Χριστούγεννα – Lockdown: «Πάγωσαν» τα οργανωμένα ταξίδια στην Κεντροδυτική Ευρώπη

Χριστούγεννα – Lockdown: «Πάγωσαν» τα οργανωμένα ταξίδια στην Κεντροδυτική Ευρώπη

Η επιβολή εθνικού lockdown στην Αυστρία αλλά και στο κρατίδιο της Βαυαρίας της Γερμανίας για μη εμβολιασμένους πολίτες, με ακυρώσεις των υπαίθριων Χριστουγεννιάτικων αγορών και κλειστών μπαρ και κλαμπ, έφεραν το αναμενόμενο ‘πάγωμα’ και στις κρατήσεις των οργανωμένων ταξιδιών για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ακυρώσεις, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν, υπάρχει στάση αναμονής και τα τουριστικά γραφεία με early booking προσφορές, χαμηλές προκαταβολές και άλλα κίνητρα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον των πελατών τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν ήδη φορέσει τα γιορτινά τους, χριστουγεννιάτικα δέντρα στήθηκαν, λαμπιόνια άναψαν, κεντρικοί δρόμοι και διάσημες λεωφόροι στολίστηκαν, βιτρίνες με Άγιους βασίληδες, τεχνητά χιόνια και έλκηθρα με τάρανδους προσελκύουν το βλέμμα των καταναλωτών.

Και ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες, το ενδιαφέρον του κόσμου να ταξιδέψει, και δη στο εξωτερικό, και στις δημοφιλείς πρωτεύουσες και πόλεις της Ευρώπης, παρουσίαζε αυξητικές τάσεις και μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από τα προσδοκόμενα, τα αυξημένα κρούσματα και κυρίως οι ανακοινώσεις για γενικό lockdown στην Αυστρία, ήδη από χθες, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, η ακύρωση των υπαίθριων χριστουγεννιάτικων αγορών και τα περιοριστικά μέτρα σε ανεμβολίαστους στη Βαυαρία της Γερμανίας, αλλά και σε Τσεχία, Σλοβακία κτλ. έχουν φέρει ‘πάγωμα’ σε νέες κρατήσεις.

Το GRTimes.gr συνομιλώντας με επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και δη των ταξιδιωτικών γραφείων και των οργανωμένων πακέτων σε εξωτερικό και Ελλάδα, αποτυπώνει, το μέχρι στιγμής, κλίμα.  

Θα είναι περίεργα τα Χριστούγεννα

«Ξεκινήσαμε πολύ καλά, με ικανοποιητικό κύμα κρατήσεων, ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, προερχόμενοι μάλιστα από ένα θετικό καλοκαίρι και από τις αργίες της 26ης – 28ης Οκτωβρίου» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Βελισσάριος Χωρινός ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού οργανισμού στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, τις δυο τελευταίες εβδομάδες, από το άκουσμα περί lockdown στην Ευρώπη, και την αύξηση των κρουσμάτων, ήρθε το ‘πάγωμα’ για τους προορισμούς στην Κεντροδυτική Ευρώπη.

«Δεν έχουμε ακυρώσεις, υπάρχει όμως ανησυχία από τον κόσμο» δηλώνει ο κ. Χωρινός λέγοντας ότι Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη έχουν μπει στον πάγο, σε αντίθεση με πιο ακριβούς προορισμούς αλλά και συνδυαστικά πακέτα, π.χ. Παρίσι – Αλσατία κτλ., που έχουν μια καλή απήχηση.

Παρίσι, Λονδίνο, Ιταλία κινούνται, μέχρι στιγμής, σε ικανοποιητικά επίπεδα στα οργανωμένα ταξίδια για την εορταστική περίοδο ενώ διευκρινίζεται πως όλες οι κρατήσεις είναι πραγματικές, που σημαίνει ότι έχουν κατατεθεί οι απαραίτητες προκαταβολές. «Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα, αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι περίεργα και χρειάζεται υπομονή» επισημαίνει ο Βελισσάριος Χωρινός.

Ασφάλιση έναντι κορωνοΐου

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος πελάτης ενώ έχει κλείσει μια εκδρομή, νοσήσει από κορωνοϊό πριν την αναχώρησή του αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Τα ταξιδιωτικά γραφεία, από την πρώτη στιγμή έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, και παρέχουν στους πελάτες τους ασφάλιση έναντι του κορωνοΐου, η οποία, μεταξύ άλλων, τους παρέχει κάλυψη για ακύρωση λόγω νόσησης πριν την αναχώρηση με επιστροφή χρημάτων, κάλυψη εξόδων λόγω νόσησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (έξοδα νοσηλείας, ξενοδοχείου λόγω καραντίνας κτλ.) και επαναπατρισμού.

«Υπάρχει ευελιξία στο θέμα των ακυρώσεων και μ’ αυτήν την ασφάλιση κατά του κορωνοϊού, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα, εφόσον υπάρξει ανάγκη, να ακυρώσει και μια μέρα πριν» δηλώνει ο κ. Χωρινός προσθέτοντας ότι τη συγκεκριμένη ασφάλεια, το κόστος της οποίας είναι 25 ευρώ/άτομο για το εξωτερικό και 20 ευρώ για το εσωτερικό της χώρας, την επιλέγει τουλάχιστον το 70% των πελατών τους.

Δημοφιλέστερος προορισμός η… Πόλη του Φωτός

Και ποιος δεν ονειρεύεται ανέμελες βόλτες στην φαντασμαγορική Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, κατά μήκος ή και με τα διάσημα Bateaux Mouches στον ποταμό Σηκουάνα, στην καλλιτεχνική γειτονιά της Μονμάρτρη, στον Πύργο του Άιφελ, επίσκεψη στο μουσείο του Λούβρου και στην Παναγία των Παρισίων!

Δημοφιλέστερος προορισμός για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για γνωστό ταξιδιωτικό οργανισμό της Θεσσαλονίκης αποτελεί η Πόλη του Φωτός, το Παρίσι.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα, οι ανακοινώσεις περί lockdown και η αύξηση των κρουσμάτων, δεν έχουν επηρεάσει το ενδιαφέρον του κόσμου και κατ’ επέκταση τον ρυθμό των κρατήσεων.

«Υπάρχει πάγωμα των κρατήσεων, κυρίως για Βιέννη και Γερμανία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Βαγγέλης Μπιβολάρης διευθυντής του ταξιδιωτικού οργανισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ενώ οι κρατήσεις είχαν ξεκινήσει σε πολύ καλό επίπεδο, και μάλιστα καλύτερα από το αναμενόμενο, δεδομένης της κατάστασης, οι τελευταίες ανακοινώσεις έφεραν αυτό το ‘πάγωμα’ βάζοντας ουσιαστικά προσωρινό (;) φρένο στις προσδοκίες των επιχειρηματιών του χώρου. Για το εν λόγω ταξιδιωτικό οργανισμό, δημοφιλέστεροι προορισμοί μέχρι στιγμής, είναι εκτός από το Παρίσι, η Ελβετία, η Ιταλία και η Βουδαπέστη.

Οι κρατήσεις όλες είναι με προκαταβολές και σε ποσοστό 100% οι πελάτες τους επιλέγουν στο πακέτο τους την ασφάλεια κατά του κορωνοϊού, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα, σε περίπτωση που νοσήσουν, πριν την αναχώρησή τους από Ελλάδα, να τους επιστραφούν τα χρήματα, ή σε περίπτωση που νοσήσουν ενώ βρίσκονται στο εξωτερικό να τους καλυφθούν τα έξοδα νόσησης, διαμονής, επαναπατρισμού. Η συγκεκριμένη ταξιδιωτική ασφάλεια κοστίζει 15 ευρώ ανά άτομο είτε πρόκειται για ταξίδι στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό της χώρας.

Κίνητρα με χαμηλές προκαταβολές και δώρο την ασφάλεια κατά του κορωνοϊού

Παρά το σχετικό ‘πάγωμα’ για τους προορισμούς, κυρίως της Κεντροδυτικής Ευρώπης, μετά και την ανακοίνωση των lockdown, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν καταθέτουν τα όπλα και με κίνητρα όπως οι χαμηλές προκαταβολές για την κράτηση μιας εκδρομής, ή η δωρεάν ασφάλεια κατά του κορωνοΐου προσπαθούν να κρατήσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο το ενδιαφέρον του κόσμου.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο Πασχάλης Γερεμπακάνης διευθυντής ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει ήταν έντονη, από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, ήρθε και η αναμενόμενη επιφύλαξη.

«Εάν στο επόμενο δεκαήμερο, η Αυστρία ανακοινώσει ότι το γενικό lockdown έφερε επιθυμητά αποτελέσματα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, τότε ο κόσμος θα επιθυμεί να πάει» αναφέρει ο κ. Γερεμπακάνης λέγοντας πως δημοφιλέστεροι προορισμοί ήταν, μέχρι πρόσφατα, η Βιέννη, ενώ παραμένουν Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο, Βουδαπέστη, Αλσατία.

Οι προκρατήσεις, αναμφίβολα, θα βοηθήσουν τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να κάνουν πιο σωστά τον προγραμματισμό τους, εν όψει των εορτών, και γι’ αυτό το λόγο όπως εξηγεί ο κ. Γερεμπακάνης στο GRTimes.gr «δίνουμε κίνητρα στον πελάτη, με 20 ευρώ προκαταβολή για την οδική εκδρομή και 50 ευρώ για την αεροπορική στο εξωτερικό να κάνει την κράτησή του» προσθέτοντας «επιπλέον, του δίνουμε δώρο την ασφάλεια κατά του κορωνοϊού, προσπαθώντας να του αποβάλλουμε το άγχος και την ανασφάλεια σε περίπτωση νόσησης».

Σχετικά με τις εκδρομές στην Ελλάδα, όπως αναφέρει υπάρχει ενδιαφέρον για πακέτα που έχουν προγραμματιστεί – Καρπενήσι Ευρυτανία, Βόλος Πήλιο, Καστροπολιτείες σε Λακωνία και Μεσσηνία Πελοπόννησος κτλ.-, «είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και προτιμούν προορισμούς στην Ελλάδα» δηλώνει ο Πασχάλης Γερεμπακάνης προσθέτοντας ότι για τις εκδρομές του εσωτερικού δέχονται και τα voucher από το πρόγραμμα “Τουρισμός Για Όλους” που ‘τρέχει’ το υπουργείο Τουρισμού και ισχύει έως το τέλος του έτους. «Μ’ αυτά τα voucher, ο πελάτης πληρώνει το 50% του κόστους της εκδρομής» επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι στα οργανωμένα ταξίδια, τουλάχιστον των συγκεκριμένων πρακτορείων και ταξιδιωτικών οργανισμών, που συνομιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας, μπορούν να συμμετέχουν ταξιδιώτες οι οποίοι φέρουν πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (διάρκειας 6 μηνών). Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, να επιλέξουν προορισμό με ξενοδοχείο και μεταφορά, σε προνομιακή τιμή, χωρίς όμως να συμμετέχουν σε οργανωμένο πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γερμανία: Lockdown προανήγγειλε η Μέρκελ-Δραματική η κατάσταση

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top