Κωνσταντίνα Τσιάρα: Για το design στη Νέα Υόρκη και τον κόσμο

Tags#:

Κωνσταντίνα Τσιάρα: Για το design στη Νέα Υόρκη και τον κόσμο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με την συλλογή επίπλων Aliae Collection που σχεδίασε για την ελληνική εταιρεία ΙΝΟΜΟ, η Κωνσταντίνα Τσιάρα, η νεαρή Θεσσαλονικιά αρχιτέκτων που εργάζεται στους Workshop/APD της Νέας Υόρκης, δείχνει πως μπορεί η καινοτομία να ενταχθεί σε  στοιχεία του design.

To GrTimes.gr, επικοινώνησε με την Κωνσταντίνα Τσιάρα στη Νέα Υόρκη, καθώς  αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι για τους νέους Έλληνες επιστήμονες που διαθέτουν ταλέντο και δημιουργικό πάθος στη δουλειά τους, δεν υπάρχουν σύνορα.

Άλλωστε στο ήδη αξιόλογο χαρτοφυλάκιο έργων της μόλις προστέθηκε μία σημαντική επιτυχία που είναι το λανσάρισμα της σειράς Aliae Collection από την βραβευμένη στο 12ο διαγωνισμό The Squeeze, την ΙΝΟΜΟ, μία εταιρεία start up με έδρα τη Θεσσαλονίκη που τολμά σχεδιαστικά στο design χρησιμοποιώντας παράλληλα νέα υλικά.

Η επιστημονική διαδρομή της Κωνσταντίνας Τσιάρα ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίσθηκε στις ΗΠΑ, με ενδιάμεσους σταθμούς σε εκθέσεις design στην Ευρώπη, την Αμερική αλλά και την Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχε και στο design του πολύ γνωστού MyCocoon Ηostel Μykonos.

«Έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο, έκανα μεταπτυχιακό σε νέες τεχνολογίες στην Αρχιτεκτονική στο UC Berkeley, στην California και τώρα εργάζομαι στη Νέα Υόρκη.

«Γενικότερα ειδικεύομαι σε νέες τεχνολογίες όπως στη ρομποτική αρχιτεκτονική, στο 3d printing, στο design με την χρήση αλγορίθμων. Projects στα οποία έχω δουλέψει έχουν πάρει μέρος σε εκθέσεις στο Παρίσι, την Αθήνα, το Βελιγράδι και το Σαν Φρανσίσκο και παράλληλα έχω συντελέσει στη δημιουργία ένος λογισμικού για 3d printing (potterware) και μιας εφαρμογής Virtual reality (VRscope)».

Η συζήτηση μαζί της, κυρίως μέσω Skype, αποτελεί για τους μη γνωρίζοντες μία πρώτη εισαγωγή σε μία άλλη πλευρά της Αρχιτεκτονικής και του design.

«Στο UC Berkeley εξειδικεύτηκα στον αλγοριθμικό σχεδιασμό και στο πως μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του 3d printing και της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (Virtual & Augmented Reality) προσπαθώντας να δημιουργήσει design εμπνευσμένο από μηχανισμούς και μοτίβα που συναντάμε ήδη στη βιολογία (bio mimicry).  Ακαδημαικά projects  έχουν παρουσιαστεί στην έκθεση AAN+1 στο Παρίσι  με θέμα “ Introduction a la robotiquearchitecturale”, στο διεθνές συνέδριο Going Digital στο Βελιγράδι, στην εκθεση RESEARCH & ART στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και στην έκθεση  «Synthetic lab”στο le Mans.

Η πρόταση της Aliae Collection

Η συλλογή Aliae ( Aλιεία), αναδεικνύει τη γραμμικότητα των μορφών σε έπιπλα και  τολμάει στην κατασκευή με τη χρήση cnc και νέων υλικών όπως το υαλόνημα.

«H συλλογή αποτελείται από τρία φωτιστικά δαπέδου ( Καλλίστη, Διώνη και Θέτις) και έναν καλόγερο (Νηρέας). Πηγή έμπνευσης», εξηγεί η κ. Τσιάρα, «αποτελούν οι Nηρηίδες, μυθικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας. Η ροϊκή μορφή των επίπλων, η χρήση νέων  αδιάβροχων υλικών (υαλόνημα το οποίο χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή ιστιοφόρων), καθώς και ο σχεδιασμός ο οποίος επαναπροσδιορίζει την έννοια του φωτιστικού δαπέδου και του καλόγερου, είναι οι κύριοι λόγοι του παραλληλισμού των επίπλων με τη μυθολογία και το υγρό στοιχείο.

«Η τεχνική σχεδιασμού η οποία χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στην έννοια του τοπολογικού σχεδιασμού (topological mesh modeling) και η κατασκευή του επιτυγχάνεται με τη χρήση  cnc και νέων υλικών όπως το υαλόνημα».

Η Κωνσταντίνα Τσιάρα έχει σχεδιάσει και ακολουθεί το δικό της δρόμο στην Αρχιτεκτονική και το design.

«Το κύριο ενδιαφέρον μου αφορά τις νέες τεχνολογίες και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να δημιουργήσουν καινούργιες δυνατότητες στο design . Οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν και νέους δρόμους στο design, δημιουργίες που μπορούν να βρούνε έκφραση και χρήση σε επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Είναι μία πρόκληση για τον computational designer και τον αρχιτέκτονα που θέλει να εκμεταλλευτεί τις ιδιότητες νέων υλικών», συμπλήρωσε η Θεσσαλονικιά που κάνει πλέον καριέρα στη Νέα Υόρκη.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top