Η Βερόνικα Αργέντζη ως “Ελένη” του Ρίτσου

Η Βερόνικα Αργέντζη ως “Ελένη” του Ρίτσου

Ήταν τον Μάρτιο του 2017 όταν η παράσταση “Ελένη” με τη Βερόνικα Αργέντζη ξεκίνησε το πρώτο της ταξίδι στο Θέατρο Αυλαία, στη Θεσσαλονίκη και για καλή μας τύχη επιστρέφει εδώ, στον τόπο του “εγκλήματος” από 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου. Σκηνοθετημένη από τον μοναδικό Δήμο Αβδελιώδη και με απίθανες, μεστές, μαγικές γεύσεις από Γιάννη Ρίτσο, η “Ελένη” θα μας κερδίσει χάρη στην απλότητα και την ιστορική της αξία. Η «Ελένη», ένας από τους πιο συγκλονιστικούς γυναικείους μονολόγους και προσεχώς θα βρεθεί σε πανεπιστήμια και θέατρα του Βερολίνου, της Λειψίας και άλλων πόλεων της Γερμανίας, καθώς επίσης και στη Νίκαια της Γαλλίας. Για όλα αυτά μιλά η ηθοποιός Βερόνικα Αργέντζη στο Gr Times… και σίγουρα μας μεταφέρει το κλίμα με σύνθημα το εξής: “Ἴσως ἐκεῖ πού κάποιος ἀντιστέκεται χωρίς ἐλπίδα, ἴσως ἐκεῖ νά ἀρχίζει ἡ ἀνθρώπινη ἱστορία, ποῦ λέμε, κ΄ ἡ ὀμορφιά τοῦ ἀνθρώπου…”

Συνέντευξη στην Ελένη Σκάρπου

Σε τι “βάθος” της Βερόνικα φτάνει η Ελένη;

Η Ελένη ως σύμβολο αιώνιο το οποίο έχει υμνηθεί στην παγκόσμια λογοτεχνία και όχι μόνο, διατηρώντας στο χρόνο την έννοια της ελευθερίας πάνω στα “τείχη της Τροίας”, αγγίζει τον πυρήνα της ψυχής μου τόσο βαθιά που γίνεται σχεδόν βιωματικό. Μέσα από τη ψυχική κατάθεση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου συνειδητοποιώ ακόμα περισσότερο το ποσό σημαντικό είναι να πετάξουμε τα περιττά και πόσο το περιττό πολλές φορές καταδυναστεύει τη ζωή μας.

Πριν γνωρίσετε τον Ρίτσο, μέσα από αυτή την παράσταση, τι ήταν για σας η ποίηση;

Μια φυγή από την πραγματικότητα, γράφοντας η ίδια από νεαρή ηλικία και διατηρώντας μ αυτό το τρόπο μια δεύτερη διάσταση απ την οποία αντλούσα δύναμη.

Ποια ατάκα από τον ρόλο σας σας ανοίγει δρόμο για νέες εσωτερικές αναζητήσεις;

“Και γελάω. Πως ήταν δίχως νόημα όλα. Δίχως σκοπό, διάρκεια και ουσία. Πόλεμοι, πλούτη, δόξες, φθόνοι, κοσμήματα και η ίδια η ομορφιά μου. Τι ανόητοι θρύλοι.”

Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε τον Δήμο Αβδελιώδη;

Μια “καθαρή ενεργειακή δύναμη”, με απόλυτη βεβαιότητα σε αυτό που θέλει να μεταλαμπαδεύσει στον ηθοποιό του και κατόπιν στον θεατή, ενώ σαν μοναδικό στόχο έχει την ψυχική ανάταση.

Πότε “γερνάει” για σας ο κόσμος;

Όταν χάνει το παιδί που έχει μέσα του.

Τώρα που θα ταξιδέψει εκτός συνόρων η Ελένη τι θα “κουβαλήσετε” μαζί σας από την Ελλάδα για τους ομογενείς;

Το ευτύχημα είναι ότι το κοινό μας στο εξωτερικό είναι ανάμικτο. Οι Έλληνες θεατές έρχονται να για να δώσουν σε όλα τα επίπεδα. Το μόνο που έχω για αυτούς είναι ο σεβασμός μου.

βερονικα-αργεντζη-ελενη-ριτσος-αβδελιωδης-αυλαια (2)

Πως είναι να επιστρέφετε εκεί από όπου ξεκίνησε η παράσταση; Τι έχει αλλάξει από την πρώτη φορά;

Το αίσθημα είναι έντονο γιατί βρίσκομαι ξανά στην αρχή ενός ταξιδιού που μόνο γαλήνη και ψυχική ευφορία μου έδωσε και όταν το όχημα φτάνει πάλι στον προορισμό από τον οποίο ξεκίνησε είναι δυνατότερο και ασφαλέστερο. Έχω έντονη επιθυμία να ανοίξει η πόρτα του θεάτρου και να δεχτώ όσο περισσότερο κόσμο γίνεται ξέροντας εμπειρικά πια από την παράσταση πως εκτός απο συγκίνηση, το έργο θα αγγίξει βαθύτατα τον ανθρώπινο πυρήνα, την ψυχή.

Πόσο λυτρωτικός και πόσο εξουθενωτικός είναι συνάμα ένας μονόλογος;

Ένας μονόλογος χρειάζεται άσκηση των εκφραστικών και των σωματικών μέσων ενός ηθοποιού και μέτρο στις δραστηριότητες του. Χρειάζεται δύναμη και πολλή μελέτη. Κι επειδή φυσικά είναι λυτρωτικό, δεν υπάρχει καθόλου ένταση και πίεση, μόνο ευφορία.

Όταν βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη τι δεν ξεχνάτε να του θυμίζετε;

Τον λόγο της ύπαρξης μου και πόσο χαίρομαι την εξέλιξη του.

Τι θυμάστε από τα παλιά, καλά χρόνια της τηλεόρασης; Θα επιστρέφατε σε αυτήν;

Αναμνήσεις χρόνων με έντονα αρώματα, με αθωότητα, με όνειρα και στόχους σχεδόν ουτοπικούς και ταυτόχρονα μεγάλη χαρά. Όσο συμβαίνουν όμορφα πράγματα και μπορείς να δεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτά, δεν σταματάς ποτέ.

Ταυτότητα παράστασης
«Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου
Διδασκαλία Ερμηνείας, Σκηνική όψη, Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει, η Βερόνικα Αργέντζη
Φωνή Αφηγητή: Δήμος Αβδελιώδης
Ένδυμα, μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου
Trailers: Φοίβος Αβδελιώδης
Φωτογραφίες: Μαρούσα Μαραβέλια

Πληροφορίες
Στη σελίδα του Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ: https://www.avlaiatheater.gr/
Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ / Τσιμισκή)
Τηλέφωνο: 2310 230013
Παραστάσεις: 2-4 Δεκεμβρίου 2019
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα – Τετάρτη στις 21:00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Εισιτήρια: 12€ γενική είσοδος, 10€ φοιτητικό, ανέργων, 65+
Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία και Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top