Συνέντευξη: To ERTFLIX ήρθε για να μείνει και αναπτύσσεται διαρκώς

Συνέντευξη: To ERTFLIX ήρθε για να μείνει και αναπτύσσεται διαρκώς

Η νέα εποχή της τηλεόρασης είναι πλέον γεγονός και όλο και περισσότεροι τηλεθεατές απολαμβάνουν πλούσιο και ποιοτικό περιεχόμενο στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX που μεγαλώνει διαρκώς και σε κοινό και σε χαρακτηριστικά. Για το παρόν και το μέλλον της πλατφόρμας μιλάει στο GRTimes.gr, με αφορμή και τη συμμετοχή του ERTFLIX στην 85η ΔΕΘ, o Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Λειτουργίας Μέσων της ΕΡΤ, κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης.

Αποκτώντας όλο και καλύτερα χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικό περιεχόμενο, το ERTFLIX άρχισε να διεισδύει σταδιακά σε διαρκώς διευρυνόμενο κοινό, με την πλατφόρμα να «εκμεταλλεύεται» και τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι και την περασμένη άνοιξη όταν οι πολίτες έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους, βρίσκοντας διέξοδο στην τηλεόραση.

Από το διάστημα της καραντίνας και μετά, το ERTFLIX κερδίζει καθημερινά χιλιάδες τηλεθεατές, προσφέροντας με ευκολία δωρεάν πρόσβαση από κάθε «έξυπνη» συσκευή και προσομοιάζοντας αρκετά με τις εμπορικές πλατφόρμες.

Ποιο είναι το κοινό του ERTFLIX; Πως θα αναπτυχθεί τεχνικά βελτιώνοντας την εικόνα του και ποια είναι τα επόμενα βήματα της πλατφόρμας; Για όλα τα παραπάνω μίλησε στο GRTimes o κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Λειτουργίας Μέσων της ΕΡΤ, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, στη διάρκεια της οποίας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη της πλατφόρμας και πως το ERTFLIX ήρθε για να…μείνει!

o κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης, Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Λειτουργίας Μέσων της ΕΡΤ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΕΡ. Κατά πόσο συνετέλεσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, στην αύξηση της χρήσης του ERTFLIX από τους τηλεθεατές;

Ο κορωνοϊός όταν ήρθε, ήμασταν ήδη έτοιμοι σε πολλά πράγματα. Είχε γίνει σημαντική δουλειά, αρκετό καιρό πριν και φυσικά έγινε και στη συνέχεια αρκετή πρόοδος. Άρα λοιπόν, ο κορωνοϊός και δυστυχώς το γεγονός ότι ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι του, ήταν μια καλή ευκαιρία για εμάς να δώσουμε άλλη μια υπηρεσία στους πολίτες – ως δημόσιος οργανισμός που είμαστε και έχουμε υποχρέωση – με την οποία να βλέπουν και να απολαμβάνουν το περιεχόμενο της ΕΡΤ, μέσα από πολλές πλατφόρμες.

Αναπτύξαμε αρκετά πράγματα, τα πιο πολλά in-house και πολύ γρήγορα και μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα δώσαμε στον κόσμο ένα πολύ καλό προϊόν, ώστε να απολαμβάνει εξαιρετικό τηλεοπτικό περιεχόμενο και πολύ ωραίες τηλεοπτικές υπηρεσίες, βασισμένες στο τι κάνουν άλλοι μεγάλοι δημιουργοί τέτοιων πλατφορμών.

Μιλάμε για μια πλατφόρμα συνεχούς ροής, streaming platform όπως ονομάζεται στο εξωτερικό… Ο κόσμος το αγάπησε, το αγκάλιασε και συνεχίζει να το ακολουθεί. Άρα λοιπόν αυτό μας κάνει και χαρούμενους αλλά και πιο αγχωμένους γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε ωραίες υπηρεσίες.

ΕΡ. Πως παίρνετε ανατροφοδότηση από το κοινό για να δείτε πόσο καλά πάει η πλατφόρμα;

Βλέπουμε ότι η πλατφόρμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή «τοις πάσι», αλλά έχει γίνει γνωστή σε μεγάλο ποσοστό του τηλεοπτικού κοινού. Το feedback το λαμβάνουμε από έρευνες και στατιστικά αλλά και από την απευθείας επικοινωνία μας με τους πολίτες. Σε έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, «έβγαλε» το ERTFLIX πρώτο στην προτίμηση του κοινού σε αρκετές κατηγορίες.

ΕΡ. Αντέχουν οι servers του ERTFLIX, αυτήν την αύξηση τηλεθέασης;

Η τεχνική δομή του ERTFLIX, είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε οι servers μας να αντέχουν το μεγάλο φόρτο, δηλαδή την αυξημένη ζήτηση για θέαση βίντεο. Αυτή τη στιγμή όλη η υποδομή του ERTFLIX βρίσκεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, αλλά επειδή προβλέπουμε και την επόμενη ημέρα, η νέα έκδοση του ERTFLIX θα υποστηρίζεται και από cloud υπηρεσίες.

ΕΡ. Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται περισσότερο το ERTFLIX;

Το ERTFLIX απευθύνεται σε όλους. Ο καθένας μπορεί να μπει και να βρει το περιεχόμενο που του ταιριάζει: Ελληνικές και Ξένες σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρ, παιδικά, αθλητικά, δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές καθώς και επιλεγμένο υλικό από το πολύτιμο και μοναδικό αρχείο της ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ επενδύει στο πρόγραμμα αλλά και στις τεχνικές υποδομές της.

Ένας από τους στόχους μας είναι να «κερδίσουμε» περισσότερο το νεανικό κοινό.  Στο τεχνικό κομμάτι, θα παρέχουμε υπηρεσίες που η νεολαία έχει μάθει ήδη να διαχειρίζεται μέσα από άλλες γνωστές πλατφόρμες, και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, θα είναι πιο στοχευμένο.

ΕΡ. Από άποψη εξοπλισμού, καλύπτουν πλέον οι περισσότερες συσκευές του κοινού τις προδιαγραφές για πρόσβαση στο ERTFLIX;

Το ERTFLIX μπορεί να το βρει κάποιος σε όλες τις πλατφόρμες, σε κινητά και tablet από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Apple, της Google και της Huawei, στις «έξυπνες» τηλεοράσεις και στα set top boxes με λειτουργικό Android TV και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά καταστήματα της Samsung και της LG, καθώς βέβαια και για όλες τις τηλεοράσεις με τη δυνατότητα υβριδικών υπηρεσιών (HbbTV). Επίσης και από ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαρτήτως λειτουργικού. Άμεσα θα λανσάρουμε και την επιλογή Chromecast, αυτό σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει «έξυπνη» τηλεόραση, αρκεί να διαθέτει τη συσκευή της Google, και θα μπορεί από το κινητό του, το tablet ή τον υπολογιστή του, να προβάλλει το περιεχόμενο στην τηλεόρασή του (στη μεγάλη οθόνη).

Βγαίνουμε και εκτός συνόρων. Το ERTFLIX προσαρμόζεται στις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού, και μπαίνει στην πλατφόρμα Roku, που είναι ευρέως διαδεδομένη σε Αμερική και Αυστραλία, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να παρακολουθούν περιεχόμενο αποκλειστικά αλλά και ειδικά γι’ αυτούς.

ΕΡ. Η ανάλυση της εικόνας θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή θα γίνει ακόμα καλύτερη;

Από άποψη ανάλυσης εικόνας, μέσα στον Οκτώβριο θα υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής 5 ποιοτήτων εικόνας, με την πιο μεγάλη σε ανάλυση (Full High Definition) στα 4 Mbit, που είναι πολύ καλή ποιότητα για μεγάλες οθόνες. Ο στόχος μας βέβαια είναι, να υπάρχει κατηγορία βίντεο με 4K ανάλυση.

ΕΡ. Οι στόχοι που έχετε θέσει ποιοι είναι; Που μπορεί να φτάσει το ERTFLIX;

Ο κύριος στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον τηλεθεατή. Σύντομα θα δείτε το ανανεωμένο ERTFLIX!

Σχετικά με το που μπορεί να φθάσει το ERTFLIX, δεν νομίζω ότι υπάρχουν όρια ανάπτυξής του.

Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μαζί με την ποιότητα και μια «καθολικότητα θέασης»: το κοινό να βλέπει αυτό που θέλει, όποτε θέλει, όπου το θέλει, από εκεί που σταμάτησε να συνεχίζει να παρακολουθεί, από όποια συσκευή κι αν διαθέτει.

Για την ΕΡΤ, το ERTFLIX ήρθε για να μείνει και θα αναπτύσσεται διαρκώς.

Το ERTFLIX στην 85η ΔΕΘ

Το ERTFLIX συμμετέχει δυναμικά στην 85η ΔΕΘ, διαθέτοντας ένα σύγχρονο και εντυπωσιακό stand στο περίπτερο 12 του υπουργείου Ψηφιακής Τεχνολογίας. Οι πολίτες εκεί μπορούν να δουν το προϊόν και τις νέες τεχνολογικές υπηρεσίες που προσφέρει καθώς και να λύσουν όποια απορία μπορεί να έχουν.

ERTFLIX ERTFLIX ERTFLIX

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ