα τα καταφέρω; Ακούω τις γυναίκες να στριγγλίζουν σαν έρθει η ώρα τους. Και ακόμη, αυτές έχουν ένα όργανο φαρδύ γι αυτή την δουλειά. Αν είναι να υποφέρω και εγώ το ίδιο, σίγουρα θα πεθάνω πριν προφτάσω να γεννήσω». Έτσι ο γιατρός τσεπώνει τις λίρες και διοργανώνει ένα τσιμπούσι μαζί με τους υπόλοιπους μπαγαπόντηδες.

Μέσα από τις ιστορίες του Βοκάκιου αναπνέουμε έναν φρέσκο αέρα ζωής, που μας διδάσκει πως οι άνθρωποι μπορούν να βρουν τρόπο να είναι δημιουργικοί και χαρούμενοι, ακόμη και αν ζούνε σε παράξενες εποχές, κλεισμένοι στα σπίτια τους, όπως αυτές τις ημέρες που ο κορωναϊός κυκλοφορεί ανενόχλητος, αφού δεν βρέθηκε ακόμη το όπλο της ουσιαστικής καταπολέμησής του.

 

Ποιος να το φανταζόταν, πως χρειάζεται να πάρει κανείς άδεια για να δει την μητέρα του, ή πως πρέπει να στείλει μήνυμα για να πάει τον σκύλο του βόλτα. Και φορώντας, βέβαια, μάσκα, γιατί το πρόστιμο τσούζει. Κι ο σκύλος του να απολαμβάνει τον φρέσκο αέρα, ενώ ο ίδιος να δεινοπαθεί αναπνέοντας ξανά μέρος του διοξειδίου που εκπνέει. Αφήστε που, από τις πόρους των απλών σε χρώμα μπλε μασκών, «παρέες» ιών φορώντας την εορταστική τους κορώνα μπορούν να περάσουν χορεύοντας, κάνοντας μάλιστα και σούζες* και τσαλιμάκια.

 

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech COVID-19, το οποίο δεν έχει ουσιαστικά δοκιμαστεί ακόμη, έχει αρχίσει μια μακρά συζήτηση, όχι μόνο μεταξύ των απλών ανθρώπων, αλλά και μεταξύ των ιατρών και των ειδικών, που άλλοι το επιδοκιμάζουν και το επικροτούν και άλλοι το αποδοκιμάζουν και το θεωρούν επικίνδυνο.

Ο Ιωάννης Βοκκάκιος (Τζιοβάνι Μποκκάτσιο – Giovanni Boccaccio), είναι ο μεγαλύτερος «παραμυθάς» της Ιταλίας, αυτός που με τα έργα του άνοιξε νέους ορίζοντες για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Θαύμασε και μιμήθηκε τον Δάντη, αφοσιώθηκε στον Πετράρχη με πολύ δυνατή φιλία, ύμνησε την Φιαμέτα του ως άλλη Βεατρίκη ή Λάουρα, μελέτησε την αρχαία και την μεσαιωνική λογοτεχνία, στάθηκε πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες των επόμενων αιώνων, όπως ο Σαίξπηρ, έγραψε σπουδαία ποίηση και, κυρίως, τα πρώτα έντεχνα ιταλικά μυθιστορήματα.

Νόθος γιος του πλούσιου εμπόρου Boccaccio di Chellino από μια άγνωστη κοπέλα ταπεινής καταγωγής, γεννήθηκε στο Σερτάλντο, πόλη της Τοσκάνης της Ιταλίας (ανήκει στη μητροπολιτική πόλη της Φλωρεντίας, στη μέση της Valdelsa), το 1313. Ο πατέρας του τον αναγνώρισε και τον υιοθέτησε, και το 1327 τον πήρε μαζί του στην Νάπολη, όπου τον οδηγούσαν τα επαγγελματικά του σχέδια. Ο Βοκάκιος δεν άντεξε ούτε τα μυστικά του εμπορίου, ούτε τις αναγκαστικές σπουδές στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο και το 1334 άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του έργα. Η μεγάλη οικονομική κρίση που ξέσπασε γύρω στο 1340 τον υποχρέωσε να επιστρέψει στην Φλωρεντία. Λίγο αργότερα, καθώς η επιδημία του Μαύρου Θανάτου ξεκλήριζε την πόλη, γνώρισε και τον Πετράρχη (1350), ο οποίος ολοκλήρωσε το αριστούργημά του, το «Δεκαήμερο». (Το 1346, εμφανίζεται η δεύτερη πανδημία πανώλης, ο Μαύρος Θάνατος, και σε τρία χρόνια σαρώνει την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Σύμφωνα με υπολογισμούς οδήγησε στον θάνατο το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης). Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του αφοσιωμένος στις ανθρωπιστικές του μελέτες και στο γράψιμο, ταξίδεψε πολλές φορές, παρακολουθώντας κυρίως τις μετακινήσεις του Πετράρχη, και έσβησε καταπονημένος από μακρόχρονη αρρώστια ένα χρόνο μετά το θάνατο του πολυαγαπημένου του φίλου και δασκάλου, το 1375.

Ο Βοκκάκιος είναι ένας παρεξηγημένος για πολλούς λογοτέχνης, καθώς μέσα από τον καυστικό και σατιρικό τρόπο των αφηγήσεών του, με πολύ χιούμορ και οξύνοια, σχολιάζει χωρίς συναισθηματισμούς όλους τους τύπους των ανθρώπων, από όποια κοινωνική τάξη και αν προέρχονται. Ξεσκεπάζει τ’ ανθρώπινα πάθη που κυοφορούνται σε όλες τις κοινωνικές βαθμίδες, από τους βασιλιάδες ή τις πριγκίπισσες μέχρι τους ζητιάνους, από τους κληρικούς ή τους καλόγερους μέχρι τις πόρνες και από τους μεγαλέμπορους και τους χωρικούς μέχρι τους τοκογλύφους και τους αυλικούς.

*Στην ελληνική λαογραφία, ο λαός προσωποποιώντας την πανούκλα, την φαντάστηκε σαν μια τυφλή μαυροφορεμένη γριά να κρατά στο χέρι ρόπαλο και να περιφέρεται στην επαρχία σκοτώνοντας όποιον συναντά στο δρόμο της αλλά και όποιον αγγίξει. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας πίστευαν πως οι Πανούκλες ήταν τρεις γριές που η μια κρατάει το «κατάστιχο», η άλλη το «ψαλίδι» και η τρίτη το «σάρωμα», δοξασία που ασφαλώς παραπέμπει στις Γραίες ή Μοίρες της Ελληνικής Μυθολογίας. Προστάτες των ασθενών και διώκτες της πανούκλας θεωρούνταν ο Άγιος Χαράλαμπος και η Αγία Παρασκευή, ενώ για την καταπολέμησή της χρησιμοποιούνταν διάφορα μαγικά γιατροσόφια. Στις κοινές εκφράσεις η πανούκλα απαντάται και ως βρισιά («μωρή Πανούκλα!»).
Στην λαογραφία της Δύσης η πανούκλα αποδόθηκε με την παράσταση του δρεπανηφόρου θανάτου, σε απεικόνιση ζωντανού σκελετού, που περιφέρεται κρατώντας μία κόσα, ένα μακρύ κοντάρι που καταλήγει σε δρεπάνι.

Για τον Κορωνοϊό μας δίνονται έτοιμες οι εμπνεύσεις μέσω τηλεόρασης, οπότε η σκέψη περιορίζεται στα έτοιμα και η φαντασία ατροφεί. Ίσως, μόνο τα παιδιά μάς δώσουν κάτι καινούριο και ευφάνταστο.

*Σούζα, λέγεται η στάση τετράποδων ζώων που στέκονται όρθια στηρίζοντας το σώμα τους στα πίσω πόδια. Η φράση στέκεται σούζα, μεταφορικά σημαίνει πως είναι δουλοπρεπής, υπακούει τυφλά σε αυτόν που τον διατάζει. Στην προκειμένη περίπτωση η λέξη χρησιμοποιείται με την πρωταρχική της έννοια.

Πηγές:
1) Βοκκάκιος (Τζιοβάνι Μποκκάτσιο – Giovanni Boccaccio) Βικιπαίδεια
2) Βοκκάκιος «Δεκαήμερον», μετάφραση Κοσμάς Πολίτης,
εκδόσεις «Γράμματα», 1993
3) Το «Δεκαήμερον» του ουμανιστή Βοκκάκιου, Κώστας Παπαδάτος,
άρθρο, 25 Οκτωβρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα:

Η πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, μιλά στο GRTimes για το έργο της

Ε.Λ.Β.Ε.: Σαράντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας – Βήμα στον Πολιτισμό

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:5903/03

Ινδία: Σχεδόν 15.000 κρούσματα Covid σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:5003/03

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Δημήτρη Εϊπίδη Πολιτισμός

23:4003/03

Ήπειρος: Πόσα πρόστιμα για μη τήρηση μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός

23:3003/03

Προς προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών η Γερμανία Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:2603/03

Άκης Σκέρτσος: Από τον Απρίλιο θα έχουμε σταδιακή μόνιμη άρση πολλών περιοριστικών μέτρων Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

23:2503/03

Η αποστολή του Άρη για τον «τελικό» με τον Ολυμπιακό! Αθλητισμός

23:2003/03

Η Άγκυρα δεν επιδιώκει απαραιτήτως να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 Διεθνή

23:1003/03

Διαδικτυακό Σεμινάριο Χ.Α.Ν.Θ. «Εισαγωγή στη Δημιουργική Ανάγνωση και Γραφή» Θεσσαλονίκη

23:0003/03

Υπέρ της χαλάρωσης του lockdown η πλειοψηφία των Γερμανών Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5703/03

Σε «βαθύ κόκκινο» όλη η ΠΕ Θεσσαλονίκης – Τι αλλάζει στον Δ. Κορδελιού-Ευόσμου Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

22:5503/03

Η ΕΛΟΠΥ χορηγός στο Blue Economy Forum του Οικονομικού Forum Δελφών Επιχειρήσεις

22:5503/03

Ισπανία-Covid-19: Ξεπέρασαν τους 70.000 οι νεκροί Διεθνή ,Κορωνοϊός

22:5003/03

Γαλλία: Zήτησαν από τον γείτονά τους ένα πριόνι για να τεμαχίσουν το θύμα τους Διεθνή

22:4003/03

Σφραγισμένο γράμμα διαβάστηκε με ψηφιακό «ξεδίπλωμα» Διεθνή ,Τεχνολογία

22:3003/03

ΥΠΕΞ: Αλληλεγγύη από το Ισραήλ για τον σεισμό Ελλάδα ,Πολιτική

22:2403/03

«Κορωνοϊός. Ένας χρόνος δοκιμασίας και περίσκεψης», από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία Πολιτισμός

22:2003/03

Άγγ. Συρίγος: Αυτονόητη η συνεχής επικοινωνία με τους πρυτάνεις Παιδεία ,Πολιτική

22:1003/03

ΗΠΑ: Οι δασμοί αντιντάμπινγκ σε εισαγόμενα φύλλα αλουμινίου από 18 χώρες Διεθνή ,Επιχειρήσεις

22:0803/03

Όλα όσα ανακοίνωσε ο Νικ. Χαρδαλιάς για τις αθλητικές δραστηριότητες Αθλητισμός ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

22:0003/03

Γαλλία: Το Παρίσι ζητεί συνεδρίαση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους Διεθνή ,ΕΕ

21:5503/03

Σεισμός: 300 κάτοικοι του Δαμασίου φιλοξενούμενοι στα Τρίκαλα Κοινωνία

21:5003/03

Υπό παρακολούθηση η AfD ως «ύποπτη περίπτωση» δεξιού εξτρεμισμού Διεθνή

21:4503/03

Υπόθεση Λιγνάδη: Έρευνα της ΕΛΑΣ στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στη μηχανή του ηθοποιού Κοινωνία

21:4003/03

Βραζιλία: Σχεδόν 60.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:3503/03

Κλειστά την Πέμπτη εκπαιδευτικές δομές και βρεφονηπιακοί του ΟΑΕΔ σε Λάρισα, Τρίκαλα κα... Κοινωνία ,Παιδεία

21:3003/03

Sputnik-V: Επείγουσα χρήση σε τρεις αφρικανικές χώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:2003/03

Σπ. Μπιμπίλας για Δ. Λιγνάδη: Τον σκέφτηκα που ήταν μόνος σε ένα κελί Lifestyle

21:1703/03

Ιταλία-Covid-19: 20.884 νέα κρούσματα – 347 θάνατοι Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:1303/03

Αγοραστός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελασσόνα- 1.500 άτομα σε σκηνές και ξενοδοχεία Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

21:1003/03

Τέξας: Αίρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας Διεθνή

21:0703/03

Σουηδία: Οκτώ τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι Διεθνή

21:0403/03

Τσαϊρίδης: Δεν μπορούμε οι αστυνομικοί να κάνουμε «ανάκριση» στους πολίτες Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

21:0003/03

Βέλγιο: Το εμβόλιο της ΑstraZeneca μπορεί να χορηγηθεί και στους άνω των 55 Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:5403/03

Στήθηκαν από σήμερα οι «φουφούδες» της Τσικνοπέμπτης (VIDEO) Ελλάδα ,Κορωνοϊός

20:5003/03

Μεξικό: Πάνω από 7.900 νέα κρούσματα κορωνοϊού Διεθνή ,Κορωνοϊός

20:4403/03

ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: «Πόση ανευθυνότητα και πόση υποκρισία!» Κόμματα ,Πολιτική

20:4003/03

Κ. Χατζηδάκης: Το 2021 έτος εφαρμογής του πλαισίου για την αναδοχή και την υιοθεσία Πολιτική

20:3303/03

Νέος ισχυρός σεισμός στην Ελασσόνα Ελλάδα ,Σημαντικά

20:3303/03

Πιστώνονται σήμερα 162,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους της Επιστρεπτέας 6 και ιδιοκτήτες ακ... Κοινωνία ,Οικονομία

20:3003/03

Ελπιδοφόρος: Οι γυναίκες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ενοριών μας στην Αμερική Διεθνή

20:2003/03

Βόλος: Έκλεψαν ηχείο από κέντρο διασκέδασης Ελλάδα

20:1503/03

ΓΕΕΘΑ: Στις δύσκολες περιστάσεις οι ΕΔ βρίσκονται στο πλευρό της κοινωνίας Κοινωνία ,Πολιτική

20:1003/03

Στ. Καλαφάτης: Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πρόκληση για το σήμερα και το αύριο Πολιτική

20:0603/03

Tweet του Κυρ. Μητσοτάκη για το τηλεφώνημα με τον διευθυντή του σχολείου στο Δαμάσι Κοινωνία ,Πολιτική

20:0503/03

ΑΑΔΕ: Ανοίγει η δυνατότητα για ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων Ελλάδα ,Φορολογία

20:0103/03

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για διάσπαρτες εστίες φωτιάς στη Δυτική Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

20:0003/03

Άδ. Γεωργιάδης: «Οι γιατροί έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι πρέπει για να μην πεθάνει ο... Βουλή ,Πολιτική

19:5003/03

Διακοπή νερού αύριο στα Κωνσταντινοπολίτικα Θεσσαλονίκη

19:4903/03

Κώστας Παπαζάχος: Για τρεις μήνες θα γίνονται μετασεισμοί (VIDEO) Κοινωνία

19:4003/03

ΣΥΡΙΖΑ: «Το πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης με υπογραφή Μητσοτάκη» Κόμματα ,Πολιτική

19:3003/03

Καραμανλής: Πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια που γίνονται προσλήψεις στα ΜΜΜ Κορωνοϊός ,Πολιτική

19:2403/03

Τι ισχύει για τα σχολεία στις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο» Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

19:2003/03

Χιλή: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί για Covid Διεθνή ,Κορωνοϊός

19:1003/03

Η Ρωσία περνά στην αντεπίθεση μετά τις κυρώσεις από ΗΠΑ-ΕΕ Διεθνή

19:0603/03

Φιλιππίδης: Σήμερα 100 νεκροί από Covid, αύριο 1.000 από φτώχεια Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

19:0003/03

Αναστολές Μαρτίου: Διευκρινίσεις για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Οικονομία

18:5003/03

Όρμπαν προς Βέμπερ: Αποχωρούμε αμέσως από το ΕΛΚ Διεθνή

18:4903/03

Στοίχημα: Με νέο τεχνικό η Κροτόνε και το 1.90 στο Κύπελλο Γερμανίας Αθλητισμός

18:4103/03

Στο «βαθύ κόκκινο» από αύριο η Θεσσαλονίκη και άλλες 16 περιοχές της χώρας Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:4003/03

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα φαρμακευτικού προϊόντος Ελλάδα

18:3803/03

Σεισμός Ελασσόνα: Επικοινωνία Κυρ. Μητσοτάκη με διευθυντή σχολείου που έσωσε μαθητές κα... Κοινωνία ,Πολιτική

18:3703/03

Δ.Παπαστεργίου για σεισμό: Μείνετε σε ασφαλή σημεία Δήμοι ,Ελλάδα ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

18:3003/03

Βεβαιώσεις αποδοχών: Έως τις 29 Μαρτίου η αποστολή στοιχείων στην ΑΑΔΕ Κοινωνία ,Οικονομία

18:2903/03

Πιο σκληρό lockdown από αύριο στις 6 – Τι αλλάζει στα sms Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

18:2403/03

Θεσσαλονίκη: Νέα συγκέντρωση και πορεία για τον Δ. Κουφοντίνα (ΦΩΤΟ-VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

18:2203/03

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Δ.Π.Θ. Κοινωνία ,Παιδεία

18:2003/03

Γεραπετρίτης: Κλείνουμε τα «παράθυρα» κινητικότητας Πολιτική

18:1803/03

Στ. Πέτσας: Άμεσα θα συνδράμει η Πολιτεία στους πληγέντες του σεισμού στη Θεσσαλία Κοινωνία ,Πολιτική

18:0503/03

ΟΛΘ: Συνεδρίασε το συμβούλιο χρηστών του λιμένα Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Ναυτιλία

18:0003/03

Δείτε LIVE τις έκτακτες ανακοινώσεις Κικίλια – Χαρδαλιά Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

18:0003/03

Η στιγμή του σεισμού, όπως καταγράφηκε από κάμερες σε πολλές περιοχές (VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

17:5903/03

Πάϊατ: Κατηγόρησε την Κίνα για βιομηχανική κατασκοπεία Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Οικονομία

17:5403/03

Χάρτης κρουσμάτων: Σχεδόν τα μισά στην «κόκκινη» Αττική Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

17:5003/03

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των rapid tests από το Νέο Πάρκο Άνωθεν Περιφερειακού Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

17:3903/03

Κορωνοϊός: Ψυχρολουσία με 2.702 κρούσματα σήμερα! Ελλάδα ,Κορωνοϊός

17:3503/03

Κυρ. Μητσοτάκης: Η εργασία πρέπει να είναι στη βασική πολιτική ατζέντα του ΕΛΚ για την ... Πολιτική

17:3103/03

Lockdown: Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα – Ποια μέτρα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

17:3003/03

Έλεγχοι Covid: 149 καμπάνες για μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

17:2303/03

Επικοινωνία Ν. Κεραμέως με πρυτάνεις με αφορμή τις καταλήψεις Παιδεία ,Πολιτική

17:2203/03

Πιερρακάκης: Δίκτυα 5G, smart τεχνολογίες και industry 4.0 Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Τεχνολογία

17:2003/03

Συνδράμει στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές ο δήμος Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

17:1003/03

Σχοινάς: Κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης η επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ στον Έβρo Διεθνή ,Ελλάδα ,Πολιτική

17:0003/03

Πώς θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων Κοινωνία ,Οικονομία

16:5003/03

Μπακογιάννης: Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφέρει τον Κουφοντίνα ως σημαία ευκαιρίας Πολιτική

16:4003/03

Ζαχαράκη: Μέριμνα της κυβέρνησης η στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων Πολιτική

16:3903/03

Διαμαρτυρία μαθητών στον Εύοσμο: Ζητούν να ανοίξουν τα σχολεία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

16:3003/03

Θ. Καράογλου: Να χτίσουμε κοινωνικό μέτωπο ευθύνης ενάντια στην τρομοκρατία Πολιτική

16:2003/03

ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση δελτίων ανεργίας της περιφέρειας Θεσσαλίας Κοινωνία ,Οικονομία ,Περιφέρειες

16:1503/03

Ευ. Λέκκας στο GRTimes: Ισχυρός ο σεισμός – Αισθητός στη μισή Ελλάδα Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

16:1003/03

Γεννηματά: Το lockdown ακορντεόν είναι καταστροφή Κορωνοϊός ,Πολιτική

16:0003/03

Σεισμός Ελασσόνας: Τουλάχιστον 30 σπίτια με ζημιές – Έξι απεγκλωβισμοί Κοινωνία ,Σημαντικά

15:5003/03

Μητσοτάκης: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μετα... Κοινωνία ,Πολιτική ,Σημαντικά

15:4003/03

Οι γυναίκες δίνουν στην πρώτη γραμμή τον αγώνα κατά της πανδημίας Άποψη ,Άρθρα

15:3703/03

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Έλεγχοι- κανένα πρόβλημα στο δίκτυο φ/α στη Θεσσαλία μετά το σεισμό Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

15:3703/03

Μαρκάκη- Ζαμπακίδης για «Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821» (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Παιδεία

15:3003/03

Ανακοίνωση Facebook για πρόσφατες δημοσιεύσεις που είχαν αφαιρεθεί Κοινωνία ,Τεχνολογία

15:2003/03

Ολλανδία: Έκρηξη σε κέντρο όπου διενεργούνται τεστ Covid Διεθνή ,Κορωνοϊός

15:1503/03

Δ. Γιάννου: Ο σχολικός εκφοβισμός υπάρχει (ΗΧΗΤΙΚΟ) Β.Ελλάδα ,Δήμοι ,Θέματα GR Times

15:1003/03

Καλαφάτης: Η λύση είναι στα χέρια του Κουφοντίνα Κοινωνία ,Πολιτική

15:0103/03

Κ. Παπαζάχος: Ήταν ο κύριος σεισμός – Οι μεγάλες δονήσεις του ρήγματος Τυρνάβου Ειδήσεις ,Ελλάδα ,Επιστήμη

15:0003/03

Σεισμός Ελασσόνας: Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος» Κοινωνία ,Πολιτική

14:5303/03

Λεοντιάδης: Προειδοποιητική η αυριανή κινητοποίηση (ΗΧΗΤΙΚΟ) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:4303/03

Δήμος Τυρνάβου – Σεισμός: Αυτοψία στις ζημιές από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

14:3903/03

Χρυσικός: 178 δισ. ευρώ κοστίζει η μη αντιμετώπιση της βαρηκοΐας στην ΕΕ (ΗΧΗΤΙΚΟ) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

14:3103/03

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Παραμένει στην πρώτη θέση Επιχειρήσεις

14:3003/03

Θεσ/νίκη: Ο «Ακύλας» βρήκε ναρκωτικά σε παιδικό παιχνίδι (VIDEO) Θεσσαλονίκη

14:2003/03

Κούγιας στον υπόθεση Λιγνάδη: Έχει στηθεί λαϊκό δικαστήριο Πολιτική

14:1303/03

Τάσιος: Όσο φαίνεται κοντά η σεζόν τόσο είμαστε μακριά (ΗΧΗΤΙΚΟ) Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

14:0803/03

Ισχυροί μετασεισμοί στη Θεσσαλία Κοινωνία ,Σημαντικά

14:0803/03

Πυρκαγιά σε ακατοίκητο σπίτι στην Πυλαία Θεσσαλονίκη

14:0003/03

Κορωνοϊός-Υπ. Εργασίας: Πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Οικονομία

14:0003/03

ΔΕΦΑ: Σύμβουλοι για το business plan Ενέργεια ,Επιχειρήσεις

13:4503/03

Σεισμός Ελασσόνα: Απεγκλωβίστηκε άνδρας στο Μεσοχώρι Ελλάδα

13:3803/03

Κλιμάκιο μεταβαίνει με εντολή Μητσοτάκη στην περιοχή του σεισμού Κοινωνία ,Σημαντικά

13:3403/03

Θεσσαλονίκη: Κανένα πρόβλημα από τον σεισμό – Μαθητές βγήκαν προληπτικά στο προαύ... Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

13:3003/03

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την εξαγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης Ελλάδα ,Πολιτική

13:2003/03

Δήμος Λαρισαίων – Σεισμός: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία (VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

13:1503/03

Νίτσας: Μέτρα «εδώ και τώρα» για τη Θεσσαλονίκη (ΗΧΗΤΙΚΟ) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:1103/03

Ελασσόνα: Εγκλωβισμένος άνδρας στο Μεσοχώρι Κοινωνία

13:0703/03

Lidl: Αυξήσεις μισθών 3,5%, συνολικού ύψους 1.8 εκατ. Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

13:0003/03

Προγνωστικά. Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΣ και το value bet Αθλητισμός

12:5703/03

Μ. Σκορδίλης: Γνωστή σεισμικά η περιοχή της Ελασσόνας Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

12:5203/03

Δυνατός και επιφανειακός ο σεισμός – «Προέρχεται από γνωστό ρήγμα» Κοινωνία

12:4203/03

Ρωμανός: Συνήγορος του Κουφοντίνα ο ΣΥΡΙΖΑ (ΗΧΗΤΙΚΟ) Θέματα GR Times ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

12:4003/03

Σεισμός: Στους δρόμους της Λάρισας βγήκαν οι κάτοικοι (VIDEO) Κοινωνία ,Σημαντικά

12:4003/03

Θεσ/νίκη: Κλείνει η Πολεοδομία για 2 μέρες – Τουλάχιστον 3 κρούσματα κορωνοϊού Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:3203/03

ΣΕΠΕΕ: «Κολλάνε» οι εξαγωγές σε Ευζώνους και Κακαβιά Επιχειρήσεις

12:3003/03

Θεσ/νίκη: Διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:1803/03

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα – Αισθητός και στη Θεσσαλονίκη Κοινωνία ,Σημαντικά

12:1503/03

Θεσσαλονίκη: Καθαρισμός και απολύμανση στη Νέα Παραλία – Επιθεώρηση Ζέρβα (ΦΩΤΟ+V... Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ