Μίνι lockdown – Τουρισμός: Δεν επηρέασε Ζάκυνθο και Χανιά – Φορείς στο GRTimes.gr

Μίνι lockdown – Τουρισμός: Δεν επηρέασε Ζάκυνθο και Χανιά – Φορείς στο GRTimes.gr

Οδεύοντας προς την άρση του μίνι lockdown, βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης, Ζάκυνθος και Χανιά, δεν φάνηκε να έχουν επηρεαστεί από την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα αλλά και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο. Και μπορεί, μέχρι στιγμής, οι Βρετανοί, νούμερο ένα αγορά, για τα δυο νησιά, να μην φέρουν αισθητές επιδόσεις, ωστόσο οι πληρότητες, αυτήν την περίοδο, αγγίζουν το 80%. Οι Έλληνες έχουν δώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, και όπως φαίνεται, θα σώσουν την παρτίδα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Με περιορισμούς κινούνται όλοι όσοι βρίσκονται σε Ζάκυνθο και Χανιά, ήδη, από την περασμένη Παρασκευή 6 Αυγούστου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, ήτοι +69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr τα μέτρα που ισχύουν έως μεθαύριο, Παρασκευή 13 Αυγούστου, οπότε και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, δεν έχουν επηρεάσει το τουριστικό προϊόν των δυο νησιών.

«Δεν μας επηρέασε το μίνι lockdown» αναφέρει στο GRTimes.gr η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη εξηγώντας ότι τα αυξημένα κρούσματα δεν προήλθαν από τους τουρίστες αλλά από τους ντόπιους, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 50%.

Η ίδια εξηγεί ότι αυτό που φαίνεται από τη φετινή σεζόν, είναι ότι, ταξιδεύουν κυρίως, εμβολιασμένοι τουρίστες, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό.

Την ίδια τοποθέτηση σχετικά με το μίνι lockdown στα Χανιά έχει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης εξηγώντας στο GRTimes.gr πως το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, προφανώς επήλθε από κάποια απροσεξία.

«Όχι, δεν μας επηρέασε το lockdown, εντάξει, λείπει η μουσική, αλλά δεν επηρέασε το τουριστικό ρεύμα» επισημαίνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης.

Υπενθυμίζεται, ότι από την περασμένη Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί ισχύουν:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι, μεθαύριο, Παρασκευή 13 Αυγούστου, οπότε και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Πληρότητες στο 80% – 85%

Οι πληρότητες αυτήν την περίοδο, εν μέσω της υψηλότερης σεζόν του καλοκαιριού, αγγίζουν σε Ζάκυνθο και Χανιά το 80% – 85%. Σε μεγάλο ποσοστό, όπως επισημαίνουν οι πρόεδροι των Ενώσεων ξενοδόχων των δυο νησιών, σε Ιόνιο και Κρήτη, οφείλεται από την ελληνική αγορά, η οποία, όπως φαίνεται κράτησε όρθιο τον τουρισμό φέτος, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού αλλά και Τουρισμός για Όλους.

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει δώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του» επισημαίνει στο GRTimes.gr η κα. Τετράδη προσθέτοντας ότι τα εν λόγω προγράμματα βοήθησαν πολύ τις επιχειρήσεις του νησιού.

Ο Αύγουστος, τουλάχιστον έως τις 20 του μήνα, για το «φιόρο του Λεβάντε» φέρει πληρότητες στο 80%. Εκτός από τους Έλληνες, το «παρών» δίνουν και Βρετανοί, όχι όμως στα επιθυμητά νούμερα, Πολωνοί, Ιταλοί, Τσέχοι κτλ.

Αντίστοιχα, στα Χανιά, οι πληρότητες κινούνται στο 80% – 85% και εκτός από την ελληνική αγορά, που παραδοσιακά, τέτοια εποχή, επιλέγει τον προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, το «παρών» δίνουν Σουηδοί, Δανοί, Βέλγοι, Τσέχοι, Πολωνοί, Γάλλοι κτλ.

Υποτονικά οι Βρετανοί

Η νούμερο ένα αγορά για τον τουρισμό, τόσο στη Ζάκυνθο όσο και στα Χανιά, η βρετανική, μπορεί να έκανε την εμφάνισή της από τις 20 Ιουλίου, οπότε και δόθηκε το ‘πράσινο φως’ από τη βρετανική κυβέρνηση για ταξίδια σε χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στον πράσινο σηματοδότη, ωστόσο, μέχρι στιγμής, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στα νησιά και την τοπική τους οικονομία.

Στη Ζάκυνθο, οι Βρετανοί τουρίστες, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας (10/08), όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη καλύπτουν ένα ποσοστό της τάξεως του 40%. Αυτή είναι και η αιτία, που για τη φετινή σεζόν, το 5% της ξενοδοχειακής δυναμικής στη Ζάκυνθο, παρέμεινε ανενεργή.

Και στα Χανιά, όμως, η δυναμική των Βρετανών τουριστών, δεν είναι η αναμενόμενη. Στο νησί υπάρχουν κυρίως μεμονωμένοι Βρετανοί τουρίστες και όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, «πιστεύουμε, ότι σιγά σιγά, θα δούμε όγκο με πακέτα διακοπών» προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί σημαντικός όγκος.

Σημειώνεται ότι βάσει στοιχείων της Fraport Greece, η οποία διαχειρίζεται τα αεροδρόμια «Διονύσιος Σολωμός» και «Ι. Δασκαλογιάννης» σε Ζάκυνθο και Χανιά αντίστοιχα, ο Ιούνιος έκλεισε με 1.025 πτήσεις (842 διεθνείς και 183 εσωτερικές) και 91.441 επιβάτες (86.113 από το εξωτερικό και 5.328 από το εσωτερικό) για Ζάκυνθο και με 1.510 πτήσεις (935 διεθνείς και 575 εσωτερικές) και 135.325 επιβάτες (91.309 από εξωτερικό και 44.016 από εσωτερικό) για Χανιά.

Από Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν 1. 308 αφίξεις για τον Ιούνιο του 2021 και 38 κινήσεις (αναχωρήσεις – αφίξεις) αεροσκαφών για τη Ζάκυνθο. Αντίστοιχα, στα Χανιά, από Μεγάλη Βρετανία για τον Ιούνιο του 2021 καταγράφηκαν 2.588 αφίξεις και 83 κινήσεις αεροσκαφών.

Διστακτικές οι μακροπρόθεσμες κρατήσεις

Σχετικά με το προφίλ του Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η κα. Τετράδη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου και αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, «έχουμε ακόμη δρόμο’ ο κόσμος παρουσιάζει διστακτικότητα για μακροπρόθεσμες κρατήσεις» και προσθέτει « ο ορίζοντας μας όσο και των πελατών είναι 15ήμερος».

Για τα Χανιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων κ. Γιαννούλης επισημαίνει ότι φαίνεται μια δυναμική, «ευελπιστούμε, ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποιο υγειονομικό πισωγύρισμα, να τα πάμε καλά» προσθέτοντας ότι η κίνηση είναι καλύτερα από όσο περίμεναν πριν έναν – ενάμισι μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, η φετινή χρονιά, εφόσον δεν υπάρξουν υγειονομικές ανατροπές, θα ‘κλείσει’ στο 45% του 2019.

Στο «κόκκινο» το Ηράκλειο Κρήτης

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) μεταφέρεται, εν τω μεταξύ, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου το Ηράκλειο Κρήτης, από σήμερα, Τετάρτη 11 Αυγούστου. Έτσι, στο Ηράκλειο Κρήτης, από τις 6 το πρωί, τίθενται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα (μίνι lockdown).

Τα μέτρα που ισχύουν είναι:

α.Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και

β.Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Τρίτη 17 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ