Ο Κήπος του Νερού, Ο Αρχιτέκτων και τα Royalties που μυρίζουν Nαφθαλίνη

Ο Κήπος του Νερού, Ο Αρχιτέκτων και τα Royalties που μυρίζουν Nαφθαλίνη

του Αθανάσιου Α. Παπαναστασίου, Δικηγόρου

Διαβάζω για την «οργισμένη αντίδραση» του Πρόδρομου Νικηφορίδη για την νέα παραλία και τον κήπο του νερού. Εντύπωση μου προκάλεσε, ως εάν να πρόκειται για την Μόνα Λίζα ή ακόμη καλύτερα τον Παρθενώνα. Είναι η Νέα Παραλία. Εμβληματικό έργο. Αλλά συνεχίζει να είναι η Νέα Παραλία. Καλή η αντιπολίτευση αλλά να ξέρουμε τι λέμε και που βαδίζουμε.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης συμμετείχε – μεταξύ άλλων – και στην ανάπλαση της Νέας Παραλίας, ενός έργου που αγκαλιάστηκε από όλους τους Θεσσαλονικείς. Μπράβο. Πήρε και βραβείο. Πάλι Μπράβο. Δις. Είναι καταξιωμένος αρχιτέκτονας. Μπράβο. Τρις. Και συν άπειρο.

Παρόλα αυτά η Νέα Παραλία κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για τη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης πληρώθηκε από αυτούς. Και οραματίστηκε – αρχιτεκτονικά – μία Νέα Παραλία κόσμημα.

Έλα όμως που ο κήπος του νερού είχε προβλήματα. Είχε ξεραθεί. Οι χελώνες και τα ψάρια είχαν ελάχιστο νερό. Έχριζε αποκατάστασης.

Και έτσι ανέλαβαν οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης αυτό το έργο για νααποκαταστήσουν τον κήπο. Χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς, χωρίς φανφάρες, χωρίς βραβεία. Απλοί καθημερινοί δημόσιοι λειτουργοί (το υπάλληλοι είναι υποτιμητικό κατά τη γνώμη μου) σε συνεργασία με τον Δήμαρχό μας, τον Αντιδήμαρχο και γενικά την Διοίκηση του Δήμου μας, ανέλαβαν να βρουν την βέλτιστη και πιο άμεση λύση. Για να παραδώσουν κάτι όμορφο και λειτουργικό άμεσα στους συμπολίτες μας την περίοδο του καλοκαιριού όπου όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης περπατά την Νέα Παραλία και τα παιδιά παίζουν στον κήπο του νερού.

Τέτοιες δυσαρέσκειες από τον οποιοδήποτε μυρίζουν ναφθαλίνη και οξύθυμο παππού που απαγορεύει στα εγγονάκια του να βάλουν αυτοκινητάκια πάνω στον δερμάτινο oxblood chesterfield καναπέ του. Είναι εκτός του κοινού αισθήματος. Και τελικά εκτός της πραγματικής πραγματικότητας.

Η Νέα Παραλία ανήκει στον λαό της Θεσσαλονίκης, αυτός την πλήρωσε, αυτός την χαίρεται, αυτός θα κρίνει την ανακαίνισή της. Τα royalties δεν ανήκουν σε μία ελεύθερη δημοκρατία αλλά σε μία απολυταρχική αντίληψη, είτε προς τα αριστερά είτε προς τα δεξιά.

ΥΓ1: Θυμίζω ότι οι σοφιστές χρησιμοποιούσαν ισχυρισμούς προβοκατόρικους που έβαζαν τον αντίπαλο συνομιλητή σε θέση άμυνας. Δηλαδή δημιουργούσαν ένα ισχυρισμό και με όποιον τρόπο και εάν απαντούσε ο συνομιλητής, αναγκαζόταν να εξηγήσει.. Εν προκειμένω ο Πρόδρομος Νικηφορίδης παραπονούνταν επειδή μέχρι τώρα ο κήπος του νερού ήταν παρατημένος και αφ’ όταν ανακαινίστηκε, δυσανασχετεί επειδή δεν έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα της αισθητικής του.

ΥΓ2: Μου άρεσε πάρα πολύ ο Νέος Κήπος του Νερού και στο μέλλον θα ήθελα να δωθούν περισσότερες ευκαιρίες στο έμψυχο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Θεσσαλονίκης να ξεδιπλώσει το Αρχιτεκτονικό του Ταλέντο και σε άλλα έργα, κάτι που θα μας γλιτώσει χρόνο και χρήμα.

ΥΓ3: Συγχαρητήρια σε όλο το έμψυχο δυναμικό που ολοκλήρωσε άμεσα ένα τέτοιο εντυπωσιακό έργο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ