Ελαιόλαδο φρουτώδες, πικρό και πικάντικο, βιολογικά κρασιά που καλλιεργούνται σε ιδιόκτητους αμπελώνες σε υψόμετρο 430 μ, σουσαμόπιτα φτιαγμένη με 20 χειροποίητα φύλλα, αλλά και μέλι σουσούρας, βαμβακόμελο και μουντοβίνα Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης της Αρναίας, δηλαδή τσίπουρο φτιαγμένο από την κηρήθρα βρασμένη μαζί με τα απολεπίσματα. Η μαρινάτη γαρίδα με το μους αβοκάντο, το πλιγούρι με το καπνιστό χέλι αλλά και το σιγομαγειρεμένο brisket με την καπνιστή σελινόριζα ολοκλήρωσαν τη δεύτερη μέρα του γαστρονομικού ταξιδιού Taste Halkidiki στη γη της Χαλκιδικής.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Το υψηλής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο «Λιοκλάδι» με το χρυσαφένιο του χρώμα και το ευχάριστο άρωμά του της οικογενειακής επιχείρησης Αφοί Τολέρη έρχεται και συναντάει τα βιολογικά κρασιά που καλλιεργούνται στους ιδιόκτητους αμπελώνες των 250 στρ. της οικογένειας Κωνσταντάρα στην περιοχή Αγίας Τριάδας Πολυγύρου (σ.σ. το οινοποιείο βρίσκεται στην Πορταριά Χαλκιδικής (5 χλμ. από Νέα Μουδανιά).

Το δε αγνό και ποιοτικό μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα της οικογένειας Γεωργάκα στην Αρναία, με τον Αργύρη τρίτη γενιά να συνεχίζει την παράδοση του παππού του, ο οποίος ξεκίνησε το 1948, διαδέχεται η σουσαμόπιτα που φτιάχνουν μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού & Παράδοσης Μεγάλης Παναγιάς και όλα συμπεριλαμβάνονταν στις δράσεις του fam trip των ΜΜΕ από Θεσσαλονίκη και Αθήνα στο πλαίσιο του Taste Halkidiki, του 1ου φεστιβάλ γαστρονομίας που ετοιμάζεται να λάβει χώρα αύριο, Κυριακή 5/9, το απόγευμα στην πλατεία της Νέας Φώκαιας.

Λάδι με χρυσαφένιο χρώμα

Πρώτη στάση στα Σήμαντρα Χαλκιδικής στο ελαιοτριβείο της εταιρίας Αφοι Τολέρη, μιας οικογενειακής επιχείρησης που ιδρύθηκε το 1997 και στις ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις της λειτουργεί ελαιοτριβείο καθώς και τυποποιητήριο ελαιολάδου το οποίο ξεκίνησε το 2001.

Όπως μας ενημέρωσε ο Νίκος Τολέρης, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο ελαιοτριβείο, το 80% της παραγωγής αποτελεί εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας και της Βαλκανικής χερσονήσου ενώ το 20% απορροφάται στην περιοχή της Χαλκιδικής, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε ξενοδοχεία κτλ.

Στόχος της εταιρίας που παράγει παρθένο ελαιόλαδο με γευστικό πλούτο και ευχάριστο άρωμα, είναι η δημιουργία προϊόντων με ταυτότητα, τα οποία απευθύνονται στον σύγχρονο καταναλωτή.

Ξεκίνησε ο τρύγος στους βιολογικούς αμπελώνες

Επόμενη στάση στο σύγχρονο οινοποιείο της οικογένειας Κωνσταντάρα που βρίσκεται στην Πορταριά Χαλκιδικής. Ένα οινοποιείο που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2015, παράγοντας αρχικά περί τις 20.000 φιάλες ετησίως, ενώ στις μέρες μας έχει φτάσει στις 60.000 με 70.000. Φέτος, ενδεχομένως να φτάσουν τις 100.000 φιάλες.

Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Τζέκης, υπεύθυνος παραγωγής του Κτήματος Κωνσταντάρα «πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση και προσπαθούμε να κρατήσουμε την ποιότητα με τα βιολογικά κρασιά και τους βιολογικούς μας αμπελώνες έκτασης 250 στρ.».

Το οινοποιείο παράγει 13 ετικέτες, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες, μια premium (Μαλαγουζιά, Ροζέ, Sauvignon Blanc, Merlot), μια σειρά με την ονομασία Χάριτες Πέτρες και έναν επιδόρπιο ερυθρό γλυκό οίνο (Vin de Liquer) το οποίο αποτελείται από μούστο και απόσταγμα στέμφυλων (τσίπουρο).

Εκτός από τα κρασιά η οικογένεια Κωνσταντάρα και Τζέκη καλλιεργούν μια έκταση 800 στρεμμάτων δεντροκαλλιέργειας με βερίκοκα, ελιές και φιστίκια Αιγίνης.

Σ’ ότι αφορά τον φετινό τρύγο, έχει ξεκινήσει με το Sauvignon Blanc – τη βασική ποικιλία στα λευκά, μαζί με τη Μαλαγουζιά-, με ένα αμπέλι Μαλαγουζιάς, έχουν τρυγίσει Viognier και την ημέρα της επίσκεψής μας (Παρασκευή 3/9) τρυγίσανε και το Ασύρτικο, καθώς και ένα αμπέλι με Merlot και Syrah.

«Φέτος ενώ περιμέναμε ότι θα είναι ο τρύγος όψιμος, ο καύσωνας τον Αύγουστο, γενικώς, μας οψίνησαν λίγο την χρονιά» ανέφερε ο οινολόγος του Κτήματος Κωνσταντάρα Θωμάς Κοντοπός προσθέτοντας ότι ο τρύγος ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου.

Ο βασικός αμπελώνας του Κτήματος αποτελείται από 250 στρέμματα, σε υψόμετρο 350 μ. -430 μ., ωστόσο το οινοποιείο συνεργάζεται και με έναν αμπελώνα βιολογικό εκεί κοντά – στην Πορταριά-, ο οποίος ανήκει στην Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, που είναι για την αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοντοπός, πηγαίνουν εκεί οι ψυχικά ασθενείς και κάνουν δουλειές στο αμπέλι, μαζί με τον γεωπόνο τον Μανώλη Καρρά. Είναι μια δραστηριότητα που τους βοηθάει στην επανένταξή τους στην κοινωνία.

Όσο για τη ναυαρχίδα του Κτήματος, ξεκίνησαν με το Sauvignon Blanc, αλλά και για τη Μαλαγουζιά είναι περήφανοι, «πιστεύω, ότι η Μαλαγουζιά μας αντιπροσωπεύει» επισημαίνει ο οινολόγος του Κτήματος Κωνσταντάρα Θωμάς Κοντοπός.

Μέλι κρέμα, σουσούρα και μουντοβίνα

Τρίτη στάση κατά τη διάρκεια του δημοσιογραφικού fam trip στο πλαίσιο του Taste Halkidiki η γραφική Αρναία, στην ορεινή Χαλκιδική.

Στην πλατεία της όμορφης κωμόπολης με τα πετρόχτιστα σπίτια με τη μακεδονική αρχιτεκτονική και βαμμένα σε χρώματα της ώχρας, του λουλακί, του κεραμιδιού κτλ., επισκεφτήκαμε το κατάστημα του Αργύρη Γεωργάκα, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, τρίτη γενιά, ‘τρέχουν’ την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο παππούς τους Αργύρης το 1948.

Η επιχείρηση με τα 19 βραβεία παράγει αγνό και ποιοτικό μέλι καθώς και μελισσοκομικά προϊόντα άριστης ποιότητας προερχόμενα από την ελληνική φύση.

Αγελαδινή κοπριά μαζί με στάχτη το οποίο δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, εκεί όπου έβαζαν τα μελίσσια.

Ο νεαρός επιχειρηματίας αναφέρθηκε στο ΠΓΕ Ορεινής Χαλκιδικής, την μουντοβίνα, «που σημαίνει σκούρο κρασί, γιατί παράγεται από το ενδιάμεσο παραγωγής που είναι σκούρο το χρώμα» λέει ο κ. Γεωργάκας προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν παράγεται από τα πολύ παλιά χρόνια.

Εξήγησε πως βγαίνει η μουντοβίνα’ από μια κερήθρα η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στον τρύγο, έχει βγει το μέλι, «αυτές τις κερήθρες τις βγάζουμε, αφενός για να προφυλάξουμε τις μέλισσες από διάφορες ασθένειες αφετέρου να μην περνάει το σκούρο το χρώμα στο μέλι». Μαζί με τα απολεπίσματα και οι κερήθρες βράζονται, και κατά το βρασμό λιώνει το κερί και το συλλέγουν.

Τα νερά που έχουν βράσει, το κερί μαζί με τα απολεπίσματα, τα αφήνουν να ζυμωθεί, από το Νοέμβριο έως τον Ιούνιο, και τότε κάνουν διπλή απόσταξη και έτσι βγαίνει η μουντοβίνα, με ή χωρίς γλυκάνισο.

Έχει 42 αλκοολικούς βαθμούς, η οικογένεια παράγει 400 κιλά, ενώ όλη η περιοχή παράγει 1 με 1,5 τόνο.

Όσο για τα προϊόντα που παράγει η οικογένεια Γεωργάκα είναι μέλι πεύκου, βαμβακιού, ανθέων, ερείκης, σουσούρα – Σεπτέμβριο, Οκτώβριο τα φυτά θα γίνουν μοβ-, δάσους, πορτοκαλιάς, καστανιάς αλλά και μέλι κρέμα – «είναι ανθόμελο το οποίο το έχω λεπτοκρυσταλλώσει και έχει πιο κρεμώδη αφή» λέει ο Αργύρης Γεωργάκας-, σπαθόλαδο, κεραλοιφές, φυσικό σαπούνι ελαιόλαδου κ.ά.

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή της Αρναίας δραστηριοποιούνται με τη μελισσοκομία περί τις 60 οικογένειες – επαγγελματικά και ερασιτεχνικά- και ο μέσος όρος μελισσιών που διαθέτουν είναι τα 200.

Άνοιγμα φύλλων για σουσαμόπιτα

Στην αυλή παραδοσιακού σπιτιού στη Μεγάλη Παναγιά στη βόρεια Χαλκιδική συναντήθηκαν μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού & Παράδοσης Μεγάλης Παναγιάς με την αποστολή.

Η κυρά Ελευθερία άνοιγε φύλλα – 20 φύλλα- για να φτιάξει σουσαμόπιτα με σουσάμι, κανέλα, γαρύφαλλο για να προσφέρουν στους καλεσμένους τους. Πρόκειται για ένα γλυκό που συνηθίζουν να το φτιάχνουν οι νοικοκυρές του χωριού τα Χριστούγεννα.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Λένα Δεμίρη, η αντιπρόεδρος Χρυσώ Κεφαλά, η ταμίας Ανθή Ασβετοπούλου και η γραμματέας Μαρία Καραβασιλικού μας μίλησαν για τις δράσεις του δραστήριου συλλόγου τους που έχουν τουλάχιστον 220 μέλη παιδάκια που συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα, στη νεανική χορωδία, στα θεατρικά, τα ζωγραφικά δρώμενα κτλ.

Μας μίλησαν και για το ετήσιο αντάμωμα που κάνουν κάθε χρόνο το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, και το διήμερο που διαρκεί περνούν τουλάχιστον 3.500 κόσμος μαζί με τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων που φιλοξενούν. Ωστόσο τα δυο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας έκαναν «μια δημιουργική ανάπαυλα» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Και αφού δοκιμάσαμε σουσαμόπιτα, ήπιαμε λικεράκι και γλυκαθήκαμε και με γλυκό του κουταλιού, επισκεφτήκαμε και το ιερό προσκύνημα της Μεγάλης Παναγιάς (2 χλμ. από το χωριό) το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο προσκύνημα στη Βόρεια Ελλάδα, μετά της Παναγίας Σουμελάς.

Πληροφορηθήκαμε δε ότι ο πατήρ Πέτρος εξασφάλισε χρηματοδότηση από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ύψους 730.000 ευρώ, για την αναστήλωση του, τόσο στους εσωτερικούς πρόσθετους χώρους του εκκλησίας όσο και στους εξωτερικούς, στο καμπαναριό κτλ.

Ελληνική παράδοση με σύγχρονες επιρροές

Ο κύριος Κώστας, ο οδηγός του VIP βαν που φροντίζει για τη μετακίνηση όλες αυτές τις ημέρες, μας οδήγησε στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο.

Προορισμός μας το οινομαγειρείο «Μαριγούλα», το οποίο λειτουργεί εδώ και 80 χρόνια και στις μέρες μας αποτελεί έναν μοναδικό γευστικό προορισμό με ιδιαίτερο χαρακτήρα και γαστρονομικές διακρίσεις.

Ο Σοφοκλής Γιατζόγλου, υιός της 87χρόνης Μαριγούλας, και εγγονός του ζαχαροπλάστη Καπλάνη, φροντίζει καθημερινά, εκτός Δευτέρας που είναι κλειστά, για γαστρονομικά ταξίδια στους πιστούς του πελάτες.

Οι γνώσεις του για την ελληνική γη και τα προϊόντα της, τις εκλεκτές πρώτες ύλες που ψωνίζει από τους ντόπιους προμηθευτές, δημιουργούν ένα ευέλικτο μενού για όλους τους ουρανίσκους, σερβίροντας πιάτα με σύγχρονες επιρροές και κοσμοπολίτικη διάθεση που ετοιμάζουν στην κουζίνα ο Μπιλάλ Ντόκα και ο Νίκος Αβράμης.

Έναν τέτοιο χαρακτήρα είχε και το μενού του δείπνου που απολαύσαμε και αποτελούνταν από μαυρομάτικα φασόλια με καπνιστό σκουμπρί και λαδολέμονο με μέλι και τσίλι. Από ντολμαδάκια της Μαριγούλας, τηγανιτή ελιά με καπνιστό χοιρινό, αμπελοφάσουλα, πλιγούρι με χέλι, γαρίδες μαρινάτες με μους αβοκάντο και πικάντικη μαγιονέζα.

Όσο για τα κρεατικά, χοιρινά γλωσσάκια με κρέμα μαϊντανού, ουρά μόσχου παναρισμένη σε τραχανά από πουρέ μελιτζάνας και brisket σιγομαγειρεμένο 7-8 ώρες σερβιρισμένο με καπνιστή σελινόριζα. Τα γλυκά όπως σοκολάτα και lemon pie, τα αποστάγματα και το τσίπουρο για τα ορεκτικά καθώς και οι οίνοι από την περιοχή -λευκός και ερυθρός- ολοκλήρωσαν τη δεύτερη, επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα, σε τοπικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής που διοργανώνει το 1ο φεστιβάλ γαστρονομίας Taste Halkidiki.

Διαβάστε ακόμη:

Χαλκιδική: Η εμπειρία ως μελισσοκόμος στο δάσος του Χολομώντα (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top