Χαλκιδική – Ενοικιαζόμενα: Οι Έλληνες έσωσαν την σεζόν – Πληρότητες στο 95%

Χαλκιδική – Ενοικιαζόμενα: Οι Έλληνες έσωσαν την σεζόν – Πληρότητες στο 95%

Ικανοποιημένοι δείχνουν οι επιχειρηματίες των ενοικιαζομένων δωματίων στην Χαλκιδική από τη φετινή πορεία του καλοκαιρινού, με τους Έλληνες να τους προτιμούν, και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου «είναι η πρώτη φορά που το 50% των τουριστών στην Χαλκιδική για Ιούλιο και Αύγουστο ήταν Έλληνες».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί η φετινή δεύτερη σεζόν, που χαρακτηρίζεται από τον κορωνοϊό, να ξεκίνησε χολωμένη, με τις προσδοκίες των εμπλεκόμενων του τουρισμού να κρατούσαν μικρό καλάθι, ωστόσο, οι τελευταίες τουλάχιστον τέσσερις (4) έως έξι (6) εβδομάδες κατέγραψαν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής πληρότητες άνω του 95%.

«Ο στόχος μας σε μια ακόμη χρονιά covid ήταν για το 50%-60%, όμως από τα μέσα Ιουλίου έως και σήμερα (σ.σ. χθες 22 Αυγούστου) ξεπεράσαμε το 95%» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.

Από αυτήν την εβδομάδα που ξεκινάει μειώνονται κατά περίπου 10% οι πληρότητες ενώ σημαντική είναι και η αποχώρηση των Ελλήνων, για πολλούς από τους οποίους, η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αποτελεί και τυπικά τη λήξη των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Χθες, Κυριακή 22 Αυγούστου, όπως επισήμανε στο GRTimes.gr ο κ. Παπαϊωάννου, εκτιμάται ότι αποχώρησε από την Χαλκιδική περί το 60% – 70% των Ελλήνων.

Για πρώτη φορά τόσοι Έλληνες τουρίστες

Ο εσωτερικός τουρισμός, και αυτήν την χρονιά που χαρακτηρίζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενισχύθηκε, αφενός γιατί πολλοί επέλεξαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους, αφετέρου εκμεταλλεύτηκαν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Τουρισμός για Όλους, διαθέτοντας ελάχιστα έως καθόλου συμμετοχή για τη διαμονή τους σε συνεργαζόμενα με τα παραπάνω προγράμματα καταλύματα.

«Είναι η πρώτη φορά που το 50% των τουριστών στην Χαλκιδική για Ιούλιο και Αύγουστο ήταν Έλληνες» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής εξηγώντας ότι σίγουρα βοήθησαν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Τουρισμός Για Όλους.

«Μπορεί να πληρωνόμαστε μετά από εννιά μήνες, όμως είμαστε όλοι χαρούμενοι από το αποτέλεσμα» λέει ο ίδιος αναφερόμενος τόσο στους επιχειρηματίες όσο και στους πελάτες τους προσθέτοντας ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τις περσινές τους υποχρεώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος στο πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους στη διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30 ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο).

Βαλκάνιοι τουρίστες

Πέρα από τους Έλληνες, οι τουρίστες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα της Χαλκιδικής προέρχονται, παραδοσιακά από τις βαλκανικές χώρες, με τους Ρουμάνους και Σέρβους να απορροφούν το 45% ενώ το υπόλοιπο 5% προέρχεται από άλλες αγορές.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr οι Βούλγαροι ήταν ελάχιστοι, κυρίως στις αρχές Ιουνίου, ενώ φέτος δεν έδωσαν το ‘παρών’ και οι Γερμανόφωνοι.

«Τον Αύγουστο δεν μπορέσαμε να εξυπηρετήσουμε τους Σέρβους, που παραδοσιακά έρχονταν» αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου ενώ σ’ ότι αφορά τους Ρουμάνους, λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μπήκε στο ‘κόκκινο’, υπήρξαν ακυρώσεις.

Στο ‘κόκκινο’ η Ελλάδα για τη Ρουμανία

Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας από την ΄κίτρινη’ ζώνη στην ‘κόκκινη’, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, επηρέασε το ρεύμα των Ρουμάνων τουριστών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ακυρώσεις για την περιοχή της Χαλκιδικής.

«Είχαμε ακυρώσεις, και αυτήν την περίοδο, παρατηρώντας τις πινακίδες των οχημάτων, βλέπουμε ότι τρεις (3) στις δέκα (10) είναι ρουμάνικες» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Παπαϊωάννου.

Υπενθυμίζεται, ότι για την Ρουμανία ως «κόκκινες» περιοχές χαρακτηρίζονται οι  χώρες στις οποίες το σωρευτικό ποσοστό εμφάνισης νέων κρουσμάτων COVID-19 κατά τις τελευταίες 14 ημέρες είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 3 ανά 1000 κατοίκους.

Έτσι λοιπόν, οι ταξιδιώτες που προέρχονται από μια «κόκκινη» περιοχή (ταξινόμηση RO), πρέπει να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα, ακόμη και αν παρουσιάζουν αρνητικό τεστ. Παιδιά ηλικίας μεταξύ 6-16 ετών μπορούν να εξαιρεθούν από την καραντίνα εάν προσκομίσουν πιστοποιητικό δοκιμής (PCR, που λαμβάνεται το αργότερο 72 ώρες νωρίτερα). Τα παιδιά κάτω των 6 ετών είναι εκτός από τις απαιτήσεις καραντίνας και δοκιμών. Ορισμένες εξαιρέσεις ισχύουν για σύντομες διαμονές (λιγότερο από 72 ώρες, με αρνητικό τεστ PCR το τελευταίο 72 ώρες εκ των προτέρων), επιτακτικοί λόγοι, διέλευση, διασυνοριακοί εργαζόμενοι.

Η καραντίνα πρέπει να πραγματοποιείται στην οικία του προσώπου, σε δηλωμένη τοποθεσία ή, ανάλογα με την περίπτωση, σε ειδικό τόπο που ορίζεται από τις αρχές.

Η περίοδος καραντίνας μπορεί να συντομευθεί με τη λήψη δοκιμής PCR τουλάχιστον 8 ημέρες μετά την άφιξη. Εάν το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμής είναι αρνητικό, η περίοδος καραντίνας μπορεί να λήξει την 10η ημέρα.

Στο 50% ο Σεπτέμβριος

Στις διαθέσεις των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών ελπίζουν για έναν καλό Σεπτέμβριο, οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων στην Χαλκιδική και όπως αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου, «το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κινείται στο 50%».

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών για αυτήν την περίοδο προέρχεται από Βαλκάνια αλλά και Γερμανία ενώ σ’ ότι αφορά την ελληνική αγορά, εξακολουθούν να ‘τρέχουν’ τα προγράμματα Κοινωνικού, Εκδρομικού και Ιαματικού Τουρισμού και δη αυτά του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) η έναρξη των οποίων έγινε στις 5 Ιουλίου.

«Εάν ο καιρός είναι ιδανικός, πιστεύω θα τα πάμε καλά» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου προσθέτοντας ότι σε μια ακόμη ιδιόμορφη τουριστική σεζόν «δεν ήταν ιδανικό το καλοκαίρι, πήγαμε όμως πολύ καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε και μάλιστα, δίχως να έχουμε εισαγόμενα κρούσματα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top