Εργαστήρι – Συντήρηση τροφών σε σπιτική κουζίνα: Αυθεντικές γεύσεις, αρώματα και διατροφική αυτάρκεια

Εργαστήρι – Συντήρηση τροφών σε σπιτική κουζίνα: Αυθεντικές γεύσεις, αρώματα και διατροφική αυτάρκεια

Χειροποίητες μαρμελάδες, αρωματικά γλυκά του κουταλιού, λικέρ αλλά και τσάτνεϊ φτιαγμένα με μεράκι από εσπεριδοειδή φρούτα, που αυτήν την εποχή βρίσκουμε σε αφθονία. «Είναι ένας τρόπος να πάρουμε τη συντήρηση της διατροφής στα χέρια μας» εξηγεί στο GRTimes.gr ο Φιλάρετος Ψημμένος τροφοσυλλέκτης, καλλιεργητής σπιτικού περιβολιού και ιδιοκτήτης παραδοσιακού ξενώνα στην Τσαγκαράδα του Πηλίου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Εκατόν ογδόντα (180) μυστικά και κανόνες, από το πώς να παράγετε με ασφάλεια μέχρι πώς να ξαφρίζετε, να συντηρείτε, να αποστειρώνετε, να αποξηραίνετε, να παστώνετε, να τυροκομείτε στο σπίτι κτλ. θα παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του τετράωρου διαδικτυακού εργαστηρίου (workshop) στις 26 Φεβρουαρίου με τίτλο «Συντηρώ τις τροφές σε σπιτική κουζίνα και αυξάνω το επίπεδο της διατροφικής μου αυτάρκειας» ο Φιλάρετος Ψημμένος.

Άνθρωπος ανήσυχος με σεβασμό στο περιβάλλον και τη φύση, ο Φιλάρετος Ψημμένος έχει γράψει το βιβλίο «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου» με ιστορίες, συνταγές και μαγειρέματα του Πηλίου που ενώνουν το χθες με το σήμερα, τη θάλασσα και το βουνό. Ξεκίνησε να γράφεται κατόπιν παροτρύνσεων των επισκεπτών στον παραδοσιακό ξενώνα που διατηρεί εδώ και μια δεκαπενταετία στην Τσαγκαράδα του Πηλίου. «Παρότρυνση κυρίως εκείνων από το εξωτερικό, που ήθελαν, φεύγοντας από το Πήλιο να πάρουν μαζί τους είτε ένα χρηστικό εργαλείο με συνταγές για τα τοπικά εδέσματα που δοκίμασαν κατά την παραμονή τους στον ξενώνα μας είτε ένα ‘εργαλείο’ κουζίνας, ένα αναδευτήρι που θα αναμοχλεύει τις αναμνήσεις των διακοπών τους στο Πήλιο» εξηγεί ο κ. Ψημμένος.

Ερχόμενοι στο πρόσφατο εγχείρημα του Φιλάρετου, το διαδικτυακό εργαστήρι για τη συντήρηση των τροφών σε σπιτική κουζίνα, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr «Είναι ένα παλιό μου πάθος, το είχα εδώ και καιρό στο μυαλό μου, και ήρθε η ώρα να το εκφράσω’ να εξηγήσω με τρόπους απλούς τόσο σε αρχάριους όσο και σε πιο έμπειρους μαγείρους, πώς να συντηρούμε τις τροφές σε σπιτική κουζίνα και παράλληλα να αυξάνουμε το επίπεδο της διατροφικής μας αυτάρκειας» προσθέτοντας ότι το όλο εγχείρημα το βλέπει και ακτιβιστικά.

Υγιεινές λύσεις διατροφής

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου είναι να μεταφέρει γνώσεις για υγιεινές λύσεις διατροφής με οικονομία χρόνου και χρήματος. Θα μεταφέρει τους τρόπους επεξεργασίας των πρωτογενών υλικών (φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας κλπ) την εποχή της αφθονίας τους, ώστε να μπορούν να μετατραπούν σε χρήσιμα σύνθετα προϊόντα και να αποθηκευτούν για μακροχρόνια χρήση.

«Ό,τι επεξεργαζόμαστε το κάνουμε στην εποχή του, όποιο υλικό είναι εκτός εποχής, δεν αναδύει τα αρώματά του» αναφέρει ο κ. Ψημμένος εξηγώντας ότι αυτήν την εποχή, αν και είναι η πιο δύσκολη, «η φύση τώρα κοιμάται, περιμένουμε την άνοιξη» όπως μας είπε χαρακτηριστικά, εν τούτοις, τα εσπεριδοειδή είναι σε αφθονία και αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, λικέρ, τσάτνεϊ – γλυκόξινη σάλτσα για τη συνοδεία κρεατικών, αλλαντικών, τυριών κτλ.

Τελικός στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία σπιτικών προϊόντων, τα οποία θα δίνουν εύκολες καθημερινές διατροφικές λύσεις, θα έχουν χαμηλό κόστος και επίσης θα είναι υγιεινά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. «Εάν γνωρίζει κανείς τους κανόνες συντήρησης, θα μπορεί, να έχει, για παράδειγμα, σάλτσα ντομάτας, είναι πολύ εύκολο» εξηγεί ο κ. Ψημμένος.

Ο ίδιος στέκεται και στο θέμα της αειφορίας, ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό και με ανοδική τάση τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά, «ας το δούμε και ως ανάγκη, και για τον ίδιο τον πλανήτη’ για παράδειγμα, τις φλούδες από τα μήλα δεν τις πετάμε αλλά τις κάνουμε μηλόξιδο».

Φρούτα, λαχανικά, ζωικές τροφές

Το τετράωρο εργαστήρι για τη συντήρηση των τροφών σε σπιτική κουζίνα, χρησιμοποιεί τις πρώτες ύλες την εποχή της αφθονίας τους, που είναι, σαφώς, πιο νόστιμες και πιο οικονομικές, αντλώντας πρακτικές από την παράδοση για τις ανάγκες του σήμερα. Απευθύνεται σε σπιτικούς μάγειρες/μαγείρισσες με ανησυχίες, σε κατόχους σπιτικού μπαξέ/κτήματος καθώς και όσους θέλουν να είναι δημιουργικοί.

Η α’ ενότητα του εργαστηρίου θα εστιάσει στα φρούτα και τα λαχανικά σ’ ότι έχει να κάνει με τους τρόπους συντήρησης (γενικά), την κατάψυξη (κανόνες, μυστικά), την αποξήρανση, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και το αλκοόλ, τη θερμότητα και τη ζύμωση. Θα αναφέρονται σχετικοί κανόνες, μυστικά, συνταγές για όλα τα παραπάνω στάδια και υλικά.

Η β’ ενότητα του εργαστηρίου θα εστιάσει στις ζωικές τροφές. Θα υπάρξει εισαγωγή σχετικά με τους τρόπους συντήρησης και επεξεργασίας, και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν κανόνες, μυστικά και συνταγές για τα γαλακτοκομικά και τον τραχανά, τη σπιτική τυροκόμιση, τα κρέατα και την αλλαντοποίηση, τα ψάρια και το πάστωμα.

Info

Το διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο «Συντηρώ τις τροφές σε σπιτική κουζίνα και αυξάνω το επίπεδο της διατροφικής μου αυτάρκειας» με εισηγητή τον Φιλάρετο Ψημμένο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, μεταξύ 16.30 – 20.30.

Το κόστος της παρακολούθησης ανέρχεται στα 40 ευρώ και στα 35 ευρώ για φοιτητές και ανέργους. Μετά το τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν ψηφιακό εγχειρίδιο με 67 συνταγές καθώς και την παρουσίαση, ενώ όσοι από τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες δεν θα έχουν την ευχέρεια να το παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρες, θα έχουν τη δυνατότητα να το δουν σ’ άλλη χρονική στιγμή. Για δηλώσεις συμμετοχής, ακολουθήστε τον σύνδεσμο:
https://www.eventora.com/el/Events/pos_sintiro_tis_trofes

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ