Η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρουν φορείς του τουρισμού της Αλοννήσου στο GRTimes.gr, θα βοηθήσει το νησί και θα ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα όχι μόνο από Θεσσαλονίκη αλλά γενικότερα από τη Βόρεια Ελλάδα καθώς και από τα Βαλκάνια. «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποτελεί κομβικό σημείο και θα δώσει τη δυνατότητα, πέρα του μαζικού τουρισμού, και στους μεμονωμένους τουρίστες να έρθουν στο νησί» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος Τουριστικής Προβολής δήμου Αλοννήσου Μαρία Αγάλλου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στο σύμπλεγμα των Βόρειων Σποράδων, η Αλόννησος μαζί με τα ακατοίκητα νησάκια που την περιτριγυρίζουν (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Σκάτζουρα), δημιουργεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων. Το νησί με τις χρυσές αμμουδιές και τα γαλαζοπράσινα νερά, τα τοπικά προϊόντα με το κρασί και τον φημισμένο τόνο Αλοννήσου, προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και για έναν επιπρόσθετο λόγο, το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, που ήδη άνοιξε από τις αρχές του μήνα, σηματοδοτώντας την έναρξη της λειτουργίας του στην πρώτη του πλήρη τουριστική σεζόν μετά τα περσινά εγκαίνια και το πιλοτικό άνοιγμα.

Όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής δήμου Αλοννήσου Μαρία Αγάλλου, ήδη το ενδιαφέρον ανθρώπων που ασχολούνται με τον  καταδυτικό τουρισμό είναι έντονο.

«Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Ισραηλινοί έχουν έρθει για το υποβρύχιο μουσείο» αναφέρει η κα. Αγάλλου εξηγώντας ότι είναι αυτοδύτες οι οποίοι είτε έχουν στην χώρα τους σχολές καταδύσεων είτε οι ίδιοι είναι δάσκαλοι.

Σχετικά  με όλους όσοι ενδιαφέρονται να καταδυθούν στο πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, στην νήσο Περιστέρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή του δεύτερου διπλώματος κατάδυσης, Advanced Open Water Diver ενώ η κατάδυση γίνεται με συνοδευόμενες ξεναγήσεις με την καθοδήγηση έμπειρου και πιστοποιημένου δύτη.

Σημειώνεται ότι στο νησί λειτουργούν τρία καταδυτικά κέντρα ενώ για την ιστορία του ναυαγίου της Περιστέρας βρίσκεται σε βάθος 22 έως 33 μέτρων και έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο ναυάγιο της Κλασσικής Περιόδου και το σπουδαιότερο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου.

Κατά πάσα πιθανότητα, το πλοίο ήταν αθηναϊκό εμπορικό, φορτωμένο με 4.000 αμφορείς κρασιού από  την αρχαία Μένδη στη σημερινή Χαλκιδική και την αρχαία Πεπάρηθο (Σκόπελο) καθώς και άλλα αγγεία και είχε διαστάσεις κατά προσέγγιση 25 μέτρα μήκος και 10 μέτρα πλάτος, ενώ βυθίστηκε την περίοδο 425-400 π.Χ. Το ναυάγιο της Περιστέρας ανακαλύφθηκε τυχαία το 1985 από έναν ντόπιο ψαρά και οι ενάλιοι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν συντονισμένες υποβρύχιες ανασκαφές τη δεκαετία του 1990.

Για εκείνους που δεν έχουν δίπλωμα, λειτουργεί υπερσύγχρονο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην Χώρα Αλοννήσου, που μεταφέρει τον επισκέπτη στον μαγικό κόσμο του βυθού και του αρχαίου ναυαγίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας!

Στο 100% οι εμβολιασμένοι

Σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Αλόννησο, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr η πρόεδρος Τουριστικής Ανάπτυξης κα. Αγάλλου, οι κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί στο 100% ενώ και πέρυσι, κατά τη διάρκεια της σεζόν, δεν υπήρξε θετικό κρούσμα στο νησί. Σύμφωνα δε με την απογραφή του 2011, ο μόνιμος πληθυσμός στο νησί των Β. Σποράδων ανέρχεται σε 2.755 κατοίκους.

Η σύνδεση με Θεσσαλονίκη θα βοηθήσει

Ικανοποίηση επικρατεί στους επιχειρηματίες του τουρισμού της Αλοννήσου σχετικά με την απευθείας σύνδεση που θα ξεκινήσει από τις 18 Ιουνίου με τη Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι ένα κομβικό σημείο και ανέκαθεν στήριζε τον προορισμό και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι το καταμαράν θα είναι και οχηματαγωγό, γεγονός που θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς αλλά και γενικότερα από Β. Ελλάδα αλλά και από Βαλκάνια» αναφέρει η κα. Αγάλλου.

Σημειώνεται ότι σύνδεση με το νησί υπάρχει και από Βόλο, από Κύμη Ευβοίας, από Μαντούδι στη Β. Εύβοια ενώ οι επιχειρηματίες του τουρισμού ευελπιστούν να μπει γραμμή και από Άγιο Κωνσταντίνο όπου θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες από τη Νότια Ελλάδα.

Στην αναμονή τα ενοικιαζόμενα  

Αυτήν την περίοδο, στην Αλόννησο έχουν ήδη φτάσει Βρετανοί οι οποίοι ωστόσο διατηρούν σπίτια στο νησί, ενώ την προσεγγίζουν Σέρβοι και Ρουμάνοι με ιστιοπλοϊκά σκάφη έχοντας ως λιμάνι αφετηρίας κυρίως τον Βόλο.

Σ’ ότι αφορά τις κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Αλοννήσου Βαγγέλης Αναγνώστου «είμαστε στην αναμονή και ευελπιστούμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Ο ίδιος εξηγεί ότι υπάρχει σχετικό πλήγμα στις κρατήσεις σ’ ότι αφορά την Βρετανική αγορά, με τις πτήσεις τσάρτερ από Μεγάλη Βρετανία, Σκανδιναβία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις προς το αεροδρόμιο της Σκιάθου να έχουν μετατεθεί από Ιούλιο και μετά, με αποτέλεσμα ο Ιούνιος να είναι υποτονικός και κάποια ανοδική πορεία να παρουσιάζουν οι κρατήσεις για Ιούλιο, Αύγουστο.

«Ευελπιστούμε να πάει καλά ο Σεπτέμβριος, ώστε να αναπληρώσουμε τον χαμένο Ιούνιο» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Αλοννήσου Βαγγέλης Αναγνώστου.

Ερωτηθείς ο κ. Αναγνώστου για τις τιμές που μπορεί να βρει κανείς στα ενοικιαζόμενα της Αλοννήσου, όπως λέει «οι τιμές είναι στα… τάρταρα» προσθέτοντας ότι τον Ιούνιο οι τιμές ξεκινούν από 25 ευρώ το δωμάτιο ενώ αντίστοιχα τον Ιούλιο ξεκινούν από τα 30-35 ευρώ και τον Αύγουστο από τα 45 – 50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος εκπροσωπεί 70 μέλη με 800 δωμάτια στην Αλόννησο ενώ συνολικά στο νησί οι διαθέσιμες κλίνες ανέρχονται περί τις 6.000 – 7.000, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και των βιλών.

Τα Λιοδρόμια ή Χιλιοδρόμια

Η Αλόννησος είναι το ανατολικότερο νησί στο σύμπλεγμα των Σποράδων με τη συνολική έκτασή της να υπολογίζεται στα 64,5 τετρ. χλμ. και το μήκος των ακτών της στα 67 χλμ. Χωρίζεται από τη Σκόπελο νοτιοδυτικά με τον πορθμό Αλοννήσου, εύρους 2 ναυτικών μιλίων και βορειοανατολικά από τη νήσο Πελαγονήσι με τον πορθμό Πελαγονησίου εύρους 3,5 ναυτικών μιλίων.

Παλιές ονομασίες του νησιού είναι οι Ίκος, Ευώνυμος, Λιοδρόμια ή Χιλιοδρόμια. Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι το Πατητήρι, το οποίο οφείλει το όνομά του στα πατητήρια του κρασιού, όταν η βασική ασχολία των ντόπιων ήταν η αμπελουργία.

Το Παλιό Χωριό – η Παλιά Αλόννησος- μεταξύ άλλων προσφέρει μοναδική θέα στο γαλάζιο της θάλασσας ενώ και η Στενή Βάλα νοτιοανατολικά του νησιού (10 χλμ. από Πατητήρι) είναι γραφικός οικισμός και απάγκιο για ιστιοπλοϊκά σκάφη, τα Καλαμάκια είναι ο τελευταίος οικισμός κατά μήκος της ακτής (12 χλμ. βορειοανατολικά από το Πατητήρι), ο Ρουσούμ Γιαλός απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι ενώ η Βότση μικρό ψαροχώρι διαθέτει τουριστική υποδομή και μοναδική θέα με τα γαλαζοπράσινα νερά και το πράσινο των πεύκων.

Η Χώρα της Αλοννήσου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top