Ημαθία – Μίνι lockdown: Πτώση τζίρου, παγωμάρα και… φαγωμάρα

Ημαθία – Μίνι lockdown: Πτώση τζίρου, παγωμάρα και… φαγωμάρα

Τέταρτη μέρα σε ρυθμούς μίνι lockdown κινείται η Ημαθία και οι τοπικές κοινωνίες, τόσο της Βέροιας όσο και της Νάουσας, είναι μουδιασμένες αλλά και προβληματισμένες για την επόμενη μέρα. Οι τζίροι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν πέσει κατακόρυφα, τουλάχιστον 50% κατά μέσο όρο, και οι επαγγελματίες του κλάδου θεωρούν ότι για άλλη μια φορά τα μέτρα έχουν εστιάσει στην εστίαση.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ήδη από την περασμένη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας, λόγω κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων έχει δημιουργήσει μούδιασμα και παγωμάρα στην αγορά τόσο της Βέροιας όσο και της Νάουσα.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης (σ.σ. Τετάρτη 15/9) για τα περιοριστικά μέτρα που θα ίσχυαν από τις 17/9, όπως αναφέρουν στο GRTimes.gr φορείς καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος η πτώση τόσο της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια και του τζίρου ήταν κατακόρυφη, που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε και το 70%!

«Πόσο θα διαρκέσουν αυτά τα μέτρα, τι συνέπεια θα έχουν, πώς θα αντέξουν οι ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις;» είναι ερωτήματα που απασχολούν τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους απλούς πολίτες.

Το GRTimes.gr συνομιλεί με τους προέδρους των Σωματείων Εστιατορίων, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας σε Βέροια και Νάουσα ενώ σ’ ότι αφορά τα περιοριστικά μέτρα του μίνι lockdown υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή 17/9 έως την Παρασκευή 24/9 στις 6.00 π.μ., μέχρι νεωτέρας, ισχύει απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας και απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

Βέροια – Το «ξύλο» το τρώει ο κλάδος της διασκέδασης

Εμφανώς μειωμένη είναι η κίνηση στους δρόμους και τα μαγαζιά της Βέροιας με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της εστίασης και γενικότερα της διασκέδασης να βλέπουν μείωση στους τζίρους τους.

«Τουλάχιστον για τα νυχτερινά μαγαζιά διασκέδασης έχουμε ολικό lockdown, αφού με τέτοιο ωράριο η λειτουργία τους είναι αδύνατη» αναφέρει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας Κώστας Σαμανίδης.

Ο ίδιος κάνει αναφορά και στο ψυχολογικό κομμάτι που έχει επηρεάσει ιδιαίτερα την κοινωνία της Βέροιας και ειδικά με το μέτρο της απαγόρευσης της μουσικής, η κίνηση είναι εμφανώς μειωμένη. «Δεν είμαστε ένα τουριστικό μέρος όπως για παράδειγμα τα νησιά» αναφέρει εξηγώντας ότι εκεί η μουσική παίζει δυνατά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις συγχρωτισμό.

Μέτρα χωρίς αντίμετρα

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την Ημαθία όπως επισημαίνεται είναι δυσβάσταχτα για τους επιχειρηματίες τόσο από οικονομικής όσο και από ψυχολογικής άποψης.

«Είναι η πρώτη φορά που πλήττουν την οικονομία, δίχως να υπάρχουν αντίμετρα» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο κ. Σαμανίδης λέγοντας ότι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης των οποίων επηρεάζονται οι θέσεις εργασίας τους από τα περιοριστικά μέτρα, δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ειδικού σκοπού, ούτε επιδότηση κτλ.

«Εφαρμόζονται μέτρα και το ‘ξύλο’ το τρώει και πάλι ο κλάδος της εστίασης» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Κέντρων Διασκέδασης & Ψυχαγωγίας Βέροιας εκπροσωπώντας περί τα 140 μέλη.

Νάουσα – Σε κατάσταση αναβρασμού

Μουδιασμένοι και ‘παγωμένοι’ είναι και οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ημαθίας, της Νάουσας. «Από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι θα εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα, είχαμε πτώση σε επισκεψιμότητα και τζίρο, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και το 70%» αναφέρει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας Άγγελος Χατζηστυλλής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της εστίασης στη Νάουσα είναι σε κατάσταση αναβρασμού, «που ναι μεν, πρέπει και τηρούμε τα μέτρα, ωστόσο μόλις ένα 20%-30% του κόσμου είναι δεκτικός και γνωρίζει επακριβώς τα πρωτόκολλα υγιεινής που αφορούν την εστίαση».

Ο κ. Χατζηστυλλής τονίζει ότι ο κλάδος της εστίασης έχει στοχοποιηθεί από την αρχή και πως είναι ο εύκολος τρόπος για να πέφτουν τα πρόστιμα.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν χάσει μεγάλο αριθμό πελατών, και λόγω απαγόρευσης του καπνίσματος, και τώρα λόγω των μη εμβολιασμένων ενώ υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων που δεν θέλουν να δώσουν τα στοιχεία τους, κατά την είσοδό τους στο μαγαζί, όπως είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να κάνει έλεγχο βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχο ταυτοπροσωπίας με την εφαρμογή covid free app.

Χαμηλές επιστρεπτέες στις μεσαίες επιχειρήσεις

Ένα άλλο θέμα που θίγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας, ο οποίος εκπροσωπεί 120 μέλη, είναι τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια της αναστολής της επιχείρησής τους.

«Μια μεσαία επιχείρηση με 7-8 άτομα προσωπικό έχει λάβει μόλις 8.000 ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή» αναφέρει λέγοντας ότι στην περιοχή το 50% – 60% των επιχειρήσεων ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία. «Πώς θα ζήσω εγώ την οικογένειά μου, όταν δεν έχω άλλο έσοδο;» αναρωτιέται ο κ. Χατζηστυλλής.

Η συναυλία που άναψε φωτιές

Και σαν να μην έφτανε η κακή ψυχολογία του κόσμου και η ανασφάλεια για το αύριο, ήρθαν και τα περιοριστικά μέτρα με το μίνι lockdown στην Ημαθία, γεγονός που δημιουργεί αφενός προβληματισμό αφετέρου και ρίψη των ευθυνών για το τι προκάλεσε την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο απόηχος στην Ημαθία ‘φωτογραφίζει’ συναυλία δημοφιλούς λαϊκής τραγουδίστριας η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στο γήπεδο της Πατρίδας (σ.σ. τοπική κοινότητα της δημοτικής ενότητας Δοβρά) συγκεντρώνοντας περί τις 2.500 κόσμο.

Πηγές του GRTimes.gr αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη συναυλία που προκάλεσε κοσμοσυρροή ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησε στα περιοριστικά μέτρα.

Ζητήσαμε την τοποθέτηση του Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» διοργανωτή της συγκεκριμένης συναυλίας που δόθηκε στο γήπεδο Πατρίδας την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου.

«Προσπαθήσαμε με όλα τα πρωτόγνωρα μέτρα να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο ταμίας του Συλλόγου Αντώνης Καγκελίδης εξηγώντας πως είχαν στήσει τα τραπεζοκαθίσματα με τις απαιτούμενες αποστάσεις ενώ μεταξύ των διαδρομών υπήρχε απόσταση τριών (3) μέτρων.

Αναφέρει ότι υπήρξαν έλεγχοι από το αρμόδιο τμήμα υγιεινής και είχαν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις στα 4.000 καθίσματα που είχαν τοποθετηθεί.

«Κάποια στιγμή, όταν βγήκε η καλλιτέχνης, σηκώθηκαν αυθόρμητα κάποιοι να βγάλουν φωτογραφία, ωστόσο κλιμάκιο της αστυνομίας επενέβη για την αποκατάσταση της τάξης» αναφέρει ο κ. Καγκελίδης.

Όσο για τα κρούσματα, αναρωτιέται, «πώς γίνεται την ημέρα της εκδήλωσης (σ.σ. στις 7 Σεπτεμβρίου) να έχει η Ημαθία 87 κρούσματα και στη συνέχεια να πέφτουν στα 60 – 70; Από την εκδήλωση που έγινε στην Πατρίδα;».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στην Π.Ε. Ημαθίας από τις 7/9 έως και χθες Κυριακή 19/9 ήταν 87 κρούσματα (7/9), 48 (8/9), 44 (9/9), 64 (10/9), 59 (11/9), 33 (12/9), 50 (13/9), 89 (14/9), 77 (15/9), 63 (16/9), 76 (17/9), 77 (18/9) και 28 (19/9).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μίνι–Lockdown: Εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Πέλλας και Ημαθίας μιλούν στο GRTimes

Κορωνοϊός: Τοπικά lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα

Βέροια: Η εστίαση “τρώει ξύλο” – Να σταματήσει το μέτρο για τη μουσική

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top