Πάρος: Αισιοδοξία στις κρατήσεις – Ανοίγει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του αεροδρομίου

Πάρος: Αισιοδοξία στις κρατήσεις – Ανοίγει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη του αεροδρομίου

Στο δημοφιλές κυκλαδίτικο νησί η τουριστική κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά δειλά, ωστόσο όπως επισημαίνουν στο GRTimes.gr φορείς του τουρισμού θα αρχίσει να επιταχύνεται από τα μέσα Ιουνίου και κυρίως για Ιούλιο και Αύγουστο. Στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας υπάρχει αισιοδοξία για το 50% – 60% σε τζίρο και πληρότητες σε σχέση με τα στοιχεία του 2019. Επιπροσθέτως, εδώ και δυο μέρες έχει εγκριθεί η δημοπράτηση για το έργο ανάπτυξης και βελτίωσης υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου, συνολικού ύψους πλέον των 46 εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Πάρος, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη φετινή σεζόν, με ασφάλεια, ρεαλισμό αλλά και αισιοδοξία. Μάλιστα, συγκαταλέγεται στα 19 νησιά της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» για καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων της άνω των 18 ετών έως τα τέλη Ιουνίου, ώστε να υπάρξει υγειονομική θωράκιση ενόψει της τουριστικής περιόδου. Μέχρι στιγμής, έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 25% του ενήλικου πληθυσμού.

Το νησί με έκταση 193 τετρ. χλμ., το οποίο αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους, αυτήν την περίοδο, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της εποχής κορωνοϊού, είναι ήρεμο. Οι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, είτε αυτές είναι ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, είτε εστίαση και καφέ, είτε εμπορικά καταστήματα.

«Από τα τέλη Ιουνίου, αυξάνονται οι κρατήσεις, με ικανοποιητικές πληρότητες για Ιούλιο και Αύγουστο» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου Μάνια Αμπατζή τονίζοντας ωστόσο, ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και η πορεία της τουριστικής κίνησης θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση.

Η ίδια εξηγεί, ότι οι ξενοδόχοι είναι πιο έτοιμοι φέτος σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, διότι έχουν την περσινή εμπειρία, όπου αντιμετωπίσανε την κατάσταση με ασφάλεια και «τώρα, ξέρουμε τι πρέπει να προσέξουμε» προσθέτει.

Κρατήσεις στο 60% – 70%

Τόσο στην Παροικιά – το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού- όσο και στην Νάουσα -δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Πάρου, στη βόρεια ακτή του νησιού (10 χλμ. από Παροικιά) και βεβαίως στα υπόλοιπα χωριά και τουριστικά θέρετρα τα ξενοδοχεία φαίνεται να έχουν καλύτερες πληρότητες, από τις 15 Ιουνίου και μετά.

«Μέχρι στιγμής, ούτε τα μισά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει, όμως από αρχές Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά και μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν ανοίξει σχεδόν όλα» αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων Πάρου Μάνια Αμπατζή.

Σύμφωνα με την ίδια, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι κρατήσεις κινούνται στο 60% – 70%, «ένα ποσοστό καλό σε σχέση με πέρυσι, όχι όμως συγκρίνοντάς το με προηγούμενες χρονιές» επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι γενικά ρευστή, διότι ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρουσιάζει τόσο η χώρα όσο και το ίδιο το νησί, η εικόνα μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.

Σ’ ότι αφορά τη σεζόν, όπως λέει η κα. Αμπατζή, «ελπίζουμε να πιάσουμε το 60% του 2019, σε τζίρους και πληρότητες» ποσοστό το οποίο για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξουν καλές πληρότητες και τον Σεπτέμβριο, ίσως και τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η ξενοδοχειακή δυναμικότητα στην Πάρο ανέρχεται περίπου στις 150 μονάδες.

Θετικά τα μηνύματα για τα ενοικιαζόμενα

Αισιοδοξία επικρατεί και στους επιχειρηματίες με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, παρά το γεγονός ότι τα ιδιόκτητα σπίτια και οι βίλες βραχυχρόνιας μίσθωσης στο νησί πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο.

Ο Ιούνιος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων «Μαντώ Μαυρογένους» και Έπαρχο της Πάρου Κωνσταντίνο Μπιζά είναι σχετικά υποτονικός, ωστόσο από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα οι πληρότητες ανεβαίνουν.

Και ο γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Καστανιάς επισημαίνει πως «τα μηνύματα που δεχόμαστε για τη φετινή σεζόν είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με πέρυσι».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η κίνηση θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου και θα κορυφωθεί από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου» προσθέτοντας ότι οι πελάτες τους είναι Έλληνες αλλά και Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί.

Αυτό που τονίζει ο κ. Καστανιάς, είναι ότι στις μέχρι τώρα κρατήσεις τους, οι πελάτες τους δηλώνουν από μόνοι τους, ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Σημειώνεται ότι στο νησί δραστηριοποιούνται συνολικά πέντε σύλλογοι με ενοικιαζόμενα δωμάτια, εκπροσωπώντας περίπου 500 καταλύματα με μέσο όρο δωματίων τα επτά (7).

Σε συζητήσεις με διαγνωστικά κέντρα για τα τεστ

Σχετικά με την διενέργεια είτε μοριακού τεστ PCR είτε ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), όπως πληροφορείται το GRTimes.gr γίνονται συζητήσεις ώστε να υπάρξουν συνέργειες μεταξύ ξενοδοχείων και διαγνωστικών κέντρων του νησιού ή και ιδιωτών ιατρών για την πραγματοποίησή τους.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα, κυρίως των PCR, θα δίνονται στους ενδιαφερόμενους 24 ώρες μετά την δειγματοληψία. Και αυτό, διότι η δειγματοληψία θα αποστέλλεται στην Αθήνα.

Για όλους όσους διαθέτουν ΑΜΚΑ θα γίνονται έλεγχοι rapid τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ, τόσο στη Νάουσα και ενδεχομένως και σε άλλα σημεία του νησιού ενώ θα εξυπηρετεί και το Κέντρο Υγείας για εκείνους όμως που τυχόν παρουσιάσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα.

Η διακήρυξη για το αεροδρόμιο της Πάρου

Σε απόσταση 9 χλμ. νοτιοδυτικά της Παροικίας, στην περιοχή Βουτάκος Αγκαιριάς βρίσκεται ο κρατικός αερολιμένας της Πάρου όπου πραγματοποιούνται πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και κατά τη θερινή περίοδο και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Επίσης, πραγματοποιούνται και κάποιες πτήσεις τσάρτερ, από Αυστρία και Ελβετία.

Πρόσφατα εγκρίθηκαν από την διεύθυνση Υποδομών Αεροδρομίων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα τεύχη δημοπράτησης για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Ανάπτυξη και βελτίωση υποδομών του νέου αεροδρομίου Πάρου», εκτιμώμενης αξίας πλέον των 46 εκ. ευρώ.

«Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 12.000 τετρ. μέτρων, η επέκταση του διαδρόμου απογείωσης από τα 1.400 μ. στα 1.800 μ. αλλά και η επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών θα φέρουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στην Πάρο» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς προσθέτοντας πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού.

Σ’ ότι αφορά το έργο περιλαμβάνει τα εξής τρία (3) κύρια υποέργα:

Α. Κατασκευή όλης της απαραίτητης υποδομής για την παροχή των αεροναυτικών υπηρεσιών:

  • Νέος Τερματικός Σταθμός 12.000 τ.μ. εφοδιασμένος με τα απαραίτητα συστήματα διαχείρισης αποσκευών, οπτικών αγγελιών πτήσεων κ.ά.
  • Φυλάκιο ασφαλείας
  • Μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων
  • Δημιουργία εσωτερικού οδικού δικτύου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
  • Επέκταση χώρου στάθμευσης αεροσκαφών
  • Επέκταση του διαδρόμου απογείωσης σε ~1.800μ.

Β. Κατασκευή νέου Πύργου Ελέγχου και Πυροσβεστικού Σταθμού 563 τ.μ.

Γ. Κατασκευή εμπορικού πάρκου, δηλ. χώρου για κατάστημα αφορολόγητων ειδών, κυλικείο, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και άλλων υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, καθώς και χώρος στάθμευσης για ΙΧ, ενοικιαζόμενα, λεωφορεία και ταξί.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 46.208.467,99 ευρώ, προέρχεται από το ελληνικό δημόσιο κατά 7% και από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 93%.

Επόμενο ορόσημο για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου είναι η 5η Ιουλίου 2021, οπότε και θα αποσφραγισθούν οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων που θα έχουν κατατεθεί έως νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Πρόσβαση στο νησί

Στην Πάρο φτάνετε είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς με ταχύπλοα και συμβατικά πλοία.  Από Αθήνα το ταξίδι ακτοπλοϊκώς διαρκεί περίπου 4 ώρες (90 ναυτικά μίλια από Πειραιά), ενώ με αεροπλάνο φτάνετε σε λιγότερο από 1 ώρα. Απευθείας σύνδεση υπάρχει και από Θεσσαλονίκη, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την πτήση να διαρκεί 1 ώρα.

Όσο για την Αντίπαρο, από την Πούντα (7 χλμ. από Παροικία) αναχωρούν καθημερινά φέριμποτ, τύπου παντόφλας,  (1 ναυτικό μίλι, διαδρομή 7 λεπτά) με τα δρομολόγια να εκτελούνται κάθε 20 – 30 λεπτά, ανάλογα την εποχή, από τις 7 το πρωί.

Σημειώνεται, ότι για την επιβίβαση σας στο φεριμπότ μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου και αντίστροφα, δεν απαιτείται μοριακό τεστ PCR ή rapid test. Μονάχα συμπληρώνετε το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την επιβίβασή σας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top