Λιγομίλητη και επικοινωνιακή. Με χάρη και καλοσύνη, η Γλυκερία Κακούρη, περιγράφει στο GRTimes, την εμπειρία της συγγραφής, σαν μια διαδικασία προσωπικής ωρίμανσης, η οποία παρέχει τη γνώση για την επίτευξη κάθε στόχου αλλά και την αναζήτηση των επόμενων.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαδοπούλου
Κυρία Κακούρη, από πότε ασχολείστε με τη συγγραφή;
Ασχολούμαι με τη συγγραφή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μου άρεσε να γράφω παραμύθια και ιστορίες. Διηγήματά μου είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα του σχολείου μου και οι συμμαθητές μου ήταν οι πρώτοι μου αναγνώστες. Ένας από τους λόγους που σπούδασα φιλολογία ήταν η αγάπη μου για τη λογοτεχνία. Το πρώτο μου μυθιστόρημα «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» το έγραψα ως φοιτήτρια και το εξέδωσα λίγα χρόνια αργότερα. Ακολούθησαν άλλα τρία μυθιστορήματα, ένα θεατρικό και δύο παραμύθια, συμμετοχές σε συλλογικές εκδόσεις έμμετρου και πεζού λόγου, καθώς και διακρίσεις σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Ποιο είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά σας;
Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά μου είναι το ιστορικό «Έδωσα Υπόσχεση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία προσφύγων από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης.

Το εξώφυλλο του βιβλίου
Είναι μια πραγματική ιστορία ή όχι;
Ο κύριος καμβάς του μυθιστορήματος στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τα βασικά πρόσωπα είναι υπαρκτά, και η περιγραφή της περιρρέουσας ατμόσφαιρας είναι βασισμένη σε ιστορικά και λαογραφικά βιβλία, που αναφέρονται στην Καππαδοκία των αρχών του 20ου αιώνα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, προκειμένου να «δέσει» η πλοκή και να ολοκληρωθεί το βιβλίο. Γίνεται αναφορά σε διάφορα θέματα, όπως οι σχέσεις μουσουλμάνων και χριστιανών σε ένα μεικτό χωριό, η υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας, η αντίδραση των ανθρώπων σε ακραία γεγονότα που αλλάζουν άρδην τη ζωή τους, ο αγώνας να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα τους, η προσπάθεια των προσφύγων για επανένταξη.
Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου.
Μαλακοπή Καππαδοκίας, 1920
Ο Μελέτιος, ένα οχτάχρονο αγόρι οδηγείται από τους γονείς του σε φιλικό σπίτι για τα «μπεσίκ κερτμεσί» (παιδικά αρραβωνιάσματα). Αποστολή του το σημάδεμα της κούνιας της «νύφης», ενός μωρού σαράντα ημερών, στο οποίο δίνει την πρώτη του υπόσχεση. Υπόσχεση γάμου.
Ελλάδα, 1940
Ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στα βουνά της Πίνδου, ο Μελέτιος διαπιστώνει ότι οφείλει τη ζωή του σε έναν… άγγελο. Ποια είναι αυτή η λευκή οπτασία, που τον μαγεύει με τα λόγια της και του ξυπνά χαμένες αναμνήσεις; Ποια η σχέση της με τον μακρινό τόπο της Καππαδοκίας; Πού βρίσκονται οι πονεμένοι του γονείς, οι επτά αδερφές του, αγαπημένες μορφές του παρελθόντος; Και κείνος ο παιδικός φίλος, που η φωνή του αντηχεί ακόμα στα ηφαιστειογενή πετρώματα; «Έδωσες υπόσχεση, Μελέτιε, έδωσες υπόσχεση!»
Ένα μυθιστόρημα, που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον κόσμο της χριστιανικής και μουσουλμανικής Καππαδοκίας, ακροβατεί στα ήθη και τα έθιμα μιας άλλης εποχής, και ακολουθώντας το βίαιο ξεριζωμό μιας ολόκληρης γενιάς, τον μεταφέρει στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Τούμπας, για να προβάλει μέσα από τις αντιξοότητες την καταλυτική δύναμη της αγάπης. Της Αγάπης που είναι ικανή να νικήσει κάθε είδους διαφορετικότητα.
Γνωρίζω ότι έχετε διασκευάσει το μυθιστόρημα…
Το μυθιστόρημα «Έδωσα Υπόσχεση» το διασκεύασα θεατρικά για χάρη των μαθητών μου στο 2ο Γυμνάσιο Πυλαίας και η παράσταση ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία σε θεατρικές σκηνές και σχολεία στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2019 απέσπασε το Βραβείο Κοινού στους Πανελλήνιους Αγώνες Τέχνης των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη.
Πως ήταν σαν εμπειρία;
Η χαρά της συνεργασίας μου με τους μαθητές ήταν μεγάλη, καθώς μέσω ενός θεατρικού, έγιναν κοινωνοί ενός άλλου κόσμου και ήρθαν σε επαφή με τα ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα μιας μακρινής εποχής. Το θεατρικό έργο «Έδωσα Υπόσχεση» κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή από τις εκδόσεις Ανάτυπο. Γενικώς, η ενασχόλησή μου με τη λογοτεχνία είναι για μένα πηγή χαράς και αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης, προκειμένου να επικοινωνήσω στους άλλους σκέψεις και προβληματισμούς πάνω σε ευαίσθητα ζητήματα, που απασχολούν διαχρονικά τον άνθρωπο.
Βιογραφικό
Η Γλυκερία Κακούρη γεννήθηκε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας το 1982. Ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη από το 1997. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παιδικά διηγήματά της δημοσιεύθηκαν στη σχολική εφημερίδα «Το Παραδείσι» που εξέδιδε το γυμνάσιο Μοναστηρακίου Αιτωλοακαρνανίας (1993-96). Από το 1999 είναι μέλος του Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Β. Ελλάδος. Συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας και θεατρικές παραστάσεις για κοινωφελείς σκοπούς, διοργανωμένες από τη Διεθνή Εταιρεία Λόγου και Τέχνης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ποιήματά της παρουσίασε στα πλαίσια του Πνευματικού Μάη 2003 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα εργάζεται ως φιλόλογος σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης.
Έργα της:
«Ανάμεσα σε δύο κόσμους» (Ερωδιός, 2005)
«Περιμένοντας την άνοιξη» (Ερωδιός, 2010)
«Ο Τεμπελάκος» (Δυάς Εκδοτική, 2011).
«Ένοχες Σιωπές» μυθιστόρημα, (Δυάς Εκδοτική, 2014).
«Έδωσα υπόσχεση» μυθιστόρημα, (Ανάτυπο, 2017).
Τα στοιχεία του βιβλίου:
Το βιβλίο της Γλυκερίας Κακούρη, με τίτλο «Έδωσα Υπόσχεση», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανάτυπο.
Συγγραφέας: Κακούρη Γλυκερία
Κατηγορία: Ελληνική λογοτεχνία
Σειρά βιβλίου: Ιστορικό Μυθιστόρημα
ISBN: 9786185239138
Ημερ/νία έκδοσης: 2017
Εκδότης: Ανάτυπο
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 424
ISBN 10: 6185239132
Διαβάστε περισσότερα:
Η μαγεία των παραμυθιών μέσα από τον «Τεμπελάκο» και «Το τραγούδι της Θάλασσας»