Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι συγκρούσεις, το σοβιετικό παρελθόν και η θέση της Ελλάδας (VIDEO)

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι συγκρούσεις, το σοβιετικό παρελθόν και η θέση της Ελλάδας (VIDEO)

Οι διαμάχες που ξέσπασαν για τον “φύλακα” του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την προηγούμενη Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, αφορούν την έκρηξη μιας σύρραξης, που βρισκόταν “στον πάγο”.  Τα τελευταία χρόνια, οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές, ωστόσο πρόκειται για μια διένεξη που έχει σοβιετικό παρελθόν.  Λόγω των συγκρούσεων, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετρούν εκατέρωθεν θύματα που ξεπερνούν τις εκατοντάδες.

Ευτέρπη Μουζακίτη, Αλέξης Αλεξιάδης

Ο Χοβίκ Κασσαπιάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, περιγράφει στο GRTimes ποιο είναι το υπόβαθρο των συγκρούσεων, την ιστορική διαδρομή του Αρτσάχ, ή Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως είναι γνωστό, καθώς και επισημαίνει ποια θα έπρεπε να είναι η τοποθέτηση της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

“Αυτές οι συγκρούσεις προϋπήρχαν. Είναι αλήθεια πως από το 1994 μέχρι και το 2014, υπήρχε μια σχετική ηρεμία. Αψιμαχίες υπήρχαν. Απλώς δεν ήταν έντονες και δεν προκαλούσαν το ενδιαφέρον της διεθνούς δημοσιογραφίας. Το 2014 σημειώνονται κάποιες πιο τεταμένες συγκρούσεις στην περιοχή, με αποτέλεσμα την άνοιξη του 2016 να έχουμε μια απροσδόκητη επίθεση από το Αζερμπαϊτζάν, που διαρκεί 3-4 μέρες. Κοπάζει, γίνονται και πάλι αψιμαχίες στην περιοχή και φτάνουμε στον Ιούλιο του 2020, όπου το Αζερμπαϊτζάν επιτίθεται στην αρμενική μεθόριο, βόρεια του Καραμπάχ, που θεωρητικά, δεν υπήρχε λόγος διένεξης. Διαρκεί 3-4 μέρες, καταλαγιάζει η κατάσταση, υπάρχει όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας, πως όλα αυτά μπορεί να είναι τεστ αντοχής. Και αυτή η άποψη ευσταθεί, καθώς βλέπουμε σήμερα, ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησαν οι μάχες, είναι πλέον σε ένα επίπεδο σύρραξης και όχι θερμού επεισοδίου.

Χρησιμοποιείται βαρύς οπλισμός, έχουμε πάρα πολλά θύματα και από τις δυο πλευρές, έχουμε χρήση ιπτάμενων μέσων, ελικόπτερα και πυραύλους, που δεν έκαναν την εμφάνιση τους σε τέτοιου είδους αψιμαχίες. Φυσικά, όλο αυτό το πληρώνει, πέρα από τους στρατιωτικούς στόχους, ένα μεγάλο ποσοστό αμάχων”.

Οι ιστορικές αναφορές για το Αρτσάχ και το σοβιετικό παρελθόν

Ο κ. Κασσαπιάν περιγράφει πως στις αναφορές του Ξενοφώντα, του Παυσανία, της ελληνικής γραμματείας, πιστοποιείται πως στο Αρτσάχ, υπήρχε παρουσία αρμενικού πληθυσμού στην περιοχή από τα βάθη των αιώνων.

“Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ήταν πάντα κατοικημένο από Αρμένιους. Είναι κομμάτι της ευρύτερης ιστορικής Αρμενίας. Το 1921, με την άνοδο των Μπολσεβικών, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, σοβιετοποιείται ο Καύκασος. Την ίδια χρονιά, ο Στάλιν δωρίζει το Ναγκόρνο- Καραμπάχ παρανόμως στο σοβιετικό Αζερμπαϊτζάν. Μετά από παρέμβαση Μπολσεβίκων Αρμενίων, οι οποίοι καταλάβαιναν ότι έγινε μια αδικία, γίνεται μια μνεία στο Κρεμλίνο, ούτως ώστε στο πλαίσιο του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο Καραμπάχ να θεωρηθεί αυτόνομή επαρχεία, υπό την αιγίδα του σοβιέτ του Αζερμπαϊτζάν”.

Με την πτώση της σοβιετικής ένωσης, άλυτα εθνικά ζητήματα κάνουν αισθητή την εμφάνιση τους στην περιοχή του Καυκάσου. “Με την διάλυση της σοβιετικής ένωσης, αρχίζει μια σύγκρουση μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, που διεκδικούσαν την περιοχή. Ο πληθυσμός ήταν αρμενικός, με κάποιον αζερικό και κουρδικό πληθυσμό, που το αναγνωρίζουμε. Οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ ζητούσαν την αυτονομία τους. Να ζουν ως Αρτσαχινοί. Ως Αρμένιοι του Αρτσάχ.

Ο κ. Κασσαπιάν επισημαίνει μάλιστα πως πρόκειται για έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και όχι για πόλεμο, ενώ σημειώνει πως το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει δεχθεί και αναγνωρίσει τα ιστορικά “δίκαια” που έχει ο αρμενικός λαός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η εμπλοκή Τουρκίας και Ρωσίας και το πιθανό ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πόλεμου στην περιοχή του Καυκάσου

“Οι δυνάμεις που συγκρούονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είναι από την μια πλευρά η Αρμενία, που προσπαθεί να προστατέψει τον πληθυσμό της και από την άλλη το Αζερμπαιτζάν, που δεν δείχνονται πως οι Αρμένιοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή”.

Για την εμπλοκή των δυνάμεων της Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, ο κ. Κασσαπιάν επισημαίνει πως παίζουν καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση της άσχημης κατάστασης που επικρατεί.

Ο κ. Κασσαπιάν επισημαίνει πως μπορεί να μην αφορούν άμεσα οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την Ελλάδα, καθώς δεν σχετίζεται συνοριακά και στρατιωτικά με την ελληνική επικράτεια, ωστόσο όσα συμβαίνουν, οδηγούν στην αποσταθεροποίηση μιας ολόκληρης περιοχής, σε μια περίοδο που επίκεινται ελληνοτουρκικές συνομιλείς και η θέση της Ελλάδας στην κατεύθυνση προς τον διάλογο είναι να πέσουν οι τόνοι.

“Τα συμφέροντα του Αλίεφ και του Ερντογάν στοχεύουν στην μακροημέρευση μιας ασταθούς κατάστασης στην περιοχή γενικότερα. Μιλάω και για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Αρμενία, τη Συρία, το Κουρδιστάν, την Ελλάδα και την Κύπρο “.

Η θέση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας και η στάση των πολιτών

Ένα μεγάλο ποσοστό της αρμενικής διασποράς, που διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της Αρμενικής Γενοκτονίας, ζει στην Ελλάδα. “Η αρμενική κοινότητα, οι οργανώσεις μας αλλά και ο απλός κόσμος περίμενε μια πιο σθεναρή στάση του ελληνικού ΥΠΕΞ έναντι αυτού του ζητήματος. Αυτό το ζήτημα αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις μια ρηματική διακοίνωση -διπλωματική- λέγοντας και ο επιτιθέμενος και αμυνόμενος έχουν την ίδια ευθύνη. Σε μια διένεξη, κάποιος κάνει τη αρχή εν τέλει. Η στάση του ΥΠΕΞ θα έπρεπε να είναι πιο θαρραλέα.

Από την άλλη, να τονίσω ότι η στάση του φίλου, αδερφού ελληνικού λάου μας έχει συγκινήσει. Είναι στο πλευρό μας, εκφράζονται με τρόπο που δεν περίμενα πότε. Μας ρωτούν νέα παιδιά πως μπορούν να πάνε στην Αρμενία και να βοηθήσουν τον αρμενικό στρατό. Αυτό είναι συγκινητικό”.

Ο κ. Κασσαπιάν κλείνει τονίζοντας πως η αρμενική διασπορά είναι επί ποδός. “Έχουμε καθημερινά μηνύματα ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να αφήσουν την βολή τους για να πάνε στο μέτωπο και να βοηθήσουν τους στρατιώτες που μάχονται εκεί. Είναι η αγάπη μας για την πατρίδα που φτιάξαμε μέσα από τις στάχτες”.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ