Χρ. Τετράδη – Τουρισμός: Ο Αύγουστος έσωσε την παρτίδα, όμως δεν αρκεί

Χρ. Τετράδη – Τουρισμός: Ο Αύγουστος έσωσε την παρτίδα, όμως δεν αρκεί

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα, και η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, αυτήν τη δεύτερη σεζόν Covid, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο άντεξε, αλλά πιθανότατα να ολοκληρωθεί καλύτερα και από τα αναμενόμενα. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές, τα νούμερα ξεπέρασαν και εκείνα του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. «Η σεζόν ξεκίνησε με αβεβαιότητα και προβληματισμό, ωστόσο, στην πορεία, μας έδωσε ελπίδες και αισιοδοξία» τονίζει στο GRTimes.gr η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χριστίνα Τετράδη.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο τουρισμός πλήττεται παγκοσμίως, και όλοι όσοι εμπλέκονται μ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο προϊόν, όπως αποδείχθηκε, προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανοί και να βγουν αλώβητοι από το τσουνάμι της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι επιπτώσεις στην τουριστική δραστηριότητα, αναμφίβολα, ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του INSETE Intelligence, διεθνώς υπήρξε μείωση των αφίξεων κατά 74% (1,5 δις σε 381 εκατ.), στη δε Ευρώπη η μείωση κυμάνθηκε στο 70% (από 746 εκατ. σε 221 εκατ.).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2020 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7.375.000 ταξιδιώτες έναντι 31.348.000 το 2019.

Πώς κινήθηκε όμως αυτή η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, η οποία είχε έντονες διακυμάνσεις, από την αρχή που ‘άνοιξε’ τα πανιά του – στις 14 Μαΐου- και κατά τη διάρκεια της σεζόν;

«Η τουριστική περίοδος φέτος ξεκίνησε με μεγάλη αβεβαιότητα και προβληματισμό» αναφέρει στο GRTimes.gr η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Χριστίνα Τετράδη λέγοντας ότι η πανδημία ήταν εκείνη που οδηγούσε τις εξελίξεις.

Όπως η ίδια επισημαίνει ο Μάιος για τον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν μηδενικός, ο Ιούνιος δεν ξεπέρασε το 35% ενώ ο Ιούλιος κινήθηκε μεταξύ 50% – 70% ανάλογα την περιοχή, εξηγώντας ότι περιοχές όπου η κύρια αγορά τους είναι η βρετανική, π.χ. η Περιφέρεια Ιονίων νήσων, η τουριστική κίνηση ήταν χαμηλή απορροφώντας ουσιαστικά μόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

«Ακόμη και αν ξεκίνησαν οι Βρετανοί, δεν είδαμε την πλήρη δυναμική αυτής της αγοράς» λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr η κα. Τετράδη.

Στο 100% ο Αύγουστος

Την αβεβαιότητα της σεζόν όπως διαγραφόταν στην αρχή τη διαδέχτηκε η αισιοδοξία, με ένα Αύγουστο να κινείται σ’ όλη την Ελλάδα εξαιρετικά, τόσο από ξένους τουρίστες όσο και από Έλληνες.

Μάλιστα σε αρκετές περιοχές, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του κλάδου, κινήθηκε καλύτερα και από το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

«Ο Αύγουστος έσωσε την παρτίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος των ξενοδόχων Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη επισημαίνοντας ωστόσο ότι από μόνος του δεν αρκεί.

Ικανοποιητικά Σεπτέμβριος – Οκτώβριος

Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όπως φαίνεται, ευνοούν και τους φθινοπωρινούς μήνες, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και σε κάποιες περιπτώσεις και το Νοέμβριο.

Ο Σεπτέμβριος διανύοντας τις τελευταίες του μέρες, κινήθηκε στα επίπεδα του Ιουλίου, ο δε Οκτώβριος όπως δείχνουν τα στοιχεία θα αντλήσει ικανοποιητικά νούμερα από την βρετανική αγορά, και τη γερμανική, όχι όμως στην πλήρη δυναμική τους.

Τέλος, Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα και κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου του 2021.

Ο στόχος του 50% ίσως και να ξεπεραστεί

Σκιαγραφώντας την πορεία της φετινής σεζόν, φαίνεται ότι ο στόχος του 50% του 2019, όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά εφόσον κινηθεί ομαλά ο Οκτώβριος, θα ξεπεραστεί.

«Πρέπει όμως να δούμε, τι σημαίνει όλο αυτό σε επίπεδο εσόδων» τονίζει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ εξηγώντας πως ένα μεγάλο διάστημα του καλοκαιριού κύλησε με προσφορές από τους ξενοδόχους, οι οποίοι ερχόμενοι αντιμέτωποι με την έντονη αβεβαιότητα στο άνοιγμα της σεζόν, προχώρησαν σε ειδικές προσφορές για όλο το καλοκαίρι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 76,5% σε σύγκριση με το 2019,  και διαμορφώθηκαν στα 4.280.000 ευρώ. Αντίστοιχα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 76,5% και διαμορφώθηκε στις 7.375.000 ταξιδιώτες έναντι 31.348.000 το 2019.

Η επόμενη μέρα του τουρισμού

Έχοντας διανύσει δυο χρόνια πανδημίας, ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού; «Η επόμενη μέρα του τουρισμού είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό» επισημαίνει στο GRTimes.gr η κα. Τετράδη εξηγώντας ότι θα πρέπει να παρακολουθείται το πώς θα κινηθεί η πανδημία, από εδώ και στο εξής και προσθέτει «Έχουμε ως ‘όπλο’ μας τους εμβολιασμούς, όμως η πανδημία δείχνει, για άλλη μια χρονιά, τα δόντια της».

Η ίδια κάνει λόγο για σωστούς χειρισμούς σε οικονομικό επίπεδο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα τους το 2020 όπου και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Το πώς θα πορευτούν στο εξής, παραμένει ερωτηματικό, σχετικά με τις Επιστρεπτέες προκαταβολές, τις αναστολές πληρωμών, τη στήριξη των εργαζομένων και κατ’ επέκταση τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας κτλ.

«Εμείς ως ΞΕΕ, μαζί με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, θα δούμε ολοκληρωμένα τα στοιχεία τα οποία θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση, και στη συνέχεια, η έρευνα θα μετατραπεί σε προτάσεις μας προς την Κυβέρνηση» επισημαίνει στο GRTimes.gr η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη.

Σχετικά με τη δραστηριότητα των ξενοδοχείων την χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΤΕΠ, τα έσοδα τους ανήλθαν μόλις σε 1,8 δις ευρώ, μειωμένα κατά 78,1% σε σχέση με το 2019, όπου το σύνολο εσόδων ήταν 8,3 δις ευρώ. Επιπλέον, 278 εκατ. ευρώ από τα έσοδα δεν εισπράχθηκαν, ενώ οι προκαταβολές για το 2021 ήταν μειωμένες κατά 744 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας την ταμειακή θέση των ξενοδοχείων.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον τουρισμό παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ