Γαστρονομικές Κοινότητες – Γ. Πίττας: Η γαστρονομία ‘εν τόπω και εν χρόνω’

Γαστρονομικές Κοινότητες – Γ. Πίττας: Η γαστρονομία ‘εν τόπω και εν χρόνω’

Έντεκα περιοχές της Ελλάδας -από τη Νάουσα έως την Καλαμάτα, και από το Ζαγόρι έως την Αμοργό-, πέντε ενότητες, τρία χρόνια για την ολοκλήρωση της έκδοσης του ένατου βιβλίου του συγγραφέα της γαστρονομίας Γιώργου Πίττα. «Οι ‘Γαστρονομικές Κοινότητες’ είναι η εξιστόρηση μιας περιπέτειας για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας» δηλώνει ο Γιώργος Πίττας ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr καταθέτει την άποψή του για την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας στον γαστρονομικό τουρισμό, τις περιοχές που κατέχουν τα ηνία αλλά και τη θέση της Θεσσαλονίκης στον χάρτη της γαστρονομίας.

 Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η γαστρονομία ‘εν τόπω και εν χρόνω’. Οι ‘Γαστρονομικές Κοινότητες’ του συγγραφέα της γαστρονομίας Γιώργου Πίττα, οι οποίες έχουν κάτι λιγότερο από μήνα που κυκλοφορήσανε, είναι η αφήγηση της ωρίμανσης μιας ιδέας, μιας πορείας σε αχαρτογράφητα νερά, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια ρίχνοντας σπόρους, φύτρωσε βλαστάρια, ωριμάζει καρπούς και άρχισε ήδη τη συγκομιδή.

«Τα ταξίδια μου από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα, μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω, να διαβάσω και να γράψω για τις μυρωδιές, τις γεύσεις, τις εικόνες, τις ανθρώπινες δράσεις και συμπεριφορές που κάνουν το φαγητό χαρά, απόλαυση αλλά και στοιχείο ταυτότητας και πολιτισμού κάθε τόπου» δηλώνει ο Γιώργος Πίττας εξηγώντας ότι όλες του οι εμπειρίες και ζυμώσεις τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι ‘Γαστρονομικές Κοινότητες’ είναι το καταλληλότερο εργαλείο για την αξιοποίηση της γαστρονομικής κληρονομιάς.   

Μέσα από τις πέντε ενότητες που παρουσιάζονται στην έκδοση προσεγγίζονται

α. ο τουρισμός και η γαστρονομία σε διεθνές επίπεδο

β. η πορεία του τουρισμού και της γαστρονομίας στην Ελλάδα

γ. οι τόποι με έμφαση στη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη μικροκλίμακα

δ. το πρόγραμμα «Γαστρονομικές Κοινότητες» στη φιλοσοφία του, το στρατηγικό σχέδιο, στα εργαλεία και στη μεθοδολογία και

ε. οι 11 Γαστρονομικοί Οδηγοί, το περιεχόμενο των οποίων μετατρέπεται σε ένα εγχειρίδιο «πατριδογνωσίας» της κάθε περιοχής.

Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας και επικεφαλής του προγράμματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος ‘Ελληνικό Πρωινό’ (2010 – 2018) Γιώργος Πίττας «οι γαστρονομικές κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία».

Η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης στον γαστρονομικό τουρισμό

Σε τέσσερις κατηγορίες τουριστών ξεδιπλώνεται η αγορά του γαστρονομικού τουρισμού παγκοσμίως: για το μαζικό τουρισμό η γαστρονομία περιορίζεται στα αναγκαία, οι τουρίστες που αγαπούν το καλό φαγητό χωρίς όμως αυτό να καθορίζει τον προορισμό τους, οι ταξιδιώτες που εντάσσουν τη γαστρονομία ως σημαντική παράμετρο στα ταξίδια τους και οι ταξιδιώτες της υψηλής γαστρονομίας.

Και αν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία έχουν μεγάλη παράδοση στον γαστρονομικό τουρισμό, ρωτήσαμε την άποψη του κ. Πίττα, σχετικά με το επίπεδο της Ελλάδας στο συγκεκριμένο είδος τουρισμού και αν έχουν γίνει βήματα ανάπτυξης.

«Με την αυστηρή έννοια, γαστρονομικός τουρισμός και γαστρονομικοί προορισμοί θεωρούνται ο τουρισμός και οι τόποι τους οποίους επισκέπτονται όσοι ταξιδεύουν αποκλειστικά για γαστρονομική εμπειρία. Με την ευρεία όμως έννοια, μπορούν να συμπεριληφθούν  κι οι τόποι που εντάσσουν με αξιώσεις τη γαστρονομία τους στην τουριστική τους προσφορά ως καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητας τους» δηλώνει ο κ. Πίττας εξηγώντας πως σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ο γαστρονομικός τουρισμός  βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη φάση, τόσο όσον αφορά το επίπεδο της γαστρονομικής προσφοράς των επιχειρήσεων αλλά και της συνολικής οργάνωσης της γαστρονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

«Τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται πολλά βήματα στην χώρα μας, αλλά αφορούν κυρίως μεμονωμένες προσπάθειες επιχειρήσεων και συλλογικές μόνο στον χώρο του οινοτουρισμού με τους πολύ καλά οργανωμένους Δρόμους του Κρασιού» προσθέτει ο συγγραφέας.

Η γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης

Μπορεί το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Πίττα να μην συμπεριλαμβάνει το γαστρονομικό πλούτο της Θεσσαλονίκης, η οποία μάλιστα πρόσφατα εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO, ωστόσο όπως δηλώνει στο GRTimes.gr, ερωτηθείς σχετικά με εάν έχει κάνει σημαντικά βήματα στο κομμάτι του γαστρονομικού τουρισμού, ώστε να προσελκύει μερίδα τουριστών και γι’ αυτή τη μορφή τουρισμού, «το γαστρονομικό δυναμικό της Θεσσαλονίκης είναι σημαντικό, κι η γαστρονομική παράδοση της πόλης είναι τεράστια» και προσθέτει «αν υπάρχει μια πόλη στην Ελλάδα που παραμένει διαχρονικά κοσμοπολίτικη και γαστρονομική πρωτεύουσα, είναι δίχως άλλο η Θεσσαλονίκη. Ως σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια μετά την Κωνσταντινούπολη, η Θεσσαλονίκη αγκάλιασε όλες τις εθνότητες και κοινότητες που συνυπήρξαν (Ελληνική, Εβραϊκή, Φράγκικη, Βυζαντινή, Τούρκικη, Μικρασιάτικη, Πολίτικη, Ποντιακή) που ενώ η κάθε μία ξεχώριζε με την κουζίνα της, στην πορεία, τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματά τους ενώθηκαν και δημιούργησαν τη Θεσσαλονικιώτικη κουζίνα».

Σχετικά με την πορεία της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πίττας επισημαίνει πως η απόσταση που διένυσε η πόλη τα τελευταία 10 χρόνια ήταν θεαματική. «Η δράση των κολεκτίβων -των συλλογικοτήτων των νέων μαγείρων- και των νέων chef-patron, εμπλούτισε το γαστρονομικό χάρτη της πόλης ανεπιστρεπτί, ανανέωσε και έδωσε μια νέα ώθηση στην τυπική Θεσσαλονικιώτικη  γαστρονομική προσφορά, που μαζί με τα στέκια των αγορών (Μοδιάνο, Καπάνι) όσο και τα τυπικά εστιατόρια της πόλης, τα αμέτρητα τσιπουράδικα, ουζάδικα, ταβέρνες, ψαροταβέρνες, τα σύγχρονα μαγειρεία, τα πατσατζίδικα, ταχυφαγεία και ζαχαροπλαστεία επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.»

Η πρωταθλήτρια του γαστρονομικού τουρισμού

Δυο νέες τάσεις σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές ταβέρνες που παρέχουν αποκλειστικά τοπικές σπεσιαλιτέ, σύμφωνα με τον κ. Πίττα, αποτελούν το γαστρονομικό ‘οπλοστάσιο’ κάθε τουριστικού προορισμού που τείνει να χρησιμοποιήσει τη γαστρονομία ως συγκριτικό του πλεονέκτημα.

«Κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαετίας είναι η ανάπτυξη εστιατορίων fine dining μέσα σε πεντάστερα ξενοδοχεία που λοξοκοιτάζουν την τοπική κουζίνα της περιοχής τους, ενώ παράλληλα νέοι chef-patron αναδεικνύουν με την δημιουργική τους κουζίνα τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις» δηλώνει ο συγγραφέας.

Σχετικά με τις περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες ‘πρωταγωνιστούν’ στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, «πρωταθλήτρια περιοχή είναι η Κρήτη, που τουλάχιστον εδώ και τριάντα (30) περίπου χρόνια επιχειρεί με βάση την κρητική διατροφή και τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου (τα διαλεκτά προϊόντα, τις δεκάδες μοναδικές συνταγές, τις τοπικές ποικιλίες αμπελιών, τα επισκέψιμα οινοποιεία και τους Δρόμους του κρασιού της, αλλά και έναν πλούτο εθίμων και πρακτικών που σχετίζονται με τη γαστρονομία), ν’ αποτελέσει έναν μεγάλης εμβέλειας γαστρονομικό προορισμό».

Εκτός από την Κρήτη, ισορροπημένη γαστρονομική προσφορά, όπως δηλώνει ο κ. Πίττας, έχει η Κέρκυρα, με το αστέρι Michelin της, τα fine dining εστιατόριά της και τα δεκάδες ταβερνάκια της που προσφέρουν μια σειρά πιάτα με παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα, ενώ ακολουθούν η Ρόδος κι η Σαντορίνη.

«Ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι προσπάθειες μικρών νησιών που παρόλο το μικρό μέγεθός τους επιχειρούν να αξιοποιήσουν την γαστρονομική τους κληρονομιά (Τήνος, Μήλος, Σίφνος, Σύρος κτλ) προσθέτοντας «ωστόσο, πλην της Κρήτης,  η γαστρονομία των τουριστικών προορισμών αναδεικνύεται, μόνο μέσα από τις μεμονωμένες δράσεις των επιχειρήσεων και δεν έχουν γίνει σοβαρές συστηματικές προσπάθειες για την ανάδειξη της γαστρονομίας των περιοχών ως συνολικό προϊόν».

Ο γαστρονομικός πλούτος 11 περιοχών

Έντεκα γαστρονομικούς οδηγούς όπου αναδεικνύεται ο γαστρονομικός τους πλούτος περιλαμβάνει η πέμπτη ενότητα του βιβλίου «Γαστρονομικές Κοινότητες». Πρόκειται για την Κέρκυρα, την Αμοργό, τη Νάουσα, την Καλαμάτα, τη Ρόδο, το Ζαγόρι, τη Σκιάθο, το Πήλιο, την Άρτα, την Κεφαλονιά και την Πάρο.

«Οι έντεκα (11) Γαστρονομικές Κοινότητες, που ήδη δραστηριοποιούνται, η κάθε μία με τους ρυθμούς της, έχουν πολλά βήματα να διανύσουν, ώστε να μπορέσει κανείς να ισχυριστεί ότι δρομολογήθηκε η πορεία τους. Εκτός της διαμόρφωσης της γαστρονομικής ταυτότητάς τους και της ανάδειξης των γαστρονομικών πρεσβευτών τους, απαιτείται σημαντική δουλειά στην εκπαίδευση των μελών ώστε να λειτουργούν ως εκπρόσωποι του τόπου τους και όχι μόνον των επιχειρήσεών τους» δηλώνει ο κ. Πίττας επισημαίνοντας ότι παράλληλα απαιτείται σημαντική δουλειά στην προβολή των τόπων σε εκθέσεις, στη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων ώστε να προβληθεί ο γαστρονομικός πλούτος κάθε περιοχής.

«Κάθε χρόνο εντάσσονται 3-5 γαστρονομικές κοινότητες και τα ονόματά τους θα τα ανακοινώσουμε στις προσεχείς εκθέσεις την άνοιξη» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Γιώργος Πίττας ερωτηθείς για τα επόμενα βήματά του σχετικά με τις γαστρονομικές κοινότητες.

Σημειώνεται ότι η πρώτη συγγραφική έκδοση του Γιώργου Πίττα ήταν τα «Σημάδια του Αιγαίου» (2007), και ακολούθησαν «Πάρος, Οδοιπορικό στον τόπο και το χρόνο» (2008), «Αθηναϊκή Ταβέρνα» (2009), «Πανηγύρια στο Αιγαίο» (2011), «Τα Καφενεία της Ελλάδος» (2013), «Οι θησαυροί της ελληνικής γαστρονομίας» (2014), «Γαστρονομικές Κοινότητες – Γαστρονομικοί Προορισμοί» (2018),  «Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας» (2020) και εν έτει 2021 οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» οι οποίες είναι αφιερωμένες στον Γιώργο Χατζηγιαννάκη – τον ‘πατριάρχη της ελληνικής γαστρονομίας’ όπως τον αποκαλούσαν- ο οποίος ‘έφυγε’ από τη ζωή στις 11/10/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

18ο Συνέδριο Υπέρια Τουρισμού και Πολιτισμού – Το GRTimes.gr στην Αμοργό

Με μια παγκόσμια διάκριση ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετέχει στην 36η Philoxenia

Άρτα: 10 + 1 λόγοι που αξίζουν να την επισκεφτείτε (ΦΩΤΟ)

Δήμαρχος Αρταίων: Εκσυγχρονίζουμε το εμπορικό κέντρο – Μελέτη για open mall

Τα δελφίνια του Αμβρακικού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top