«Δεν βλέπω την κάλπη σαν λοταρία- Θέλω ο δήμος να παραμείνει πρωταθλητής»

«Δεν βλέπω την κάλπη σαν λοταρία- Θέλω ο δήμος να παραμείνει πρωταθλητής»
Συνεντέυξεις   | 15/05/2019 | 07:59
Βαγγέλης Στολάκης

Εμφανίζεται βέβαιος πως θα διοικεί το δήμο Πυλαίας Χορτιάτη για άλλη μια τετραετία. Ο δήμαρχος της περιοχής, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης λίγο πριν «στηθούν» οι δημοτικές κάλπες μιλά στο GRTimes.gr και κάνει απολογισμό του έργου του. Μιλά για όλα όσα έκανε και όσα δεν… έκανε κυρίως εξαιτίας της γραφειοκρατίας και του ελληνικού δημοσίου. Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Καϊτεζίδης και οι συνεργάτες του θα επανεκλεγούν από την πρώτη Κυριακή, ο ίδιος κρατά χαμηλά την μπάλα. Ξεκαθαρίζει ότι διεκδικεί νέα θητεία όχι για την καρέκλα αλλά για να πολλαπλασιάσει τα 500 και πλέον έργα και δράσεις που έχει κάνει στο δήμο του, ενώ λέει πως οι δήμοι που δεν θα μπορέσουν να εκλέξουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή εξαιτίας του “Κλεισθένη” απλά δεν θα έχουν διοίκηση.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών;

Νομίζω δεν τίθεται θέμα διακυβεύματος. Βεβαίως ως ένα βαθμό υπάρχει ο παράγοντας «τύχη» και η εφαρμογή της απλής αναλογικής που ενδεχομένως θα προκαλέσει διοικητικά προβλήματα σε αρκετούς δήμους, αλλά το αποτέλεσμα της κάλπης δεν κρίνεται από αστάθμητους ή απρόβλεπτους παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανάδειξη του καλύτερου συνδυασμού. Προσωπικά, αν θέλετε, δεν βλέπω την κάλπη σαν λοταρία και δεν κατεβαίνω στις εκλογές για να “κερδίσω” τους συμπολίτες μου. Εκθέτω το όραμα μου για την Αυτοδιοίκηση γιατί αγαπώ την πόλη μου, γιατί θέλω ο δήμος μας να παραμείνει πρωταθλητής σε όλα τα επίπεδα.

Γιατί οι πολίτες του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη να σας εμπιστευτούν ξανά και να σας ψηφίσουν;

Ξέρετε, πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν ήδη σκεφτεί και στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν ήδη αποφασίσει. Όλα αυτά τα χρόνια μας έχουν αξιολογήσει και μας έχουν κρίνει. Το ωραίο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πως είσαι ό,τι κάνεις και όχι ό,τι λες. Διεκδικούμε νέα θητεία γιατί δεν κάνουμε διαχείριση καρέκλας. Έχουμε να παρουσιάσουμε πάνω από 500 έργα και δράσεις σε όλο τον δήμο. Μείναμε αυτοδιοικητικοί χωρίς κομματικές παρωπίδες. Ενώσαμε τους δημότες μας. Γίναμε δήμος πρότυπο για όλη τη χώρα και δεν το λέω από έπαρση, αλλά γιατί τα δημοσιεύματα και ο Τύπος έτσι μας αποκαλούν.

Ο στόχος για εκλογή από την πρώτη Κυριακή είναι εφικτός;

Στην παράταξη μας συνηθίζουμε να λέμε ότι το δικό μας κόμμα είναι ο δήμος μας και αυτό δεν το αλλάζουμε. Για να αστειευτούμε λίγο, με ρωτούν συχνά συνεργάτες και συμπολίτες μου “ξέρει κανείς άλλο κόμμα που να παίρνει 70% στις εκλογές;”. Να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι, στόχος μας δεν είναι η νίκη για τη νίκη, δεν είναι οι τίτλοι και τα αξιώματα, αλλά η ουσία πίσω από όλα αυτά: είναι η λατρεία για τον τόπο μας. Αγαπάμε την πόλη μας, θέλουμε να προκόψει, να αναπτυχθεί, να βελτιωθεί, σε υποδομές, σε υπηρεσίες, σε καινοτομίες. Ο στόχος μας, δεν είναι προσωπικός, να κερδίσουμε την εύνοια των συνδημοτών μας, ο στόχος μας είναι να κερδίσει η πόλη μας από τα έργα του δήμου μας.

 

Τι βαθμό βάζετε στην διοίκηση σας; Σε αριθμούς πόσα έργα κάνατε και τι προϋπολογισμού;

Βάζω καλό βαθμό, αλλά πιο ψηλά βάζω τον πήχη για όσα θέλουμε να πετύχουμε. Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια για την πατρίδα μας και την αυτοδιοίκηση το άριστο, για να επιτευχθεί θέλει διαρκή κόπο και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Επιγραμματικά αναφέρω ορισμένους αριθμούς: Στις υποδομές: 86 εκ € δόθηκαν σε έργα, 7 σχολεία παραδόθηκαν συν 6 νέα σχολεία έρχονται, 9 νέα αμφιθέατρα και πολυχώροι δημιουργήθηκαν, 350 χιλ ασφαλτόστρωσης στρώθηκαν. Στην καθημερινότητα του πολίτη: Επιλύσαμε 120.000 αιτήματα δημοτών μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 15195, πρωτεύσαμε στην ανακύκλωση, φωτίσαμε 3.500 σημεία του δήμου μας, εγκαταστήσαμε 5 free WiFi spots. Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη: υλοποιήσαμε προγράμματα απασχόλησης για 2.500 δημότες μας, φιλοξενήσαμε 12.000 παιδιά στα θερινά μας camps, από τις Κοινωνικές μας Υπηρεσίες πέρασαν 3.000 πολίτες, διαθέσαμε 330 τόνους τροφίμων σε συνανθρώπους μας, φιλοξενήσαμε 1800 παιδιά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, διοργανώσαμε 32 δράσεις για την υγεία. Στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα: εκταμιεύσαμε 72 εκ € από την Ευρώπη, καταθέσαμε 150 προτάσεις χρηματοδότησης, μειώσαμε κατά 20 % τους ρύπους και αναδειχθήκαμε η πρώτη βιώσιμη κοινότητα στην Ελλάδα. Αυτά και πολλά, πολλά ακόμη πετύχαμε.

Έχετε εκφράσει την αντίθεσή σας με τον «Κλεισθένη». Γιατί είναι τόσο «κακή» για τους δήμους η απλή αναλογική;

Είναι προφανές ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση και σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι θα μεταβληθούν σε ακυβέρνητες πολιτείες με όλα τα συμπτώματα της κεντρικής διοίκησης. Συνεπώς εύλογο είναι το ερώτημα: Mήπως εντέλει το νέο εκλογικό σύστημα είναι παραδοχή αδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος σε όλη την επικράτεια; Η ερώτηση είναι ρητορική, η στείρα, κομματική φιλοσοφία όμως αυτού του τύπου έχει οδηγήσει πολλές φορές τη χώρα μας στα… βράχια. Τελικά θα το πω απλά και με μια φράση. Οι Δήμοι που δεν θα εκλέξουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή, απλά δεν θα έχουν διοίκηση.

Εάν εκλεγείτε ξανά δήμαρχος, ποιους νέους στόχους βάζετε;

Στα σχέδια μας για τη νέα τετραετία είναι μεταξύ άλλων:

  • Να ολοκληρώσουμε τις υποδομές σε σχολεία, αναπλάσεις, χώρους στάθμευσης, δίκτυα αποχέτευσης-ύδρευσης, χώρους πολιτισμού, αθλητικούς κλπ.
  • Να καταστήσουμε τον ορεινό όγκο Χορτιάτη οικολογικό, ψυχαγωγικό, αθλητικό και γαστρονομικό προορισμό. Έχουμε καταθέσει και υλοποιήσει σχετικές προτάσεις μέσω Leader.
  • Να αναδείξουμε την ιστορική και θρησκευτική σημασία της περιοχής μας. Καταθέσαμε μέσω Leader προτάσεις για ανάπτυξη θρησκευτικού-ιστορικού τουρισμού (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη, Βυζαντινός Ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χορτιάτη κλπ.).
  • Να αξιοποιήσουμε μοναδικής ομορφιάς υπαίθριους χώρους όπως τα πρώην Λατομεία Ασβεστοχωρίου, όπου έχει εγκριθεί μελέτη καθώς και χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ του έργου κατασκευής Ανοιχτού Θεάτρου προϋπολογισμού 2,5 εκ ευρώ.
  • Να προχωρήσουμε στην κατασκευή της Μαρίνας Πυλαίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές.
  • Να ολοκληρώσουμε το Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού στην Πυλαία που θα είναι εφάμιλλο των καλύτερων ευρωπαϊκών, και βέβαια πολλά – πολλά ακόμη έργα και δράσεις για κάθε περιοχή μας.

Ποιο έργο δεν μπορέσατε να υλοποιήσετε από εκείνα που υποσχεθήκατε και για ποιο λόγο;

Η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε συστηματικά με σχέδιο και αυστηρά χρονοδιαγράμματα ώστε σπάνια πέφτουμε έξω. Ωστόσο δεν εξαρτάται μόνο από μας. Το πρόβλημα είναι ότι η Πολιτεία δεν κάνει την δουλειά της και οι εκάστοτε ηγεσίες των υπουργείων δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Για παράδειγμα αν το κράτος έκανε απλά τη δουλειά του κατασκευάζοντας τα 3 δικά μας σχολεία (τα 2 στην Πυλαία και το 1 στο Πανόραμα) που τα υπόσχεται από το… 2003, ο δήμος μας θα είχε επιλύσει αυτόματα το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Τελικά ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη πότε θα αποκτήσει την μαρίνα του;

Από… χθες θα σας έλεγα, αν εξαρτιόταν αποκλειστικά από μας. Δυστυχώς εμπλέκεται το υπουργείο Τουρισμού που έδειξε πρωτοφανή ολιγωρία αλλά και έλλειψη βούλησης.  Επί έξι χρόνια περιμέναμε να μας φέρει το σχέδιο σύμβασης και μας έφερε ένα… έκτρωμα. Ενώ προβλέπονταν δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μιας μαρίνας σκαφών προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ  το Υπουργείο μας έστειλε ένα σχέδιο που θέλει να κάνει εργολάβο, κατασκευαστή και εκμεταλλευτή μαρίνας τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς ούτε τεχνογνωσία, ούτε και το θεσμικό πλαίσιο υπάρχουν, ούτε και τα λεφτά. Σε κάθε περίπτωση θα πιέσουμε ώστε το έργο να κατασκευαστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, όπως τόσες άλλες μαρίνες στην Ευρώπη, σε πείσμα όλων αυτών που την πολεμούν και μας βάζουν εμπόδια ή στην καλύτερη περίπτωση δείχνουν να αγνοούν την ευρωπαϊκή πρακτική.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10:4506/06

ΗΠΑ: Για ποιο λόγο παραιτήθηκαν 57 αστυνομικοί Διεθνή

10:3006/06

Μεξικό-Covid-19: 4.346 νέα κρούσματα σε 24 ώρες Διεθνή ,Κορωνοϊός

10:3006/06

Καλοκαιρινά ραντεβού στα θερινά σινεμά Ελλάδα ,Κοινωνία

10:1506/06

Ωραιόκαστρο: Ανοίγει το δημοτικό κολυμβητήριο Ελλάδα

10:0006/06

Πειραιάς: Τραγικός θάνατος άνδρα εργαζόμενου σε πλοίου Ελλάδα ,Κοινωνία

09:4506/06

ΗΠΑ: Νέες διαδηλώσεις σήμερα κατά του ρατσισμού Διεθνή

09:3006/06

ΗΠΑ-Covid-19: Πάνω από 900 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

09:1506/06

Μαίνεται η φωτιά στη Ζάκυνθο Ελλάδα ,Κοινωνία

09:0006/06

Στην τελική ευθεία οι Πανελλαδικές Παιδεία ,Σημαντικά

08:4506/06

G20 – Covid-19: Πόσα δολάρια δεσμεύεται να χορηγήσει Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:3306/06

FT: Αερογέφυρα Ελλάδας-Βρετανίας από τον Ιούλιο Διεθνή ,Σημαντικά

08:3006/06

Covid-19 – Πολύκαστρο: Περιορισμός κυκλοφορίας στη δομή φιλοξενίας Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1506/06

Ανοίγουν οι εσωτερικοί χώροι της εστίασης Ελλάδα ,Σημαντικά

08:0006/06

Ο καιρός για σήμερα, Σάββατο, σε όλη τη χώρα Κοινωνία ,Σημαντικά

07:2006/06

Η Ασιατική Κουζίνα βρήκε τη θέση της στο «Παντοπωλείο» Lifestyle ,Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη

23:5905/06

Τραμπ: δασμοί στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα λόγω… αστακών! Διεθνή

23:5205/06

Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα στη Βόρεια Αφρική Διεθνή

23:5005/06

Στους 392.000 οι νεκροί από τον Covid 19 Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:4005/06

Γερμανία: Μετακυλήστε τη μείωση του ΦΠΑ στους καταναλωτές Διεθνή

23:3505/06

Θεοδωρικάκος: Ανταποδοτική ανακύκλωση στις παραλίες Κοινωνία

23:2505/06

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία Διεθνή

23:1505/06

Εστίαση: Ανοίγουν αύριο και οι εσωτερικοί χώροι καταστημάτων Επιχειρήσεις ,Κορωνοϊός

23:0505/06

Τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς πλένουν τα τρόφιμα με χλωρίνη! Διεθνή ,Κορωνοϊός

23:0005/06

Μόσιαλος: Δεν περιμένουμε πολλά κρούσματα το καλοκαίρι Κορωνοϊός ,Υγεία

22:5505/06

ΣΥΡΙΖΑ: Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος η τουριστική καμπάνια Κόμματα

22:5005/06

Ν. Χαρδαλιάς: Προσοχή στους εκδρομείς του Αγίου Πνεύματος Κοινωνία ,Κορωνοϊός

22:4005/06

ΠΟΥ: Φοράτε υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους Κορωνοϊός ,Υγεία

22:3005/06

Αττική: Εξάρθρωση συμμορίας αλλοδαπών Κοινωνία

22:2005/06

ΕΡΤ: Ανακοίνωσε τους νέους διευθυντές Media

22:1005/06

Συμβαίνει απόψε: Πανσέληνος και έκλειψη παρασκιάς Κοινωνία

22:0005/06

Φωταγωγήθηκαν οι 30 υπεραιωνόβιες ελιές στην Αγγελάκη (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

21:5005/06

Καταγγελίες της Ελ. Τουλουπάκη στην προανακριτική Ελλάδα ,Κοινωνία

21:4005/06

Βρετανία: Πάνω από 40.000 οι θάνατοι από κορωνοϊό Διεθνή ,Κορωνοϊός

21:3005/06

ΟΝΝΕΔ: Μια εβδομάδα αφιερωμένη στο περιβάλλον (ΒΙΝΤΕΟ) Πολιτική

21:2005/06

Παρίσι: Απαγορεύτηκε η πορεία για τη δολοφονία του Φλόιντ Διεθνή

21:1105/06

Αθήνα: Ένταση στην πορεία για τον Φλόιντ Κοινωνία

21:1005/06

Ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» στη συνάντηση Πατούλη – Μπακογιάννη (VIDEO) Δήμοι ,Περιφέρειες

21:0005/06

Χαλκιδική: Προτάσεις φορέων για μη εξάπλωση του κορωνοϊού Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

20:5005/06

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της Google Επιχειρήσεις ,Πολιτική

20:4005/06

Φθηνότερες οι διαδρομές με ταξί από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

20:3505/06

Ξηλώνουν τα σπιτάκια από την πλατεία Δικαστηρίων (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

20:3005/06

Βόλος: Θετικό στον κορωνοϊό, φιλικό ζευγάρι της 30χρονης εγκύου Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Υγεία

20:1605/06

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πορεία για τη δολοφονία Φλόιντ (ΦΩΤΟ) Επικαιρότητα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

20:1505/06

Ηράκλειο: Εξιχνιάστηκαν κλοπές & διαρρήξεις σε επιχειρήσεις Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0005/06

Η αύξηση της ρύπανσης μας κάνει ευάλωτους σε πανδημίες Κορωνοϊός ,Περιβάλλον

19:4505/06

Δ. Θεσσαλονίκης: Πρωτοβουλία για την προώθηση της χρήσης αυθεντικών προϊόντων Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

19:4105/06

Με αποστάσεις και τα… κόλλυβα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ) Σημαντικά

19:3005/06

ΕΕ: Πότε θα γίνει η άρση των εσωτερικών συνόρων ΕΕ ,Κορωνοϊός

19:2305/06

Σε εξέλιξη ποδηλατοπορεία στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ+VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

19:1505/06

ΥΠΑΑΤ: Πρόγραμμα επιμόρφωσης γεωργικών συμβούλων Αγροτικά ,Αγροτική Οικονομία ,Ελλάδα

19:0005/06

Τουρκία: Στη φυλακή βουλευτές της αντιπολίτευσης Διεθνή

18:5905/06

Σε εξέλιξη συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

18:4505/06

Ιράν – Covid-19: Λιγότερα από 3.000 νέα κρούσματα σήμερα Διεθνή ,Κορωνοϊός

18:3105/06

Καλαμαριά: Νεκρός από ηλεκτροπληξία τεχνίτης Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

18:3005/06

Χανιά: Μία σύλληψη για οπλοκατοχή Ελλάδα ,Κοινωνία

18:1505/06

Ισπανία- Covid-19: Τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν περισσότερο από τη Δευτέρα Διεθνή

18:0005/06

Επίσκεψη Αυγενάκη στο δήμο Χερσονήσου Αθλητισμός ,Δήμοι

17:5605/06

Αποχωρεί ο ισχυρός άνδρας της ΟΛΘ ΑΕ Σωτήρης Θεοφάνης Επιχειρήσεις ,Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

17:4505/06

ΠΚΜ: Που θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης Κοινωνία ,Περιφέρειες

17:4005/06

 Πέτσας: Θετική η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πολιτική

17:3005/06

Μήνυμα Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Περιβάλλον ,Πολιτική

17:2205/06

Κλειστοί σταθμοί Μετρό: Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα και Ευαγγελισμός Ελλάδα ,Κοινωνία

17:1505/06

Νέο περιστατικό με πυροβολισμούς στο Μυλοπόταμο Ελλάδα ,Κοινωνία

17:0005/06

ΕΛΑΣ: Μπλόκο σε 82 κιλά κάνναβης τον Μάιο στην Κ. Μακεδονία Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ