Κ. Αλαμπορινού: «Με συγκινεί το ¨ταξίδι¨ σαν πρόσκληση και πρόκληση ορίων»

Κ. Αλαμπορινού: «Με συγκινεί το ¨ταξίδι¨ σαν πρόσκληση και πρόκληση ορίων»

Με αφορμή την ποιητική της συλλογή με τίτλο «Διόδια Ζωής» και μέσα από το GRTimes.gr μας συστήνεται η ποιήτρια Κωνσταντία Αλαμπορινού και όπως λέει η ίδια «συνήθως, όταν πρόκειται να παρουσιάσουμε κάποιο δικό μας έργο μιλάμε πρώτα για ότι αφορά στα τυπικά της ταυτότητας. Όνομα, ηλικία, φύλλο, λες και είναι στα απλά στοιχεία ή στις στατιστικές στις οποίες ξεπροβάλλει η αλήθεια μας. Κι όμως είναι οι παιδικές μας μνήμες τα όνειρα μας οι κρυφές πληγές τα γενναία μας θέλω ή η αποκάλυψη όσων θα θέλαμε να είμαστε ή θα μπορούσαμε να είμαστε».

 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Παπαδοπούλου

 

Κυρία Αλαμπορινού, από πού κατάγεστε;

Κατάγομαι από την Επισκοπή Αλεξάνδρειας του νομού Ημαθίας ένα πανέμορφο χωριό στην πεδιάδα της καρπερής Μακεδονίας. Εκεί όπου μοσχοβολούν ακόμα οι αναμνήσεις, ο παιδικός μου κήπος με τα τριαντάφυλλα, τις ντάλιες και τα κρίνα, γαρύφαλλα και γιασεμιά. Εκεί εύρισκα απάγκιο τις ελεύθερες ώρες, τραγουδώντας τις χαρές και τις λύπες μου. Εκεί δρασκέλισα τα πρώτα μου βήματα, με τα παιδιά της γειτονιάς έπαιξα τα πρώτα μου παιχνίδια, αναπτύσσοντας κοινωνικές δομές που είναι απαραίτητες στην πορεία της ζωής. Στο δημοτικό σχολείο, πήρα τις πρώτες μαθησιακές βάσεις, αθλητικές και θεατρικές παραστάσεις από έναν υπέροχο δάσκαλο τον Βασίλη Νίκα.

Ποια ήταν τα πρώτα σας ερεθίσματα σε ό,τι αφορά στον γραπτό λόγο;

Η πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο από το χωριό, τα περιοδικά που αγόραζε μια νοικάρισσα μας, το «Ρομάντζο», το «Πάνθεον», ο «Θησαυρός», το «Ντόμινο», με τα όμορφα διηγήματα και ιστορίες, τα χρονογραφήματα του Τσιφόρου και του Σακελάριου. Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στη 2η σελίδα της ποίησης, έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στη λογοτεχνική μου πορεία. Κι έπειτα, το εξατάξιο γυμνάσιο όπου φοίτησα πηγαινοερχόμενη καθημερινά με λεωφορείο, συντροφιά με αγαπημένους συμμαθητές και φίλους. Συγχρόνως η σκληρή ζωή της αγροτιάς, ο ιδρώτας των ανθρώπων, ο πόνος κι η κούραση οι αγωνίες της σοδειάς αλλά και τα απαλά ηλιοβασιλέματα που μοιραστήκαμε οι γονείς και τα παιδιά της γενιάς μου συγκροτώντας και σηκώνοντας στα πόδια της Μακεδονικής γης την μεταπολεμική Ελλάδα.

Τι σας έσπρωξε στην ποίηση;

Θυμάμαι η ανάγκη μου να πάρω ανάσα. Τα κείμενα που έγραφα σαν παιδί και τα πετούσα στο ψιλικατζίδικο του πατέρα μου σε εφημερίδες και περιοδικά, επικοινωνώντας με τους ανθρώπους. Οι απαγγελίες και οι θεατρικές ερμηνείες που μου ανέθεταν οι καθηγητές μου διακρίνοντας ίσως κάποια έφεση στις τέχνες της ποίησης της ζωγραφικής και γενικότερα της λογοτεχνίας. Το μοίρασμα των δημιουργημάτων μου με τις αγαπημένες πελάτισσες αλλά και ατόμων που βρέθηκαν δίπλα μου και μ έφεραν σ επαφή με τον κόσμο της ποίησης, όπως ο αείμνηστος Γιάννης Χατζηιωάννου που με ώθησε να εκδώσω το πρώτο μου βιβλίο με τίτλο «Με αισιοδοξία στο μέλλον» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία. Και φυσικά, ο Φώτης Τριάρχης αξέχαστος ποιητής, ιδρυτής και ο πρώτος πρόεδρος της Ε.Λ.Β.Ε. για μια 5ετία, που υπήρξε ο πρώτος κριτικός και άνθρωπος που με αποκάλεσε ποιήτρια κι ένοιωσα ρίγος να διαπερνά το κορμί μου από συγκίνηση και υπευθυνότητα για τον καινούριο μου ρόλο.

Και πως συνεχίσατε;

Έπειτα, ήρθαν κι άλλες κριτικές από ανθρώπους που δεν γνώριζα. Η κ. Θεοδώρα Λειψιστινού η οποία έκρινε και παρουσίασε το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο «Διόδια Ζωής» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΛΥΤΡΟ το 1999. Η επαφή μου με τους ανθρώπους της λογοτεχνικής ομάδος ΦΑΕΘΩΝ που εξέδιδε το ομώνυμο περιοδικό και η γνωριμία με ποιητές της Ε.Λ.Β.Ε. και της Αμφικτιονίας, σύλλογοι της πόλης μας. Μετά η γνωριμία με λογοτέχνες της Αθήνας μέσα από τις βραβεύσεις μου σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Δεν θα απαριθμήσω τίποτα απ’ όλα αυτά. Κρατώ μονάχα τη χαρά των διακρίσεων και τω επιβραβεύσεων που μου απενεμήθησαν.

Η συλλογή με τίτλο «Διόδια Ζωής», πως προέκυψε;

Προέκυψε από την συνεχόμενη ανάγκη να εκφράζω και να εξωτερικεύω συναισθήματα, εμπειρίες και πάθη, ίσως και λάθη αλλά και βιοποριστικά δρώμενα. Όλα αυτά μου επέβαλλαν, εφόσον υπήρχε υλικό, να εκδώσω το δεύτερο βιβλίο μου με καταγραφές που θεωρώ ότι θα υπήρχαν άνθρωποι να μοιραστούν μαζί μου, να συγκινηθούν, να προβληματιστούν, να φιλοσοφήσουν τα της ζωής τεκταινόμενα. Είναι η επιταγή της μοίρας, είναι η θλίψη του κόσμου, είναι η πληγή που αιμορραγεί, είναι η ελπίδα της νηφάλιας λογικής, είναι το γνήσιο της προσφοράς της αλήθειας του Είναι μου, της προσδοκίας για έναν καλύτερο κόσμο, πληρώνοντας τα διόδια του ταξιδιού που δεν ξέρεις πού σε οδηγεί ο δρόμος. Και το ταξίδι, σαν γέννηση και θάνατος που ορίζει την παρουσία μου στο χώρο και στον χρόνο, στην αρμονία και στο ζύγι, στην ισορροπία, και στην αναζήτηση του θεϊκού όντος στο συμπαντικό ηλιοστάσιο. Και με όλα αυτά, να μένω να θαυμάζω τους ιριδισμούς του ουράνιου τόξου και το ιδανικά ωραίο.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Οι επόμενες ποιητικές σας συλλογές πότε εκδόθηκαν;

Το 2011 εκδίδω την τρίτη ποιητική συλλογή μου με τίτλο «Του Χρόνου και της Αρμονίας» που κυκλοφορεί από της εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, και το 2016 πραγματοποιώ την τέταρτη ποιητική συλλογή με τίτλο «Το Ζύγι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνυσμα. Όλες οι συλλογές παρουσιάστηκαν πολλαπλώς στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ελασσόνα, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο με παρουσιαστές τις φίλες πια Ελένη Καρασαββίδου, Μαρία Θανοπούλου, Γωργό Αλεξίου, Γιώργο Σράτση, Αλέξανδρο Τανασκίδη και την αγαπημένη ξεχωριστή ποιήτρια Φανή Αθανασιάδου, μέλος της ομάδος Ιδεοκύματα της οποίας είμαι και εγώ μέλος. Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος της ομάδος «Φίλοι της Ποίησης και Φιλοσοφίας» που συνεχίζει με το όνομα Ιδεομορφές.

Τι σας συγκινεί σήμερα και τι σας δίνει κίνητρο να συνεχίσετε;

Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου σαν συνέχεια της ρίζας μου για τα οποία χαίρομαι με την πρόοδο και την αξιοσύνη τους. Η Ελλάδα σαν μοίρα και όραμα. Το ταξίδι σαν πρόσκληση και πρόκληση ορίων. Ο διάλογος κι η επαφή με τους λαούς όλης της γης. Η θάλασσα που με νοτίζει καθημερινά βολτάροντας στην παραλία, η φιλία, η αγάπη, η συντροφικότητα, η δουλειά, στοιχεία για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Κι ο έρωτας, η ανάταση κι η ανάσταση της ψυχής. Κι όλα αυτά γίνονται λέξεις, που ντύνουν την ποίηση.

Θα θέλατε να παραθέσετε ενδεικτικά ένα ποίημά σας;

Βεβαίως. Είναι ένα ποίημα, από την συλλογή «Διόδια Ζωής», που με συγκινεί και πονά προσωπικά.

Γη της Προγονικής μου Παροχής

 

Γη που με πότισες με όνειρα,

χώμα που έπιασα με τα μικρά μου χέρια

κι’ έπλασα τον πρώτο μου πηλό

σε μορφές εσωτερικής αναφοράς,

οξυγόνο της νιότης μου

σε κατοπινή ζωή.

Θα ‘ρθω κάποια μέρα

ν’ απιθώσω τη σκέψη μου,

ένα λουλούδι να φυτέψω

στη σιγαλιά του παιδικού μου κήπου.

Θάρρος κι ανάσασμα να ταξιδέψω

 στη δίνη των ερώτων μου.

Τραγούδι να λαξέψω

στη φυλακή της εξορίας μου.

Γη της προγονικής μου παροχής

καρτέρα με.

θ’ αντιπαλέψω τα ουρλιαχτά των σκύλων,

τους καταδότες υλοτόμους,

τους συνεργούς της πλάνης.

Σφίγγω μια χούφτα χώμα με πυγμή

και λιχνίζω τις ορμές μου.

Γη πατρίδα τώρα των εχθρών μου

καρτέρα με.

Βόλι στο στήθος μου η απουσία σου.

 

Βιογραφικό

Η Κωνσταντία Αλαμπορινού, γεννήθηκε στην Επισκοπή Ημαθίας, αλλά κατάγεται από το Ζαγόρι. Τέλειωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας. Το 1995 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της «Με αισιοδοξία στο μέλλον» και λίγα χρόνια αργότερα τη δεύτερη με τίτλο «Διόδια Ζωής». Και οι δύο συλλογές επανεκδόθηκαν. Το 2011 εξέδωσε τη συλλογή με τίτλο «Του χρόνου και της αρμονίας».

Διακρίθηκε με πρώτο έπαινο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), με τρίτο βραβείο από τη Νέα Κίνηση Λογοτεχνών Β.Ε., από την Εταιρεία Τεχνών Πολιτισμού και Επιστημών Κερατσινίου Πειραιώς με τρίτο βραβείο και πρώτο έπαινο, καθώς και τρίτο βραβείο από το περιοδικό ΚΕΛΑΙΝΩ. Επιπλέον, βραβεύτηκε από την εταιρεία Αργοναυτών Θεσσαλονίκης.

Έχει συμμετάσχει με διάκριση και επιτυχία στους Δελφικούς αγώνες της Π.Ε.Λ. και στον πανελλήνιο διαγωνισμό τεχνών και πολιτισμού Πειραιώς το 2007. Έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Θάσου, στον Ερωτικό Μάιο καθώς και στην παγκόσμια ημέρα ποίησης Θεσσαλονίκης επί συνεχή έτη. Βραβεύτηκε, επίσης, για το ποίημα «ΠΑΡΩΝ – ΑΠΩΝ» από το περιοδικό Δευκαλίων ο Θεσσαλός.

Παρουσίασε μέλη και συγγραφείς και είναι και η ίδια μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.). Έργα της συμπεριλαμβάνονται σε ποιητικές ανθολογίες, λεξικά ποίησης και έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει προσκληθεί επανειλημμένως από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια.

Είναι επίσης μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού και της Π.Ε.Λ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Φίλοι της Ποίησης και της Φιλοσοφίας» και συνεργάτιδα του περιοδικού «Ηπειρωτικά Γράμματα».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ