Στέλλιος Μπουτάρης: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2021

Στέλλιος Μπουτάρης: Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2021

Μπορεί το 2020 να υπήρξε μια χρονιά ανομοιόμορφη σ’ ότι αφορά το αμπέλι, με ποιοτικά ωστόσο κρασιά, πολύ καλά ερυθρά και εξαιρετικά λευκά, με τις πωλήσεις να καταγράφουν μείωση έως και 50% όπως και τις εξαγωγές αφού ο βασικός πελάτης των οινοπαραγωγών αποτελεί το εστιατόριο, παρ’ όλα αυτά, ελέω πανδημίας, η «Κυρ Γιάννη» επενδύει, παρατηρεί αλλαγή στην κατανάλωση κρασιού από τους Έλληνες και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Στέλλιος Μπουτάρης πρόεδρος της «Κυρ Γιάννη» και της Ένωσης Οίνοι Βορείου Ελλάδος «για το 2021 είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Μου αρέσει να βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο είμαστε μαθημένοι να ζούμε με τις δυσκολίες, να τις αντιμετωπίζουμε και να τις ξεπερνάμε, αλλά αυτό που συνέβη την περασμένη χρονιά ήταν εκτός από κάθε λογική» αναφέρει ο Στέλλιος Μπουτάρης αναφερόμενος στο πολύ δύσκολο 2020 που επηρέασε υγειονομικά και οικονομικά όλη την υφήλιο με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Μπουτάρης, υπήρξαν και τέσσερις σημαντικοί παράγοντες που σημάδεψαν την εταιρία του, την χρονιά που μας πέρασε.

Ο πρώτος άξονας αφορά τις επενδύσεις, και συγκεκριμένα, την επέκταση του οινοποιείου στο Αμύνταιο Φλώρινας, μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα και έδαφος και έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας, παράγοντας ξηρά ερυθρά και ροζέ αφρώδη κρασιά ΠΟΠ, ενώ είναι η μοναδική ελληνική ΠΟΠ ζώνη για ροζέ κρασιά.

«Ελπίζουμε ότι το οινοποιείο θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του Ιουνίου, έτσι ώστε να υποδεχτούμε τον τρύγο του 2021 που ξεκινάει τέλη Αυγούστου» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης, εξηγώντας ότι το ήδη υπάρχον οινοποιείο, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα στο Αμύνταιο Φλώρινας, η «Παράγκα» του πατέρα του Γιάννη Μπουτάρη, θα ολοκληρωθεί σε ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο 3.000 τόνων, το οποίο θα περιλαμβάνει μονάδα για τους αφρώδεις οίνους, εμφιαλωτήριο κτλ. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου βρίσκεται σε υψόμετρο 550 – 750 μ., σε μια περιοχή με γενικά φτωχά, αμμώδη ή αργιλώδη εδάφη με ασβεστολιθικό υπόστρωμα.

Έτοιμοι για τους οινοτουρίστες

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει ο κ. Μπουτάρης για την χρονιά που μας πέρασε, είναι η στόχευση στον οινοτουρισμό μέσα από το επισκέψιμο οινοποιείο της εταιρίας στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. Εκεί, όπου το κτήμα Κυρ Γιάννη καλύπτει 580 στρέμματα, εκτείνεται σε υψόμετρο μεταξύ 280 και 330 μέτρων και είναι φυτεμένο με Ξινόμαυρο (50%), Syrah (15%), Merlot (20%) και Cabernet Sauvignon (10%), ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από διάφορες πειραματικές ποικιλίες.

«Εν μέσω καραντίνας, ολοκληρώσαμε τους επισκέψιμους χώρους του οινοποιείου με εστιατόριο, χώρο γευστικής δοκιμής, wine bar, wine shop με στόχο να υποδεχόμαστε οινοτουρίστες» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας ότι ο οινοτουρισμός είναι μια μορφή τουρισμού με ανοδική εξέλιξη, τον οποίο η εταιρία έχει όραμα να αναπτύξει, και ατενίζει την επάνοδό του με αισιοδοξία.

Σημειώνεται ότι η Νάουσα Ημαθίας αποτελεί από τις πιο διακεκριμένες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα, με 5.000 περίπου στρέμματα αμπελιών, σε υψόμετρο από 80 έως  350 μ. και πάνω από 20 οινοποιεία να δραστηριοποιούνται. Ένα από τα ορόσημα στη σύγχρονη ιστορία της οινοποιίας στην περιοχή ήταν η ανακήρυξη της Νάουσας το 1971 ως περιοχής VDQS (ΟΠΑΠ, τώρα ΠΟΠ Νάουσα), μία από τις δύο προστατευόμενες ονομασίες για το 100% Ξινόμαυρο.

Μειωμένες πωλήσεις, αλλαγή συμπεριφοράς κατανάλωσης

Ο τρίτος άξονας στον οποίο εστιάζει ο Στέλλιος Μπουτάρης είναι η αλλαγή συμπεριφοράς στην κατανάλωση κρασιού από τους Έλληνες.

«Από τα καλά της κρίσης και το αισιόδοξο κομμάτι είναι ότι οι Έλληνες άρχισαν να πίνουν κρασί στο σπίτι» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης εξηγώντας ότι ο μέσος Έλληνας, τουλάχιστον προ κορωνοϊού, δεν κατανάλωνε κρασί με το φαγητό, παρά μόνο όταν ήταν στην ταβέρνα/εστιατόριο ή όταν είχε προσκεκλημένους στο σπίτι.

Συμπέρασμα είναι ότι η καραντίνα έφερε το κρασί στην καθημερινότητα του Έλληνα, κάτι που θα αλλάξει από δω και στο εξής την αγορά του κρασιού στην Ελλάδα, πλησιάζοντας τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, παρά τη στροφή των Ελλήνων στην κατανάλωση του κρασιού στην καθημερινότητά τους, οι πωλήσεις για το 2020 ήταν σαφώς μειωμένες, το ίδιο και οι εξαγωγές.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπουτάρης, οι πωλήσεις κρασιών απορροφούνται κατά μεγάλο ποσοστό από την κατανάλωση που γίνεται στα εστιατόρια, και από τη στιγμή που η εστίαση επλήγη κατά κόρον από την πανδημία, και παραμένει κλειστή, συμπαρέσυρε και τις πωλήσεις.

Για το 2020 η μείωση των πωλήσεων άγγιξε έως και το 50%, κινήθηκε από 25% – 50%, με τα μικρά οινοποιεία τα οποία δεν είχαν πρόσβαση στο λιανεμπόριο να καταγράφουν μείωση της τάξεως του 40%.

Αντίστοιχες, ήταν και οι μειώσεις στις εξαγωγές, όπου και εκεί, ο βασικός πυρήνας πωλήσεων είναι τα εστιατόρια. Οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση από 15%-30% και όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο κ. Μπουτάρης «η μείωση, κατά μέσο όρο, ήταν στο 25%».

Τρύγος στη Σαντορίνη  

Ο τέταρτος άξονας στον οποίο στέκεται για την χρονιά που μας πέρασε ο Στέλλιος Μπουτάρης είναι η Σαντορίνη και το Κτήμα Σιγάλα, το οποίο έχει περάσει στον έλεγχο της Κυρ Γιάννη. Όπως αναφέρει, τρύγησαν στις αρχές Αυγούστου το Ασύρτικο, «ήταν μια αξέχαστη και συγκινητική εμπειρία και αρχή μιας νέας και πολλά υποσχόμενης πορείας» λέει ο κ. Μπουτάρης αναφερόμενος στον τρύγο της Σαντορίνης, η οποία επλήγη και εκείνη την χρονιά που μας πέρασε τουριστικά και κατ’ επέκταση οινοποιητικά περί στο 80%.

Ερωτηθείς ο κ. Μπουτάρης, για την τρέχουσα χρονιά, επισημαίνει «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο, θα είμαστε πολύ πίσω από το 2019».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top