Κρήτη – Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες αλλά και έξαρση κρουσμάτων – Φορείς στο GRTimes.gr

Κρήτη – Τουρισμός: Υψηλές πληρότητες αλλά και έξαρση κρουσμάτων – Φορείς στο GRTimes.gr

Ηράκλειο και Ρέθυμνο, οι δυο ‘πορτοκαλί – κόκκινες’ περιοχές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης, λόγω της υψηλής θετικότητας κρουσμάτων, εν μέσω υψηλής καλοκαιρινής σεζόν σημειώνουν πληρότητες άνω του 70%. Οι επαγγελματίες του τουρισμού τηρούν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα υγιεινής, ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα και το υψηλό ποσοστό μη εμβολιασμένων ατόμων, φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. «Ελπίζουμε, να μην μας κλείσουν, μια τέτοια απόφαση θα είναι καταστροφική» αναφέρουν στο GRTimes.gr φορείς της φιλοξενίας σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες τόσο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου όσο και του Ρεθύμνου έχουν βάλει στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης τις δυο τουριστικές περιοχές, που εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο, δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε τοπικά lockdown.

Στους επαγγελματίες του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στις περιοχές όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων υπάρχει ανησυχία, παράλληλα όμως επικρατεί και συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι πληρότητες στα καταλύματα βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου, αυτήν την περίοδο, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης κινούνται άνω του 70%, με Ευρωπαίους τουρίστες – κυρίως Γερμανούς- οι Βρετανοί αναμένονται από την Κυριακή 25 Ιουλίου ενώ μειωμένα είναι τα νούμερα από τους Ρώσους τουρίστες.

Ερωτηθείς ο κ. Χαλκιαδάκης για το εάν υπάρχει ανησυχία στους επαγγελματίες του τουρισμού σχετικά με πιθανό lockdown στην περιοχή, εξηγεί ότι η Κρήτη είναι απλωμένη, οργανωμένη με το Ηράκλειο να διαθέτει δυο νοσοκομεία ενώ τα τεστ που γίνονται στα λύματα παρουσιάζουν πτωτική τάση. «Είναι πολύ δύσκολο να κλείσει η περιοχή» αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης βασιζόμενος στους παραπάνω λόγους.

Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του για τη σεζόν, με τον Αύγουστο, να παρουσιάζει ακόμη υψηλότερες πληρότητες και όπως αναφέρει «υπάρχουν μέρες όπως στις 11 και 18 Ιουλίου που στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, είχαμε περισσότερες αφίξεις από το 2019».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες, Τετάρτη 21 Ιουλίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 90 κρούσματα με το μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 97,57 και το ποσοστό θετικότητας για την προηγούμενη εβδομάδα να είναι στο 1,53%.

Σ’ ότι αφορά τα σημεία για τη διενέργεια rapid τεστ, Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ βρίσκονται καθημερινά στην Πλατεία Ελευθερίας (09.00 – 17.00) και στην Πλατεία Αγ. Αικατερίνης (09.00 – 15.00).

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα και στα τουριστικά καταλύματα

Σε πλήρη εγρήγορση και με καλή διάθεση είναι οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή του Ηρακλείου και όπως δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Αν. Κρήτης «Κνωσσός» και Α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΚΕ Μανώλης Αγιομυργιαννάκης «τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι ενθαρρυντικά’ βέβαια δεν θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Ο ίδιος εκφράζει τις ανησυχίες του σε τυχόν τοπικό lockdown λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων στην Π.Ε. Ηρακλείου λέγοντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις και θα είναι καταστροφικό το μέτρο.

Επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιεί εκστρατεία με ενημερώσεις και διευκολύνσεις προς τους πολίτες σχετικά με τους εμβολιασμούς και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «με κάθε τρόπο προσπαθούμε να ανατρέψουμε την επέλαση της πανδημίας».

Αλλοδαποί και Έλληνες τουρίστες

Αυτήν την περίοδο οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα που εκπροσωπεί ο κ. Αγιομυργιαννάκης, τα οποία υπολογίζονται περί τις 2.000, κινούνται μεταξύ 40%-60% ανάλογα την τουριστική μονάδα, και οι τουρίστες που τα επιλέγουν είναι Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, λιγότεροι Ρώσοι ενώ ευχάριστη έκπληξη φέτος είναι οι Αμερικάνοι.

Παράλληλα, ως συμπληρωματικό κίνητρο για τον εσωτερικό τουρισμό προστίθενται τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, Τουρισμός Για Όλους, του ΟΓΑ κτλ.

Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, όπου πραγματοποιούνται περί τις 100 πτήσεις τσάρτερ ημερησίως, με τα Σ/Κ να παρουσιάζουν αύξηση.

«Εάν δεν κλείσουμε, θα πάμε πολύ καλά» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων «Κνωσσός» και α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΚΕ κ. Αγιομυργιαννάκης προσθέτοντας «δεν θέλουμε άλλες επιδοτήσεις, δουλειά θέλουμε».

Προσπάθειες για τον περιορισμό κρουσμάτων στο Ρέθυμνο

Στο ‘κόκκινο’ βρίσκεται το Ρέθυμνο σ’ ότι αφορά τα θετικά κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, με τη δημοτική αρχή και τους εμπλεκόμενους φορείς του τουρισμού να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας, για τους εμβολιασμούς, για περισσότερα κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid τεστ κτλ.

«Εκτός από την Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο, έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί άλλη μια στην τουριστική ζώνη» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί να εφοδιαστούν μονοδοσικά εμβόλια ώστε να προχωρήσουν άμεσα στους εμβολιασμούς εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Αυτήν την περίοδο, τρία είναι τα σημεία που πραγματοποιούνται εμβολιασμοί στο Ρέθυμνο, το νοσοκομείο, το ΙΚΑ και η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ρεθύμνου, ενώ έχει ζητηθεί από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης (ΥΠΕ) να προστεθούν δυο επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στην τουριστική ζώνη της πόλης.

Σημειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου χθες, Τετάρτη 21 Ιουλίου, εντοπίστηκαν 87 κρούσματα με το μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών να ανέρχεται σε 63,86 και το ποσοστό θετικότητας για την προηγούμενη εβδομάδα να είναι στο 4,85%.

Υπενθυμίζεται ότι Κινητή Ομάδα Υγείας του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια rapid τεστ βρίσκεται καθημερινά στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου, Ηγουμένου Γαβριήλ, και ώρες 09.00 – 15.00.

Στο 60% οι πληρότητες στο Ρέθυμνο

Παρά τα αυξημένα κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου, τα μηνύματα που δέχονται οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι ενθαρρυντικά σ’ ότι αφορά τη σεζόν.

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης οι πληρότητες αυτήν την περίοδο στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου κινούνται στο 60% με το σύνολο σχεδόν των μονάδων να είναι σε πλήρη λειτουργία.

Νούμερο ένα αγορά εξακολουθεί να είναι η γερμανική, φέτος στο νούμερο δυο είναι οι Πολωνοί και οι Γάλλοι έχουν περάσει στην τρίτη θέση, από τη δεύτερη που κατείχαν πέρυσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου για το μήνα Ιούνιο αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου κατέγραψε αύξηση σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 και όπως φαίνεται θα κλείσει με αύξηση 70% σε αφίξεις.

Ωστόσο, ένας προβληματισμός υπάρχει τόσο για τον Αύγουστο όσο και για τον Σεπτέμβριο, με κάποιες ακυρώσεις που έχουν ήδη έρθει στα συστήματα των ξενοδοχείων. Ο κ. Τσακαλάκης ζητάει την εφαρμογή των αυστηρών πρωτοκόλλων υγιεινής ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να απομονωθούν εκείνα τα μαγαζιά όπου εντοπίζεται το πρόβλημα μη αυστηρής τήρησης των μέτρων.

Το σημερινό πρόγραμμα του Χάρη Θεοχάρη

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουλίου, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με επικεφαλής τουριστικών φορέων του νομού.

Ειδικότερα, στις 09.00 π.μ., στο δημαρχείο του Ηρακλείου, ο κ. Θεοχάρης θα συναντηθεί με το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στα γραφεία της Περιφέρεια Κρήτης, όπου στις 10.00 π.μ. θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Στον ίδιο χώρο, στις 10:30 π.μ., θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους τουριστικών φορέων της Περιφέρειας Ηρακλείου ενώ στις 12:30 μ.μ. θα μεταβεί στις Γούρνες, στο δημαρχείο Χερσονήσου, όπου θα έχει συνάντηση με το δήμαρχο Γιάννη Σέγκο.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ