Νίκος Γεωργάκος: Η Πρέβεζα είναι το νησί της Ηπείρου

Νίκος Γεωργάκος: Η Πρέβεζα είναι το νησί της Ηπείρου

Σαν ένα νησί που βρέχεται από τη μια από τον Αμβρακικό κόλπο με το πλούσιο οικοσύστημα και από την άλλη από το Ιόνιο πέλαγος, χαρακτηρίζει την γραφική πόλη της Ηπείρου ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος. «Η περιοχή καθορίζεται με το brand name της, και έχει να αναδείξει και πολιτιστικά μνημεία, και φυσικές ομορφιές, αλλά και ήλιο και θάλασσα, με τις ξεχωριστές και πολυβραβευμένες παραλίες της» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πρέβεζας κ. Γεωργάκος. Ο ίδιος παράλληλα επισημαίνει τις παρεμβάσεις του δήμου για την περαιτέρω ανάδειξη της περιοχής ενώ σ’ ότι αφορά την προσβασιμότητα εκτός από την οδική σύνδεση, οι απευθείας πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο του Ακτίου αυξάνουν το τουριστικό ρεύμα προς αυτήν.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Πρέβεζα, γνωστή για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου, τα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και ιστορικά της μνημεία όπως η Αρχαία Νικόπολη, τα κάστρα, οι εκκλησίες, το Ενετικό Ρολόι στην Παλιά Πόλη, τα γραφικά της στενά σοκάκια και το παραλιακό μέτωπο με τις μαρίνες και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη το ένα πλάι στ’ άλλο, καθώς και για τις μοναδικές της ακτές με τη μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης – το Μονολίθι- μήκους 26 χλμ., προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στον επισκέπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Η περιοχή καθορίζεται με το brand name της, και έχει να αναδείξει και πολιτιστικά μνημεία, και φυσικές ομορφιές, αλλά και ήλιο και θάλασσα, με τις ξεχωριστές και πολυβραβευμένες παραλίες της» αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην όμορφη πόλη της Ηπείρου.

Ο Δήμος Πρέβεζας ο οποίος βρίσκεται στη βορειοδυτική ηπειρωτική Ελλάδα, νότια της Ηπείρου, όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκος, μέσω προγραμμάτων και με την εμπειρία εταιριών προσπαθεί να προβάλλει τον τόπο με σωστό τρόπο, διότι «η σωστή προβολή είναι αυτό που αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα μια περιοχή με τα δυνατά της σημεία» εξηγεί.

Ήλιος και θάλασσα

Με τις πληρότητες αυτήν την περίοδο να κινούνται σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο από αλλοδαπούς τουρίστες όσο και από Έλληνες, η περιοχή της Πρέβεζας προσφέρεται ιδανικά για καλοκαιρινές διακοπές τόσο για οικογένειες όσο και για τη νεολαία με τις παραλίες της να απλώνονται σε μια έκταση 60 χλμ. στην ακτογραμμή του Ιονίου πελάγους.

Οι παραλίες της Πρέβεζας, τέσσερις εκ των οποίων είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία – Κυανή Ακτή, Μέγα Άμμος, Μονολίθι, Πλατάνια- διαθέτουν 15 ναυαγοσωστικά σημεία.

Επίσης, τέσσερις παραλίες έχουν πρόσβαση για τις περιπτώσεις ατόμων ΑμεΑ και όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκος «ήταν ένα στοίχημα για εμάς, οι προσβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν προτεραιότητα για τη δημοτική μας αρχή» προσθέτοντας ότι εκτός από τις παραλίες με τη Γαλάζια Σημαία, όλο το παραλιακό μέτωπο της Πρέβεζας ελέγχεται για την ποιότητα των νερών.

Πρόσβαση και υποδομές

Η πρόσβαση στην Πρέβεζα με την κατασκευή των ασφαλών αυτοκινητόδρομων όπως η Εγνατία Οδός και η Ιόνια Οδός, αποτελεί ένα ακόμη δυνατό ατού για μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην περιοχή.

Από τη μια η Εγνατία Οδός έχει αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητα από Βορειοελλαδίτες αλλά και Βαλκάνιους. Από την άλλη, η Ιονία Οδός σε συνδυασμό με την υποθαλάσσια οδική διάβαση του διαύλου Ακτίου – Πρέβεζας εξασφαλίζει την ταχύτερη σύνδεση της Αιτωλοακαρνανίας και της Νότιας Ελλάδας με την παραλιακή ζώνη του νομού Πρέβεζας.

«Με εξαίρεση ένα κομμάτι του δρόμου, περίπου 30 χλμ., ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί η Αμβρακία οδός, την επόμενη χρονιά, τέλος του 2022, που θα ενώνει την Πρέβεζα με την Ιόνια Οδό» επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος.

Σχετικά με την ξενοδοχειακή υποδομή, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές μονάδες καθώς και μικρότερες οικογενειακές επιχειρήσεις, επισημαίνεται ότι όσο μεγαλώνει η αναγνωρισιμότητα ενός τόπου, θα απαιτούνται και περισσότερα ξενοδοχεία.

«Εμείς αξιοποιώντας μια πρόταση της Enterprise Greece,  μια μελέτη 250 στρεμμάτων που θα έχει ο δήμος παραθαλάσσιο κομμάτι, θα δώσει στην περιοχή μας το πιο μεγάλο ξενοδοχείο» αναφέρει ο δήμαρχος Πρέβεζας στο GRTimes.gr προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της μελέτης υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς,  ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει ο δήμος Πρέβεζας προς αναζήτηση επενδυτή.

Ο δήμος Πρέβεζας ποντάρει και στον θαλάσσιο τουρισμό και μάλιστα διαθέτει τέσσερις μαρίνες, εκ των οποίων η μία βρίσκεται μέσα στην καρδιά της πόλης και υπάρχει η δυνατότητα για 165 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών με παροχή νερού και ρεύματος.

Το αεροδρόμιο του Ακτίου

Σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από την Πρέβεζα βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιου του Ακτίου, το οποίο, μαζί άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Fraport Greece.

Οι πτήσεις που δέχεται το Άκτιο είναι κυρίως εποχικές και προέρχονται από Σκανδιναβικές χώρες αλλά και Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισραήλ, Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται υπό κανονικές συνθήκες, οι πτήσεις από Ολλανδία προς το αεροδρόμιο του Ακτίου ξεκινούν από 15 Απριλίου και ολοκληρώνονται έως τα μέσα  Νοεμβρίου. Ωστόσο, φέτος, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου.

Αυτό που ζητάει η δημοτική αρχή και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος είναι η εσωτερική σύνδεση με Αθήνα, η οποία θα ενισχύσει  το τουριστικό ρεύμα προς την Πρέβεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση του έργου στο αεροδρόμιο του Ακτίου πραγματοποιήθηκε το 2019 και περιλάμβανε επέκταση κατά 2.500 τετρ. μ. και ανακαίνιση του αεροσταθμού, 75% αύξηση των σημείων check-in (από 8 σε 14), εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, 40% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών αναχωρήσεων (από 5 σε 7), κατασκευή νέου φυλακίου ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών, ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών καθώς και αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.

Ανάδειξη των ιαματικών λουτρών

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές που διαθέτει η Πρέβεζα, τα πολιτιστικά μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι όπως της Νικόπολης και της Κασσώπης, το αρχαιολογικό μουσείο, τις εκκλησίες κτλ., άλλη μια μορφή τουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει στο άμεσο μέλλον η πόλη είναι ο ιαματικός τουρισμός.

Μέσω του προγράμματος Ιnterreg Ελλάδας –Ιταλίας 2014-2020, έργο προϋπολογισμού 1.149.000 ευρώ, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανάδειξης του κτιρίου των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας.

Το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των αναγκαίων εργασιών που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας (συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης του χαμάμ του Αλή Πασά και την εκτέλεση ανασκαφικών εργασιών στο τμήμα της επέκτασης) και την αναγκαία επέκτασή τους ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές και να αποδοθεί προς χρήση μια σύγχρονη μονάδα ιαματικής θεραπείας.

«Μέσα στην πόλη της Πρέβεζας ανακατασκευάζονται τα ιαματικά λουτρά, και την επόμενη χρονιά, η ιαματική πηγή με τα θειούχα νερά, θα προσελκύσουν επιπλέον τουρίστες» αναφέρει ο κ. Γεωργάκος.

Σχετικά με τις εργασίας προβλέπονται:

α. Αναβάθμιση και επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο των οποίων θα εκτελεστούν εργασίες ανάδειξης του οθωμανικού μνημείου.

β. Εκτέλεση ερευνητικών ανασκαφικών εργασιών στο τμήμα της επέκτασης.

γ. Εκτέλεση οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών συμπεριλαμβανομένης της πυροπροστασίας και του κλιματισμού.

Το μνημείο του Ζαλόγγου

Αναμφίβολα, ένα από τα χαρακτηριστικά μνημεία του δήμου Πρέβεζας αποτελεί το παγκόσμιας εμβέλειας μνημείο του Ζαλόγγου, το οποίο βρίσκεται πάνω από το χωριό Καμαρίνα και σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης και φθάνει κανείς, ανεβαίνοντας τα 410 περίπου σκαλιά, ξεκινώντας από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου.

Το μνημείο το οποίο πρόσφατα έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Νεότερου Πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, για την οποιαδήποτε παρέμβασή του θα πρέπει να γίνει κατόπιν συνεννόησης με την Εκκλησία, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Πρέβεζας.

Ο δήμος εξετάζει ένα σχέδιο, το κόστος του οποίου θα ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ, και αφορά την πρόσβαση στο μνημείο εκτός από το ανέβασμα από τα 410 περίπου σκαλοπάτια, είτε με τελεφερίκ ή κάποιο είδος ασανσέρ που θα εξυπηρετούνται και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Επιπρόσθετα, εξετάζεται ο φωτισμός ολόκληρου του βράχου, εκτός από το μνημείο, όπου μια φωτοτεχνική μελέτη θα δώσει μια πιο εντυπωσιακή όψη και τέλος θα αιτηθεί και για την αντικεραυνική προστασία του μνημείου.

«Μαζί με όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, θα αιτηθούμε να γίνει μια αντικεραυνική μελέτη για την προστασία του μνημείου από τους κεραυνούς, ώστε να μην χρειάζεται κάθε χρόνο η ανακατασκευή του» επισημαίνει ο δήμαρχος Πρέβεζας προσθέτοντας «είναι υπό συζήτηση, και στη συνάντηση που είχαμε και με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου και με την Περιφέρεια Ηπείρου, να δούμε τι εγκρίσεις μπορούμε να πάρουμε και πως μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο».

Το μνημείο Ζαλόγγου, που έγινε σύμβολο αγάπης προς την ελευθερία, βρίσκεται σε απόσταση 29 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας. Πρόκειται για τη γνωστή ιστορική τοποθεσία στο ομώνυμο βουνό. Στο χώρο αυτό το 1803 όταν το Σούλι, μετά από πολύχρονους αγώνες υπέκυψε στον Αλή Πασά, 63 γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας έπεσαν από το βράχο, από ύψος 786 μ., προτιμώντας να πεθάνουν ελεύθερες παρά να παραδοθούν στο τούρκο κατακτητή.

Σύμβολο και μνήμη της θυσίας των Σουλιωτισσών, είναι το μνημείο που στήθηκε εκεί το 1961, με πανελλήνιο έρανο, έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Η δε θέα από εκεί πάνω, πραγματικά κόβει την ανάσα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργάκος: Στην Πρέβεζα η μεγαλύτερη παραλία αμμουδιάς της Ευρώπης (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top